Kodin Kuvalehti on lisännyt 535 reseptiä.
Linkitetty 156 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Arto Vuohelainen

Klassinen juustokakku saa pinnalleen aimoannoksen tuoreista mustikoista tehtyä hilloketta.

Annoksia
16 annosta
Valmistusaika
1 tunti 45 min + 5 tuntia
Vaikeustaso
Kohtalainen

Mustikkainen juustokakku

Ainekset

200
g
Digestive-keksejä
100
g
voisulaa
600
g
maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
2,5
dl
sokeria
3
kpl
kananmunia
2
tl
vaniljasokeria
200
g
ranskankermaa
350
g
mustikoita
2
dl
tomusokeria
1
rkl
vettä

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 175 asteeseen.
  2. Tee pohja. Murskaa keksit ja sekoita ne voisulan kanssa. Painele seos voidellun, irtopohjaisen vuoan pohjalle ja reunoille (halkaisija noin 23 cm). Nosta vuoka jääkaappiin jähmettymään täytteen valmistuksen ajaksi.
  3. Laita tuorejuusto kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella noin minuutin ajan. Sekoita joukkoon sokeri ja jatka vatkaamista hetki. Lisää munat seokseen yksitellen vatkaten. Lisää vaniljasokeri ja ranskankerma. Kaada seos pohjan päälle.
  4. Paista uunin alatasolla n. 45 min. Katkaise uunista virta ja anna kakun kypsyä jälkilämmössä, uuninluukku hieman raollaan noin 1 tunti.
  5. Peitä kakku kevyesti kelmulla ja nosta kakku jääkaappiin hyytymään vähintään 4 tunniksi.
  6. Valmista marjahilloke. Mittaa mustikat, sokeri ja vesi kattilaan. Lämmitä seosta, kunnes sokeri sulaa ja marjat pehmenevät hieman. Ne saavat jäädä osittain kokonaisiksi. Ota kattila liedeltä ja anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Lusikoi hilloke juustokakulle.

Joulun uusi vegeruoka on oikea kasvisten ilotulitus! Pyöräytä portobellosienten sisään lehtikaalipestoa ja kokeile joululaatikoiden sijaan polenta-mascarponemuusia. Lisukkeena maistuu lämmin kikherne-pinaattisalaatti.

Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Lehtikaalipestolla täytetyt portobellot, polentamuusi ja kikherne-pinaattisalaatti

Ainekset

1
rs
(250 g) portobellosieniä
100
g
lehtikaalia
Pestotäyte
4 + 2
rkl
pinjansiemeniä
250
g
ricottajuustoa
2-3
valkosipulinkynttä
2
rkl
oliiviöljyä
1
dl
mozzarellaraastetta
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
100
g
ruusukaaleja
1-2
rkl
öljyä
1/2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Valmista polentamuusi (ks. ohje).
  2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Valmista sienten täyte. Huuhdo ja kuivaa lehtikaali. Poista kovat lehtiruodit. Paahda 4 rkl pinjansiemeniä hetki kuivassa pannussa.
  3. Pane siemenet, kaali ja ricotta monitoimikoneen tai tehosekoittimen kulhoon. Murskaa valkosipulinkynnet joukkoon. Soseuta seos melko tasaiseksi. Lisää öljy koneen käydessä. Pysäytä kone ja kääntele mozzarellaraaste joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Leikkaa sienistä kannat ja asettele lakit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille kupeiksi. Täytä sienet lehtikaalipestolla ja ripottele 2 rkl pinjansiemeniä päälle. Paista uunin keskitasossa noin 15 minuuttia.
  5. Valmista kikherne-pinaattisalaatti (ks. ohje).
  6. Siisti ja halkaise ruusukaalit. Paista ruusukaaleja paistinpannussa öljyssä välillä käännellen noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat napakan pehmeitä. Mausta suolalla ja pidä lämpiminä.
  7. Tarjoa sienet ruusukaalien, polentamuusin ja kikhernesalaatin kanssa.

Mascarpone-polentamuusi

Ainekset

1
pieni sipuli
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
voita
12
dl
kasvislientä
3 1/2
dl
( 250g) polentaa
1
dl
mascarponejuustoa
1
dl
raastettua gruyèrejuustoa
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulit kattilassa voissa. Lisää kasvisliemi ja kiehauta seos.
  2. Lisää polenta kiehuvaan liemeen vähissä erin, koko ajan sekoittaen. Alenna lämpöä ja anna kiehua hiljalleen, kunnes polenta on kypsää eli noin 2–3 minuuttia. Lisää vettä, jos polenta on liian paksua.
  3. Nosta kattila liedeltä ja lisää mascarpone ja gruyèreraaste. Mausta muusi suolalla ja pippurilla. Pidä lämpimänä tarjoamiseen saakka.

Paistettu kikherne pinaattisalaatti

Ainekset

1
tlk
(400/265 g) keitettyjä kikherneitä
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
oliiviöljyä
1/2
rkl
savupaprikajauhetta
1/2
tl
jeeraa eli juustokuminaa
1
rkl
sherryviinietikkaa
50
g
pinaattia
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Valuta ja huuhtele kikherneet. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuumenna öljy paistinpannussa ja kuullota valkosipuli. Lisää mausteet, etikka ja herneet.
  2. Lisää hetken päästä pinaatti ja kuumenna sekoittaen, kunnes pinaatti on painunut hieman kokoon. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1574 reseptiä.
Linkitetty 30 keittokirjaan.
OHJE Taina Vilkuna KUVA Panu Pälviä

Klassinen tiramisu ei muutoksia kaipaa! Tämä ohje on mitoitettu kahdeksalle. Herkku uppoaa helposti kuitenkin esimerkiksi myös neljään suuhun, eikä yhtään jää yli.

Annoksia
8
Valmistusaika
15 min + tekeytyminen
Vaikeustaso
Helppo

Täydellinen tiramisu

Ainekset

150
g
Savoiardi (Ladyfingers) -keksejä
2
dl
espressoa
1
dl
marsala-viiniä
4
kananmunaa
1
dl
sokeria
3
prk (750 g)
mascarponea
loraus
kahvilikööriä
Pinnalle
kaakaojauhetta

Työvaiheet

  1. Asettele keksit (neliön tai suorakaiteen muotoisen) vuoan pohjalle. Sekoita espresso ja viini keskenään ja kaada seos keksien päälle.
  2. Erottele keltuaiset valkuaisista. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa valkuaiset toisessa kulhossa vaahdoksi.
  3. Sekoita mascarpone keltuaisvaahdon kanssa. Lorauta kahvilikööriä joukkoon. Lisää valkuaisvaahto lopuksi varovasti nuolijalla käännellen joukkoon.
  4. Lusikoi vaahto vuokaan keksi-kerroksen päälle. Anna tiramisun vetäytyä jääkaapissa muutama tunti. Siivilöi pinnalle kaakaojauhetta.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1574 reseptiä.
Linkitetty 28 keittokirjaan.
OHJE Kati Pohja KUVA Arto Vuohelainen

Klassinen makuyhdistelmä uudella tavalla. Ripaus chiliä piristää söpöt stilton-päärynäpiiraat.

Annoksia
18 kpl
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Stilton-päärynäpiiraat

Ainekset

250
g
huoneenlämpöistä voita
250
g
maitorahkaa
4
dl
vehnäjauhoa
2
tl
leivinjauhetta
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
Täyte
3-4
päärynäää
2
rkl
makeaa chilikastiketta
1
dl
pekaanipähkinöitä hienonnettuna
100
g
Stiltonia tai Aurajuustoa
1
tl
chilihiutaleita
1
tl
sitruunan mehua

Työvaiheet

  1. Sekoita voi ja rahka. Yhdistä jauhot, leivinjauhe, suola ja sokeri. Lisää jauhoseos voi-rahkaseokseen. Vaivaa taikinaa mahdollisimman vähän. Muotoile taikinasta pallo, ja anna sen jähmettyä kylmässä noin 1 t.
  2. Jaa taikina noin 18 palaan. Kauli palat jauhotetulla pöydällä 1–2 mm:n paksuisiksi, halkaisijaltaan 15 cm:n kokoisiksi pyörylöiksi.
  3. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
  4. Leikkaa päärynät ohuiksi viipaleiksi.Voitele piiraiden keskiosat pullasudilla chilikastikkeella. Ripottele chilikastikkeen päälle hienonnettuja pähkinöitä ja homejuustomuruja. Nosta piirakoiden reunoja hiukan ylöspäin. Asettele 2–3 päärynäviipaletta kunkin piiraan päälle. Ripottele lopuksi päärynöiden pinnalle chiliä ja muutama tippa sitruunan mehua. Paista piirakoita uunin keskitasossa noin 20 min.

Vinkki! Kuorineen viipaloidut päärynät, joissa on siemenkota jäljellä, ovat kauniita piiraiden pinnassa. Siemenet kannattaa kuitenkin poistaa, sillä niitä on ikävä syödä.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1574 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
Ohje Christiina Aaltio Kuva Sami Repo

Talvinen metsä lautasella! Raikkaan kermaisen jäädykkeen maustavat kermassa haudutetut kuusenhavut.

Annoksia
8
Valmistusaika
30 min + 8 t + 4 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kuusijäädyke

Ainekset

1
l (50 g)
kuusen havuja
6
dl
kuohukermaa
1
vaniljatanko
1
appelsiini (kuori)
1
prk (200 g)
maustamatonta tuorejuustoa
1
dl
tomusokeria
1/4
tl
suolaa
Päälle
3/4
dl
kuorittuja manteleita
muutama kuusenoksa
1
rkl
tomusokeria
(siirappia)

Työvaiheet

  1. Kerää havut kuusenoksien päästä. Huuhtele oksat ja pilko ne pienemmiksi.
  2. Kuumenna kerma kattilassa lähes kiehuvaksi. Lisää havut kerman joukkoon. Anna jäähtyä ja siirrä jääkaappiin maustumaan vähintään 12 tunniksi.
  3. Siivilöi kerma. Leikkaa vaniljatanko pitkittäin puoliksi. Rapsuta vaniljan siemenet veitsen kärjellä kermaan. Raasta appelsiinin oranssi kuori raastimen hienolla terällä. Lisää appelsiiniraaste, tuorejuusto, tomusokeri ja suola kerman joukkoon. Vatkaa seos tasaiseksi ja kuohkeaksi.
  4. Kaada seos jäädykevuokaan. Suojaa vuoka foliolla ja nosta pakastimeen jäätymään vähintään neljäksi tunniksi.
  5. Paahda manteleita kuivassa, kuumassa paistinpannussa muutama minuutti, kunnes ne saavat hieman väriä.
  6. Ota jäädyke jääkaappiin puoli tuntia ennen tarjoilua. Kumoa jäädyke tarjolle. Koristele pinta manteleilla ja pienikokoisilla kuusenoksilla. Siivilöi päälle tomusokeria. Halutessasi valuta päälle siirappia.

VINKKI Havut jäädykkeen päällä ovat vain koristeita, niitä ei syödä. Muistathan, että havuja saa kerätä vain maanomistajan luvalla.

Kommentit (0)