
Nyt saa unohtaa näpertelyn! Moderneimmat pikkuleivät murretaan jättikeksistä, joka on lainannut makunsa klassisilta lusikkaleiviltä.
Lusikkaleivät kuuluvat monella juhlien ehdottomiin klassikoihin. Niiden valmistus on kuitenkin melko työlästä: taikina muotoillaan pala kerrallaan lusikanpesään ja kiepautetaan siitä pellille.
Entä jos pikkuleipien valmistuksessa oikaisisi tämän mutkan?
Hauskasti nimetyn peltilusikkaleivän ohjeessa tehdään juuri niin. Taikina valmistetaan alkuperäiselle ohjeelle uskollisesti kevyesti ruskistettuun voihin. Näpertelyn sijaan taikina paistetaan kuitenkin kahtena levynä pellillä.
Kun keksit ovat jäähtyneet, niistä toinen päällystetään vadelmahillolla ja toinen murennetaan päälle. Sitten peltilusikkaleipä on valmis paloiteltavaksi.
Peltilusikkaleipä
Ainekset
Työvaiheet
-
Sulata voi kattilassa ja keitä hiljalleen sekoitellen 10–15 minuuttia tai kunnes voi alkaa punertua. Varo polttamasta voita. Siirrä kattila pois liedeltä ja sekoita sokerit voihin. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
-
Yhdistä jauhot ja sooda. Siivilöi seos voi-sokeriseokseen ja sekoita tasaiseksi.
-
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Levitä 2/3 taikinasta ohueksi levyksi leivinpaperoidun pellin toiselle puolikkaalle. Levitä loppu taikina kapeaksi levyksi isomman viereen. Kypsennä uunin keskitasolla noin 12–15 minuuttia.
-
Sekoita marmeladi ja vadelmat. Levitä täyte ohueksi kerrokseksi isommalle keksilevylle. Murustele toinen levy täytteen päälle.
-
Juuri ennen tarjoilua siivilöi keksilevylle hieman tomusokeria. Murra keksi varovasti veitsen avulla paloiksi.
Miksi musteltava taikina pitää tehdä levyksi voihan sen murustella kasastakin.
Lusikkaleipä? Peltilusikkaleipä? Onko tätä tarkoitus syödä peltilusikalla vai miksi rinnastus maukkaisiin pikkuleipiin?
" Miksi musteltava taikina pitää tehdä levyksi voihan sen murustella kasastakin."
Mummu151, sehän murustellaan vasta kypsänä, eihän sitä kasana voi paistaa.
Ei näistä varmaan lusikkaleivän veroisia tule, mutta pitääpä kokeilla. 784
Joihinkin leivonnaisiin laitetaan päälle muruja taikinasta ennen paistamista.
Miksi tätä kutsutaan jättikeksiksi? Eihän tämä ole keksi. Ehkä jättipikkuleipä jos sitäkään?
Ei ne alkuperäisetkään niin kauhean työläitä ole...
Lusikka leipien idea on keroksellisuudessa etteivät sormet tahriinnu hillosta. Soppa ei nyt oikein ole kärryillä miksi jokin tuote on jo perustellut itsensä.