Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 48 keittokirjaan.
OHJE ja KUVA Sanna Maskulin

Meksikolaisen ravintola Contramarin kokonaisena grillattu kala on maineikas ihan syystä. Se näyttää upealta ja maistuu herkullisen savuiselta chililtä ja raikkaalta persiljapestolta.

Contramarin halsterissa paahdettu kaksivärinen kala on varmaankin Instagramin jaetuimpia ja tykätyimpiä kalaruokia. Ei ihme: punaisen ja vihreän kastikkeen peittämä kala näyttää upealta ja saa välittömästi salivareaktion aikaan.  

Onneksi kala on aika simppeli valmistaa. Tehdään kaksi soosia: chili ja persiljapesto. Chilikastikkeeseen kannattaa valita tuoreita punaisia hedelmäisiä ja mietoja chilejä. Lisänä voi sitten käyttää kuivattua chiliä ja chilitahnaa, ja valita tulisuuden oman maun mukaan. Savupaprika antaa myös hyvän säväyksen.

Alkuperäinen resepti tehdään punanapsijasta (red snapper), joka on ahvenen sukua. Jos onnistut saamaan käsiisi ison ahvenen, se toimii loistavasti. Mutta myös kuha ja siika ovat hyviä vaihtoehtoja. Miksi ei punalihainenkin kala, sillä nämä soosit toimivat ihan mainiosti myös lohikaloille.
Valitse mahdollisimman iso ja pullea kala, mieluiten vaalealihainen.  Kalan paino saisi olla mielellään vähintään 800 g avattuna ja perattuna. Yhdestä kalasta riittää kahdelle.

Vaikein työvaihe on kalan käsitteleminen halsteriin. Kalan selkäruoto – samoin isot kylkiruodot – poistetaan niin, että fileet pysyvät yhdessä, mutta selkäruodon sijaan niitä pitää yhdessä vain nahka. Tyyli on tuttu portugalilaisesta kalasta, joka tarjotaan escabeche-kastikkeen kanssa.
Kun tämän työvaiheen on kerran tehnyt, se alkaa kyllä sujua kuin itsestään. Mutta jos haluat oikaista, voit ostaa kaksi samankokoista fileetä ja paahtaa toisen fileen punaisen chilisoosin kanssa, toisen vihreän soosin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Grillattu kala Contramarin tapaan

Ainekset

1
kokonainen iso kuha, siika tai ahven (avattuna ja suomustettuna)
Persiljakastike
1
ruukku
persiljaa
4
valkosipulinkynttä
2
dl
oliiviöljyä
ripaus
suolaa
Chilikastike
4
tomaattia
4
valkosipulinkynttä
3
tuoretta punaista chiliä (mietoja ja keskivahvoja)
2
dl
oliiviöljyä
2
rkl
appelsiinimehua
2
rkl
limettimehua
1
tl
kuivattua ancho-chiliä (esim. Santa Maria)
1/2-1
tl
chilikastiketta tai –tahnaa (esim. piri-piri)
1/2
tl
savupaprikaa (mieto)
1/2
tl
kuminaa

Työvaiheet

  1. Tee ensin persijakastike. Hienonna persilja, kuori valkosipulinkynnet. Mittaa ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja hienonna. Tarkista maku.
  2. Tee chilikastike. Kuori valkosipulinkynnet. Hienonna chilit.  Mittaa kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja hienonna. Tarkista maku.
  3. Osta avattu ja suomustettu kala. Poista kidukset ja evät saksilla. Huuhtele kala ja pyyhi se kuivaksi.
  4. Valitse terävin veitsesi, mieluusti pitkäteräinen fileerausveitsi tai hyvä kokkiveitsi. Aseta kala tukevalle leikkuulaudalle niin, että kalan pää jää vasemmalle puolelle, pyrstö oikealle. Ota vasemmalla kädelläsi tukeva ote kalan päästä ja käännä kala selälleen niin, että näet sen vatsan sisään. (Jos olet vasenkätinen, tee tämä tietysti toisin päin.)
  5. Vie veitsen terä pään kohdalta vatsan keskikohtaan kylkiruotojen kohdalle. Leikkaa veitsellä kylkiruotojen reunaa pitkin alas kohti kalan selkärankaa niin, että kylkiruodot irtoavat selkärangasta. Etene veitsellä selkärankaa myötäillen koko kalan pituudelta, kalan päästä kohti pyrstöä. Kuljeta veistä kalan sisällä muutamaan kertaan vieden veistä joka kerran hieman syvemmälle, kunnes olet katkaissut kylkiruodot selkärangan tyveen asti. Pidä huolta, että veitsi ei mene liian syvälle selkärangan alle, jotta et leikkaa fileetä irti nahasta.
  6. Toista sama selkäruodon toiselle puolelle. Poista lopuksi selkäruoto: vie veitsi selkäruodon alle ja viillä se irti päästä pyrstöön päin. Fileet pysyvät nyt kiinni kalassa nahan avulla.
  7. Levitä kala litteäksi perhosen muotoon. Poista isommat kylkiruodot.
  8. Levitä persiljakastike kalan toiselle puolelle, chilikastike toiselle. Laita kala halsteriin, näin voit käännellä sitä kypsymisen aikana.  Ei haittaa, vaikka kala ei mahtuisi halsteriin aivan kokonaan, pää ja pyrstö voivat tulla hieman ulos halsterista.
  9. Kypsennä kuumassa grillissä ensin nahkapuoli alaspäin. Käännä välillä. Jos hiillos on kuuma, siirrä kala välillä epäsuoralle lämmölle. Tarkkaile kypsymistä eli älä ylikypsennä, jotta kalasta ei tule kuivaa. Noin kilon kokoinen kala kypsyy nopeasti, jotakuinkin 10 minuutissa, iso ja paksu kala hieman hitaammin.

 

Kommentit (1)

HulluKokki

Tuo oliiviöljyn määrä on minun mielestäni liian iso. Kannattaa lisätä öljyä vähitellen ettei kalan pinnalle levitettävistä kastikkeista tule liian löysiä ja sitä kautta mauttomia. Itse leikkasin kylkiruodot irti selkärangasta saksilla ja sitten fileerausveitsellä irti vatsalihasta. Tämän jälkeen selkäranka oli melko helppo vai repiä irti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.