Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 56 keittokirjaan.
OHJE Taina Vuohelainen KUVA Arto Vuohelainen

Ranskalaiset tuulihatut eli eclairit ovat näpertelyä rakastavan leipurin unelma.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
25-30 kpl
Valmistusaika
1 t + jäähdytys 30 min + täyttö
Vaikeustaso
Vaikea

Eclair-leivokset

Ainekset

1 1/2
dl
täysmaitoa
1
rkl
hienoa sokeria (Siro)
80
g
voita
1/4
tl
suolaa
1 1/2
dl
vehnäjauhoja
4
pientä kananmunaa
1/4
tl
leivinjauhetta

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Mittaa maito, sokeri, voi ja suola kattilaan. Kiehauta ja sekoita, kunnes voi sulaa. Nosta kattila liedeltä ja lisää kaikki jauhot kerralla puuhaarukalla voimakkaasti sekoittaen.
  2. Siirrä kattila takaisin liedelle, vatkaa taikinasta puuhaarukalla pallo, joka irtoaa kattilan reunoilta, noin 3–4 minuuttia. Nosta kattila pois liedeltä ja anna taikinan jäähtyä 5–10 minuuttia.
  3. Lisää 3 munaa taikinaan yksitellen sähkövatkaimella sekoittaen. Ripota leivinjauhe taikinan päälle ennen neljännen munan lisäystä. Vatkaa taikina sileäksi.
  4. Kiinnitä pursotuspussiin 10 mm:n terä. Lusikoi taikina pussiin ja pursota 6–7 cm:n pituisia tankoja leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Leivonnaiset kohoavat reilusti, joten jätä niiden väliin tilaa.
  5. Paista eclaireja uunin keskitasossa noin 25–30 minuuttia. Ennen kuin otat pellin pois uunista, varmista että leivonnaiset ovat kypsiä halkaisemalla niistä yksi. Kypsä eclair on sisältä ontto. Jäähdytä leivonnaiset ritilällä.
  6. Halkaise leivonnaiset ja koristele kannet haluamallasi kuorrutteella (ks. ohjeet alla).
  7. Tee vaniljakiisseli ja mausta se haluamallasi makutäytteellä (ks. ohjeet alla). Täytä eclairit ja tarjoa heti.

Puolukkatäyte ja kinuskikuorrute

Ainekset

Täyte
3-4
dl
puolukoita
5
dl
vaniljakiisseliä (ks. ohje alla)
Kuorrute
1 1/2
dl
kinuskikastiketta
1-1 1/2
dl
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Säästä noin 1 dl puolukoita leivosten koristeeksi. Painele loput puolukat mehuksi tiheän siivilän läpi ruokalusikalla painellen.
  2. Sekoita puolukkamehu kiisseliin. Halkaise eclaire-leivonnaiset, ja pursota täyte leivoksille. Nosta kannet päälle.
  3. Sekoita kinuskikastike ja sokeri kulhossa. Levitä kinuski leivoksille. Koristele puolukoilla nopeasti, jotta ne tarttuvat kuorrutteeseen.

(30-40 min)

Herukka-rahkatäyte ja vadelmakuorrute

Ainekset

Täyte
2
dl
vispikermaa
2
dl
rahkaa
1/2
tl
vaniljasokeria
1/2
dl
sokeria
2
dl
mustaherukoita
Kuorrute
2 1/2
dl
tomusokeria
2
rkl
vadelmamehua
puna- tai mustaherukoita

Työvaiheet

  1. Halkaise eclaire-leivonnaiset. Sekoita kuorrutteen tomusokeri ja vadelmamehu jäykäksi tahnaksi. Lusikoi kuorrute leivosten kansille ja anna kuivahtaa hetki. Koristele herukoilla. Anna kovettuahuoneenlämmössä vähintään 1 tunti.
  2. Vatkaa kylmä kerma kulhossa sähkövatkaimella napakaksi vaahdoksi. Sekoita rahka joukkoon. Mausta sokereilla.
  3. Painele herukat mehuksi tiheän siivilän läpi lusikalla painellen. Lisää herukkamehu rahkaan.
  4. Pursota täyte leivonnaisille ja nosta kannet päälle.

(30 min + kuorrutteen kovettuminen 1 t)

Pistaasi-matchatäyte ja -kuorrute

Ainekset

Täyte
5
dl
vaniljakiisseliä (ks. ohje alla)
2 1/2 -3
dl
pistaasipähkinöitä kuorittuina
2-3
rkl
lemoncurd-sitruunatahnaa
Kuorrute
2
dl
tomusokeria
1-2
tl
matchateetä
1 1/2-2
rkl
sitruunanmehua tai vettä
(pistaasipähkinöitä rouhittuna)

Työvaiheet

  1. Kuori pistaasipähkinät. Rouhi pähkinät karkeaksi rouheeksi veitsellä tai monitoimikoneessa.
  2. Halkaise eclaire-leivonnaiset. Sekoita kuorrutteen tomusokeri ja matchatee. Lisää sitruunanmehua tai vettä vähitellen kunnes saat notkean seoksen. Lusikoi tai pursota seos leivosten kansille. Käytä 1/2–1 dl pistaasirouhetta koristeluun. Anna kuorrutteen kovettua huoneenlämmössä vähintään 1 tunti.
  3. Pyöräytä loput pähkinät monitoimikoneessa jauheeksi. Sekoita pistaasijauhe vaniljakiisseliin. Lisää joukkoon lemoncurd, jota saa jäädä sattumiksi. Pursota täyte leivospohjille. Nosta kannetpäälle.

VINKKI Voit maustaa täytteen myös pelkällä matchateellä lisäämällä 1 ½ rkl matchajauhetta vaniljakiisseliin. Jauhetta myydään aasialaisissa kaupoissa.

(30 min + kuorrutteen kovettuminen 1 t)

Laventeli-tuorejuustotäyte ja sitruunakuorrute

Ainekset

Täyte
2
tl
kuivattua laventelia
3
dl
kermaa
150
g
mascarponejuustoa
1
dl
tomusokeria
2-3
rkl
mustikoita
Kuorrute
2
dl
tomusokeria
1 1/2
sitruunanmehua
1
rkl
lemoncurdia
valkoisia nonparelleja tai laventelinkukkia

Työvaiheet

  1. Halkaise eclair-leivonnaiset. Sekoita kuorrutteen tomusokeri ja sitruunanmehu jäykäksi tahnaksi ja notkista se lemoncurdilla. Lusikoi kuorrute leivosten kansille ja ripottele nonparelleja tailaventelinkukkia päälle. Anna kovettua huoneenlämmössä vähintään 1 tunti.
  2. Mittaa laventeli ja ½ dl kermaa kattilaan, keitä 2 minuuttia ja anna jäähtyä 15–20 minuuttia.
  3. Sekoita laventelikerma tuorejuustoon.
  4. Vaahdota loppu kerma sähkövatkaimella vaahdoksi. Yhdistä se ja laventelikermalla notkistettu tuorejuusto. Siivilöi tomusokeri vaahtoon.
  5. Painele mustikat lusikalla tiheän siivilän läpi. Sekoita mehu laventeli-juustovaahtoon.

(40 min + jäähdytys 20 min + kuorrutteen kovettuminen 1 t)

Mokkajäätelötäyte ja nutella-kuorrute

Ainekset

Täyte
1/2
l
maitokahvijäätelöä (esim. Jymy)
Kuorrute
1-2
dl
pähkinä-suklaalevitettä (nutella)
tummaa suklaarouhetta

Työvaiheet

  1. Ota jäätelö sulamaan 15–20 minuuttia ennen leivonnaisten täyttämistä. Halkaise sillä aikaa kaikki eclair-leivonnaiset, nosta kannet leivospohjien viereen.
  2. Levitä pähkinä-suklaalevite kansille ja vuole suklaasta rouhetta kuorrutteen päälle.
  3. Lusikoi jäätelö rivakasti pohjille, nosta kannet paikoilleen. Tarjoa leivokset heti.

(20 min)

Vaniljakiisseli

Ainekset

1
vaniljatanko
4
dl
täysmaitoa
4
kananmunankeltuaista
3/4
dl
sokeria
3/4
dl
maissitärkkelystä (Maizena)
25
g
voita
1
dl
vispikermaa

Työvaiheet

  1. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet kattilaan. Laita myös halkaistu vaniljatanko kattilaan. Lisää maito. Kuumenna kiehumispisteeseen. Ota kattila liedeltä, peitä kannella ja anna maustua 15 minuuttia.
  2. Vatkaa keltuaiset ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita maissitärkkelys vaahtoon.
  3. Poista vaniljatanko kattilasta ja kuumenna maito uudelleen kiehumispisteeseen. Vatkaa 1/3 maidosta keltuaisvaahtoon ja kaada seos takaisin kattilaan lopun maidon joukkoon kokoajan vatkaimella sekoittaen. Jatka vatkaamista ja keitä kunnes seos sakenee kiisseliksi. Kaada kiisseli kulhoon ja anna jäähtyä noin 10 minuuttia.
  4. Sekoita huoneenlämpöinen voi kiisseliin ja peitä kulho tuorekelmulla. Laita jääkaappiin ja anna jäähtyä jääkaappikylmäksi, noin 30 minuuttia.
  5. Vatkaa kerma sähkövatkaimella napakaksi vaahdoksi. Kääntele kermavaahto kiisselin joukkoon. Mausta kiisseli lopuksi haluamallasi makutäytteellä (ks. ohjeet).

(n. 5 dl, 45 min-1 t + jäähtyminen 30 min)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Ei vuokaa, uunia eikä liivatetta! Hirmu helppo juustokakku sopii kaikkiin loppuvuoden juhliin. Sitrukset ja tuore rosmariini antavat siihen ihanan jouluisen säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–16
Valmistusaika
40 min + jähmettyminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Mandariini-juustokakku

Ainekset

POHJA
150
g
voita
400
g
kandisokerikeksejä
2
tl
tuoretta rosmariinia hienonnettuna
TÄYTE
2
dl
kuohukermaa
1
prk (200 g)
ranskankermaa (rasvaa 28 %)
400
g
maustamatonta tuorejuustoa
1
dl
sokeria
LISÄKSI
6–7
mandariinia tai satsumaa
1
valkuainen
1–2
rosmariininoksaa
½
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Sulata voi. Murskaa keksit monitoimikoneessa tai vahvassa pakastuspussissa kaulinta apuna käyttäen. Hienonna rosmariini. Yhdistä pohjan ainekset ja sekoita tasaiseksi. Painele keksimuru esimerkiksi tarjottimelle tai laakealle vadille. Laita pohja jääkaappiin tunniksi kovettumaan.

  2. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa myös ranskankerma vaahdoksi toisessa kulhossa. Laita tuorejuusto ja sokeri kolmanteen kulhoon ja vatkaa ne sähkövatkaimilla kevyesti sekaisin, kunnes tuorejuusto on notkeaa. Kääntele kaikki täytteen ainekset varovasti yhteen.

  3. Levitä täyte pohjan päälle. Nosta kakku takaisin jääkaappiin.

  4. Kuori mandariinit terävällä veitsellä hedelmälihaa myötäillen. Leikkaa mandariinit edelleen ohuiksi viipaleiksi. Laita lautaselle muutama arkki talouspaperia ja nostele viipaleet niiden päälle hetkeksi, kunnes irronnut mehu on imeytynyt.

  5. Erottele valkuainen omaan kulhoonsa ja vatkaa se kevyesti haarukalla vaahdoksi. Ota rosmariinista pieniä oksia, kasta ne valkuaiseen ja ripottele sokeria päälle.

  6. Viimeistele kakku mandariiniviipaleilla ja sokerihuurrutetuilla rosmariineilla. Tarjoa heti.