Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
Ohje: Kristian Perkola Kuva: Reetta Pasanen

Komea kyyhkyballottine on todellinen kokin taidonnäyte, sillä se vaatii huolellista veitsityöskentelyä. Kun seuraat työvaiheita, on lopputulos vaivan arvoinen. Ei aloittelijoille!

Kyyhkyateria vaatii kärsivällisyyttä, sillä sen valmistamiseen kuluu aikaa kahden päivän verran.

Päivä 1

  • Laita papucassoulet'hen tulevat pavut likoamaan.
  • Valmista kyyhkyballottinet ja esikypsennä ne tuorekelmuun ja folioon käärittyinä kuumassa vedessä. Siirrä jäähtyneet ballottine-kääröt jääkaappiin.
  • Keitä liemi kyyhkyn rangoista ja koivista.

Päivä 2

  • Valmista kyyhkyliemikastike edellisenä päivänä keitetystä kyyhkyliemestä.
  • Tee papucassoulet ja paahda kyyhkyballottinen lisäkkeeksi tulevat cashewpähkinät.
  • Viimeistele kyyhkyballottinet paistamalla. Tarvittaessa lämmitä papucassoulet ja kyyhkyliemikastike.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
noin 12 tuntia
Vaikeustaso
Vaikea

Kyyhkyballottinet

Ainekset

4
kyyhkyä
ripaus
suolaa
mustapippuria myllystä
kiehuvan kuumaa vettä
paistinarua
öljyä paistamiseen
Lisäksi
1
dl
cashewpähkinöitä
öljyä paahtamiseen
ripaus
sormisuolaa

Työvaiheet

Huomaa, että kyyhkyn rintalihat irrotetaan linnusta siten, että molempia rintafileitä peittävä nahka jää yhtenäiseksi. Toisin sanoen molemmat rintafileet ovat kiinni samassa nahkapalassa. Halutessasi voit harjoitella linnun paloittelua ensin edullisemmilla linnuilla, kuten kokonaisilla broilereilla.

Päivä 1

  1. Kuva 1: Työnnä saksenkärki sisään linnun kyljestä. Leikkaa kylki rintapalojen vierestä ja siipiluiden nivelten välistä koko matkalta auki. Tässä vaiheessa myös siivet irtoavat. Tee sama toiselle kyljelle. Leikkaa kiirehtimättä ja tarkasti, jotta rintafileet eivät hajoa. Leikkaa myös pää saksilla pois.
  2. Kuva 2: Poista sisälmykset käsin. Maksan voit halutessasi säästää ja käyttää ruuanvalmistuksessa tai esimerkiksi muiden linnunmaksojen kanssa pateen valmistuksessa.
  3. Kuva 3: Käännä kyyhky työlaudalle nahkapuoli alaspäin. Työnnä veitsi varovasti sisään rintalihan ja luun välistä.
  4. Kuva 4: Viillä luu irti rintalihasta pienin varovaisin viilloin. Leikkaa hyvin varovasti, jotta et työnnä veistä nahkaan saakka. Ruuan onnistumisen kannalta on tärkeää, että nahkaan ei tule reikiä.
  5. Kuva 5: Käännä lintu ja käsittele toinen rintafilee samalla tavalla. Taivuta molemmat rintapalat rangan samalle puolelle, kun irrotat rintarankaa. Näin rintafileitä yhdistävä nahka pysyy helpommin ehjänä. Säästä linnun rangat kastikkeen valmistamista varten.
  6. Kuva 6: Laita lintu jälleen työlaudalle nahkapuoli alaspäin. Leikkaa koivet varovasti irti. Säästä ne kastikkeen valmistamista varten. Suolaa ja pippuroi liha.
  7. Kuva 7: Taita fileet toisiaan vasten ja kääri ne pisaran malliseksi rullaksi venyttämällä linnun nahkaa.
  8. Kuva 8: Kääri kyyhkyrulla tiukasti tuorekelmuun, ja pyöritä tuorekelmun päät kiinni. Kääri kukin kyyhkyrulla vielä tiukasti alumiinifolioon, jotta kääröstä tulee vesitiivis. Asettele kääröt tyhjän kattilan pohjalle. Kiehauta toisessa kattilassa sen verran vettä, että se riittää peittämään kääröt hyvin. Kaada kuuma vesi kyyhkyrullien päälle, peitä kattila kannella ja anna kyyhkyjen kypsyä 6 minuuttia.
  9. Jäähdytä kyyhkyrullia juoksevan kylmän veden alla 5 minuuttia. Tämä vaihe on vasta esikypsennys, mutta se auttaa kyyhkynrintoja kiinnittymään toisiaan vasten, jolloin ballottine pysyy paremmin koossa. Siirrä kyyhkyrullat yöksi jääkaappiin.
  10. Keitä kyyhkyliemi linnun rangoista ja koivista ja jatka annoksen valmistusta seuraavana päivänä.

Päivä 2

  1. Valmista papucassoulet ennen kyyhkyballottinien viimeistelyä.
  2. Paahda pähkinöitä pannussa öljyssä muutama minuutti, kunnes ne ovat kullanruskeita. Mausta sormisuolalla. Siilaa öljy pois, ja jäähdytä pähkinät ennen tarjoilua.
  3. Kuva 9: Irrota folio ja tuorekelmu varovasti kyyhkyrullien ympäriltä. Sido kyyhkyrullat paistinarulla. Paista sidottuihin kyyhkyihin kaunis väri pannussa öljyssä. Kypsennä kyyhkyjä 200-asteisessa uunissa 3-5 minuuttia. Peitä valmiit kyyhkyt foliolla ja anna vetäytyä 10 minuuttia. Kyyhkynliha saa jäädä reilusti punertavaksi, sillä täysin kypsän kyyhkyn maku muuttuu ikävän maksamaiseksi.
  4. Poista kyyhkyrullista paistilangat. Puolita kukin ballottine. Annostele papucassoulet lautasille, asettele kyyhkypalat päälle ja viimeistele annos kyyhkyliemikastikkeella.

Kyyhkyliemikastike

Ainekset

4
kyyhkyn rangat ja koivet
1
porkkana
1
sipuli
1
yksikyntinen valkosipuli
2
dl
madeiraa tai portviiniä
1
ruukku
timjamia
2
laakerinlehteä
kokonaisia mustapippureita
ripaus
suolaa
ripaus
sokeria
valkopippuria myllystä
sherryviinietikkaa
voita

Työvaiheet

  1. Paahda kyyhkyn rankoja ja koipia 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Käännä palat, kaada neste ja rasva pois ja paahda toiset 20 minuuttia.
  2. Siirrä rangat ja koivet isoon pataan tai uunivuokaan (vetoisuus noin 4 litraa) ja täytä astia vedellä. Kiehauta ja kuori pinnalle muodostuva vaahto pois. Siirrä pata 130-asteiseen uuniin ja anna hautua yön yli, vähintään 8 tuntia. Voit keittää liemen myös liedellä 8 tuntia hiljaa poreillen. Varmista silloin, että vesi ei pääse haihtumaan.
  3. Siivilöi liemi tiheän siivilän läpi. Lientä pitäisi jäädä noin 2 litraa.
  4. Kuori ja paloittele porkkana, sipuli ja valkosipuli. Kuumenna tyhjä, laakeapohjainen kattila. Kaada viini kuumaan kattilaan, jolloin se sihahtaa. Tämä työvaihe pyöristää viinin makua.
  5. Lisää kasvikset, yrtit ja mausteet. Keitä siirappimaiseksi, noin 15-30 minuuttia. Lisää kyyhkyliemi ja keitä kastiketta ilman kantta, kunnes kastiketta on jäljellä 1/3 eli noin 7 dl. Tähän kuluu kattilan koosta riippuen noin 15-30 minuuttia.
  6. Siivilöi liemi ja keitä, kunnes jäljellä on 1-2 dl kastiketta. Tähän kuluu noin 20-30 minuuttia. Valmiin kastikkeen väri on kauniin tummanpunainen.
  7. Mausta kastike suolalla, sokerilla, pippurilla ja etikalla sekä nokareella voita. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita.

Papucassoulet

Ainekset

2
dl
yön yli liotettuja valkoisia papuja
2-4
rkl
kyyhkyliemikastiketta
1
ruukku
ruohosipulia
1
rkl
voita

Työvaiheet

  1. Laita pavut likoamaan noin 12 tunniksi, esimerkiksi edellisenä päivänä.
  2. Valuta pavut ja keitä niitä hiljaa poreilevassa vedessä 12-20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä mutta vielä kiinteitä.
  3. Hienonna ruohosipuli.
  4. Siivilöi pavut, ja kaada joukkoon kyyhkyliemikastiketta ja nokare voita.
  5. Viimeistele ruohosipulilla ja tarkista maku.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Tuplanautinto! Cookien paras kyytipoika on lasillinen kylmää maitoa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 keksiä
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tupla-cookiet

Ainekset

125
g
pehmeää voita
½
dl
sokeria
1
dl
fariinisokeria
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
3
(yht. 150 g)
Tupla Maxi -patukkaa
50
g
kuorellisia manteleita
Lisäksi
50
g
maitosuklaata
1
dl
kuorellisia manteleita

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi, sokeri ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten.
  2. Sekoita jauhoihin leivinjauhe.
  3. Leikkaa suklaapatukat pieniksi kuutioiksi. Rouhi mantelit. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi.
  4. Pyöritä taikinasta puhtain käsin reilun ruokalusikallisen kokoisia palloja. Laita pallot kahdelle pellille. Paina pallot kevyesti keskeltä matalammaksi. Jätä kekseille tilaa levitä.
  5. Paista  175 asteessa noin 12 minuuttia. Pyyhkäise koristeeksi sulatettua maitosuklaata ja paina päälle manteli.
Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Tavallista kevyempi mutta muhevampi kiusaus syntyy, kun käytät pakastekasvissuikaleita ja raastettua kesäkurpitsaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Kana-fetakiusaus

Ainekset

1 (300 g)
kesäkurpitsa
2
ps (a 250 g)
kasvissuikaleita
300
g
broilerin- tai kalkkunan jauhelihaa
1
tl
öljyä
1
tl
curryjauhetta
1
tl
oreganoa
ripaus
suolaa
2
dl
kasvirasvakermaa
1
dl
maitoa
100
g
fetajuustoa

Työvaiheet

  1. Huuhtele kesäkurpitsa, raasta raastimen karkealla terällä tai mandoliinilla raasteeksi. Sekoita kesäkurpitsat ja kasvissuikaleet uunivuokaan.
  2. Paista jauheliha öljytilkassa kypsäksi. Mausta currylla, oreganolla ja suolalla. Lisää kasvirasvasekoite, maito ja murustettu feta. Kaada kastike vuokaan kasvisten joukkoon. Sekoita.
  3. Kypsennä kiusausta 200-asteisen uunin keskitasolla noin 45-50 minuuttia. Anna tekeytyä 5-10 minuuttia ennen tarjoilua.

    VINKKI! Halutessasi voit vaihtaa broilerijauhelihan lohijauhelihaan tai kasvisjauhikseen.
ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Herkkutattivaahto on ravintolatason herkku, mutta hyvin helppo valmistaa. Uunissa pehmeäksi paahdettu kurpitsa on sen kanssa maukasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu kurpitsa ja tattivaahto

Ainekset

1
(n. 1 kg)
myskikurpitsa
1
rosmariininoksa
2
dl
saksanpähkinöitä
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
1
tl
korianterinsiemeniä
¾
tl
mustapippuria myllystä
TATTIVAAHTO
2
(n. 300 g)
keskikokoista herkkutattia
1
rkl
oliiviöljyä
1
dl + 2 rkl
maitoa
200
g
pehmeää vuohenjuustoa (esim. Président Petits Chèvres Doux)
½–1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Puhdista ja pilko sienet. Laita sienet kuivalle pannulle ja paista, kunnes neste haihtuu. Lisää öljy ja paista vielä 2–3 minuuttia.

  2. Mittaa 1 dl maitoa kattilaan. Lisää sienet. Keitä 5 minuuttia ja soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä jääkaappikylmäksi.

  3. Vaahdota tuorejuusto ja 2 rkl maitoa pehmeäksi seokseksi. Lisää tattisose, suola ja pippuri. Sekoita hyvin. Jos seos tuntuu paksulta tai jos säilytät sitä pitkään jääkaapissa, notkista se maitotilkalla.

  4. Halkaise kurpitsa, kaavi siemenet pois lusikalla. Leikkaa kurpitsa pitkittäin lohkoiksi. Hienonna rosmariinin lehdet. Laita lohkot, yrtit ja pähkinät uunivuokaan. Hiero joukkoon öljy ja mausteet.

  5. Paahda kurpitsaa 225-asteisessa uunissa 30 minuuttia, kunnes kurpitsa pehmenee ja reunat saavat hieman väriä. Paahtoaika riippuu palojen koosta.

  6. Pursota tattivaahtoa tarjolle paahdettujen kurpitsojen ja pähkinöiden kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 27 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Panu Pälviä

Saisiko olla kulhollinen täyteläistä ja lämmittävää kanakeittoa? Maapähkinävoi tekee liemestä runsaan ja kermaisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea maapähkinä-kanakeitto

Ainekset

1
oranssi paprika
1
kesäkurpitsa
¼
punakaalia
1
maissintähkä
2
rkl
öljyä
250
g
broilerin paistisuikaleita
3
tl
keltaista currytahnaa
8
dl
kasvislientä
1
prk (250 ml)
kookosmaitoa
4
rkl
maapähkinävoita
(suolaa)
1
limetti
LISÄKSI
1
chili
1
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Leikkaa paprika ja kesäkurpitsa suupaloiksi. Suikaloi kaali. Irrota maissista lehdet ja leikkaa jyvät pitkittäissuunnassa irti.

  2. Kuumenna öljy kattilassa. Paista broilerit öljyssä kypsäksi. Lisää currytahna ja vihannekset. Paista vielä 5 minuuttia.

  3. Lisää kasvisliemi, kookosmaito ja maapähkinävoi. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Anna kiehua kannen alla noin 10 minuuttia, kunnes vihannekset ovat kypsiä.

  4. Hienonna chili ja korianteri keiton kiehuessa. Purista limetin mehu ja lisää se valmiiseen keittoon. Tarjoa keitto chilin ja korianterin kanssa.

Vinkki Kokeile broilerin tilalla kiinteää tofua.