Kaupallinen yhteistyö
Arla Keittiö on lisännyt 83 reseptiä.
Linkitetty 102 keittokirjaan.

Tässä on juhlien kuningatar, ”the kakku”, jota kelpaa tarjoilla kaikista tärkeimmissäkin juhlissa. Tyylikkään kakun salaisuus on yksinkertainen: ripaus kardemummaa kakkupohjassa, mehevä valkosuklaa-mustikkarahkatäyte, pinnalle sipaistu vaniljalla maustettu kermavaahto ja näyttävät valkosuklaakoristeet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
2,5 h + kakkupohjan jäähdytys
Vaikeustaso
Kohtalainen

Vaniljainen valkosuklaa-mustikkakakku

Ainekset

Pohja:
4
munaa
n. 2
dl
(eli saman verran kuin kanamunaa) sokeria
n.2
dl
(eli saman verran kuin kanamunaa) jauhoja, joista puolet perunajauhoja ja puolet vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
2
tl
kardemummaa
Täyte ja kuorrutus:
2
prk (a´200 g)
Arla Keittiö mustikka-vaniljarahkaa
4
dl
Arla kuohukermaa
100
g
valkosuklaata
2
tl
vaniljasokeria
½
vaniljatangon siemenet (tai rouhittua vaniljaa myllystä)
Kostutukseen:
maitoa ja vaniljasokeria
Koristeluun:
200
g
mustikoita ja mansikoita
syötäviä kukkia tai minttua
100
g
valkosuklaata
(marjajauhetta esim. mustikka tai mustaherukka)

Työvaiheet

Valmista ensin pohja.

Riko kananmunat lasiin. Mittaa toiseen lasiin silmämääräisesti saman verran sokeria kuin kananmunia on. Kaada sokeri sekoituskulhoon ja mittaa lasiin saman verran jauhoja kuin munia on. Käytä puolet perunajauhoja ja puolet vehnäjauhoja. Sekoita leivinjauhe jauhoihin.

Kippaa kananmunat sokerin joukkoon ja vaahdota vaaleaksi vaahdoksi. Vaahto on valmista, kun vispilöiden kuvio pysyy hetken vaahdon pinnalla. Ripauta kardemumma muna-sokerivaahtoon ja siivilöi mukaan jauhot. Nostele jauhot vaahdon joukkoon välttäen turhan voimakasta sekoitusta, jotta kakkutaikina pysyy ilmavana.

Kaada kakkutaikina (halkaisijaltaan 22–24 cm) irtopohjavuokaan, jonka pohjalla on leivinpaperi ja jonka reunat on voideltu. Voit myös käyttää voideltua ja korppujauhotettua kakkuvuokaa.

Paista kakkua 175 asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia, kunnes kakku on kypsä. Voit tarkistaa kakun kypsyyden tökkäämällä kakkuun puutikun. Jos tikkuun ei jää taikinaa, on kakku kypsä. Anna kakun jäähtyä.

Valmista täyte.

Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi. Ota 2/3 kermavaahdosta erilleen kakun kuorrutusta varten. Mausta kuorrutteen kermavaahto aidolla vaniljalla tai vaniljasokerilla. Jos käytät vaniljatankoa, puolita tanko ja laita toinen puolikas säilöön myöhempää käyttöä varten. Halkaise puolikas tanko ja irrota siemenet veitsen kärjellä. Hiero vaniljansiemeniä ja sokeria veitsellä leikkuulaudan päällä, jolloin vaniljansiemenistä tulee irtonaisia. Mausta kuorrute halutessasi vaniljan lisäksi sokerilla makusi mukaan. Nosta jääkaappiin odottamaan.

Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa ja sekoita puolet valkosuklaasta ripeästi jäljellä olevaan 1/3 osaan kermavaahtoa. Lisää loput valkosuklaasta ja sekoita. Lisää joukkoon Arla Keittiö Mustikka-vaniljarahkat ja sekoita tasaiseksi. Nosta täyte jääkaappiin.

Valmista koristeet.

Juhlakakkua varten kannattaa valmistaa kestäviä suklaakoristeita – etenkin kesähelteellä. Kestävyyttä voi parantaa temperoimalla suklaan. Katso ohjeet temperointiin täältä.

Voit myös tehdä koristeet ilman temperointia, mutta silloin koristeista ei tule yhtä kestäviä. Paranna tällöin koristeiden kestävyyttä nostamalla valmiit koristeet hetkeksi pakastimeen ennen kakun koristelua.

Temperoi valkosuklaa tai sulata se varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Dippaa mansikat puolittain valkosuklaaseen ja nosta lautaselle asetetun leivinpaperin päälle jähmettymään. Levitä loppu valkosuklaa lautaselle asetetun leivinpaperin päälle ohueksi levyksi. Pilko levyn pinnalle muutama pensasmustikkaviipale, ja nosta koristeet jääkaappiin jähmettymään.

Täytä ja koristele kakku.

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Aseta alin kakkupohja tarjoilulautaselle. Kostuta se kevyesti vaniljasokerilla maustetulla maidolla. Jaa pohjan päälle puolet täytteestä. Täytä seuraava kerros samalla tavalla. Nosta päälle kolmas kakkulevy ja kostuta kevyesti. Kuorruta kakku vaniljakermalla. Saat tasaisen kuorrutteen, kun käytät levittämiseen kuuman veden alla lämmitettyä, kuivattua kakkulapiota tai lastaa. Toista kuumennus useamman kerran levityksen aikana.

Koristele kakku juuri ennen tarjoilua lohkotuilla valkosuklaasirpaleilla, mintulla, syötävillä kukilla ja valkosuklaaseen dipatuilla mansikoilla. Viimeistele ripottelemalla pinnalle marjajauhetta.

Vinkki! Jos haluat pienemmän kakun, voit hyvin valmistaa samalla ohjeella kolmen munan kakkupohjan ja käyttää halkaisijaltaan 20 cm:n kakkuvuokaa.

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 947 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Ihanan kirpeä raparperi taipuu muuhunkin kuin piirakan täytteeksi: kokeile raparperivispipuuroa, joka maistuu aivan kesältä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min + jäähdytys
Vaikeustaso
Helppo

Raparperivispipuuro

Ainekset

450
g
raparperia
1 ½
dl
ruokosokeria
noin 2
dl
vettä
½
dl
mannasuurimoita
Kardemummakerma
1
dl
kuohukermaa
2
dl
maitoa
2
rkl
sokeria
1
tl
kardemummaa

Työvaiheet

  1. Paloittele raparperit ja laita ne ja sokeri kattilaan. Keitä keskilämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes raparperit mehustuvat. Siivilöi mehu kunnolla painellen kulhoon. Lisää vettä sen verran, että saat yhteensä 5 dl lientä.
  2. Kiehauta raparperiliemi ja lisää mannasuurimot koko ajan sekoittaen. Keitä miedolla lämmöllä 10 minuuttia koko ajan sekoittaen. Kaada puuro vatkauskulhoon ja anna jäähtyä jääkaappikylmäksi.
  3. Vatkaa jäähtynyttä puuroa sähkövatkaimella matalalla teholla noin 15 minuuttia, kunnes puuro on kuohkeaa.
  4. Mittaa kerma, maito, sokeri ja kardemumma kattilaan ja keitä pari minuuttia miedolla lämmöllä. Anna jäähtyä. Siivilöi vispipuuron päälle.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 947 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Klassikkojälkkäri Eton messin voi tehdä myös raparperista! Ihana kerrosherkku pitää sisällään raparperin lisäksi valkosuklaavaahtoa, pähkinöitä, kinuskikastiketta ja marenkia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Raparperimess

Ainekset

500
g
raparperia
3
rkl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
Valkosuklaavaahto
150
g
valkosuklaata
2
dl
kuohukermaa
1
dl
turkkilaista jogurttia
Lisäksi
pistaasipähkinöitä, kinuskastiketta ja marenkeja

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Paloittele raparperin varret ja levitä leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele sokerit päälle. Paista noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä.
  2. Paloittele suklaa. Kuumenna kerma kattilassa höyryäväksi, mutta ei kiehuvaksi. Siirrä kattila levyltä ja lisää paloiteltu suklaa. Anna sulaa pari minuuttia ja sekoita tasaiseksi. Lisää jogurtti. Anna hyytyä jääkaapissa noin 2 tuntia. Vatkaa seos sähkövatkaimella pehmeäksi vaahdoksi.
  3. Lado laseihin vuorotellen raparperia, valkosuklaavaahtoa, pistaasipähkinöitä, kinuskikastiketta ja marenkia.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1942 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Trooppisen raikas jälkkäri yhdistää klassikkoparin. Kauniit annoksen kruunataan italialaisella marengilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
1 t + jäähtyminen 6 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Marenkia "pina colada"

Ainekset

1/2
kypsä iso ananas
2
rkl
fariinisokeria
2
rkl
voita
Kookosvaahto
1
prk (250 ml)
kylmää kookoskermaa
100
g
valkosuklaata
1
rkl
kookoslikööriä tai vaaleaa rommia
2
kananmunanvalkuaista
4
rkl
sokeria
1/2
vaniljatangon siemenet tai ripaus vaniljatankoa myllystä
Italialainen marenki
3
kananmunanvalkuaista
2 1/2
dl
sokeria
1
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Laita kookoskerma jääkaappiin vähintään 6 tunniksi, jotta se vaahtoutuu.
  2. Tee ensin marenki. Vaahdota valkuaiset sähkövatkaimella. Laita sokeri ja vesi kattilaan. Kuumenna seos 120-asteiseksi. Kaada kuuma sokeriliemi ohuena nauhana koko ajan vatkaten valkuaisvaahtoon. Vatkaa, kunnes marenki on huoneenlämpöistä. Lusikoi jäähtynyt marenki pursotinpussiin.
  3. Leikkaa ananaksesta kuoret ja puumainen sisus pois. Kuutioi hedelmäliha. Laita fariinisokeri pannuun ja kuumenna, kunnes sokeri sulaa. Sekoita voi sokeriin. Lisää ananakset ja paista sekoitellen muutama minuutti. Anna jäähtyä.
  4. Valmista kookosvaahto. Paloittele suklaa kulhoon ja sulata se varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Vaahdota kylmä kookoskerma toisessa kulhossa. Vatkaa jäähtynyt valkosuklaa ohuena nauhana kookosvaahtoon. Lisää alkoholi.
  5. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaadoksi. Mausta sokerilla ja vaniljalla. Kääntelevalkuais-vaahto varovasti valkosuklaa-kookosvaahtoon.
  6. Jaa jäähtyneet ananaspalat laseihin. Lusikoi tai pursota kookosvaahto päälle. Viimeistele pursottamalla italialaista marenkia pinnalle.

Vinkki Italialaisen marengin voi tehdä etukäteen pursotuspussiin ja säilyttää pakastimessa. Se säilyy useamman viikon.

Kommentit (0)

Tajuton Kokki on lisännyt 14 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
Pehmeä tofu + tumma suklaa + lakritsijauhe = Islannin ihme
Pehmeä tofu + tumma suklaa + lakritsijauhe = Islannin ihme

Lempimaassani Islannissa, jota myönnän täysin kritiikittömästi ihailevani, on ammoisista ajoista asti ymmärretty naittaa toisiinsa suklaa ja lakritsi. Samasta syystä tämä tajuton ja vegaaninen lakritsisuklaamusse on täysin kritiikittömästi nimetty islantilaista alkuperää olevaksi.

Jonain päivänä olen luvannut viedä suurperheeni ihmemaahan. Muun muassa tätä tarkoitusta varten on perustettu Virkistysrahasto. Sieltä jokainen perheenjäsen saa anoa virkistyskohteisiinsa apurahaa. Kohteita ei ole ollut lainkaan vaikea löytää. Vuosien varrella rahoitusta on myönnetty muun muassa...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
5 minuuttia + jäähdytys 2 tuntia
Vaikeustaso
Helppo

ISLANTILAINEN LAKRITSITOFUSUKLAAMUSSE

Ainekset

350
g
Tofu (pehmeä/silken)
100
g
Tumma suklaa, vähintään 70% kaakaota
2
tl
Lakritsijauhe

Työvaiheet

1. Pilko suklaalevy pienemmäksi.
2. Sulata suklaa mikroaaltouunissa mikroaaltouunin kestävässä kulhossa pienellä teholla. Vesihaudetekniikan ongelma on se että tilkkakin vettä suklaan joukossa saa aikaan kokkareisen köntin. Jos et omista mikroaaltouunia, sulata suklaa pienessä kattilassa hyvin miedolla lämmöllä ja sekoita koko ajan puuhaarukalla.
3. Kaada pehmeä tofu tehosekoittimeen. Myös sauvasekoittimella homma hoituu. Juoksuta vähän jäähtynyt suklaa tofun sekaan ja lusikoi lakritsijauhe vielä mukaan. Käytä valitsemaasi vekotinta, kunnes mousse on mussea. Kukaan ei nimittäin tiedä, miten mousse pitäisi näillä leveyspiireillä lausua.
4. Jaa seos neljään pieneen kulhoon tai ole jakamatta, jos tiedät etukäteen syöväsi kaiken kuitenkin yksin.
5. Jäähdytä jääkaapissa pari tuntia.

Kommentit (4)

Vierailija

Herttainen sentään nyt! Lakritsissa on vehnäjauhoja, jollei se ole erikseen mainittu.

Alkuperäinen lakritsijuuri

Edelliseen kommenttiin: reseptissä on lakritsijauhetta, ei lakritsaa, eli siinä ei ole vehnäjauhoja. Mutta varmaan olisi hyvä selkeyttää reseptiin, että tosiaan on kyse lakritsijuurijauheesta eikä jauhetusta lakritsasta.

Vierailija

Hei sinä toinen vierailija! Ainakin Urtekramilla on luomulaatuista lakritsajauhetta, ja löytyy ainakin isoimmista marketeista. (Miten lakritsia edes saa kotona jauhettua??)

Marjatta-täti

Meidän lähimarketista löytyy kyllä halal-lihaa!