Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2301 reseptiä.
Linkitetty 196 keittokirjaan.
OHJE Samuli Wirgentius KUVA Tuomas Kolehmainen

Ravintola Postresin klassikkojälkiruoka tarte Tatin syntyy helposti kotonakin – vain viidestä raaka-aineesta.

Postresin tarte Tatinin ohjeen antoi meille keittiömestari Samuli Wirgentius.

- Täydellinen Tatin on monen asian summa: hapokkaan ja makean, pehmeän ja makean, kuuman ja kylmän, Wirgentius kertoo.

Michelin-ravintola Postres sulki juuri ovensa, ja nyt ravintolan tiloissa, Helsingin Etelä-Esplanadilla toimii samaan omistukseen kuuluva ravintola Pompier ESPA. Pompier säilytti Postresin tarte Tatinin listallaan, sillä annos on todellinen hitti.

Postresin aito ja alkuperäinen tarte Tatin kypsennetään pienessä kattilassa yhdelle hengelle kerrallaan, jolloin tortusta tulee kaunis, linnunpesän muotoinen. Tämä resepti tehdään isoon pannuun, josta riittää neljälle herkuttelijalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1
Valmistusaika
25 min + kypsennys 15 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Ravintola Postresin aito & alkuperäinen tarte Tatin

Ainekset

2
pientä voitaikinalevyä (n. 50 g)
1/2
dl
vehnäjauhoja
5
hapanta omenaa (esim. Pink Lady)
75
g
voita
1
dl
sokeria
Lisäksi
3
rkl
tomusokeria
kinuskikastiketta
vaniljajäätelöä

Työvaiheet

  1. Ota taikina sulamaan. Laita uuni lämpiämään 210 asteeseen tai kiertoilmauuni 190 asteeseen. Kuori ja lohko omenat.
  2. Laita voi paksupohjaiseen teräksiseen tai muuhun uuninkestävään paistinpannuun (läpimitta noin 30 cm) ja laita pannu uuniin hetkeksi, niin että voi pehmenee hieman; älä kuumenna voita. Ota pannu uunista ja levitä voi pannuun. Ripottele sokeri tasaisesti pannuun. Asettele omenalohkot viuhkamaiseen asentoon pannuun.
  3. Muotoile taikinasta pyöreä pallo ja kaulitse siitä jauhotetulla alustalla pyöreä levy, joka on tarpeeksi iso peittääkseen omenat. Asettele taikinalevy omenoiden päälle tiiviisti.
  4. Nosta pannu liedelle ja kuumenna täydellä teholla 6-8 minuuttia. Tarkkaile karamellin muodostumista. Kun sokeri alkaa paahtua, malta hetki, että se ruskistuu, ennen kuin nostat kattilan liedeltä. Kypsyessään taikina alkaa kohoilla. Voit varovasti painella sitä kyljistä lastalla, jotta ilma pääsee tortun sisältä pois.
  5. Nosta pannu liedeltä ja laita uuniin noin 15 minuutiksi, kunnes taikina on kauniin ruskistunut. Valmista halutessasi kinuskikastike.
  6. Ota pannu uunista ja anna sen jäähtyä muutama minuutti. Irrottele torttu lastalla pannun reunoilta ja kaapaise varovasti myös pohjaa, niin saat omenat irtoamaan. Laita jälkiruokavati tai iso lautanen pannun päälle ja kumoa torttu vadille nopealla liikkeellä.
  7. Koristele torttu tomusokerilla. Tarjoa kinuskikastikkeen ja jäätelön kanssa.

Lämmin kinuskikastike

Ainekset

2
dl
sokeria
2
dl
kermaa

Työvaiheet

  1. Paahda sokeria teräskattilassa täydellä teholla, kunnes se sulaa ja ruskistuu.
  2. Lisää kerma varovasti joukkoon ja sekoita. Anna poreilla matalalla lämmöllä noin 5 minuuttia. Anna kinuskin jäähtyä hieman. 

Kommentit (2)

Käyttäjä50
Seuraa 
Liittynyt13.6.2014

Hmmm - mahtaisiko tämä onnistua blinipannuissa, vai ovatko liian matalia?

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Ehkä miniversiona :)

Thread has been locked.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2301 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Täydellinen syysbrownie! Tahmea ja täyteläinen suklaaleivonnainen saa puolukoista sopivasti kirpeyttä ja tahinista ihanan paahteisen maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Tahini-puolukkabrownie

Ainekset

150
g
voita
150
g
tummaa suklaata
2
kananmunaa
2
dl
sokeria
1
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
tummaa kaakaojauhetta
2
dl
tuoreita tai jäisiä puolukoita
1
dl
vaaleaa tahinia
2
rkl
hunajaa

Työvaiheet

  1. Paloittele voi ja suklaa kulhoon ja sulata mikrossa 20–40 sekuntia kerrallaan, sekoita kuumennuskertojen välissä. Jäähdytä seos huoneenlämpöiseksi.

  2. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Vuoraa vuoka (noin 22 cm x 24 cm) leivinpaperilla.

  3. Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella kovaksi vaaleaksi vaahdoksi.

  4. Lisää jäähtynyt suklaaseos vaahtoon ja sekoita tasaiseksi, älä vatkaa.

  5. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne taikinaan muutamassa erässä nuolijalla varovasti nostellen, jottei kuohkeus katoa. Kääntele puolukat taikinaan. Kaada vuokaan.

  6. Laita tahini ja hunaja kulhoon ja notkista sekoittamalla. Lusikoi seos sinne tänne taikinan pinnalle. Vedä lusikan kuperalla puolella kuvioita taikinan pintaan.

  7. Kypsennä brownieta 18–20 minuuttia, kunnes pinta on paistunut. Keskeltä leivonnainen saa jäädä raa’an pehmeäksi. Anna brownien jäähtyä vuoassa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2301 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Yltäkylläisen omenasyksyn muhkeaan piirakkaan uppoaa yhdeksän omenaa ja koko purkki sosetta. Lisäksi piirakka on naurettavan helppo valmistaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
9–12
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Toffee-omenapiirakka

Ainekset

9
(n. 700 g)
kotimaista omenaa
25
toffeemakeista (esim. Alku-toffee)
5
dl
vehnäjauhoja
2
tl
jauhettua inkivääriä
tl
ruokasoodaa
1
tl
kanelia
dl
ruokosokeria
¾
dl
fariinisokeria
2
kananmunaa
dl
rypsiöljyä
1
prk (360 g, 3 dl)
sokeroimatonta omenasosetta
Vuoan voiteluun
öljyä tai voita

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele suorakaiteen muotoinen uunivuoka (noin 30 cm x 20 cm).

  2. Leikkaa omenoista hatut koristelua varten. Leikkaa loput omenat 1–2 cm:n kuutioiksi. Omenoita ei tarvitse kuoria. Paloittele toffeet muutamaan palaan.

  3. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Riko munat toiseen kulhoon. Vatkaa öljy ja omenasose puuhaarukalla tai kierrevatkaimella munien joukkoon.

  4. Yhdistä munaseos kuiviin aineisiin. Lisää omenakuutiot ja 2/3 toffeepaloista. Sekoita, mutta älä vatkaa.

  5. Kaada taikina vuokaan. Asettele omenahatut päälle ja painele loput toffeet taikinan pintaan.

  6. Paista uunin alatasolla 35–40 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Vinkki Tarjoa piirakka ranskankerman tai vaniljajäätelön kanssa.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 708 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Anna Huovinen

Leivo kypsät ja mehevät banaanit kakuksi! Vaivaton banaanikakku saa potkua inkivääristä ja mehevyyttä jugurttikuorrutteesta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–16 palaa
Valmistusaika
15 min + 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-inkiväärikakku

Ainekset

100
g
voita
2
dl
fariinisokeria
2
munaa
dl
vehnäjauhoja
1
tl
kanelia
1
tl
kardemummaa
1
tl
soodaa
2
kypsää banaania
dl
turkkilaista jugurttia
¾
dl
kandeerattua inkivääriä tai 3 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
Kuorrutus
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
1–2
dl
turkkilaista jugurttia
½
dl
tomusokeria
(sokeroituja inkivääripaloja)

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoka (ø 24 cm) leivinpaperilla.
  2. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan samalla vatkaten.
  3. Sekoita vehnäjauhoihin kaneli, kardemumma ja sooda. Sekoita jauhot vaahtoon.
  4. Soseuta banaanit haarukalla. Lisää banaanit, jugurtti ja suurin osa kandeeratuista inkivääreistä taikinaan. Jos raastat tuoretta inkivääriä, lisää koko määrä taikinaan. Sekoita taikina ja levitä se vuokaan.
  5. Paista kakkua noin 30 minuuttia, kunnes se on mehevän kypsä.
  6. Kuorruta jäähtynyt kakku. Notkista tuorejuusto ja sekoita joukkoon jugurtti ja sokeri. Levitä kakulle. Koristele halutessasi inkivääripaloilla.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 145 reseptiä.
Linkitetty 63 keittokirjaan.
OHJE Katja Bäcksbacka KUVA Elvi Rista

Helppoa kuin mokkapalojen tekeminen: pohja-ainekset vain sekoitetaan nopeasti. Kuorrutuksessa maistuu tutusti kahvi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
2 h
Vaikeustaso
Helppo

Mokkapalakakku

Ainekset

Pohja: (tee näitä pohjia yhteensä kaksi)
1
dl
rypsiöljyä
2
kananmunaa
dl
sokeria
2
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
kaakaojauhetta
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
vaniljasokeria
½
tl
kanelia
¼
tl
suolaa
1
dl
maitoa
Väliin
noin ¾
dl
vähäsokerista löysää aprikoosihilloa
150
g
maitosuklaata
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
1
dl
tomusokeria
Kuorrute
½
dl
kuumaa vettä
25
g
voita
1
rkl
pikakahvijauhetta
2
rkl
kaakaojauhetta
noin 3½
dl
tomusokeria
Koristeluun
pyöreitä karkkeja tai nonparelleja

Työvaiheet

  1. Kakkuun tarvitaan kaksi pyöreää pohjaa. Jos sinulla on kaksi samanlaista vuokaa, joiden halkaisija on noin 20 cm, voit tehdä pohjat yhtä aikaa. Jos omistat vain yhden vuoan, tee kaksi pohjaa peräkkäin. Pingota irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi, sivele vuoan reunat öljyllä.
  2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
  3. Sekoita kulhossa 1 dl öljyä, 2 munaa ja 1¼ dl sokeria kevyesti vispilällä. Mittaa toiseen kulhoon 2 dl vehnäjauhoja, 2 rkl kaakaojauhetta, leivinjauhe, vaniljasokeri, kaneli ja suola. Sekoita.
  4. Lisää öljy-kananmuna-sokeri­seokseen vuorotellen jauhoseosta ja maitoa. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Älä vatkaa pitkään, jotta seokseen ei tule sitkoa.
  5. Kaada taikina vuokaan. Paista uunin keskitasolla 16–18 minuuttia. (Pohja saa jäädä hieman kosteaksi.) Anna hetki jäähtyä vuoassa, ota pohja sitten vuoasta leivinpapereineen työlaudalle jäähtymään. Peitä foliolla.
  6. Tee toinen pohja täsmälleen samalla tavalla ja nosta sekin pöydälle jäähtymään folion alle.
  7. Tee sillä välin täyte. Pilko suklaa mikroaaltouunin kestävään kulhoon. Sulata suklaata mikrossa 10–20 sekuntia, sekoita. Jatka, kunnes suklaa on sulanut.
  8. Kun suklaa on hieman jäähtynyt, lisää joukkoon tuorejuusto, vatkaa hetki sähkövatkaimella. Sekoita joukkoon myös tomusokeri. Laita täyte pursotinpussiin ja nosta jääkaappiin jähmettymään.
  9. Kun pohjat ovat jäähtyneet lähes huoneenlämpöisiksi, jaa hillo pohjille niin, että se tulee pohjimmaisen levyn yläpinnalle ja ylemmän levyn alapinnalle. Jätä taas jäähtymään: samalla hillo imeytyy pohjiin hyvin.
  10. Kun pohjat ovat huoneenlämpöisiä, voit täyttää kakun. Vuoraa vuoka, jossa teit pohjat, kelmulla (tai reunat kookkaalla leivinpaperisuikaleella) ja laita vuokaan leivinpaperipyörylä. Nosta kakkupohja vuokaan hillopinta ylöspäin. Pursota tai levitä pohjan päälle maitosuklaatäyte. Nosta toinen kakkupohja päälle niin, että hillopinta jää maitosuklaatäytettä vasten. Suojaa vuoka kelmulla ja nosta kakku jääkaappiin tekeytymään seuraavaan päivään.
  11. Tee kuorrutus vasta vähän ennen tarjoilua. Ota kakku vuoasta, siisti reunat veitsellä. Kuumenna vesi, sekoita joukkoon muut aineet. Anna hieman jäähtyä, sillä silloin saat kuorrutteen pysymään kakun pinnalla, eikä se valu holtittomasti. Jos kuorrutus jäähtyy liikaa, lämmitä sitä hetki.
  12. Levitä kuorrutus kakun pinnalle. (Jos kuorrutus tuntuu vielä valuvan liikaa, laita kakku nopeasti hetkeksi jääkaappiin, jotta pinta jähmettyy. Jatka kuorruttamista hetken päästä uudestaan.) Tee tarkoituksella muutama herkullinen valumakohta. Koristele karkeilla tai nonparelleilla.

Kommentit (0)