Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1574 reseptiä.
Linkitetty 349 keittokirjaan.
Ohje: Anni Hautala Kuva: Reetta Pasanen

Puoli kiloa suklaata sisältävä death by chocolate -kakku on radiojuontaja Anni Hautalan bravuuri.

Radiojuontaja Anni Hautala tietää, että suklaa maistuu aina.

"Death by chocolate -kakku on naapurustoni suursuosikki. Tein kakkua vapuksi, ja se oli hitti. Nimi kertoo jo aika paljon, sillä kakku sisältää melkein puoli kiloa suklaata", Anni kertoi Glorian Ruoka & Viinille.

"Rakastan suklaakakkua, ja etsin ikuisesti täydellistä ohjetta. Tämä ohje on peräisin amerikkalaiselta nettisivulta, ja olen muokannut ohjetta muutaman muun reseptin avulla. Kakkua ei saa paistaa liikaa, ettei se kuivu – vain puoli tuntia."

Annoksia
12 palaa
Vaikeustaso
Helppo

Death by chocolate -kakku

Ainekset

225
g
tummaa suklaata
150
g
voita
4
kananmunaa
2
dl
sokeria
1
dl
vehnäjauhoja
4
rkl
kaakaojauhetta (esim. Van Houten)
1 1/2
tl
leivinjauhetta
1
vaniljatangon siemenet
4
rkl
ranskankermaa
Kuorrutus
1 1/2
dl
kuohukermaa
250
g
tummaa suklaata
(luomuruusunnuppuja)

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Voitele irtopohjavuoka (halkaisija 25 cm).
  2. Sulata suklaa ja voi kattilassa miedolla lämmöllä tai vesihauteessa. Vatkaa kananmunien rakenne rikki kulhossa. Lisää sokeri ja vatkaa kevyesti sähkövatkaimella.
  3. Sekoita jauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja vanilja keskenään. Lisää jauhoseos muna-sokeriseokseen. Lisää voi-suklaaseos ja ranskankerma taikinaan varovasti käännellen.
  4. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla 30-40 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä cocktailtikulla 25 minuutin paistamisen jälkeen. Älä paista liikaa, ettei kakusta tule kuiva. Jos haluat kakun keskustasta taikinamaista, jätä kakku keskeltä pehmeäksi ja anna vetäytyä jääkaapissa vähintään 2 tuntia. Anna kakun jäähtyä.
  5. Tee kuorrutus. Kuumenna kerma kattilassa ja ota pois liedeltä. Paloittele suklaa joukkoon ja sekoita, kunnes suklaa on sulaa. Anna seoksen jäähtyä noin 10 minuuttia.
  6. Leikkaa kakku 2 kerrokseen. Nosta pohjakerros tarjoiluvadille. Levitä kolmannes kuorrutuksesta täytteeksi kakun väliin, nosta toinen kakkukerros päälle ja kuorruta kakku suklaalla.
  7. Anna kuorrutuksen jähmettyä vähintään 15 minuuttia. Koristele halutessasi kuivatuilla ruusunnupuilla.

Vinkki: Ruusunnuppuja myyvät tee- ja luomukaupat.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1574 reseptiä.
Linkitetty 30 keittokirjaan.
OHJE Taina Vilkuna KUVA Panu Pälviä

Klassinen tiramisu ei muutoksia kaipaa! Tämä ohje on mitoitettu kahdeksalle. Herkku uppoaa helposti kuitenkin esimerkiksi myös neljään suuhun, eikä yhtään jää yli.

Annoksia
8
Valmistusaika
15 min + tekeytyminen
Vaikeustaso
Helppo

Täydellinen tiramisu

Ainekset

150
g
Savoiardi (Ladyfingers) -keksejä
2
dl
espressoa
1
dl
marsala-viiniä
4
kananmunaa
1
dl
sokeria
3
prk (750 g)
mascarponea
loraus
kahvilikööriä
Pinnalle
kaakaojauhetta

Työvaiheet

  1. Asettele keksit (neliön tai suorakaiteen muotoisen) vuoan pohjalle. Sekoita espresso ja viini keskenään ja kaada seos keksien päälle.
  2. Erottele keltuaiset valkuaisista. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa valkuaiset toisessa kulhossa vaahdoksi.
  3. Sekoita mascarpone keltuaisvaahdon kanssa. Lorauta kahvilikööriä joukkoon. Lisää valkuaisvaahto lopuksi varovasti nuolijalla käännellen joukkoon.
  4. Lusikoi vaahto vuokaan keksi-kerroksen päälle. Anna tiramisun vetäytyä jääkaapissa muutama tunti. Siivilöi pinnalle kaakaojauhetta.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1574 reseptiä.
Linkitetty 28 keittokirjaan.
OHJE Kati Pohja KUVA Arto Vuohelainen

Klassinen makuyhdistelmä uudella tavalla. Ripaus chiliä piristää söpöt stilton-päärynäpiiraat.

Annoksia
18 kpl
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Stilton-päärynäpiiraat

Ainekset

250
g
huoneenlämpöistä voita
250
g
maitorahkaa
4
dl
vehnäjauhoa
2
tl
leivinjauhetta
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
Täyte
3-4
päärynäää
2
rkl
makeaa chilikastiketta
1
dl
pekaanipähkinöitä hienonnettuna
100
g
Stiltonia tai Aurajuustoa
1
tl
chilihiutaleita
1
tl
sitruunan mehua

Työvaiheet

  1. Sekoita voi ja rahka. Yhdistä jauhot, leivinjauhe, suola ja sokeri. Lisää jauhoseos voi-rahkaseokseen. Vaivaa taikinaa mahdollisimman vähän. Muotoile taikinasta pallo, ja anna sen jähmettyä kylmässä noin 1 t.
  2. Jaa taikina noin 18 palaan. Kauli palat jauhotetulla pöydällä 1–2 mm:n paksuisiksi, halkaisijaltaan 15 cm:n kokoisiksi pyörylöiksi.
  3. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
  4. Leikkaa päärynät ohuiksi viipaleiksi.Voitele piiraiden keskiosat pullasudilla chilikastikkeella. Ripottele chilikastikkeen päälle hienonnettuja pähkinöitä ja homejuustomuruja. Nosta piirakoiden reunoja hiukan ylöspäin. Asettele 2–3 päärynäviipaletta kunkin piiraan päälle. Ripottele lopuksi päärynöiden pinnalle chiliä ja muutama tippa sitruunan mehua. Paista piirakoita uunin keskitasossa noin 20 min.

Vinkki! Kuorineen viipaloidut päärynät, joissa on siemenkota jäljellä, ovat kauniita piiraiden pinnassa. Siemenet kannattaa kuitenkin poistaa, sillä niitä on ikävä syödä.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1574 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
Ohje Christiina Aaltio Kuva Sami Repo

Talvinen metsä lautasella! Raikkaan kermaisen jäädykkeen maustavat kermassa haudutetut kuusenhavut.

Annoksia
8
Valmistusaika
30 min + 8 t + 4 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kuusijäädyke

Ainekset

1
l (50 g)
kuusen havuja
6
dl
kuohukermaa
1
vaniljatanko
1
appelsiini (kuori)
1
prk (200 g)
maustamatonta tuorejuustoa
1
dl
tomusokeria
1/4
tl
suolaa
Päälle
3/4
dl
kuorittuja manteleita
muutama kuusenoksa
1
rkl
tomusokeria
(siirappia)

Työvaiheet

  1. Kerää havut kuusenoksien päästä. Huuhtele oksat ja pilko ne pienemmiksi.
  2. Kuumenna kerma kattilassa lähes kiehuvaksi. Lisää havut kerman joukkoon. Anna jäähtyä ja siirrä jääkaappiin maustumaan vähintään 12 tunniksi.
  3. Siivilöi kerma. Leikkaa vaniljatanko pitkittäin puoliksi. Rapsuta vaniljan siemenet veitsen kärjellä kermaan. Raasta appelsiinin oranssi kuori raastimen hienolla terällä. Lisää appelsiiniraaste, tuorejuusto, tomusokeri ja suola kerman joukkoon. Vatkaa seos tasaiseksi ja kuohkeaksi.
  4. Kaada seos jäädykevuokaan. Suojaa vuoka foliolla ja nosta pakastimeen jäätymään vähintään neljäksi tunniksi.
  5. Paahda manteleita kuivassa, kuumassa paistinpannussa muutama minuutti, kunnes ne saavat hieman väriä.
  6. Ota jäädyke jääkaappiin puoli tuntia ennen tarjoilua. Kumoa jäädyke tarjolle. Koristele pinta manteleilla ja pienikokoisilla kuusenoksilla. Siivilöi päälle tomusokeria. Halutessasi valuta päälle siirappia.

VINKKI Havut jäädykkeen päällä ovat vain koristeita, niitä ei syödä. Muistathan, että havuja saa kerätä vain maanomistajan luvalla.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 535 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
Ohje Taina Vuohelainen Kuva Arto Vuohelainen

Tee piparitaikinasta ohuen ohuita sipsejä. Ne sopivat hyvin dipattaviksi ja sellaisenaan naposteltaviksi esimerkiksi juustolautaselle.

Annoksia
noin 100 kpl
Valmistusaika
1 t + 8 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Piparisipsit

Ainekset

75
g
voita
1 1/4
dl
sokeria
1/4
dl
siirappia
2
tl
kanelia
1
tl
inkivääriä
1
tl
neilikkaa
1/4
tl
jauhettua kardemummaa
1
tl
soodaa
1
dl
vettä
4-5
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Sekoita voi, sokeri ja siirappi notkeaksi tahnaksi. Lisää inkivääri, kaneli, neilikka ja kardemumma. Sekoita sooda veteen ja kaada joukkoon.
  2. Alusta jauhot taikinaan. Kaada taikina leivinpöydälle. Alusta käsin vielä viisi minuuttia. Kiedo taikina kelmuun ja siirrä yöksi jääkaappiin.
  3. Kuumenna uuni 220 asteeseen. Kauli pala taikinaa mahdollisimman ohueksi, 1-2 mm:n paksuiseksi levyksi. Säilytä loppu taikina jääkaapissa, sillä sitä on helpointa kaulia kylmänä. Ota muotilla tai pienellä lasilla piparkakkuja. Nosta ne leivinpaperin päälle pellille. Paista muutama minuutti. Seuraa paistumista koko ajan, etteivät sipsien reunat kärähdä.

Vinkki! Jos haluat sipseistä kaarevia, paista ne leivinpaperirullan, foliorullan tai metallilieriön päällä.

 

 

Kommentit (0)