Mainos
Arla Keittiö on lisännyt 87 reseptiä.
Linkitetty 234 keittokirjaan.

Rapealla pohjalla ja sitruksisella täytteellä ihastuttava piiras on ottanut mallia amerikkalaisesta isosiskostaan, Key Lime Piesta. Tämä helppo piirakkaresepti kannattaa laittaa takataskuun yllätysvieraiden tai yllättävän sitruunan himon varalle!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8-10
Vaikeustaso
Helppo

Lime-sitruunapiiras

Ainekset

Pohja
12
kpl
Digestive-keksejä
100
g
Arla voita
1
rkl
sokeria
Täyte
2
prk (a´ 200 g)
Arla Keittiö Sitruuna-limerahkaa
2
munankeltuaista
½
limen kuori
½
limen mehu
1 ½
tl
vaniljasokeria
Päälle
2
dl
Arla kuohukermaa
1 ½
rkl
sokeria
1
dl
minttua hienonnettuna

Työvaiheet

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.

Murskaa keksit ja sulata voi.  Sekoita keksimurut ja voi yhteen, kunnes niistä muodostuu taikinamainen seos. Painele seos vuoan (halkaisija n. 25 cm) pohjalle ja laita uuniin paistumaan 10 minuutiksi.

Tee täyte pohjan paistuessa. Kaada kulhoon Arla Keittiö lime-sitruunarahka ja munankeltuaiset. Vispaa tasaiseksi.

Pese lime huolella ja raasta puolet kuoresta hienoksi raasteeksi. Lisää täytteeseen limen kuoret, limen mehu ja vaniljasokeri ja sekoita. Kaada täyte pohjan päälle ja laita uuniin 15 minuutiksi. Anna piirakan jäähtyä.

Valmista kermakuorrute piirakan päälle. Vaahdota Arla kuohukerma ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita joukkoon hienonnettu minttu. Nosta minttukermavaahto jäähtyneen piirakan päälle juuri ennen tarjoilua.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3096 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Kahvila kuin kahvila, ovella tuoksuu mantelicroissant! Kestohitin supersimppeli kotiversio syntyy valmistaikinasta ja nopsaan sekoitettavasta täytteestä. Leivonnainen maistuu parhaalta melko pian uunista tultuaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
15 min + kypsennys 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Pelticroissant

Ainekset

2
tlk (à 240 g)
valmista croissant-taikinaa (Danerolles)
MANTELITÄYTE
1
dl
mantelijauhetta
1
dl
tomusokeria
50
g
voita huoneenlämpöisenä
1
kananmuna
muutama tippa karvasmanteliaromia
LISÄKSI
1
kananmuna voiteluun
1
dl
mantelilastuja
(tomusokeria)

Työvaiheet

  1. Valmista ensin täyte sekoittamalla kaikki ainekset keskenään tasaiseksi tahnaksi.

  2. Avaa yksi croissantpurkki ja irrota siinä oleva taikina katkoviivoja pitkin kolmeksi kahden croissantkolmion palaksi. Nipistele kaksi palaa pitkiltä sivuiltaan yhteen ja laita kolmas taikinapala näiden päätyyn pitkittäin, jolloin lopputuloksena on suorakaiteen muotoinen levy. Nipistele vielä kaikki näkyvissä olevat katkoviivat kiinni, niin että levystä tulee yhtenäinen ja tiivis.

  3. Levitä 2/3 mantelitäytteestä pohjalle niin, että reunoille jää kauttaaltaan 1½ cm:n täyttämätön kaistale. Nostele reunat keskustaa kohden ja painele ne kevyesti sormin kiinni täytteeseen. Sivele reunat munalla.

  4. Avaa toinen croissantpurkki ja irrota taikina 6 croissantiksi. Leikkaa jokainen kolmio edelleen puoliksi joko saksilla tai taikinapyörällä niin, että saat 12 pitkää ja kapeaa kolmiota. Jaa loppu täyte kolmioiden leveään päähän lusikalla. Rullaa kolmiot sarviksi. Sivele jokainen minicroissant munalla ja nosta sitten pohjalle mantelitäytteen päälle. Jätä croissanttien väliin noin 2–3 cm kohoamisvaraa. Ripottele mantelilastuja minicroissanttien päälle.

  5. Kypsennä 175 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes pelticroissant on kauniin ruskea ja kypsä. Tarjoa vastapaistettuna.

Kommentit (1)

Vierailija

Voisko tästä tehdä korvapuusteja?

Helsingin Sanomat on lisännyt 414 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Tuomas Kolehmainen

Sveitsiläisen marengin tapaan valmistetut suklaiset marengit ovat koostumukseltaan ihanan tasaisia. Maltillinen lämpö jo vatkatessa ehkäisee marengin lässähtämistä, kun suklaa lisätään joukkoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 isoa tai 15 pientä
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Suklaamarengit

Ainekset

3
kananmunan valkuaista
2
dl
sokeria
30
g
tummaa suklaata

Työvaiheet

  1. Aloita marengin valmistaminen erottelemalla valkuaiset keltuaisista puhtaaseen, kuivaan kulhoon. Kulhoksi sopii metallinen tai lasinen kulho, joka kestää lämpöä.
  2. Lisää valkuaisten joukkoon sokeri.

  3. Laita kattilaan hieman vettä. Kiehauta vesi. Aseta kulho kattilan päälle niin, että vesi ei koske kattilan pohjaa. Anna veden poreilla hiljalleen. Sekoita samalla valkuais-sokeriseosta ja jatka sekoittamista, kunnes sokeri alkaa sulaa ja seos on kädenlämpöä reilusti lämpimämpää. Tämä vie viitisen minuuttia.

  4. Nosta kulho pois vesihauteesta, kuivaa kulhon pohja ja kaada seos yleiskoneen kulhoon. Voit vatkata marengin myös sähkövatkaimella.

  5. Vatkaa seosta, kunnes marenki on kiiltävää ja jämäkkää.

  6. Sillä aikaa kun marenki vatkautuu, pilko suklaa puhtaaseen kulhoon. Sulata suklaa joko mikrossa tai vesihauteessa ja anna sen jäähtyä.

  7. Sekoita suklaa varovaisesti marengin joukkoon. Mitä vähemmän maltat sekoittaa, sitä tummemmat raidat saat aikaiseksi.

  8. Nostele marenkeja lusikalla leivinpaperin päälle pellille haluamasi kokoisiksi keoiksi.

  9. Paista marenkeja 100-asteisessa uunissa parisen tuntia. Käännä uunin lämpö pois ja jätä marengit vielä kuivumaan uuniin kunnes ne ovat täysin jäähtyneitä.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 414 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Makeahkot kurpitsat sopivat jälkiruokaankin. Tässä kurpitsa maustetaan appelsiinilla ja kanelilla jouluiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Karamellisoitu kurpitsa

Ainekset

600
g
kurpitsaa ilman kuorta
1
appelsiini
1
pss (500 g)
fariinisokeria
7
dl
vettä
4
kanelitankoa
1
dl
murskattuja pekaanipähkinöitä
Tarjoiluun
kondensoitua maitoa, vaniljajäätelöä tai kermavaahtoa
(syötäviä kukkia)

Työvaiheet

  1. Leikkaa kurpitsa paloiksi.
  2. Pese appelsiini hyvin. Leikkaa kuoren ohut oranssi kerros talteen. Purista mehu. Laita kuoriviipaleet ja mehu kattilaan veden, sokerin ja kanelitankojen kanssa. Kiehauta seos.
  3. Lisää kurpitsat kattilaan. Keitä miedohkolla lämmöllä, kunnes kurpitsa on pehmeää.
  4. Ota kurpitsa pois kattilasta ja laita tarjoiluvadille. Kiehuta seosta kattilassa, kunnes se muuttuu siirappimaisen paksuksi. Huomioi, että siirappi muuttuu jäähtyessään paksummaksi.
  5. Valuta siirappia kurpitsoille. Tarjoa kondensoidun maidon tai jäätelön kanssa. Ripottele päälle pähkinää ja koristele halutessasi syötävillä kukilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3096 reseptiä.
Linkitetty 25 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Juhlan mehevin kakku kootaan ohuista kakkupohjista ja siinä maistuu lakka sekä rosmariini. Kakun teon voi hyvin jakaa kolmelle  päivälle. Ensimmäisenä päivänä pohja, toisena kakun kokoaminen ja kolmantena eli tarjoilupäivänä koristelu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–12
Valmistusaika
1 1⁄2 t + maustuminen 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Lakka-mascarponekakku

Ainekset

4
kananmunaa
dl
sokeria
1
luomusitruunan kuori
dl
vehnäjauhoja
½
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
KOSTUTUSLIEMI
3
rosmariinin oksaa
dl
vettä
1
dl
lakkalikööriä
½
dl
sokeria
3
rkl
sitruunamehua
TÄYTE
2
dl
vispikermaa
2
prk (à 250 g)
mascarponea
3
dl
lakkahilloa
KUORRUTUS
3
dl
vispikermaa
1
prk (250 g)
mascarponea
KORISTELU
8
rosmariininoksaa
1
dl
lakkoja
LISÄKSI
voita ja korppujauhoja vuokaan

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka (Ø 22 cm). Vaahdota munat ja sokeri. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seos siivilän läpi muna-sokerivaahtoon. Lisää sitruunan kuoriraaste ja sekoita taikina tasaiseksi varovasti käännellen. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä uunissa 35–40 minuuttia. Tarkista kypsyys puutikulla. Anna pohjan jäähtyä 15 minuuttia ennen kumoamista.

  2. Hienonna rosmariinin lehdet. Keitä kostutusliemen aineita kattilassa noin 15 minuuttia keskilämmöllä. Siivilöi liemi ja anna jäähtyä.

  3. Vaahdota täytteen kerma. Notkista mascarpone toisessa kulhossa ja sekoita kermavaahto joukkoon. Leikkaa kakkupohja 4 kerrokseen. Kostuta alin kerros ja levitä pohjalle 1 dl lakkahilloa. Levitä kolmasosa mascarponetäytteestä hillon päälle. Toista sama seuraaviin kerroksiin. Kostuta myös ylin kakkupohja. Anna kakun vetäytyä peitettynä viileässä vähintään 4 tuntia, mieluiten seuraavaan päivään.

  4. Vaahdota kuorrutuksen kerma. Notkista mascarpone ja sekoita kermavaahto sen joukkoon. Levitä kuorrutus veitsellä tai sileällä lastalla kakun päälle ja reunoille. Koristele kakun reunat rosmariininoksilla ja lado pinnalle lakkoja.

Kommentit (1)

Vierailija

Kuulostaa herkulliselta. Täytyy käydä IKEA:lla katsomassa onko siellä myytävänä lakkahilloa.