
Ranskalaiset tuulihatut eli eclairit ovat näpertelyä rakastavan leipurin unelma.
Eclair-leivokset
Ainekset
Työvaiheet
- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Mittaa maito, sokeri, voi ja suola kattilaan. Kiehauta ja sekoita, kunnes voi sulaa. Nosta kattila liedeltä ja lisää kaikki jauhot kerralla puuhaarukalla voimakkaasti sekoittaen.
- Siirrä kattila takaisin liedelle, vatkaa taikinasta puuhaarukalla pallo, joka irtoaa kattilan reunoilta, noin 3–4 minuuttia. Nosta kattila pois liedeltä ja anna taikinan jäähtyä 5–10 minuuttia.
- Lisää 3 munaa taikinaan yksitellen sähkövatkaimella sekoittaen. Ripota leivinjauhe taikinan päälle ennen neljännen munan lisäystä. Vatkaa taikina sileäksi.
- Kiinnitä pursotuspussiin 10 mm:n terä. Lusikoi taikina pussiin ja pursota 6–7 cm:n pituisia tankoja leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Leivonnaiset kohoavat reilusti, joten jätä niiden väliin tilaa.
- Paista eclaireja uunin keskitasossa noin 25–30 minuuttia. Ennen kuin otat pellin pois uunista, varmista että leivonnaiset ovat kypsiä halkaisemalla niistä yksi. Kypsä eclair on sisältä ontto. Jäähdytä leivonnaiset ritilällä.
- Halkaise leivonnaiset ja koristele kannet haluamallasi kuorrutteella (ks. ohjeet alla).
- Tee vaniljakiisseli ja mausta se haluamallasi makutäytteellä (ks. ohjeet alla). Täytä eclairit ja tarjoa heti.
Puolukkatäyte ja kinuskikuorrute
Ainekset
Työvaiheet
- Säästä noin 1 dl puolukoita leivosten koristeeksi. Painele loput puolukat mehuksi tiheän siivilän läpi ruokalusikalla painellen.
- Sekoita puolukkamehu kiisseliin. Halkaise eclaire-leivonnaiset, ja pursota täyte leivoksille. Nosta kannet päälle.
- Sekoita kinuskikastike ja sokeri kulhossa. Levitä kinuski leivoksille. Koristele puolukoilla nopeasti, jotta ne tarttuvat kuorrutteeseen.
(30-40 min)
Herukka-rahkatäyte ja vadelmakuorrute
Ainekset
Työvaiheet
- Halkaise eclaire-leivonnaiset. Sekoita kuorrutteen tomusokeri ja vadelmamehu jäykäksi tahnaksi. Lusikoi kuorrute leivosten kansille ja anna kuivahtaa hetki. Koristele herukoilla. Anna kovettuahuoneenlämmössä vähintään 1 tunti.
- Vatkaa kylmä kerma kulhossa sähkövatkaimella napakaksi vaahdoksi. Sekoita rahka joukkoon. Mausta sokereilla.
- Painele herukat mehuksi tiheän siivilän läpi lusikalla painellen. Lisää herukkamehu rahkaan.
- Pursota täyte leivonnaisille ja nosta kannet päälle.
(30 min + kuorrutteen kovettuminen 1 t)
Pistaasi-matchatäyte ja -kuorrute
Ainekset
Työvaiheet
- Kuori pistaasipähkinät. Rouhi pähkinät karkeaksi rouheeksi veitsellä tai monitoimikoneessa.
- Halkaise eclaire-leivonnaiset. Sekoita kuorrutteen tomusokeri ja matchatee. Lisää sitruunanmehua tai vettä vähitellen kunnes saat notkean seoksen. Lusikoi tai pursota seos leivosten kansille. Käytä 1/2–1 dl pistaasirouhetta koristeluun. Anna kuorrutteen kovettua huoneenlämmössä vähintään 1 tunti.
- Pyöräytä loput pähkinät monitoimikoneessa jauheeksi. Sekoita pistaasijauhe vaniljakiisseliin. Lisää joukkoon lemoncurd, jota saa jäädä sattumiksi. Pursota täyte leivospohjille. Nosta kannetpäälle.
VINKKI Voit maustaa täytteen myös pelkällä matchateellä lisäämällä 1 ½ rkl matchajauhetta vaniljakiisseliin. Jauhetta myydään aasialaisissa kaupoissa.
(30 min + kuorrutteen kovettuminen 1 t)
Laventeli-tuorejuustotäyte ja sitruunakuorrute
Ainekset
Työvaiheet
- Halkaise eclair-leivonnaiset. Sekoita kuorrutteen tomusokeri ja sitruunanmehu jäykäksi tahnaksi ja notkista se lemoncurdilla. Lusikoi kuorrute leivosten kansille ja ripottele nonparelleja tailaventelinkukkia päälle. Anna kovettua huoneenlämmössä vähintään 1 tunti.
- Mittaa laventeli ja ½ dl kermaa kattilaan, keitä 2 minuuttia ja anna jäähtyä 15–20 minuuttia.
- Sekoita laventelikerma tuorejuustoon.
- Vaahdota loppu kerma sähkövatkaimella vaahdoksi. Yhdistä se ja laventelikermalla notkistettu tuorejuusto. Siivilöi tomusokeri vaahtoon.
- Painele mustikat lusikalla tiheän siivilän läpi. Sekoita mehu laventeli-juustovaahtoon.
(40 min + jäähdytys 20 min + kuorrutteen kovettuminen 1 t)
Mokkajäätelötäyte ja nutella-kuorrute
Ainekset
Työvaiheet
- Ota jäätelö sulamaan 15–20 minuuttia ennen leivonnaisten täyttämistä. Halkaise sillä aikaa kaikki eclair-leivonnaiset, nosta kannet leivospohjien viereen.
- Levitä pähkinä-suklaalevite kansille ja vuole suklaasta rouhetta kuorrutteen päälle.
- Lusikoi jäätelö rivakasti pohjille, nosta kannet paikoilleen. Tarjoa leivokset heti.
(20 min)
Vaniljakiisseli
Ainekset
Työvaiheet
- Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet kattilaan. Laita myös halkaistu vaniljatanko kattilaan. Lisää maito. Kuumenna kiehumispisteeseen. Ota kattila liedeltä, peitä kannella ja anna maustua 15 minuuttia.
- Vatkaa keltuaiset ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita maissitärkkelys vaahtoon.
- Poista vaniljatanko kattilasta ja kuumenna maito uudelleen kiehumispisteeseen. Vatkaa 1/3 maidosta keltuaisvaahtoon ja kaada seos takaisin kattilaan lopun maidon joukkoon kokoajan vatkaimella sekoittaen. Jatka vatkaamista ja keitä kunnes seos sakenee kiisseliksi. Kaada kiisseli kulhoon ja anna jäähtyä noin 10 minuuttia.
- Sekoita huoneenlämpöinen voi kiisseliin ja peitä kulho tuorekelmulla. Laita jääkaappiin ja anna jäähtyä jääkaappikylmäksi, noin 30 minuuttia.
- Vatkaa kerma sähkövatkaimella napakaksi vaahdoksi. Kääntele kermavaahto kiisselin joukkoon. Mausta kiisseli lopuksi haluamallasi makutäytteellä (ks. ohjeet).
(n. 5 dl, 45 min-1 t + jäähtyminen 30 min)