Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2183 reseptiä.
Linkitetty 46 keittokirjaan.
OHJE Taina Vuohelainen KUVA Arto Vuohelainen

Ranskalaiset tuulihatut eli eclairit ovat näpertelyä rakastavan leipurin unelma.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
25-30 kpl
Valmistusaika
1 t + jäähdytys 30 min + täyttö
Vaikeustaso
Vaikea

Eclair-leivokset

Ainekset

1 1/2
dl
täysmaitoa
1
rkl
hienoa sokeria (Siro)
80
g
voita
1/4
tl
suolaa
1 1/2
dl
vehnäjauhoja
4
pientä kananmunaa
1/4
tl
leivinjauhetta

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Mittaa maito, sokeri, voi ja suola kattilaan. Kiehauta ja sekoita, kunnes voi sulaa. Nosta kattila liedeltä ja lisää kaikki jauhot kerralla puuhaarukalla voimakkaasti sekoittaen.
  2. Siirrä kattila takaisin liedelle, vatkaa taikinasta puuhaarukalla pallo, joka irtoaa kattilan reunoilta, noin 3–4 minuuttia. Nosta kattila pois liedeltä ja anna taikinan jäähtyä 5–10 minuuttia.
  3. Lisää 3 munaa taikinaan yksitellen sähkövatkaimella sekoittaen. Ripota leivinjauhe taikinan päälle ennen neljännen munan lisäystä. Vatkaa taikina sileäksi.
  4. Kiinnitä pursotuspussiin 10 mm:n terä. Lusikoi taikina pussiin ja pursota 6–7 cm:n pituisia tankoja leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Leivonnaiset kohoavat reilusti, joten jätä niiden väliin tilaa.
  5. Paista eclaireja uunin keskitasossa noin 25–30 minuuttia. Ennen kuin otat pellin pois uunista, varmista että leivonnaiset ovat kypsiä halkaisemalla niistä yksi. Kypsä eclair on sisältä ontto. Jäähdytä leivonnaiset ritilällä.
  6. Halkaise leivonnaiset ja koristele kannet haluamallasi kuorrutteella (ks. ohjeet alla).
  7. Tee vaniljakiisseli ja mausta se haluamallasi makutäytteellä (ks. ohjeet alla). Täytä eclairit ja tarjoa heti.

Puolukkatäyte ja kinuskikuorrute

Ainekset

Täyte
3-4
dl
puolukoita
5
dl
vaniljakiisseliä (ks. ohje alla)
Kuorrute
1 1/2
dl
kinuskikastiketta
1-1 1/2
dl
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Säästä noin 1 dl puolukoita leivosten koristeeksi. Painele loput puolukat mehuksi tiheän siivilän läpi ruokalusikalla painellen.
  2. Sekoita puolukkamehu kiisseliin. Halkaise eclaire-leivonnaiset, ja pursota täyte leivoksille. Nosta kannet päälle.
  3. Sekoita kinuskikastike ja sokeri kulhossa. Levitä kinuski leivoksille. Koristele puolukoilla nopeasti, jotta ne tarttuvat kuorrutteeseen.

(30-40 min)

Herukka-rahkatäyte ja vadelmakuorrute

Ainekset

Täyte
2
dl
vispikermaa
2
dl
rahkaa
1/2
tl
vaniljasokeria
1/2
dl
sokeria
2
dl
mustaherukoita
Kuorrute
2 1/2
dl
tomusokeria
2
rkl
vadelmamehua
puna- tai mustaherukoita

Työvaiheet

  1. Halkaise eclaire-leivonnaiset. Sekoita kuorrutteen tomusokeri ja vadelmamehu jäykäksi tahnaksi. Lusikoi kuorrute leivosten kansille ja anna kuivahtaa hetki. Koristele herukoilla. Anna kovettuahuoneenlämmössä vähintään 1 tunti.
  2. Vatkaa kylmä kerma kulhossa sähkövatkaimella napakaksi vaahdoksi. Sekoita rahka joukkoon. Mausta sokereilla.
  3. Painele herukat mehuksi tiheän siivilän läpi lusikalla painellen. Lisää herukkamehu rahkaan.
  4. Pursota täyte leivonnaisille ja nosta kannet päälle.

(30 min + kuorrutteen kovettuminen 1 t)

Pistaasi-matchatäyte ja -kuorrute

Ainekset

Täyte
5
dl
vaniljakiisseliä (ks. ohje alla)
2 1/2 -3
dl
pistaasipähkinöitä kuorittuina
2-3
rkl
lemoncurd-sitruunatahnaa
Kuorrute
2
dl
tomusokeria
1-2
tl
matchateetä
1 1/2-2
rkl
sitruunanmehua tai vettä
(pistaasipähkinöitä rouhittuna)

Työvaiheet

  1. Kuori pistaasipähkinät. Rouhi pähkinät karkeaksi rouheeksi veitsellä tai monitoimikoneessa.
  2. Halkaise eclaire-leivonnaiset. Sekoita kuorrutteen tomusokeri ja matchatee. Lisää sitruunanmehua tai vettä vähitellen kunnes saat notkean seoksen. Lusikoi tai pursota seos leivosten kansille. Käytä 1/2–1 dl pistaasirouhetta koristeluun. Anna kuorrutteen kovettua huoneenlämmössä vähintään 1 tunti.
  3. Pyöräytä loput pähkinät monitoimikoneessa jauheeksi. Sekoita pistaasijauhe vaniljakiisseliin. Lisää joukkoon lemoncurd, jota saa jäädä sattumiksi. Pursota täyte leivospohjille. Nosta kannetpäälle.

VINKKI Voit maustaa täytteen myös pelkällä matchateellä lisäämällä 1 ½ rkl matchajauhetta vaniljakiisseliin. Jauhetta myydään aasialaisissa kaupoissa.

(30 min + kuorrutteen kovettuminen 1 t)

Laventeli-tuorejuustotäyte ja sitruunakuorrute

Ainekset

Täyte
2
tl
kuivattua laventelia
3
dl
kermaa
150
g
mascarponejuustoa
1
dl
tomusokeria
2-3
rkl
mustikoita
Kuorrute
2
dl
tomusokeria
1 1/2
sitruunanmehua
1
rkl
lemoncurdia
valkoisia nonparelleja tai laventelinkukkia

Työvaiheet

  1. Halkaise eclair-leivonnaiset. Sekoita kuorrutteen tomusokeri ja sitruunanmehu jäykäksi tahnaksi ja notkista se lemoncurdilla. Lusikoi kuorrute leivosten kansille ja ripottele nonparelleja tailaventelinkukkia päälle. Anna kovettua huoneenlämmössä vähintään 1 tunti.
  2. Mittaa laventeli ja ½ dl kermaa kattilaan, keitä 2 minuuttia ja anna jäähtyä 15–20 minuuttia.
  3. Sekoita laventelikerma tuorejuustoon.
  4. Vaahdota loppu kerma sähkövatkaimella vaahdoksi. Yhdistä se ja laventelikermalla notkistettu tuorejuusto. Siivilöi tomusokeri vaahtoon.
  5. Painele mustikat lusikalla tiheän siivilän läpi. Sekoita mehu laventeli-juustovaahtoon.

(40 min + jäähdytys 20 min + kuorrutteen kovettuminen 1 t)

Mokkajäätelötäyte ja nutella-kuorrute

Ainekset

Täyte
1/2
l
maitokahvijäätelöä (esim. Jymy)
Kuorrute
1-2
dl
pähkinä-suklaalevitettä (nutella)
tummaa suklaarouhetta

Työvaiheet

  1. Ota jäätelö sulamaan 15–20 minuuttia ennen leivonnaisten täyttämistä. Halkaise sillä aikaa kaikki eclair-leivonnaiset, nosta kannet leivospohjien viereen.
  2. Levitä pähkinä-suklaalevite kansille ja vuole suklaasta rouhetta kuorrutteen päälle.
  3. Lusikoi jäätelö rivakasti pohjille, nosta kannet paikoilleen. Tarjoa leivokset heti.

(20 min)

Vaniljakiisseli

Ainekset

1
vaniljatanko
4
dl
täysmaitoa
4
kananmunankeltuaista
3/4
dl
sokeria
3/4
dl
maissitärkkelystä (Maizena)
25
g
voita
1
dl
vispikermaa

Työvaiheet

  1. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet kattilaan. Laita myös halkaistu vaniljatanko kattilaan. Lisää maito. Kuumenna kiehumispisteeseen. Ota kattila liedeltä, peitä kannella ja anna maustua 15 minuuttia.
  2. Vatkaa keltuaiset ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita maissitärkkelys vaahtoon.
  3. Poista vaniljatanko kattilasta ja kuumenna maito uudelleen kiehumispisteeseen. Vatkaa 1/3 maidosta keltuaisvaahtoon ja kaada seos takaisin kattilaan lopun maidon joukkoon kokoajan vatkaimella sekoittaen. Jatka vatkaamista ja keitä kunnes seos sakenee kiisseliksi. Kaada kiisseli kulhoon ja anna jäähtyä noin 10 minuuttia.
  4. Sekoita huoneenlämpöinen voi kiisseliin ja peitä kulho tuorekelmulla. Laita jääkaappiin ja anna jäähtyä jääkaappikylmäksi, noin 30 minuuttia.
  5. Vatkaa kerma sähkövatkaimella napakaksi vaahdoksi. Kääntele kermavaahto kiisselin joukkoon. Mausta kiisseli lopuksi haluamallasi makutäytteellä (ks. ohjeet).

(n. 5 dl, 45 min-1 t + jäähtyminen 30 min)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2183 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Lauantaiksi kannattaa ostaa croissanteja tavallista enemmän, jotta niitä riittää sunnuntaiaamun herkkuvanukkaaseen. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Croissant-vanukas

Ainekset

4
croissantia
200
g
jäisiä marjoja (esim. vadelmia, boysenmarjoja ja mustikkaa)
1
dl
sokeria
2
kananmunaa
2
dl
kevytkermaa
2
dl
maitoa
LISÄKSI
voita voiteluun
vaniljajäätelöä tai turkkilaista jogurttia

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele uunivuoka voilla.

  2. Leikkaa croissantit 4–6 osaan. Lado ne, marjat ja sokeri kerroksittain vuokaan. Vatkaa kananmunat, kerma ja maito keskenään kulhossa ja kaada vuokaan.

  3. Kypsennä paistosta uunissa noin 20–25 minuuttia. Tarjoa lämpimänä pehmeän vaniljajäätelön tai vaniljasokerilla maustetun turkkilaisen jogurtin kanssa.

Kommentit (0)

Oton leipomukset on lisännyt 26 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.

Tämä perunasalaatti on uskomattoman maukasta ja raikasta. Perunasalaatti on herkullinen lisuke esimerkiksi grilliruoalle. Omena tuo salaattiin mukavaa raikkautta. Aineksia voi toki muokata oman maun mukaan ja esimerkiksi jugurtin voi halutessaan korvata kermaviilillä. Perunat kannattaa keittää...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
60 min + perunoiden keitto ja jäähdytys 2h
Vaikeustaso
Helppo

Paras perunasalaatti

Ainekset

1
kg
perunoita (kiinteä lajike)
2
kpl
hapokasta omenaa
200
g
suolakurkkua
1/2
kpl
sitruuna
1,5
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria myllystä
2
tl
hunajaa
1
rkl
kapriksia
2
tl
mietoa sinappia
500
g
kreikkalaista jugurttia
viimeistelyyn ruohosipulia ja/tai basilikaa

Työvaiheet

Keitä perunat napakan kypsiksi kuorineen. Jäähdytä ne esimerkiksi ensin huoneenlämmössä ja sitten yön yli jääkaapissa. Kuori jäähtyneet perunat.
Pilko perunat n. 1 cm kokoisiksi kuutioiksi.
Kuori omenat ja pilko samankokokoisiksi kuutioiksi kuin perunat.
Pilko myös suolakurkku ja laita suolakurkku-, omena- ja perunakuutiot kulhoon.
Purista joukkoon puolikkaan sitruunan mehu.

Mausta suolalla ja pippurilla.
Mittaa joukkoon hunaja, kaprikset, sinappi ja jugurtti.
Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi. Tarkista maku.
Anna makujen tasaantua vähintään 30 minuuttia.
Perunasalaatti on parhaimmillan vasta vuorokauden jääkaapissa maustumisen ja tekeytymisen jälkeen.
Juuri ennen tarjoilua viimeistele salaatti hienonnetuilla yrteillä.
Tarjoile vaikkapa grilliruoan lisukkeena :)

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2183 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Amerikkalaisessa juustokakussa juhlii maapähkinävoi. Sitä on täytteessä, kuorrutteessa ja koristeena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–12 palaa
Valmistusaika
1 h 30 min + jäähdytys
Vaikeustaso
Helppo

Maapähkinävoi-juustokakku

Ainekset

POHJA
150
g
(gluteenittomia) digestivekeksejä
50
g
voita
1
rkl
kaakaojauhetta
1
rkl
sokeria
TÄYTE
1
appelsiini
600
g
maustamatonta tuorejuustoa
1
dl
maapähkinävoita
1
dl
kevytkermaa
1
dl
sokeria
2
rkl
maissitärkkelysjauhoja
3
kananmunaa
KUORRUTUS
2
prk (à 125 g)
ranskankermaa
2
rkl
sokeria
1
rkl
maapähkinävoita
LISÄKSI
1
appelsiini
2
rkl
maapähkinävoita
2
rkl
suolapähkinöitä

Työvaiheet

  1. Murskaa keksit pieneksi muruksi. Sulata voi ja sekoita se kaakaojauheen ja sokerin kanssa keksimuruihin. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø n. 25 cm) pohjalle. Painele keksiseos tiiviisti vuokaan ja laita jääkaappiin täytteen tekemisen ajaksi.

  2. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Pese appelsiini ja raasta kuoren keltainen osa isoon kulhoon. Purista ½ dl appelsiinimehua ja lisää se kulhoon. Lisää loput täytteen aineet ja sekoita vispilällä tai sähkövatkaimella tasaiseksi. Kaada täyte keksipohjalle ja kypsennä kakkua uunissa 1 tunti. Anna jäähtyä vuoassa.

  3. Sekoita kuorrutuksen aineet kulhossa. Irrota kakku vuoasta ja levitä kuorrutus kakulle.

  4. Kuori appelsiini terävällä veitsellä niin, että myös lohkoja suojaava kalvo irtoaa. Viipaloi ja paloittele appelsiini ja koristele kakku viipaleilla. Valuta maapähkinävoita rennosti appelsiiniviipaleille. Rouhi suolapähkinät ja ripottele kakulle.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 100 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Elvi Rista

Voileipäkakku kannattaa tehdä tarjoilua edeltävän päivänä, jotta se ehtii kunnolla mehevöityä. Tässä herkussa on täytteenä tsatsikia ja savulammasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15
Valmistusaika
90 min
Vaikeustaso
Helppo

Keväänvihreä voileipäkakku

Ainekset

20
palaa tummaa paahtoleipää (noin 500 g:n paketti)
KOSTUTUKSEEN
1
dl
maitoa tai kasvislientä
TSATSIKITÄYTE
1
iso tai 2 pientä kurkkua
2
tl
punaviinietikkaa
3
tl
suolaa
2
tl
mustapippuria
300
g
paksua turkkilaista jogurttia
1
nippu
tuoretta minttua hienonnettuna
1
nippu
tilliä hienonnettuna
1
sitruunan kuori hienoksi raastettuna
1
valkosipulinkynsi raasteena
SAVULAMMASTÄYTE
1
punasipuli
1
sitruunan mehu
2
tl
sokeria
400
g
kylmäsavulammasta hienonnettuna
120
g
smetanaa
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
2
tl
oreganoa
1
tl
sitruunapippuria
1–2
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria
KORISTELUUN
2
dl
vispikermaa
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
2
tl
oreganoa
2
tl
mustapippuria
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
2
pkt
sokeriherneenpalkoja

Työvaiheet

  1. Aloita voileipäkakun valmistaminen leikkaamalla leipien reunat ohuelti pois.
  2. Valmista tsatsikitäyte raastamalla kurkku. Laita kurkkuraaste valumaan kulhon päälle siivilään ja lisää kurkun joukkoon jo tässä vaiheessa viinietikka, suola ja pippuri. Sekoita ja laita kevyt paino (esimerkiksi kulho) päälle.
  3. Kun kurkkuraaste ei enää tunnu vetiseltä, laita raaste puhtaaseen kulhoon ja sekoita joukkoon jogurtti, minttu, tilli, sitruunankuoriraaste ja valkosipuli. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria.
  4. Aloita lammastäytteen tekeminen hienontamalla punasipuli kulhoon. Purista päälle sitruunamehua. Sekoita joukkoon sokeri. Jätä odottamaan.
  5. Hienonna kylmäsavulammas pieniksi paloiksi.
  6. Vatkaa smetana ja tuorejuusto toisessa kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi vispilällä. Lisää lammas ja mausteet.
  7. Kaada sipuleista neste pois ja lisää sipulit lammastäytteen joukkoon. Sekoita, tarkista maku. Lisää tarvittaessa mausteita.
  8. Aloita kakun täyttäminen asettamalla 4 paahtoleipäsiivua suorakaiteenmuotoiseen leipävuokaan, jonka olet vuorannut kelmulla. (Kakun voi koota myös ilman vuokaa tekemällä kelmusta sille napakan kääreen.)
  9. Lisää ensimmäiseen väliin puolet tsatsikitäytteestä. Tsatsikikerrosta ei tarvitse kostuttaa, sillä kurkusta irtoaa vielä nestettä. Lado täytteen päälle kerros paahtoleipää. Kostuta kevyesti maidolla tai kasvisliemellä pullasutia apuna käyttäen ja laita päälle puolet lammastäytteestä. Jatka täyttämistä siten, että seuraavaan kerrokseen laitat tsatsikitäytettä ja viimeiseen kerrokseen lammastäytettä. Laita viimeisen kerroksen päälle vielä leipäsiivuja ja kostuta kevyesti.
  10. Laita voileipäkakun pinnalle kerros kelmua ja nosta kakku jääkaappiin vetäytymään yöksi.
  11. Kumoa kakku seuraavana päivänä vuoasta tarjoiluastialle ja poista kelmu pinnalta. Voit tarvittaessa siistiä reunat veitsellä.
  12. Valmista kuorrute vatkaamalla kerma, tuorejuusto ja mausteet vaahdoksi. Levitä kuorrutetta kakun pinnalle ja sivuille.
  13. Leikkaa sokeriherneet pitkittäin viipaleiksi ja laita kakun pinnalle.

Kommentit (0)