Komea kyyhkyballottine on todellinen kokin taidonnäyte, sillä se vaatii huolellista veitsityöskentelyä. Kun seuraat työvaiheita, on lopputulos vaivan arvoinen. Ei aloittelijoille!
Kyyhkyateria vaatii kärsivällisyyttä, sillä sen valmistamiseen kuluu aikaa kahden päivän verran.
Päivä 1
- Laita papucassoulet'hen tulevat pavut likoamaan.
- Valmista kyyhkyballottinet ja esikypsennä ne tuorekelmuun ja folioon käärittyinä kuumassa vedessä. Siirrä jäähtyneet ballottine-kääröt jääkaappiin.
- Keitä liemi kyyhkyn rangoista ja koivista.
Päivä 2
- Valmista kyyhkyliemikastike edellisenä päivänä keitetystä kyyhkyliemestä.
- Tee papucassoulet ja paahda kyyhkyballottinen lisäkkeeksi tulevat cashewpähkinät.
- Viimeistele kyyhkyballottinet paistamalla. Tarvittaessa lämmitä papucassoulet ja kyyhkyliemikastike.
Kyyhkyballottinet
Ainekset
Työvaiheet
Huomaa, että kyyhkyn rintalihat irrotetaan linnusta siten, että molempia rintafileitä peittävä nahka jää yhtenäiseksi. Toisin sanoen molemmat rintafileet ovat kiinni samassa nahkapalassa. Halutessasi voit harjoitella linnun paloittelua ensin edullisemmilla linnuilla, kuten kokonaisilla broilereilla.
Päivä 1
- Kuva 1: Työnnä saksenkärki sisään linnun kyljestä. Leikkaa kylki rintapalojen vierestä ja siipiluiden nivelten välistä koko matkalta auki. Tässä vaiheessa myös siivet irtoavat. Tee sama toiselle kyljelle. Leikkaa kiirehtimättä ja tarkasti, jotta rintafileet eivät hajoa. Leikkaa myös pää saksilla pois.
- Kuva 2: Poista sisälmykset käsin. Maksan voit halutessasi säästää ja käyttää ruuanvalmistuksessa tai esimerkiksi muiden linnunmaksojen kanssa pateen valmistuksessa.
- Kuva 3: Käännä kyyhky työlaudalle nahkapuoli alaspäin. Työnnä veitsi varovasti sisään rintalihan ja luun välistä.
- Kuva 4: Viillä luu irti rintalihasta pienin varovaisin viilloin. Leikkaa hyvin varovasti, jotta et työnnä veistä nahkaan saakka. Ruuan onnistumisen kannalta on tärkeää, että nahkaan ei tule reikiä.
- Kuva 5: Käännä lintu ja käsittele toinen rintafilee samalla tavalla. Taivuta molemmat rintapalat rangan samalle puolelle, kun irrotat rintarankaa. Näin rintafileitä yhdistävä nahka pysyy helpommin ehjänä. Säästä linnun rangat kastikkeen valmistamista varten.
- Kuva 6: Laita lintu jälleen työlaudalle nahkapuoli alaspäin. Leikkaa koivet varovasti irti. Säästä ne kastikkeen valmistamista varten. Suolaa ja pippuroi liha.
- Kuva 7: Taita fileet toisiaan vasten ja kääri ne pisaran malliseksi rullaksi venyttämällä linnun nahkaa.
- Kuva 8: Kääri kyyhkyrulla tiukasti tuorekelmuun, ja pyöritä tuorekelmun päät kiinni. Kääri kukin kyyhkyrulla vielä tiukasti alumiinifolioon, jotta kääröstä tulee vesitiivis. Asettele kääröt tyhjän kattilan pohjalle. Kiehauta toisessa kattilassa sen verran vettä, että se riittää peittämään kääröt hyvin. Kaada kuuma vesi kyyhkyrullien päälle, peitä kattila kannella ja anna kyyhkyjen kypsyä 6 minuuttia.
- Jäähdytä kyyhkyrullia juoksevan kylmän veden alla 5 minuuttia. Tämä vaihe on vasta esikypsennys, mutta se auttaa kyyhkynrintoja kiinnittymään toisiaan vasten, jolloin ballottine pysyy paremmin koossa. Siirrä kyyhkyrullat yöksi jääkaappiin.
- Keitä kyyhkyliemi linnun rangoista ja koivista ja jatka annoksen valmistusta seuraavana päivänä.
Päivä 2
- Valmista papucassoulet ennen kyyhkyballottinien viimeistelyä.
- Paahda pähkinöitä pannussa öljyssä muutama minuutti, kunnes ne ovat kullanruskeita. Mausta sormisuolalla. Siilaa öljy pois, ja jäähdytä pähkinät ennen tarjoilua.
- Kuva 9: Irrota folio ja tuorekelmu varovasti kyyhkyrullien ympäriltä. Sido kyyhkyrullat paistinarulla. Paista sidottuihin kyyhkyihin kaunis väri pannussa öljyssä. Kypsennä kyyhkyjä 200-asteisessa uunissa 3-5 minuuttia. Peitä valmiit kyyhkyt foliolla ja anna vetäytyä 10 minuuttia. Kyyhkynliha saa jäädä reilusti punertavaksi, sillä täysin kypsän kyyhkyn maku muuttuu ikävän maksamaiseksi.
- Poista kyyhkyrullista paistilangat. Puolita kukin ballottine. Annostele papucassoulet lautasille, asettele kyyhkypalat päälle ja viimeistele annos kyyhkyliemikastikkeella.
Kyyhkyliemikastike
Ainekset
Työvaiheet
- Paahda kyyhkyn rankoja ja koipia 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Käännä palat, kaada neste ja rasva pois ja paahda toiset 20 minuuttia.
- Siirrä rangat ja koivet isoon pataan tai uunivuokaan (vetoisuus noin 4 litraa) ja täytä astia vedellä. Kiehauta ja kuori pinnalle muodostuva vaahto pois. Siirrä pata 130-asteiseen uuniin ja anna hautua yön yli, vähintään 8 tuntia. Voit keittää liemen myös liedellä 8 tuntia hiljaa poreillen. Varmista silloin, että vesi ei pääse haihtumaan.
- Siivilöi liemi tiheän siivilän läpi. Lientä pitäisi jäädä noin 2 litraa.
- Kuori ja paloittele porkkana, sipuli ja valkosipuli. Kuumenna tyhjä, laakeapohjainen kattila. Kaada viini kuumaan kattilaan, jolloin se sihahtaa. Tämä työvaihe pyöristää viinin makua.
- Lisää kasvikset, yrtit ja mausteet. Keitä siirappimaiseksi, noin 15-30 minuuttia. Lisää kyyhkyliemi ja keitä kastiketta ilman kantta, kunnes kastiketta on jäljellä 1/3 eli noin 7 dl. Tähän kuluu kattilan koosta riippuen noin 15-30 minuuttia.
- Siivilöi liemi ja keitä, kunnes jäljellä on 1-2 dl kastiketta. Tähän kuluu noin 20-30 minuuttia. Valmiin kastikkeen väri on kauniin tummanpunainen.
- Mausta kastike suolalla, sokerilla, pippurilla ja etikalla sekä nokareella voita. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita.
Papucassoulet
Ainekset
Työvaiheet
- Laita pavut likoamaan noin 12 tunniksi, esimerkiksi edellisenä päivänä.
- Valuta pavut ja keitä niitä hiljaa poreilevassa vedessä 12-20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä mutta vielä kiinteitä.
- Hienonna ruohosipuli.
- Siivilöi pavut, ja kaada joukkoon kyyhkyliemikastiketta ja nokare voita.
- Viimeistele ruohosipulilla ja tarkista maku.