Kaupallinen yhteistyö
Arla Keittiö on lisännyt 88 reseptiä.
Linkitetty 111 keittokirjaan.

Tässä on juhlien kuningatar, ”the kakku”, jota kelpaa tarjoilla kaikista tärkeimmissäkin juhlissa. Tyylikkään kakun salaisuus on yksinkertainen: ripaus kardemummaa kakkupohjassa, mehevä valkosuklaa-mustikkarahkatäyte, pinnalle sipaistu vaniljalla maustettu kermavaahto ja näyttävät valkosuklaakoristeet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
2,5 h + kakkupohjan jäähdytys
Vaikeustaso
Kohtalainen

Vaniljainen valkosuklaa-mustikkakakku

Ainekset

Pohja:
4
munaa
n. 2
dl
(eli saman verran kuin kanamunaa) sokeria
n.2
dl
(eli saman verran kuin kanamunaa) jauhoja, joista puolet perunajauhoja ja puolet vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
2
tl
kardemummaa
Täyte ja kuorrutus:
2
prk (a´200 g)
Arla Keittiö mustikka-vaniljarahkaa
4
dl
Arla kuohukermaa
100
g
valkosuklaata
2
tl
vaniljasokeria
½
vaniljatangon siemenet (tai rouhittua vaniljaa myllystä)
Kostutukseen:
maitoa ja vaniljasokeria
Koristeluun:
200
g
mustikoita ja mansikoita
syötäviä kukkia tai minttua
100
g
valkosuklaata
(marjajauhetta esim. mustikka tai mustaherukka)

Työvaiheet

Valmista ensin pohja.

Riko kananmunat lasiin. Mittaa toiseen lasiin silmämääräisesti saman verran sokeria kuin kananmunia on. Kaada sokeri sekoituskulhoon ja mittaa lasiin saman verran jauhoja kuin munia on. Käytä puolet perunajauhoja ja puolet vehnäjauhoja. Sekoita leivinjauhe jauhoihin.

Kippaa kananmunat sokerin joukkoon ja vaahdota vaaleaksi vaahdoksi. Vaahto on valmista, kun vispilöiden kuvio pysyy hetken vaahdon pinnalla. Ripauta kardemumma muna-sokerivaahtoon ja siivilöi mukaan jauhot. Nostele jauhot vaahdon joukkoon välttäen turhan voimakasta sekoitusta, jotta kakkutaikina pysyy ilmavana.

Kaada kakkutaikina (halkaisijaltaan 22–24 cm) irtopohjavuokaan, jonka pohjalla on leivinpaperi ja jonka reunat on voideltu. Voit myös käyttää voideltua ja korppujauhotettua kakkuvuokaa.

Paista kakkua 175 asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia, kunnes kakku on kypsä. Voit tarkistaa kakun kypsyyden tökkäämällä kakkuun puutikun. Jos tikkuun ei jää taikinaa, on kakku kypsä. Anna kakun jäähtyä.

Valmista täyte.

Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi. Ota 2/3 kermavaahdosta erilleen kakun kuorrutusta varten. Mausta kuorrutteen kermavaahto aidolla vaniljalla tai vaniljasokerilla. Jos käytät vaniljatankoa, puolita tanko ja laita toinen puolikas säilöön myöhempää käyttöä varten. Halkaise puolikas tanko ja irrota siemenet veitsen kärjellä. Hiero vaniljansiemeniä ja sokeria veitsellä leikkuulaudan päällä, jolloin vaniljansiemenistä tulee irtonaisia. Mausta kuorrute halutessasi vaniljan lisäksi sokerilla makusi mukaan. Nosta jääkaappiin odottamaan.

Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa ja sekoita puolet valkosuklaasta ripeästi jäljellä olevaan 1/3 osaan kermavaahtoa. Lisää loput valkosuklaasta ja sekoita. Lisää joukkoon Arla Keittiö Mustikka-vaniljarahkat ja sekoita tasaiseksi. Nosta täyte jääkaappiin.

Valmista koristeet.

Juhlakakkua varten kannattaa valmistaa kestäviä suklaakoristeita – etenkin kesähelteellä. Kestävyyttä voi parantaa temperoimalla suklaan. Katso ohjeet temperointiin täältä.

Voit myös tehdä koristeet ilman temperointia, mutta silloin koristeista ei tule yhtä kestäviä. Paranna tällöin koristeiden kestävyyttä nostamalla valmiit koristeet hetkeksi pakastimeen ennen kakun koristelua.

Temperoi valkosuklaa tai sulata se varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Dippaa mansikat puolittain valkosuklaaseen ja nosta lautaselle asetetun leivinpaperin päälle jähmettymään. Levitä loppu valkosuklaa lautaselle asetetun leivinpaperin päälle ohueksi levyksi. Pilko levyn pinnalle muutama pensasmustikkaviipale, ja nosta koristeet jääkaappiin jähmettymään.

Täytä ja koristele kakku.

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Aseta alin kakkupohja tarjoilulautaselle. Kostuta se kevyesti vaniljasokerilla maustetulla maidolla. Jaa pohjan päälle puolet täytteestä. Täytä seuraava kerros samalla tavalla. Nosta päälle kolmas kakkulevy ja kostuta kevyesti. Kuorruta kakku vaniljakermalla. Saat tasaisen kuorrutteen, kun käytät levittämiseen kuuman veden alla lämmitettyä, kuivattua kakkulapiota tai lastaa. Toista kuumennus useamman kerran levityksen aikana.

Koristele kakku juuri ennen tarjoilua lohkotuilla valkosuklaasirpaleilla, mintulla, syötävillä kukilla ja valkosuklaaseen dipatuilla mansikoilla. Viimeistele ripottelemalla pinnalle marjajauhetta.

Vinkki! Jos haluat pienemmän kakun, voit hyvin valmistaa samalla ohjeella kolmen munan kakkupohjan ja käyttää halkaisijaltaan 20 cm:n kakkuvuokaa.

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 675 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä

Raikas jäädytetty juustokakku sopii joulun jälkiruuaksi tai kahvipöytään. Lumihuippuja muistuttavat juhlavat koristeet valmistuvat silkinsileästä sveitsiläisestä marengista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–12 palaa
Valmistusaika
45 minuuttia + jäädytys 4 tuntia
Vaikeustaso
Kohtalainen

Appelsiinijäädykekakku

Ainekset

Pohja
2
munaa
¾
dl
sokeria
2
rkl
perunajauhoja
½
dl
mantelijauhetta
½
tl
leivinjauhetta
Täyte
2
dl
kuohukermaa
1
prk (250 g)
maitorahkaa
1
rs (200 g)
maustamatonta tuorejuustoa
100
g
mantelimassaa
1
dl
appelsiinimarmeladia
¾
dl
tomusokeria
Päälle
1
dl
appelsiinimarmeladia
Sveitsiläinen marenki
4
valkuaista
2
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
tomusokeria
(kuivattuja appelsiinirenkaita)

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne kevyesti sekoittaen vaahtoon.
  2. Pingota leivinpaperi pienen, irtopohjaisen kakkuvuoan (ø 15 cm) pohjalle. Kaavi taikina vuokaan. Paista pohjaa uunissa noin 15 minuuttia.
  3. Vatlaa täytettä varten kerma kuohkeaksi. Lisää joukkoon rahka ja tuorejuusto. Raasta mantelimassa karkealla terällä. Lisää raaste, marmeladi ja tomusokeri rahkaseokseen.
  4. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kahdeksi kerrokseksi. Laita toinen kakkupohja vuokaan. Levitä päälle puolet täytteestä. Lisää toinen kakkupohja ja taas puolet täytteestä. Pingota tuorekelmu tiiviisti vuoan päälle. Nosta kakku pakastimeen vähintään neljäksi tunniksi.
  5. Ota kakku pakastimesta 40 minuuttia ennen tarjoilua. Valmista odotellessa sveitsiläinen marenki vesihauteessa. Erota valkuaiset kulhoon, joka sopii kattilan päälle. Lisää joukkoon sokeri ja vaniljasokeri.
  6. Laita kattilaan vettä kiehumaan ja nosta marenkikulho kattilan päälle. Veden ei tarvitse osua kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella 10 minuuttia, kunnes marengista tulee paksua ja kiiltävää.
  7. Levitä kakun pinnalle appelsiinimarmeladia ja lusikoi marenki kakun päälle huipuiksi. Koristele pinta tomusokerilla ja kuivatuilla appelsiinirenkailla.

Vinkki! Kuivaa appelsiinirenkaat koristeeksi näin: Pese appelsiini. Leikkaa hedelmä renkaiksi ja renkaat puolikkaiksi. Levitä palat uuniritilälle. Kuumenna uuni 50 asteeseen. Kuivaa appelsiinit rapeiksi. Kuivaus kestää useita tunteja, mutta sen voi tehdä hyvissä ajoin ennen joulukiireitä.

Kommentit (0)

Oton leipomukset on lisännyt 3 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.

Puoloffee on syntisen hyvä jälkiruokaherkku! Makean toffeen ja raikkaan puolukan liitto on täydellinen. Tämä herkku on erittäin helppo valmistaa ja onnistuu mökkiolosuhteissakin :) Puoloffee on tuunattu jouluiseksi piparipohjalla ja täytteessä on tujaus sitruunaa taittamassa makeutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Puoloffee

Ainekset

Pohja:
260
g
pipareita
125
g
ruusunmarjapilttiä
Täyte:
1
prk
karamellisoitua kondensoitua maitoa
2
dl
puolukoita
2
rkl
tomusokeria
2
rkl
sitruunanmehua
3
dl
vispikermaa
200
g
vaniljarahkaa
2
rkl
sokeria
5
dl
puolukoita
marenkeja

Työvaiheet

Pohja:
Murskaa piparit.
Sekoita ruusunmarjasose piparimruskan joukkoon.
Taputtele pohja vuoan pohjalle ja noin 2 cm reunoille.
Puoloffeen voi tehdä halkaisijaltaan n. 26 cm irtopohja- tai piirasvuokaan.

Täyte:
Kaada kondensoitu maito kulhoon.
Lisää joukkoon puolukat, tomusokeri ja sitruunanmehu.
Sekoita tasaiseksi, tarkista maku ja kaada piparipohjan päälle.

Vatkaa kerma vaahdoksi.
Lisää joukkoon vaniljarahka ja sokeri.
Nostele toffeen päälle. Ripottele päälle puolukat.
Koristele halutessasi marengeilla ja piparkakuilla.

Kommentit (0)

Hildu on lisännyt 8 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.

Nämä lusikkaleivät sulavat suussa ja ovat helppoja tehdä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 45 - 50
Valmistusaika
n. 1 h 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Suussa sulavat lusikkaleivät

Ainekset

350
g
voita
1,76
dl
sokeria
7,7
dl
vehnäjauhoja
2
tl
vaniljasokeria
1,5
tl
leivinjauhetta
0,5
tl
Pan suolaa tai tav. suolaa 1/4 tl
vadelmamarmeladia tai muuta hilloa.

Työvaiheet

Laita uuni 175 asteeseen. Vatkaa, mikrossa vähän sulatettu voi ja sokeri, sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne voisokeriseokseen, tee kuperalla pikkulusikalla lusikkaleipien puolikkaat, parhaita ovat vanhat Sorsakosken pikkulusikat tai vanhat hopealusikat. Ota lusikkaan taikinaa, älä painele sitä liikaa ja anna jäädä aika kukkuraiseksi taikina lusikan keskelle. Ota sitten lusikasta niin, että saat hyvin leivinpaperin päälle lusikan sileä puoli ylöspäin, jätä yksi sentti väliä. Jos taikinasta tulee murumaista lämmitä sitä mikrossa, sillä pehmästä taikinasta on helppoa muotoilla lusikkaleivän puolikkaat. Paista 175 asteessa noin 12 - 14 minuuttia, älä päästä palamaan, jos alkavat tummua ota heti pois uunista ja vedä leivinpaperin avulla pois pelliltä. Mieluummin saavat jäädä vähän vaaleiksi. Kun lusikkaleivän puolikkaat ovat vähän jäähtyneet, voitele toinen puolikas hipaisemalla hillolla. Pyöritä lopuksi hienossa kidesokerissa. Muista ottaa ajoissa lusikkaleivät huoneen lämpöön, sillä voi kovettuu kylmässä, osan voi säilyttää jääkaapissa ja loput pakastaa.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 675 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä

Lumenvalkoiset joulupullat maistuvat lempeältä kookokselta. Taikina leivotaan kookosmaitoon ja kookosvoisilmät maksimoivat mehevyyden.

Vinkki! Pullat onnistuvat myös ilman kananmunaa. Pullista tulee vegaanisia, kun jätät munan pois ja voitelet pinnan soijajugurtilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 kpl
Valmistusaika
30 minuuttia + 1 tunti
Vaikeustaso
Helppo

Kookospullat

Ainekset

½
l
kookosmaitoa
50
g
tuorehiivaa
1
muna
2
dl
sokeria
3
tl
kardemummaa
1
tl
suolaa
150
g
maidotonta leivontamargariinia
14–16
dl
vehnäjauhoja
Voiteluun
1
muna
Kookosvoisilmät
150
g
maidotonta leivontamargariinia
2
dl
kookoshiutaleita
½
dl
sokeria
½
dl
tomusokeria
Tomusokeri-kookoskuorrute
4
dl
tomusokeria
1
valkuainen
1
rkl
sitruunamehua
2
dl
kookoslastuja

Työvaiheet

  1. Lämmitä kookosmaito kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva. Lisää muna, sokeri, kardemumma ja suola.
  2. Sulata rasva notkeaksi. Lisää puolet jauhoista ja alusta taikina kuohkeaksi. Lisää rasva ja loput jauhot. Vaivaa kimmoisaksi.
  3. Kohota taikina vedottomassa paikassa leivinliinan alla kaksinkertaiseksi.
  4. Kumoa taikina leivontapöydälle ja vaivaa sitä hetki. Jaa taikina kahteen osaan ja molemmat osat kahteentoista palaan. Pyöräytä paloista pullia.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Kohota pullia 15 minuuttia leivinliinan alla. Voitele pinta munalla.
  6. Tee kookosvoisilmät osaan pullista. Paista loput pullat sellaisenaan ja tee niille jälkikäteen tomusokerikuorrutus.
  7. Kuutioi rasva nopan kokoisiksi paloiksi. Paina pullan keskelle peukalolla syvä painauma. Paina rasva keskelle ja ripottele päälle kookoslastuja ja sokeria.
  8. Paista kaikkia pullia uunin keskitasolla 10–12 minuuttia.
  9. Tee loppuihin pulliin kuorrute. Sekoita tomusokerin joukkoon valkuainen ja sitruunamehu, jotta saat notkean kuorrutteen. Lisää sitruunamehua tarvittaessa. Lusikoi kuorrutetta jäähtyneiden pullien pintaan ja ripottele päälle kookoslastuja

Kommentit (0)