Mainos
Arla Keittiö on lisännyt 87 reseptiä.
Linkitetty 132 keittokirjaan.

Tässä on juhlien kuningatar, ”the kakku”, jota kelpaa tarjoilla kaikista tärkeimmissäkin juhlissa. Tyylikkään kakun salaisuus on yksinkertainen: ripaus kardemummaa kakkupohjassa, mehevä valkosuklaa-mustikkarahkatäyte, pinnalle sipaistu vaniljalla maustettu kermavaahto ja näyttävät valkosuklaakoristeet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
2,5 h + kakkupohjan jäähdytys
Vaikeustaso
Kohtalainen

Vaniljainen valkosuklaa-mustikkakakku

Ainekset

Pohja:
4
munaa
n. 2
dl
(eli saman verran kuin kanamunaa) sokeria
n.2
dl
(eli saman verran kuin kanamunaa) jauhoja, joista puolet perunajauhoja ja puolet vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
2
tl
kardemummaa
Täyte ja kuorrutus:
2
prk (a´200 g)
Arla Keittiö mustikka-vaniljarahkaa
4
dl
Arla kuohukermaa
100
g
valkosuklaata
2
tl
vaniljasokeria
½
vaniljatangon siemenet (tai rouhittua vaniljaa myllystä)
Kostutukseen:
maitoa ja vaniljasokeria
Koristeluun:
200
g
mustikoita ja mansikoita
syötäviä kukkia tai minttua
100
g
valkosuklaata
(marjajauhetta esim. mustikka tai mustaherukka)

Työvaiheet

Valmista ensin pohja.

Riko kananmunat lasiin. Mittaa toiseen lasiin silmämääräisesti saman verran sokeria kuin kananmunia on. Kaada sokeri sekoituskulhoon ja mittaa lasiin saman verran jauhoja kuin munia on. Käytä puolet perunajauhoja ja puolet vehnäjauhoja. Sekoita leivinjauhe jauhoihin.

Kippaa kananmunat sokerin joukkoon ja vaahdota vaaleaksi vaahdoksi. Vaahto on valmista, kun vispilöiden kuvio pysyy hetken vaahdon pinnalla. Ripauta kardemumma muna-sokerivaahtoon ja siivilöi mukaan jauhot. Nostele jauhot vaahdon joukkoon välttäen turhan voimakasta sekoitusta, jotta kakkutaikina pysyy ilmavana.

Kaada kakkutaikina (halkaisijaltaan 22–24 cm) irtopohjavuokaan, jonka pohjalla on leivinpaperi ja jonka reunat on voideltu. Voit myös käyttää voideltua ja korppujauhotettua kakkuvuokaa.

Paista kakkua 175 asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia, kunnes kakku on kypsä. Voit tarkistaa kakun kypsyyden tökkäämällä kakkuun puutikun. Jos tikkuun ei jää taikinaa, on kakku kypsä. Anna kakun jäähtyä.

Valmista täyte.

Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi. Ota 2/3 kermavaahdosta erilleen kakun kuorrutusta varten. Mausta kuorrutteen kermavaahto aidolla vaniljalla tai vaniljasokerilla. Jos käytät vaniljatankoa, puolita tanko ja laita toinen puolikas säilöön myöhempää käyttöä varten. Halkaise puolikas tanko ja irrota siemenet veitsen kärjellä. Hiero vaniljansiemeniä ja sokeria veitsellä leikkuulaudan päällä, jolloin vaniljansiemenistä tulee irtonaisia. Mausta kuorrute halutessasi vaniljan lisäksi sokerilla makusi mukaan. Nosta jääkaappiin odottamaan.

Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa ja sekoita puolet valkosuklaasta ripeästi jäljellä olevaan 1/3 osaan kermavaahtoa. Lisää loput valkosuklaasta ja sekoita. Lisää joukkoon Arla Keittiö Mustikka-vaniljarahkat ja sekoita tasaiseksi. Nosta täyte jääkaappiin.

Valmista koristeet.

Juhlakakkua varten kannattaa valmistaa kestäviä suklaakoristeita – etenkin kesähelteellä. Kestävyyttä voi parantaa temperoimalla suklaan. Katso ohjeet temperointiin täältä.

Voit myös tehdä koristeet ilman temperointia, mutta silloin koristeista ei tule yhtä kestäviä. Paranna tällöin koristeiden kestävyyttä nostamalla valmiit koristeet hetkeksi pakastimeen ennen kakun koristelua.

Temperoi valkosuklaa tai sulata se varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Dippaa mansikat puolittain valkosuklaaseen ja nosta lautaselle asetetun leivinpaperin päälle jähmettymään. Levitä loppu valkosuklaa lautaselle asetetun leivinpaperin päälle ohueksi levyksi. Pilko levyn pinnalle muutama pensasmustikkaviipale, ja nosta koristeet jääkaappiin jähmettymään.

Täytä ja koristele kakku.

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Aseta alin kakkupohja tarjoilulautaselle. Kostuta se kevyesti vaniljasokerilla maustetulla maidolla. Jaa pohjan päälle puolet täytteestä. Täytä seuraava kerros samalla tavalla. Nosta päälle kolmas kakkulevy ja kostuta kevyesti. Kuorruta kakku vaniljakermalla. Saat tasaisen kuorrutteen, kun käytät levittämiseen kuuman veden alla lämmitettyä, kuivattua kakkulapiota tai lastaa. Toista kuumennus useamman kerran levityksen aikana.

Koristele kakku juuri ennen tarjoilua lohkotuilla valkosuklaasirpaleilla, mintulla, syötävillä kukilla ja valkosuklaaseen dipatuilla mansikoilla. Viimeistele ripottelemalla pinnalle marjajauhetta.

Vinkki! Jos haluat pienemmän kakun, voit hyvin valmistaa samalla ohjeella kolmen munan kakkupohjan ja käyttää halkaisijaltaan 20 cm:n kakkuvuokaa.

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hildu on lisännyt 29 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.

Ihanan kylmän raikas, helppo sekä hyvä terveellinen jälkiruoka tai välipala, varsinkin helteisinä päivinä.
Raejuusto on hyvä proteiinilisä, mutta ei välttämätön. Myös on herkullinen tietysti tuoreilla marjoilla ja niitähän voi myös lisätä viiliherkun päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
Yhdelle tai useammalle
Valmistusaika
Valmiiseen viiliin tehtynä n. 5 -10 min
Vaikeustaso
Helppo

Viileä viiliherkku

Ainekset

1
valmis viiliannos
raejuustoa sopivasti
pakastemarjoja esim. mustikkaa, mansikkaa, vadelmia

Työvaiheet

Voit tehdä kotona viiliä annosmaljoihin itse, siemenen saat kaupan valmiista viilipurkista.
Laita kaksi teelusikallista viiliä pieneen jälkiruokakulhoon ja siihen mieleistäsi maitoa, tavallista, Hyla tai laktoositonta maitojuomaa, silloin myös siemenviilin pitää olla laktoositonta. Älä käytä rasvatonta maitoa, koska sillä ei onnistu viili niin hyvin. Anna sen olla huoneen lämmössä vuorokausi ja jos ei tule syötyä säilyy jääkaapissa kansi kulhon päällä jonkun aikaa.

Lisää hiukan ennen, kun aiot syödä viilin, raejuustoa ja pakasteiset marjat, niin ne hetken saavat sulata viilissä, jos et halua ihan jäisinä syödä niitä viilin ja raejuuston kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1469 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Nyt saa mennä mustaksi! Kuoret suojaavat pehmoista herkkusisusta, eikä niiden mustumista tarvitse pelätä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Daim-banskut

Ainekset

4
kypsää banaania
1
Daim-patukka
4
rkl
tummaa suklaata rouhittuna
4
rkl
pehmeää voita
4
banaania
LISÄKSI
jäätelöä

Työvaiheet

  1. Tee banaaneihin pitkittäin syvä viilto, älä halkaise pohjaa. Rouhi suklaat sekä daim ja sekoita voihin. Työnnä banaanien viiltoihin suklaavoita. Grillaa noin 10–15 minuuttia eli kunnes banaanien kuoret ovat muuttuneet mustanruskeiksi ja suklaa on sulanut.

  2. Tarjoa Daim-banskut lämpiminä jäätelön kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2918 reseptiä.
Linkitetty 20 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Tämä trendiherkku yhdistää kaksi klassikkoa, ikihyvän jälkkärin ja mummolasta tutun kääretortun. Paahteinen sokeri maustaa täytteen sekä viimeistelee koristelun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15 viipaletta
Valmistusaika
50 min + maustuminen 1 h
Vaikeustaso
Helppo

Crème brûlée -kääretorttu

Ainekset

4
kananmunaa (M-koko)
dl
ruokokidesokeria
dl
perunajauhoja
dl
mantelijauhetta
1
tl
aitoa vaniljaa jauheena
Paahdettu sokeri
dl
sokeria
Käärimiseen
ruokokidesokeria
Täyte
200
g
tuorejuustoa
2
dl
paksua jogurttia
¾
dl
paahdettua sokeria
¼
tl
aitoa vaniljaa jauheena
Lisäksi
1
dl
vispikermaa

Työvaiheet

  1. Paahda ensin sokeri. Sulata sokeri keskilämmöllä paksupohjaisessa laakeassa kattilassa. Sekoita vasta, kun suurin osa sokerista on sulanut. Anna sen paahtua kullanruskeaksi. Kaada sokerisula leivinpaperin päälle pellille. Levitä se metallilastalla heti ohueksi levyksi. Jauha puolet jäähtyneestä sokerista monitoimikoneella hienoksi. Taita loput paloiksi.

  2. Vuoraa pieni, reunallinen pelti (26 cm x 36 cm) leivinpaperilla. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet. Siivilöi ne vaahtoon ja sekoita tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperille. Paista uunin keskitasolla 9–10 minuuttia.

  3. Ripottele ruokosokeria leivinpaperille ja kumoa kypsä pohja sen päälle. Irrota paistopaperi. Kääri torttu pohjalla olevan leivinpaperin kanssa rullaksi ja anna jäähtyä 5 minuuttia.

  4. Sekoita tuorejuusto sileäksi. Lisää jogurtti, paahtosokerimuru ja vanilja. Levitä täyte pohjan päälle ja kääri rullaksi lyhyemmästä päästä alkaen. Kääri torttu leivinpaperiin ja anna maustua jääkaapissa vähintään 1 t.

  5. Vaahdota kerma ja pursota tortun pinnalle. Koristele sokeripaloilla ja jauhetulla sokerilla.

 

Kommentit (1)

Hitsari

Alkoi huimaamaan lukiessani ohjetta-

Ihanko totta että siinä ohjeistetaan ensin kaatamaan taikinalevy sokeroidun leivinpaperin päälle, käärimään se rullalle ja pyydetään antamaan sen levätä sen jälkeen viisi minuuttia?

Ja tässä vaiheessa vasta valmistetaan täyte? Millä sen täytteen on ajateltu sukeltävän jo valmiiksi rullalle käärityn taikinalevyn sisälle?

Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, mutta minä en ainakaan hitsarina ammatiltani pysty edes kuvittelemaan miten tuo fakiirin suoritus käytännössä tapahtuisi.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2918 reseptiä.
Linkitetty 53 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Raparperikeikauskakku on kuin taideteos, jos raparperit asettelee vuoan pohjalle geometriseen kuvioon. Mantelinen taikina on mehevä ja gluteeniton.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
25 min + kypsennys 50 min
Vaikeustaso
Helppo

Raparperi-mantelikeikaus

Ainekset

7
dl
raparperia paloiteltuna (n. 4–5 vartta)
1
dl
muscovadosokeria
50
g
voita
TAIKINA
150
g
voita huoneenlämpöisenä
dl
sokeria
2
kananmunaa
1
ps (75 g)
mantelilastuja
1
dl
mantelijauhetta
dl
gluteenittomia kaurajauhoja
¼
tl
suolaa
LISÄKSI
1
l
mansikkajäätelöä

Työvaiheet

  1. Leikkaa tasapohjaisen kakkuvuoan (Ø 24 cm) pohjalle sopiva leivinpaperipala ja laita se vuokaan. Voitele vuoan reunat. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

  2. Leikkaa raparperinvarret viistoon noin 2 cm:n viipaleiksi ja lado ne vuoan pohjalle vieri viereen mosaiikkimaiseksi kuvioksi. Ripottele päälle sokeri. Sulata voi ja lusikoi vuokaan. Kypsennä uunissa 10 minuuttia.

  3. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen, koko ajan vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita taikinaan.

  4. Ota vuoka uunista ja laske uunin lämpötila 175 asteeseen. Lusikoi taikina raparperien päälle tasaiseksi kerrokseksi. Kypsennä kakkua uunissa noin 35–40 minuuttia. Anna jäähtyä noin 15 minuuttia ennen kumoamista.

  5. Keikauta kakku vadille ja tarjoa lämpimänä jäätelön kanssa.

Vinkki Kakun valmistukseen sopii parhaiten tavallinen kakkuvuoka, sillä voi-sokeriseos saattaa valua irtopohjavuoan pohjan ja reunan välistä.

Kommentit (0)