Helsingin Sanomat on lisännyt 394 reseptiä.
Linkitetty 39 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Tuomas Kolehmainen

Mehevä tacontäyte nyhtökurpitsa valmistuu kypsäksi paahdetusta spagettikurpitsasta, joka riivitään kahdella haarukalla ennen tarjoilua. Paahda rinnalle mausteinen papu-possutäyte tai sen vegaaninen versio. Kasaa maissitortillan päälle, haukkaa ja nauti!

Kurpitsat ovat syksyllä todellista sesonkiruokaa. Niitä on tarjolla kotimaisina niin toreilla kuin ruokakauppojen kasvisosastoilla.

Helppo tapa kypsentää kokonainen kurpitsa on paahtaa se halkaistuna uunissa. Aluksi kurpitsasta koverretaan pois siemenet, jotka voi halutessaan paahtaa erikseen. Tämän jälkeen kurpitsan leikkuupinnat sivellään öljyllä ja maustetaan. Uuni hoitaa loput.

Kypsäksi paahtuneen kurpitsan voi tarjoilla hauskasti mehevänä nyhtökurpitsana. Spagettikurpitsa sopii säikeisen rakenteensa vuoksi erinomaisesti kahdella haarukalla nyhdettäväksi. Myös kiinteämpää myskikurpitsaa voi käyttää tällä tavoin.

Nyhtökurpitsa maistuu mainiolta niin tacojen täytteenä kuin erilaisten syysruokien lisukkeena.

Vinkki! Saat nyhtökurpitsatacoista vegaanisia vaihtamalla porsaan minuuttisuikaleet härkäpapusuikaleisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 min + 45 min kurpitsan paahtaminen
Vaikeustaso
Helppo

Nyhtökurpitsatacot

Ainekset

1
pkt (12 kpl)
pieniä maissitortilloja
Nyhtökurpitsa
1
(1 kg)
spagettikurpitsa
2
rkl
rypsiöljyä
1
tl
juustokuminaa
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
jauhettua korianteria
½
tl
suolaa
Vihreä salsa
1
ruukku
korianteria
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
rkl
säilöttyjä jalapenoviipaleita
1
limetin mehu
1
rkl
öljyä
ripaus suolaa ja sokeria
Paahdettu possu-papuhöystö
1
prk (230 g)
kypsiä mustapapuja
1
rs (350 g)
porsaan minuuttisuikaleita (tai 250 g paistettavia härkäpapusuikaleita)
1
rkl
öljyä
½
tl
juustokuminaa
½
tl
jauhettua korianteria
½
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
chilihiutaleita
tl
suolaa)

Työvaiheet

  1. Huuhdo ja kuivaa kurpitsa. Puolita se pituussuunnassa terävällä veitsellä ja nosta puolikkaat leivinpaperin päälle pellille kuori alaspäin. (Jos kurpitsa on liian kova leikattavaksi, voit pehmittää sitä ennen halkaisua mikroaaltouunissa.) Poista rihmat ja siemenet lusikan avulla. Sivele kurpitsat öljyllä ja ripottele pinnalle mausteet. Paahda 225-asteisen uunin alaosassa noin 45 minuuttia. Tarkista kypsyys haarukalla. Jos kurpitsa ei ole vielä täysin pehmennyt, voit jättää sen hetkeksi uunin jälkilämmölle.
  2. Valmista sillä aikaa muut täytteet.
  3. Tee salsa hienontamalla yrtit ja jalapenot veitsellä ja sekoittamalla ainekset keskenään.
  4. Valmista possu-papuhöystö. Mittaa öljy ja mausteet pannulle ja kuumenna hetki. Paista lihasuikaleet kypsiksi mausteöljyssä. (Jos käytät höystöön härkäpapusuikaleita, paista ne vastaavasti rapeiksi mausteöljyssä.) Lisää joukkoon kevyesti huuhdotut ja hyvin valutetut pavut. Paista, kunnes niiden pinta rapeutuu.
  5. Revi kurpitsat kahdella haarukalla paloiksi käyttäen paahtunutta kuorta astiana. Tarkista maku ja lisää halutessasi mausteita.
  6. Kokoa tacot: kasaa lämmitetyn tortillan päälle nyhtökurpitsaa ja possu-papuseosta sekä yrttisalsaa.

Vinkki: Spagettikurpitsa hajoaa haarukalla nyhdettäessä kauniisti säikeiseksi. Voit valmistaa nyhtökurpitsaa samalla tavoin myös kiinteämmästä myskikurpitsasta.

Kommentit (2)

Vierailija

Reseptin esittelytekstissä IS:n puolella kerrotaan: "Spagettikurpitsa sopii säikeisen rakenteensa vuoksi erinomaisesti kahdella haarukalla nyhdettäväksi. Myös kiinteämpää myskikurpitsaa voi käyttää tällä tavoin." Ei muuten voi.

Spagettikurpitsa ja myskikurpitsa kypsyvät aivan eri tavalla. Jos myskikurpitsa on 225-asteisessa uunissa 45 minuuttia, siitä tulee lähes sosetta.  Ei mitään tekemistä spagettikurpitsan rakenteen kanssa. Eikä toimituksen pitäisi yrittää pilata ruokatoimittajan työtä kirjoittamalla täyttä höpöhöpöä.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommentista, ohje on testattu myös myskikurpitsalla ja on toiminut hyvin. Syynä lienee se, että kurpitsasta haihtuu paahtumisen aikana myös nestettä, jolloin se ei muutu mössömäiseksi vaan pysyy kypsyessäänkin melko kiinteänä. Spagettikurpitsan saa kuitenkin paremmin riivittyä kahdella haarukalla nätin säikeiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 394 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Tässä leivonnaisessa on kaikuja iki-ihanasta unelmatortusta. Tumman kääretorttupohjan sisässä on vienosti kahvilta maistuva tuorejuustotäyte. Kahvikuorrutus muistuttaa mokkapalojen kuorrutusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
25 min + 2 h
Vaikeustaso
Helppo

Kahvikääretorttu

Ainekset

POHJA
4
huoneenlämpöistä kananmunaa
dl
sokeria
1
dl
perunajauhoja
½
dl
kaakaojauhetta
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
125
g
huoneenlämpöistä voita
dl
tomusokeria
2
rkl
kaakaojauhetta
1
tl
vaniljatahnaa tai vaniljasokeria
175
g
maustamatonta tuorejuustoa
1
rkl
vahvaa kahvia
PINNALLE
75
g
voita
4
dl
tomusokeria
½
dl
vahvaa kahvia
2
rkl
kaakaojauhetta

Työvaiheet

  1. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä perunajauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe. Siivilöi jauhoseos vaahtoon pienissä erissä käännellen. Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.
  2. Paista 225-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia.
  3. Kumoa paistettu torttupohja leivinpaperille, johon on ripoteltu sokeria. Irrota paistamisessa käytetty leivinpaperi. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi keittiöpyyhkeellä peitettynä.
  4. Valmista täyte. Vatkaa voi, tomusokeri, kaakaojauhe ja vaniljatahna sekaisin. Lisää tuorejuusto ja kahvi. Vatkaa seos kuohkeaksi. Levitä täyte kakkulevylle ja kääri rullalle.

  5. Kääräise torttu leivinpaperiin ja anna sen vetäytyä jääkaapissa muutama tunti.

  6. Kuorruta kääretorttu. Mittaa kaikki päällykseen tulevat aineet kattilaan. Kuumenna liedellä sekoitellen, kunnes seos on tasaista. Älä anna voin kiehahtaa, sillä se voi vaikeuttaa kuorrutteen jähmettymistä. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Valuta kuorrutusta kääretortulle. Koristele halutessasi marjoilla tai koristerakeilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3034 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Tanskalaisessa omenaherkussa on kolme ihanaa kerrosta: pehmeiksi haudutettuja omenakuutioita, voissa paistettuja leipämuruja ja pumpulinpehmeää kermavaahtoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min + keittäminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Aeblekage eli tanskalainen omenaherkku

Ainekset

1
kg
hapahkoja omenoita
4
rkl
sokeria
2
dl
vettä
1
vaniljatanko
2
kanelitankoa
PÄÄLLYS
100
g
voita
1
dl
sokeria
5
dl
kuivia leivänmuruja
3
dl
kuohukermaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja kuutioi omenat. Laita ne paistinpannulle. Lisää sokeri, vesi, halkaistu vaniljatanko ja kanelitangot. Kuumenna kiehuvaksi, vähennä lämpöä ja keitä miedolla lämmöllä ilman kantta 15–20 minuuttia, kunnes omenat ovat pehmeitä. Lisää tarvittaessa hieman vettä. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Poista vanilja- ja kanelitangot.

  2. Sulata voi pannulla. Lisää sokeri ja sekoita. Lisää leivänmurut. Paista sekoitellen hetki. Levitä murut leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä.

  3. Vatkaa kerma vaahdoksi.

  4. Kokoa ainekset kerroksittain vuokaan. Laita pohjalle ensin omenaa, sitten leivänmuruja ja päälle kermavaahtoa. Jälkiruoka on valmis tarjottavaksi heti, mutta jos se saa vetäytyä muutaman tunnin viileässä, sen maku syvenee.

Vinkki Voit korvata osan leipämuruista murustetuilla kanelikekseillä. Vähennä tällöin hieman sokerin määrää.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3034 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Kuivatuista sienistä saa upean makuisen maustesuolan kalan pintaan, kun sienet murskaa morttelissa suolan ja pippurin kanssa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Paistettu kuha, sienisuola ja ruskistettu voi

Ainekset

600
g
kuha- tai siikafileitä
1
tl
suolaa
½
tl
valkopippuria
4
rkl
kuivattuja sieniä murskattuna (esim. suppilovahveroita)
PAISTAMISEEN
voita ja öljyä
LISÄKSI
100
g
voita
TARJOILUUN
2–3
herkkutattia
perunamuusia ja tilliä

Työvaiheet

  1. Poista kaloista ruodot. Leikkaa kalat annospaloiksi. Yhdistä suola, pippuri ja murskatut sienet. Painele seosta kalojen pintaan. Paista kalat pannulla voi-öljyseoksessa, noin 2 minuuttia per puoli. Pidä lämpimänä.

  2. Tee ruskistettu voi. Kuutioi voi paksupohjaiseen kattilaan. Sulata se keskilämmöllä. Voi vaahtoaa ensin, jonka jälkeen se kirkastuu hieman. Tämän jälkeen voi alkaa paahtua. Sekoittele voita välillä paahtamisen aikana. Kun voista nousee pähkinäinen tuoksu ja väri on kauniin ruskea, ota kattila pois liedeltä ja anna voin levätä hetki, jolloin hippuset painuvat pohjalle. Väliin jää ruskistettu voi ja päälle vaahto. Kaada ruskistettu osa erilliseen astiaan.

  3. Viipaloi tatit ja paista ne pannulla voi-öljyseoksessa molemmin puolin.

  4. Tarjoa kalat paistettujen sienten ja perunamuusin kanssa. Valuta päälle ruskistettua voita. Viimeistele tillillä. Tarjoa halutessasi vihreää salaattia tai höyrytettyjä vihreitä kasviksia.

Vinkki Käytä voin ruskistamisessa tarvittaessa paistolämpömittaria. Kun voi on 160-asteista, voit ottaa kattilan liedeltä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3034 reseptiä.
Linkitetty 38 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Jos pidät brie-juustosta, rakastut tähän kakkuun. Makea keksipohja, juustoinen täyte ja vadelmien pieni hapokkuus sointuvat saumattomasti yhteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
20 min + kypsennys 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-brietorttu

Ainekset

1
pkt (260 g)
kandisokerikeksejä (Bastogne)
50
g
voita
3
dl
tuoreita vadelmia
1
dl
hillosokeria
400
g
briejuustoa
LISÄKSI
1
dl
pähkinöitä ja/tai manteleita
2
dl
tuoreita vadelmia
2
rkl
juoksevaa hunajaa

Työvaiheet

  1. Vuoraa irtopohjavuoan (Ø n. 20 cm) pohja ja reunat leivinpaperilla. Murskaa keksit. Sulata voi ja sekoita se keksimurskan joukkoon. Painele seos tasaiseksi kerrokseksi vuoan pohjalle ja reunoille noin 2 cm:n korkeuteen.

  2. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Painele vadelmia lusikalla hieman rikki ja sekoita hillosokeri joukkoon. Levitä seos keksipohjan päälle.

  3. Leikkaa jääkaappikylmä briejuusto ohuiksi viipaleiksi ja lado viipaleet limittäin hillon päälle. Kypsennä torttua uunissa 12–15 minuuttia tai kunnes juusto on pehmennyt mutta ei kuitenkaan kokonaan sulanut.

  4. Irrota kakku varovasti vuoasta vadille leivinpaperia apuna käyttäen. Kasaa pähkinät ja vadelmat kakun pinnalle. Lusikoi hunajaa päälle tai tarjoa se erikseen.

Kommentit (0)