Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 56 keittokirjaan.
OHJE Taina Vuohelainen KUVA Arto Vuohelainen

Ranskalaiset tuulihatut eli eclairit ovat näpertelyä rakastavan leipurin unelma.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
25-30 kpl
Valmistusaika
1 t + jäähdytys 30 min + täyttö
Vaikeustaso
Vaikea

Eclair-leivokset

Ainekset

1 1/2
dl
täysmaitoa
1
rkl
hienoa sokeria (Siro)
80
g
voita
1/4
tl
suolaa
1 1/2
dl
vehnäjauhoja
4
pientä kananmunaa
1/4
tl
leivinjauhetta

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Mittaa maito, sokeri, voi ja suola kattilaan. Kiehauta ja sekoita, kunnes voi sulaa. Nosta kattila liedeltä ja lisää kaikki jauhot kerralla puuhaarukalla voimakkaasti sekoittaen.
  2. Siirrä kattila takaisin liedelle, vatkaa taikinasta puuhaarukalla pallo, joka irtoaa kattilan reunoilta, noin 3–4 minuuttia. Nosta kattila pois liedeltä ja anna taikinan jäähtyä 5–10 minuuttia.
  3. Lisää 3 munaa taikinaan yksitellen sähkövatkaimella sekoittaen. Ripota leivinjauhe taikinan päälle ennen neljännen munan lisäystä. Vatkaa taikina sileäksi.
  4. Kiinnitä pursotuspussiin 10 mm:n terä. Lusikoi taikina pussiin ja pursota 6–7 cm:n pituisia tankoja leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Leivonnaiset kohoavat reilusti, joten jätä niiden väliin tilaa.
  5. Paista eclaireja uunin keskitasossa noin 25–30 minuuttia. Ennen kuin otat pellin pois uunista, varmista että leivonnaiset ovat kypsiä halkaisemalla niistä yksi. Kypsä eclair on sisältä ontto. Jäähdytä leivonnaiset ritilällä.
  6. Halkaise leivonnaiset ja koristele kannet haluamallasi kuorrutteella (ks. ohjeet alla).
  7. Tee vaniljakiisseli ja mausta se haluamallasi makutäytteellä (ks. ohjeet alla). Täytä eclairit ja tarjoa heti.

Puolukkatäyte ja kinuskikuorrute

Ainekset

Täyte
3-4
dl
puolukoita
5
dl
vaniljakiisseliä (ks. ohje alla)
Kuorrute
1 1/2
dl
kinuskikastiketta
1-1 1/2
dl
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Säästä noin 1 dl puolukoita leivosten koristeeksi. Painele loput puolukat mehuksi tiheän siivilän läpi ruokalusikalla painellen.
  2. Sekoita puolukkamehu kiisseliin. Halkaise eclaire-leivonnaiset, ja pursota täyte leivoksille. Nosta kannet päälle.
  3. Sekoita kinuskikastike ja sokeri kulhossa. Levitä kinuski leivoksille. Koristele puolukoilla nopeasti, jotta ne tarttuvat kuorrutteeseen.

(30-40 min)

Herukka-rahkatäyte ja vadelmakuorrute

Ainekset

Täyte
2
dl
vispikermaa
2
dl
rahkaa
1/2
tl
vaniljasokeria
1/2
dl
sokeria
2
dl
mustaherukoita
Kuorrute
2 1/2
dl
tomusokeria
2
rkl
vadelmamehua
puna- tai mustaherukoita

Työvaiheet

  1. Halkaise eclaire-leivonnaiset. Sekoita kuorrutteen tomusokeri ja vadelmamehu jäykäksi tahnaksi. Lusikoi kuorrute leivosten kansille ja anna kuivahtaa hetki. Koristele herukoilla. Anna kovettuahuoneenlämmössä vähintään 1 tunti.
  2. Vatkaa kylmä kerma kulhossa sähkövatkaimella napakaksi vaahdoksi. Sekoita rahka joukkoon. Mausta sokereilla.
  3. Painele herukat mehuksi tiheän siivilän läpi lusikalla painellen. Lisää herukkamehu rahkaan.
  4. Pursota täyte leivonnaisille ja nosta kannet päälle.

(30 min + kuorrutteen kovettuminen 1 t)

Pistaasi-matchatäyte ja -kuorrute

Ainekset

Täyte
5
dl
vaniljakiisseliä (ks. ohje alla)
2 1/2 -3
dl
pistaasipähkinöitä kuorittuina
2-3
rkl
lemoncurd-sitruunatahnaa
Kuorrute
2
dl
tomusokeria
1-2
tl
matchateetä
1 1/2-2
rkl
sitruunanmehua tai vettä
(pistaasipähkinöitä rouhittuna)

Työvaiheet

  1. Kuori pistaasipähkinät. Rouhi pähkinät karkeaksi rouheeksi veitsellä tai monitoimikoneessa.
  2. Halkaise eclaire-leivonnaiset. Sekoita kuorrutteen tomusokeri ja matchatee. Lisää sitruunanmehua tai vettä vähitellen kunnes saat notkean seoksen. Lusikoi tai pursota seos leivosten kansille. Käytä 1/2–1 dl pistaasirouhetta koristeluun. Anna kuorrutteen kovettua huoneenlämmössä vähintään 1 tunti.
  3. Pyöräytä loput pähkinät monitoimikoneessa jauheeksi. Sekoita pistaasijauhe vaniljakiisseliin. Lisää joukkoon lemoncurd, jota saa jäädä sattumiksi. Pursota täyte leivospohjille. Nosta kannetpäälle.

VINKKI Voit maustaa täytteen myös pelkällä matchateellä lisäämällä 1 ½ rkl matchajauhetta vaniljakiisseliin. Jauhetta myydään aasialaisissa kaupoissa.

(30 min + kuorrutteen kovettuminen 1 t)

Laventeli-tuorejuustotäyte ja sitruunakuorrute

Ainekset

Täyte
2
tl
kuivattua laventelia
3
dl
kermaa
150
g
mascarponejuustoa
1
dl
tomusokeria
2-3
rkl
mustikoita
Kuorrute
2
dl
tomusokeria
1 1/2
sitruunanmehua
1
rkl
lemoncurdia
valkoisia nonparelleja tai laventelinkukkia

Työvaiheet

  1. Halkaise eclair-leivonnaiset. Sekoita kuorrutteen tomusokeri ja sitruunanmehu jäykäksi tahnaksi ja notkista se lemoncurdilla. Lusikoi kuorrute leivosten kansille ja ripottele nonparelleja tailaventelinkukkia päälle. Anna kovettua huoneenlämmössä vähintään 1 tunti.
  2. Mittaa laventeli ja ½ dl kermaa kattilaan, keitä 2 minuuttia ja anna jäähtyä 15–20 minuuttia.
  3. Sekoita laventelikerma tuorejuustoon.
  4. Vaahdota loppu kerma sähkövatkaimella vaahdoksi. Yhdistä se ja laventelikermalla notkistettu tuorejuusto. Siivilöi tomusokeri vaahtoon.
  5. Painele mustikat lusikalla tiheän siivilän läpi. Sekoita mehu laventeli-juustovaahtoon.

(40 min + jäähdytys 20 min + kuorrutteen kovettuminen 1 t)

Mokkajäätelötäyte ja nutella-kuorrute

Ainekset

Täyte
1/2
l
maitokahvijäätelöä (esim. Jymy)
Kuorrute
1-2
dl
pähkinä-suklaalevitettä (nutella)
tummaa suklaarouhetta

Työvaiheet

  1. Ota jäätelö sulamaan 15–20 minuuttia ennen leivonnaisten täyttämistä. Halkaise sillä aikaa kaikki eclair-leivonnaiset, nosta kannet leivospohjien viereen.
  2. Levitä pähkinä-suklaalevite kansille ja vuole suklaasta rouhetta kuorrutteen päälle.
  3. Lusikoi jäätelö rivakasti pohjille, nosta kannet paikoilleen. Tarjoa leivokset heti.

(20 min)

Vaniljakiisseli

Ainekset

1
vaniljatanko
4
dl
täysmaitoa
4
kananmunankeltuaista
3/4
dl
sokeria
3/4
dl
maissitärkkelystä (Maizena)
25
g
voita
1
dl
vispikermaa

Työvaiheet

  1. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet kattilaan. Laita myös halkaistu vaniljatanko kattilaan. Lisää maito. Kuumenna kiehumispisteeseen. Ota kattila liedeltä, peitä kannella ja anna maustua 15 minuuttia.
  2. Vatkaa keltuaiset ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita maissitärkkelys vaahtoon.
  3. Poista vaniljatanko kattilasta ja kuumenna maito uudelleen kiehumispisteeseen. Vatkaa 1/3 maidosta keltuaisvaahtoon ja kaada seos takaisin kattilaan lopun maidon joukkoon kokoajan vatkaimella sekoittaen. Jatka vatkaamista ja keitä kunnes seos sakenee kiisseliksi. Kaada kiisseli kulhoon ja anna jäähtyä noin 10 minuuttia.
  4. Sekoita huoneenlämpöinen voi kiisseliin ja peitä kulho tuorekelmulla. Laita jääkaappiin ja anna jäähtyä jääkaappikylmäksi, noin 30 minuuttia.
  5. Vatkaa kerma sähkövatkaimella napakaksi vaahdoksi. Kääntele kermavaahto kiisselin joukkoon. Mausta kiisseli lopuksi haluamallasi makutäytteellä (ks. ohjeet).

(n. 5 dl, 45 min-1 t + jäähtyminen 30 min)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1145 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Kakun keikkumista ei tarvitse jännittää, kun mansikkakermakakku kootaan suoraan vuokaan. Jos herkun ei tarvitse olla gluteeniton, voit vaihtaa perunajauhot vehnäjauhoihin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton mansikkavuokakakku

Ainekset

POHJA
4
munaa
dl
sokeria
1
dl
mantelijauhoja
¾
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
¼
dl
sokeria
4
dl
vispikermaa
1
prk (200 g)
vaniljarahkaa
KORISTELUUN
½
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
2–3
rkl
hasselpähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Yhdistä jauhoseos vaahtoon kevyesti sekoittaen.

  2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 5–6 minuuttia.

  3. Ripottele leivinpaperille sokeria. Kumoa kypsä torttu paperin päälle. Irrota paistopaperi ja anna jäähtyä.

  4. Poista mansikoista kanta ja viipaloi mansikat. Hienonna minttu. Sekoita kulhossa mansikat, minttu ja sokeri. Anna maustua 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kakkulevy puoliksi. Nosta puolikas vuokaan.

  6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka. Levitä mansikat kakkupohjan päälle ja lisää puolet kermaseoksesta.

  7. Nosta toinen pohjalevy päälle. Levitä pinnalle loppu kermaseos. Koristele lohkotuilla mansikoilla ja mintun lehdillä. Ripottele pinnalle lopuksi pähkinärouhetta.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1145 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Vaahdota ihanan raikas jätski helposti sähkövatkaimella. Sattumina maistuvat tuoreet mansikat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
30 min + 5 t
Vaikeustaso
Helppo

Mansikkajäätelö

Ainekset

4
keltuaista
1
dl
sokeria
¾
dl
glukoosisiirappia
1
tl
vaniljajauhetta tai -sokeria
2
dl
kuohukermaa
2
dl
turkkilaista jogurttia
1
l
mansikoita
½
dl
sokeria
(50
g
valkosuklaata)

Työvaiheet

  1. Erottele keltuaiset kulhoon. Lisää sokeri, glukoosisiirappi ja vanilja. Vatkaa seos paksuksi vaahdoksi sähkövatkaimella.
  2. Vaahdota toisessa kulhossa kerma. Sekoita joukkoon jogurtti. Yhdistä vaahdot.
  3. Perkaa ja soseuta mansikat. Sekaan saa jäädä pieniä mansikanpaloja. Lisää sokeri.
  4. Lusikoi kolmannes vaahdosta pakastuksen kestävään vuokaan. Levitä päälle mansikkasosetta. Täytä vuoka kerroksittain.
  5. Peitä rasia kannella tai foliolla. Pakasta vähintään 5 tunniksi ennen tarjoilua.

Vinkki! Glukoosisiirappi löytyy kaupan sokerihyllystä. Jätskin sekaan sopii myös rouhittu valkosuklaa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1145 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Marjaisat minipiirakat syntyvät kätevästi valmistaikinasta. Juju on mehevässä pistaasitäytteessä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 kpl
Valmistusaika
40 min + sulatus 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Marjaisat frangipane-muffinit

Ainekset

1
pkt (400 g)
murotaikinaa (esim. Sunnuntai)
2
pss (á 70 g)
paahdettua pistaasirouhetta (esim. Meira)
4
munaa
1
dl
sokeria
4
rkl
vehnäjauhoja
3
rkl
huoneenlämpöistä voita
Lisäksi
1
rs (125 g)
vadelmia
1
rs (250 g)
mansikoita

Työvaiheet

  1. Sulata piiraspohjaa huoneenlämmössä noin 30 minuuttia. Kuumenna uuni 180 asteeseen.
  2. Laita pistaasirouhe tehosekoittimeen. Surauta jauhemaiseksi.
  3. Yhdistä kulhossa munat, pistaasijauhe, sokeri, vehnäjauhot ja pehmeä voi. Sekoita tasainen tahna.
  4. Leikkaa taikinalevy kuuteen osaan. Laita muffinssipellin koloihoin paperiset vuoat. Painele taikinapalat vuokiin.
  5. Lusikoi täyte taikinapohjille. Paina täytteeseen marjoja. Aseta muutama marja myös pinnalle.
  6. Paista 200-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia.