Mainos
Arla Keittiö on lisännyt 87 reseptiä.
Linkitetty 134 keittokirjaan.

Tässä on juhlien kuningatar, ”the kakku”, jota kelpaa tarjoilla kaikista tärkeimmissäkin juhlissa. Tyylikkään kakun salaisuus on yksinkertainen: ripaus kardemummaa kakkupohjassa, mehevä valkosuklaa-mustikkarahkatäyte, pinnalle sipaistu vaniljalla maustettu kermavaahto ja näyttävät valkosuklaakoristeet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
2,5 h + kakkupohjan jäähdytys
Vaikeustaso
Kohtalainen

Vaniljainen valkosuklaa-mustikkakakku

Ainekset

Pohja:
4
munaa
n. 2
dl
(eli saman verran kuin kanamunaa) sokeria
n.2
dl
(eli saman verran kuin kanamunaa) jauhoja, joista puolet perunajauhoja ja puolet vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
2
tl
kardemummaa
Täyte ja kuorrutus:
2
prk (a´200 g)
Arla Keittiö mustikka-vaniljarahkaa
4
dl
Arla kuohukermaa
100
g
valkosuklaata
2
tl
vaniljasokeria
½
vaniljatangon siemenet (tai rouhittua vaniljaa myllystä)
Kostutukseen:
maitoa ja vaniljasokeria
Koristeluun:
200
g
mustikoita ja mansikoita
syötäviä kukkia tai minttua
100
g
valkosuklaata
(marjajauhetta esim. mustikka tai mustaherukka)

Työvaiheet

Valmista ensin pohja.

Riko kananmunat lasiin. Mittaa toiseen lasiin silmämääräisesti saman verran sokeria kuin kananmunia on. Kaada sokeri sekoituskulhoon ja mittaa lasiin saman verran jauhoja kuin munia on. Käytä puolet perunajauhoja ja puolet vehnäjauhoja. Sekoita leivinjauhe jauhoihin.

Kippaa kananmunat sokerin joukkoon ja vaahdota vaaleaksi vaahdoksi. Vaahto on valmista, kun vispilöiden kuvio pysyy hetken vaahdon pinnalla. Ripauta kardemumma muna-sokerivaahtoon ja siivilöi mukaan jauhot. Nostele jauhot vaahdon joukkoon välttäen turhan voimakasta sekoitusta, jotta kakkutaikina pysyy ilmavana.

Kaada kakkutaikina (halkaisijaltaan 22–24 cm) irtopohjavuokaan, jonka pohjalla on leivinpaperi ja jonka reunat on voideltu. Voit myös käyttää voideltua ja korppujauhotettua kakkuvuokaa.

Paista kakkua 175 asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia, kunnes kakku on kypsä. Voit tarkistaa kakun kypsyyden tökkäämällä kakkuun puutikun. Jos tikkuun ei jää taikinaa, on kakku kypsä. Anna kakun jäähtyä.

Valmista täyte.

Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi. Ota 2/3 kermavaahdosta erilleen kakun kuorrutusta varten. Mausta kuorrutteen kermavaahto aidolla vaniljalla tai vaniljasokerilla. Jos käytät vaniljatankoa, puolita tanko ja laita toinen puolikas säilöön myöhempää käyttöä varten. Halkaise puolikas tanko ja irrota siemenet veitsen kärjellä. Hiero vaniljansiemeniä ja sokeria veitsellä leikkuulaudan päällä, jolloin vaniljansiemenistä tulee irtonaisia. Mausta kuorrute halutessasi vaniljan lisäksi sokerilla makusi mukaan. Nosta jääkaappiin odottamaan.

Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa ja sekoita puolet valkosuklaasta ripeästi jäljellä olevaan 1/3 osaan kermavaahtoa. Lisää loput valkosuklaasta ja sekoita. Lisää joukkoon Arla Keittiö Mustikka-vaniljarahkat ja sekoita tasaiseksi. Nosta täyte jääkaappiin.

Valmista koristeet.

Juhlakakkua varten kannattaa valmistaa kestäviä suklaakoristeita – etenkin kesähelteellä. Kestävyyttä voi parantaa temperoimalla suklaan. Katso ohjeet temperointiin täältä.

Voit myös tehdä koristeet ilman temperointia, mutta silloin koristeista ei tule yhtä kestäviä. Paranna tällöin koristeiden kestävyyttä nostamalla valmiit koristeet hetkeksi pakastimeen ennen kakun koristelua.

Temperoi valkosuklaa tai sulata se varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Dippaa mansikat puolittain valkosuklaaseen ja nosta lautaselle asetetun leivinpaperin päälle jähmettymään. Levitä loppu valkosuklaa lautaselle asetetun leivinpaperin päälle ohueksi levyksi. Pilko levyn pinnalle muutama pensasmustikkaviipale, ja nosta koristeet jääkaappiin jähmettymään.

Täytä ja koristele kakku.

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Aseta alin kakkupohja tarjoilulautaselle. Kostuta se kevyesti vaniljasokerilla maustetulla maidolla. Jaa pohjan päälle puolet täytteestä. Täytä seuraava kerros samalla tavalla. Nosta päälle kolmas kakkulevy ja kostuta kevyesti. Kuorruta kakku vaniljakermalla. Saat tasaisen kuorrutteen, kun käytät levittämiseen kuuman veden alla lämmitettyä, kuivattua kakkulapiota tai lastaa. Toista kuumennus useamman kerran levityksen aikana.

Koristele kakku juuri ennen tarjoilua lohkotuilla valkosuklaasirpaleilla, mintulla, syötävillä kukilla ja valkosuklaaseen dipatuilla mansikoilla. Viimeistele ripottelemalla pinnalle marjajauhetta.

Vinkki! Jos haluat pienemmän kakun, voit hyvin valmistaa samalla ohjeella kolmen munan kakkupohjan ja käyttää halkaisijaltaan 20 cm:n kakkuvuokaa.

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3252 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 8–10 annosta
Valmistusaika
30 min + kypsennys 20 min + jääkaapissa 4 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Limoncellokakku

Ainekset

2
kananmunaa
1
dl
sokeria
1
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
(luomu)sitruunan kuori raastettuna
KOSTUTUS
1
rkl
limoncelloa
1
rkl
sokeria
2
rkl
vettä
TÄYTE
3
liivatelehteä
2
rs (à 250 g)
mascarponejuustoa
400
g
kreikkalaista jogurttia (rasvaa 6%)
1
dl
sokeria
1
dl
sitruunamehua
½
dl
limoncelloa
LISÄKSI
1
rkl
voita + vehnäjauhoja (kandeerattuja sitruunaviipaleita)

Työvaiheet

  1. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka (Ø 20–22 cm). Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Pese sitruuna ja raasta sen kuori hienoksi. Kääntele jauhoseos ja sitruunankuori muna-sokerivaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä 175-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Kumoa kakku ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Pese vuoka ja laita pohja takaisin vuokaan.

  2. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan noin 10 minuutiksi.

  3. Vatkaa mascarpone, jogurtti ja sokeri tasaiseksi. Purista sitruunamehu. Kuumenna limoncello ja sitruunamehu pienessä kattilassa. Siirrä syrjään liedeltä. Puristele liivatteista ylimääräinen neste pois ja liuota lehdet limoncello-sitruunamehuseokseen. Anna jäähtyä noin 10 minuuttia. Sekoita liivate-limoncello-sitruunaliemi ohuena nauhana täyt- teen joukkoon. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia.

  4. Irrota kakku vadille. (Koristele kandeeratuilla sitruunaviipaleilla.)

Kandeeratut sitruunaviipaleet valmistuvat näin: Kiehauta kattilassa 2 dl vettä ja 2 dl sokeria. Ota kattila liedeltä. Pese ja leikkaa 2 luomusitruunaa ohuiksi viipaleiksi. Laita ne kattilaan noin 5 minuutiksi. Nosta viipaleet reikäkauhalla leivinpaperille. Anna kuivua 1 vrk.

 

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3252 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Britapohjat voi tehdä edellisenä päivänä valmiiksi ja säilyttää yön yli huoneenlämmössä. Myös täytteen voi tehdä valmiiksi ja säilyttää rasiassa jääkaapissa. Jos vieraat saapuvat eri aikaan, on kätevää täyttää ja nostaa yksi kakkuneliö kerrallaan pöytään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–12 palaa
Valmistusaika
30 min + kypsennys 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Vanilja-vadelmabrita

Ainekset

150
g
voita huoneenlämpöisenä
dl
sokeria
4
keltuaista
1
vaniljatanko
2
dl
vehnäjauhoja
1
dl
mantelirouhetta
2
tl
leivinjauhetta
dl
maitoa
MARENKI
4
valkuaista
2
dl
sokeria
TÄYTE
3
dl
vadelmia sulatettuna (kotimaisia)
2
prk (à 200 g)
vaniljarahkaa
3
dl
kuohukermaa
LISÄKSI
1
rkl
öljyä
1
rkl
kuivattua vadelmajauhetta
2
dl
tuoreita vadelmia

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Erottele valkuaiset keltuaisista. Lisää keltuaiset yksi kerrallaan voi-sokerivaahtoon. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet taikinaan. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan vuorotellen maidon kanssa.

  2. Laita leivinpaperi pellille ja sivele se kevyesti öljyllä. Levitä taikina pellille tasaiseksi kerrokseksi.

  3. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista vielä noin minuutti viimeisen sokerilisäyksen jälkeen. Kauho marenki tähtiterällä varustettuun pursotinpussiin. Pursota pieniksi ruusukkeiksi taikinan päälle. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen täyttämistä.

  4. Sekoita vadelmat rahkan joukkoon. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele täytteeseen.

  5. Leikkaa jäähtynyt britapohja neljäksi, saman suuruiseksi neliöksi. Lusikoi täyte kahdelle neliöistä ja nosta toiset brita-pohjat päälle. Siivilöi vadelmajauhetta ja asettele vadelmia pinnalle. Tarjoa kakku noin tunnin sisällä täyttämisestä.

Me Naiset on lisännyt 1588 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Raparperihilloke ja omenamehu antavat tiramisuun kesän makua. Viileä herkku sopii erinomaisesti alkukesän juhliin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
55 min + tekeytyminen vähintään 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperitiramisu

Ainekset

RAPARPERIHILLOKE
300
g
raparperia
2
rkl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
½
luomusitruunan kuori ja mehu
LISÄKSI
200
g
savoiardikeksejä
KOSTUTUS
1
dl
omenamehua
½
dl
mantelilikööriä (esim. amarettoa)
TÄYTE
2
valkuaista
4
keltuaista
1
dl
sokeria
500
g
mascarponejuustoa
PÄÄLLE
kaakaojauhetta

Työvaiheet

  1. Paloittele raparperin varret kattilaan. Lisää sokerit ja sitruunan mehu ja kuoriraaste. Keitä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Siirrä levyltä ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

  2. Lado puolet kekseistä korkeareunaiseen vuokaan (25x15 cm). Sekoita omenamehu ja manteli- likööri keskenään ja kaada puolet seoksesta keksien päälle. Levitä jäähtynyt raparperihilloke päälle.

  3. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset ja sokeri toisessa kulhossa vaahdoksi. Notkista mascarpone ja sekoita keltuaisvaahtoon. Kääntele lopuksi varovasti valkuaisvaahto sekaan. Levitä puolet mascarponevaahdosta vuokaan. Lado päälle loput keksit, kaada loppu likööriseos ja lusikoi loput mascarponevaahdosta päällimmäiseksi.

  4. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia.

  5. Siivilöi kaakaojauhetta tiramisun pinnalle.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3252 reseptiä.
Linkitetty 54 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Torta mantovana on kuivakakun ja tortun sitruunainen rakkauslapsi. Pyöräytä litteän tortun kaveriksi jäätelöpalloja ja kaada lasiin jälkiruokaviiniä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
20 min + kypsentäminen ja jäähdytys 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Torta mantovana

Ainekset

175
g
voita
3
rkl
(luomu)sitruunan kuorta hienoksi raastettuna (noin 2 sitruunaa)
3
tl
vaniljasokeria tai 1 tl vaniljatahnaa
4
keltuaista
1
kananmuna
2
dl
sokeria
3
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
1
dl
mantelilastuja
VUOKAAN
voita
VIIMEISTELYYN
tomusokeria
TARJOILUUN
pähkinä- tai vaniljajäätelöä

Työvaiheet

  1. Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (Ø 24–26 cm). Voitele reunat.

  2. Sulata voi ja anna sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  3. Pese sitruunat ja raasta tarvittava määrä sitruunankuorta hienoksi raasteeksi. Mausta voisula vaniljasokerilla tai -tahnalla sekä sitruunakuorella.

  4. Erottele keltuaiset kulhoon. Lisää kananmuna. Vatkaa sähkövatkaimella noin 5 minuuttia, kunnes vaahto on vaaleaa ja kuohkeaa. Lisää sokeri vähitellen, edelleen vatkaten.

  5. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää seos muna-sokerivaahtoon siivilän läpi vuorotellen voisulan kanssa.

  6. Kaada taikina vuokaan. Ripottele päälle mantelilastuja. Kypsennä 180-asteisen uunin alimmalla tasolla 25–35 minuuttia tai kunnes kakun keskelle työnnettyyn tikkuun ei tartu taikinaa. Anna jäähtyä.

  7. Irrota kakku vuoasta vadille ja siivilöi pinnalle tomusokeria. Tarjoa jäätelön kanssa.

Vinkki Käytä taikinasta yli jääneet valkuaiset esimerkiksi marenkeihin.