Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2452 reseptiä.
Linkitetty 22 keittokirjaan.
OHJE Dani Hänninen KUVA Tuomas Kolehmainen

Financier on klassinen ranskalainen mantelileivos, jota näkee erilaisina versioina ravintoloiden jälkiruokalistoilla. Paahdettu manteli ja ruskistettu voi tuovat financieriin syvyyttä ja umamimaisen täyteläisiä vivahteita. Hapokkaat herukat ja suolalla maustettu makea kinuski täydentävät jälkiruuan.

Ravintolatyylisessä jälkiruuassa maistuvat kirpeän, makean ja suolaisen liitto sekä umamisen paahteiset mantelit.

Tällä kertaa financier paistetaan kakuksi, jonka voi murentaa jälkiruokakulhoihin. Taikinaan käytetään vain kananmunien valkuaiset, mikä keventää ja kuohkeuttaa kakun rakennetta. 

Oman makunsa leivonnaiseen tuo ruskistettu voi. Kakkupohjaan tuleva voi sulatetaan kattilassa ja annetaan ruskistua, kunnes voin tuoksu on hieman pähkinäinen.

Lisukkeeksi valmistettava sitruunamelissaöljy antaa marjoille suunmyötäisen ja raikkaan sitruunaisen sävyn. Yrtti ja öljy kannattaa soseuttaa mahdollisimman sileäksi ja valuttaa tiheän siivilän läpi tasaisen kauniiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min + kakun jäähtyminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Herukkafinancier ja suolakinuski

Ainekset

Pohja
150
g
voita
5
kananmunanvalkuaista
100
g (2 dl)
mantelijauhoja
½
dl
mantelilastuja tai -rouhetta
2
dl
tomusokeria
1
dl
vehnäjauhoja
Herukat
2
dl
herukoita (tuoreita tai pakaste)
2
rkl
sitruunamelissaöljyä (ohje alla)
Suolakinuski
50
g
voita
¾
dl
ruokokidesokeria
½
dl
kuohukermaa
ripaus
sormisuolaa
Lisäksi
2
tl
voita vuokaan
mantelilastuja paahdettuna, syötäviä kukkia ja sitruunamelissaa

Työvaiheet

  1. Voitele uunivuoka (noin 20 cm x 30 cm) voilla.
  2. Sulata pohjaan tuleva voi kattilassa ja ruskista, kunnes tuoksu on hieman pähkinäinen. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, noin 15 minuuttia.
  3. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  4. Erottele kananmunien valkuaiset kulhoon ja vispaa kevyeksi vaahdoksi. Paahda mantelijauhoa ja -lastuja kuumassa kuivassa paistinpannussa, kunnes mantelin väri on paahteinen, mutta varo, ettei manteli tummu liikaa. Laita tomusokeri ja vehnäjauhot kulhoon ja lisää manteliseos. Sekoita ruskistettu voi ja valkuaisvaahto joukkoon.
  5. Kaada taikina vuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Voit kokeilla kypsyyttä tikulla: kakku on kypsä, kun tikkuun ei tartu taikinaa. Anna kakun jäähtyä.
  6. Sulata marjat ja mausta ne sitruunamelissaöljyllä (ohje alla).
  7. Tee suolakinuski. Kuumenna voita ja ruokokidesokeria kattilassa miedolla lämmöllä, kunnes voi ja sokeri ovat kunnolla sulaneet. Sekoita vispilällä tasaiseksi ja lisää kuohukerma. Mausta sormisuolalla.
  8. Murra kakusta paloja jälkiruokalautasille. Lusikoi herukat ja kinuski päälle. Koristele annokset paahdetuilla mantelilastuilla, syötävillä kukilla ja sitruunamelissalla.

Sitruunamelissaöljy

Ainekset

1
ruukku
sitruunamelissaa
3
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)

Työvaiheet

  1. Soseuta sitruunamelissaa ja öljyä tehosekoittimessa täydellä teholla 4–6 minuuttia tai käytä sauvasekoitinta.
  2. Siivilöi öljy ja sulje rasiaan. Öljy säilyy jääkaapissa viikkoja.

Kommentit (1)

Vierailija

Tämä on kerrassaan hyvä jälkkäri, menee suosikkilistalle :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1273 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Trendikkääseen galetteen on helppo rakastua, koska täytteeksi käyvät monet jääkaapin jämät hilloista tuorejuustonokareisiin. Tällä kertaa rento peltipiiras täytetään pähkinöillä, suklaalla ja banaaniviipaleilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
1 h 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-suklaagalette

Ainekset

400
g
pakastemurotaikinaa
1
ps (80 g)
hasselpähkinärouhetta
150
g
taloussuklaata (tai tummempaa suklaata)
3
banaania
rkl
ruokokidesokeria
Voiteluun
1
kananmuna
Tarjoiluun
vaniljajäätelöä

Työvaiheet

  1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli halkaisijaltaan noin 30 cm:n kiekoksi leivinpaperin päälle uunipellille.

  2. Jauha noin kaksi kolmasosaa (noin 50 g) hasselpähkinärouheesta hienoksi jauheeksi. Rouhi suklaa. Yhdistä pähkinäjauhe ja suklaamuru ja levitä taikinan päälle, jätä 5 cm reunoista vapaaksi.

  3. Viipaloi banaanit päälle ja ripottele loppu hasselpähkinärouhe päälle. Taittele reunat rennosti täytteen päälle. Siirrä kylmään 10 minuutiksi. (Jos pelti ei mahdu jääkaappiin, voit siirtää galeten leivinpaperin päällä esimerkiksi leikkuulaudalle ja nostaa sitten hetkeksi kylmään. Tämä vaihe ei ole välttämätön, se varmistaa vain piiraan rapeuden.) Kuumenna uuni 175 asteeseen.

  4. Ota galette jääkaapista ja ripottele sokeri päälle. Voitele reunat kananmunalla. Paista 25–30 minuuttia, kunnes taikina on kullanruskea. Tarjoa jäätelön kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2452 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Dimitrios Himonas ja Marja Samuli KUVA Marja Samuli

Klassinen kreikkalainen appelsiinikakku on ehdottomasti vaivan arvoinen! Murskattuihin filotaikinalevyihin perustuva kakku imeytetään appelsiinista ja siirapista kylläiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
2 t + taikinan esikäsittely 3–4 t + vetäytyminen ½ t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kreikkalainen appelsiinikakku eli portokalópita

Ainekset

450
g
filotaikinaa (pakaste)
n. 1
rkl + 2½ dl
auringonkukkaöljyä
2
appelsiinia
dl
maitoa
3
keskikokoista kananmunaa
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
ruokasoodaa
Siirappi
8
dl
sokeria
5
dl
vettä
2
dl
appelsiinimehua
1
kanelitanko

Työvaiheet

  1. Sulata filotaikina pakkauksen ohjeen mu­kaan. Levitä taikinalevyt yksittäin leivinpape­rille huoneenlämpöön ja anna kuivua noin 3 tuntia välillä käännellen, kunnes levyt ovat täysin kuivia.
  2. Laita siirapin aineet kattilaan. Kuumenna keskilämmöllä kiehuvaksi ja keitä hiljalleen, kunnes seos on ohutta siirappia, noin 25 mi­nuuttia. Jätä jäähtymään.
  3. Pese appelsiinit ja raasta niiden kuori kulhoon. Laita appelsiinit kattilaan, peitä ne vedellä ja keitä tunti. Siirrä appelsiinit pois kattilasta ja anna jäähtyä.
  4. Halkaise appelsiinit ja purista niistä koko pehmennyt sisus kuoriraasteen joukkoon. Lisää 2½ dl öljyä, maito, kananmunat, va­niljasokeri, leivinjauhe ja sooda. Sekoita voimakkaasti.
  5. Murskaa filotaikinalevyt hienoksi ja lisää seokseen. Sekoita tasaiseksi.
  6. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota vuoka (noin 32 cm x 25 cm). Kaada kakkuseos vuokaan ja paista uunin keskitasossa 40–50 minuuttia.
  7. Poista kanelitanko jäähtyneestä siirapis­ta ja levitä siirappi lastalla lämpimän kakun pintaan. Anna imeytyä huoneenlämmössä vähintään ½ tuntia.

Kommentit (0)

Vegebixin keittokirja on lisännyt 16 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
Kuva: <span class="photographer">K.O.</span>
Kuva: K.O.

Pääsiäisen kahviherkussa suklaakuoreen kätkeytyy likööriyllätys!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1
Valmistusaika
5 min.
Vaikeustaso
Helppo

Pääsiäisen dalgonakahvi

Ainekset

2
rkl
pikakahvirakeita
2
rkl
ruokosokeria
2
rkl
kuumaa vettä
Alpro Barista mantelijuomaa tai vastaavaa maitojuomaa
jääpaloja
Baileys-likööriä
Kinder-suklaamuna
karkkeja koristeluun, esim. Polly, Lakrids

Työvaiheet

Lisää pikakahvimurut, sokeri ja kuuma vesi kulhoon. Vaahdota sähkövatkaimella 2-3 minuuttia, kunnes aineksista muodostuu jämäkkä ja kuohkea vaahto.
Laita lasiin 3-4 jääpalaa ja täytä 3/4 lasista käyttämälläsi kylmällä maitojuomalla.
Lusikoi päälle kahvivaahto.

Koristelua varten kuumenna veitsenterää hetki kuuman veden alla, kuivaa veitsi ja leikkaa varovasti Kinder-munasta sen verran yläosasta pois, että saat poistettua yllätyskapselin. (Kannattaa ainakin ensikertalaisena varata muutama extramuna rikkoutumisen varalle!) Täytä suklaamuna Baileys-liköörillä ja asettele dalgonakahvin koristeeksi. Koristeluja varten voit pujotella esim. Polly-karkkeja taikka Lakrids-kuulia hammastikkuihin ja antaa mielikuvituksen lentää!

Sekoittele kahvihetken alkuun lasissa kahvivaahto ja maitojuoma esim. pillillä.
Baileysin voit nauttia munankuoresta shottina tai antaa sen hulahtaa lisämausteeksi kahvia sekoitellessa.
Herkullista pääsiäistä!

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1273 reseptiä.
Linkitetty 79 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Tarte tatinin tyylinen keikaustorttu onnistuu myös tuoreista mangoista! Tähän helppoon versioon käytetään valmista voitaikinaa.

Vinkki: Jos tarjoat lisukkeena vaahdotettua kookoskermaa, muista laittaa purkki jääkaappiin jo edellisenä iltana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
1 h 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Tarte tatin mangosta

Ainekset

500
g
pakaste-voitaikinaa (esikaulittua, laskostettua)
2
kypsää mangoa
Täyte
100
g
voita
1
dl
sokeria
1
vaniljatanko
1
limetin kuoriraaste ja mehu
Tarjoiluun
1
tlk
(täysrasvaista) kookoskermaa
2
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Laita kookoskerma kylmentymään jääkaappiin jo edellisenä iltana, sillä se ei vaahtoudu huoneenlämpöisenä.

  2. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Kuumenna uuni 225 asteeseen.

  3. Leikkaa mangot kiven molemmin puolin kahteen puolikkaaseen. Kuori veitsellä siististi. Leikkaa ½ sentin viipaleiksi.

  4. Sulata voi paistinpannussa, jossa myös kahva on uuninkestävä. Sekoita sokeri joukkoon ja keitä (sekoittamatta) miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes voi-sokeriseos alkaa karamellisoitua. Halkaise vaniljatanko, raaputa siemenet liemeen. Lisää myös tangonpuolikas. Raasta limetin kuori ja purista mehu loppuvaiheessa joukkoon. Lisää mangoviipaleet vierekkäin liemeen ja anna olla 5 minuuttia. Voit laittaa mangot kahteen kerrokseen. (Muista, että vain alin kerros näkyy, sillä keikauskakku kumotaan lopuksi.) Ota pannu pois levyltä.

  5. Kauli taikina noin 4 mm:n paksuiseksi pyöreäksi, hieman pannua isommaksi levyksi. Siirrä taikina kaulimen avulla varovasti pannuun mangojen päälle. Painele taikinan reunoja sisään pannuun. Pistele pinta haarukalla. Paista uunin keskitasolla 20 minuuttia.

  6. Anna tarte tatinin jäähtyä 5 minuuttia. Irrota reunat varovasti veitsellä. Laita lautanen pannun päälle ja kumoa piiras nopeasti lautaselle.

  7. Vaahdota kylmä kookoskerma sähkövatkaimella ja mausta vaniljasokerilla. Tarjoa leivonnaisen kanssa. Tarjoa tarte tatin heti tuoreena, jotta täyte ei pääse kostuttamaan lehtevää voitaikinakuorta.

Kommentit (1)

Vierailija

Kiva muistutus siitä että "tatinin" tortun voi valmistaa muustakin kuin omenasta. Sen voi tehdä myös suolaisena käyttäen tomaatteja, sipulia, tai vaikka juureksia.