Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 148 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Nyt saa unohtaa näpertelyn! Moderneimmat pikkuleivät murretaan jättikeksistä, joka on lainannut makunsa klassisilta lusikkaleiviltä.

Lusikkaleivät kuuluvat monella juhlien ehdottomiin klassikoihin. Niiden valmistus on kuitenkin melko työlästä: taikina muotoillaan pala kerrallaan lusikanpesään ja kiepautetaan siitä pellille.

Entä jos pikkuleipien valmistuksessa oikaisisi tämän mutkan?

Hauskasti nimetyn peltilusikkaleivän ohjeessa tehdään juuri niin. Taikina valmistetaan alkuperäiselle ohjeelle uskollisesti kevyesti ruskistettuun voihin. Näpertelyn sijaan taikina paistetaan kuitenkin kahtena levynä pellillä.

Kun keksit ovat jäähtyneet, niistä toinen päällystetään vadelmahillolla ja toinen murennetaan päälle. Sitten peltilusikkaleipä on valmis paloiteltavaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
25–30 palaa
Valmistusaika
1 t + voin jäähtyminen
Vaikeustaso
Helppo

Peltilusikkaleipä

Ainekset

Taikina
300
g
voita
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
dl
vehnäjauhoja
tl
ruokasoodaa
Täyte
2
dl
vadelmamarmeladia
2
dl
tuoreita vadelmia
Lisäksi
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Sulata voi kattilassa ja keitä hiljalleen sekoitellen 10–15 minuuttia tai kunnes voi alkaa punertua. Varo polttamasta voita. Siirrä kattila pois liedeltä ja sekoita sokerit voihin. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  2. Yhdistä jauhot ja sooda. Siivilöi seos voi-sokeriseokseen ja sekoita tasaiseksi.

  3. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Levitä 2/3 taikinasta ohueksi levyksi leivinpaperoidun pellin toiselle puolikkaalle. Levitä loppu taikina kapeaksi levyksi isomman viereen. Kypsennä uunin keskitasolla noin 12–15 minuuttia.

  4. Sekoita marmeladi ja vadelmat. Levitä täyte ohueksi kerrokseksi isommalle keksilevylle. Murustele toinen levy täytteen päälle.

  5. Juuri ennen tarjoilua siivilöi keksilevylle hieman tomusokeria. Murra keksi varovasti veitsen avulla paloiksi.

Kommentit (6)

Mummu151

Miksi musteltava taikina pitää tehdä levyksi voihan sen murustella kasastakin.

Vierailija

Lusikkaleipä? Peltilusikkaleipä? Onko tätä tarkoitus syödä peltilusikalla vai miksi rinnastus maukkaisiin pikkuleipiin?

Vierailija

" Miksi musteltava taikina pitää tehdä levyksi voihan sen murustella kasastakin."
Mummu151, sehän murustellaan vasta kypsänä, eihän sitä kasana voi paistaa.

Ei näistä varmaan lusikkaleivän veroisia tule, mutta pitääpä kokeilla. 784

Miie

Joihinkin leivonnaisiin laitetaan päälle muruja taikinasta ennen paistamista.
Miksi tätä kutsutaan jättikeksiksi? Eihän tämä ole keksi. Ehkä jättipikkuleipä jos sitäkään?

Vierailija

Ei ne alkuperäisetkään niin kauhean työläitä ole...

El Pätä

Lusikka leipien idea on keroksellisuudessa etteivät sormet tahriinnu hillosta. Soppa ei nyt oikein ole kärryillä miksi jokin tuote on jo perustellut itsensä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Kakun keikkumista ei tarvitse jännittää, kun mansikkakermakakku kootaan suoraan vuokaan. Jos herkun ei tarvitse olla gluteeniton, voit vaihtaa perunajauhot vehnäjauhoihin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton mansikkavuokakakku

Ainekset

POHJA
4
munaa
dl
sokeria
1
dl
mantelijauhoja
¾
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
¼
dl
sokeria
4
dl
vispikermaa
1
prk (200 g)
vaniljarahkaa
KORISTELUUN
½
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
2–3
rkl
hasselpähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Yhdistä jauhoseos vaahtoon kevyesti sekoittaen.

  2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 5–6 minuuttia.

  3. Ripottele leivinpaperille sokeria. Kumoa kypsä torttu paperin päälle. Irrota paistopaperi ja anna jäähtyä.

  4. Poista mansikoista kanta ja viipaloi mansikat. Hienonna minttu. Sekoita kulhossa mansikat, minttu ja sokeri. Anna maustua 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kakkulevy puoliksi. Nosta puolikas vuokaan.

  6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka. Levitä mansikat kakkupohjan päälle ja lisää puolet kermaseoksesta.

  7. Nosta toinen pohjalevy päälle. Levitä pinnalle loppu kermaseos. Koristele lohkotuilla mansikoilla ja mintun lehdillä. Ripottele pinnalle lopuksi pähkinärouhetta.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Marjaisat minipiirakat syntyvät kätevästi valmistaikinasta. Juju on mehevässä pistaasitäytteessä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 kpl
Valmistusaika
40 min + sulatus 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Marjaisat frangipane-muffinit

Ainekset

1
pkt (400 g)
murotaikinaa (esim. Sunnuntai)
2
pss (á 70 g)
paahdettua pistaasirouhetta (esim. Meira)
4
munaa
1
dl
sokeria
4
rkl
vehnäjauhoja
3
rkl
huoneenlämpöistä voita
Lisäksi
1
rs (125 g)
vadelmia
1
rs (250 g)
mansikoita

Työvaiheet

  1. Sulata piiraspohjaa huoneenlämmössä noin 30 minuuttia. Kuumenna uuni 180 asteeseen.
  2. Laita pistaasirouhe tehosekoittimeen. Surauta jauhemaiseksi.
  3. Yhdistä kulhossa munat, pistaasijauhe, sokeri, vehnäjauhot ja pehmeä voi. Sekoita tasainen tahna.
  4. Leikkaa taikinalevy kuuteen osaan. Laita muffinssipellin koloihoin paperiset vuoat. Painele taikinapalat vuokiin.
  5. Lusikoi täyte taikinapohjille. Paina täytteeseen marjoja. Aseta muutama marja myös pinnalle.
  6. Paista 200-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia.
Hyvä terveys on lisännyt 297 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Pannacotta hyydytetään liivatejauheella, jonka käyttö on yksinkertaisempaa kuin perinteisillä liivatelehdillä. Jauhe vain sekoitetaan lämpimään maitoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + hyytyminen 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Mantelipannacotat ja mansikoita

Ainekset

1
dl
mantelilastuja
4
dl
täysmaitoa
1
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
liivatejauhetta
LISÄKSI
mansikoita
(paahdettua valkosuklaata)

Työvaiheet

  1. Paahda mantelilastuja kattilassa pari minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Lisää täysmaito ja sokeri. Keitä 3–4 minuuttia. Siivilöi mantelilastut maitoliemestä. Mausta vanilja-sokerilla.

  2. Ota desi kuumaa maitoa erikseen kulhoon. Sekoita siihen liivatejauhe pikkuhiljaa ripotellen ja vatkaa vispilällä tasaiseksi. Kaada liivatemaito muun maustemaidon joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoitellen. Kaada seos laseihin. Nosta kylmään hyytymään 4 tunniksi.

  3. Koristele mansikoilla ja halutessasi paahdetulla valkosuklaalla.