Puolukka ja lakritsi ovat kenties yllättävä makupari, mutta liitto toimii. Jälkiruoan viimeistelevät rapeat mantelilehdet.
OIKAISU: Numerossa 8/2013 sivulla 34 julkaistussa mantelilehtien ohjeessa oli virheitä. Vehnäjauhojen määrä ei ole 1 dl vaan 1/2 dl. Sokerin ei myöskään tarvitse sulaa voihin, toisin kuin lehdessä julkaistussa ohjeessa neuvottiin. Toimitus pahoittelee.
Lakritsimousse
Ainekset
Työvaiheet
- Valmista puolukkaliemi (ks. ohje).
- Vaahdota mascarpone ja kerma sähkövatkaimella jämäkäksi vaahdoksi. Mausta sokereilla, lakritsilla ja suolalla.
- Pane mousse isosuiseen pursotinpussiin ja pursota 6 tarjoilumaljaan. Nosta astiat peitettynä viileään vähintään siksi ajaksi, kun valmistat mantelilehdet (ks. ohje).
- Lisää puolukkalientä ja pari puolukkaa annoksille. Koristele mantelilehdillä.
Puolukkaliemi
Ainekset
Työvaiheet
- Survo puolukoita kevyesti kattilan pohjalla; jätä 1/2 dl puolukoita annosten koristeeksi. Lisää vesi ja sokeri ja keitä voimakkaasti 7–10 minuuttia, kunnes vedestä on haihtunut noin kolmannes
- Siivilöi kuoret pois ja anna jäähtyä. Nosta liemi jääkaappiin odottamaan tarjoamista. Mikäli liemi saostuu kylmässä liikaa, notkista se sekoittamalla tilkka kylmää vettä joukkoon.
Mantelilehdet
Ainekset
Työvaiheet
- Sulata voi. Lisää ruokosokeri ja siirappi. Kaada seos kulhoon ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
- Yhdistä kuiva-aineet keskenään ja lisää jäähtyneeseen voi-sokeriseokseen. Lisää myös nesteet.
- Voitele puhdas uunipelti öljyllä. Nostele pieniä taikinanokareita pellille ja paina ne tasaisiksi, laakeiksi ja ohuiksi kekseiksi. Jätä keksien väliin riittävästi leviämistilaa.
- Paista keksejä uunin keskitasossa noin 6 minuuttia, kunnes reunat ovat ruskistuneet hieman. Vedä keksit leivinpaperin avulla ritilälle jäähtymään. Tarjoa jälkiruoan koristeena ja loput sellaisenaan kahvin kanssa.