Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3252 reseptiä.
Linkitetty 145 keittokirjaan.
OHJE Dimitrios Himonas ja Marja Samuli KUVA Marja Samuli

Tee kalakeitto kreikkalaisittain: mausta se sitruunalla ja suurusta kananmunalla ja riisillä ihanan sakeaksi. Helppo ja herkullinen keitto valmistuu puolessa tunnissa.

Upean sitruunaista ja herkullisen sakeaa. Kreikkalaisen kalakeiton eli avgolémonon makuun voi päästä kotioloissakin, ja jopa puolessa tunnissa.

Keittoa varten kannattaa valita vaaleita kalafileitä. Tarkoitukseen sopii niin kuha, ahven kuin pakastettu turskakin. Pakastekala kannattaa sulattaa kohmeiseksi ennen paloittelua.

Sakeuden salaisuutena on sitruunainen, riisipohjainen suurus. Se valmistuu pitkäjyväisestä riisistä, jota lisätään liemeen kiehumaan muutenkin. Osa riisistä nostetaan liemestä erilliseen kulhoon jäähtymään. Tämän jälkeen se surautetaan sitruunan ja kananmunien kanssa sauvasekoittimella yhteen.

Kun suurus on lisätty kiehuvan kuumaan kalakeittoon, keittoa ei tarvitse enää kuumentaa, vaan sen voi tarjoilla saman tien.

Viinisuositus: Sitruunaisen kalakeiton kanssa maistuu Assyrtiko-rypäleistä valmistettu viini. Assyrtikot ovat kuivia, raikkaan hapokkaita viinejä, joiden maussa on sitruksisuutta ja yrttisyyttä. Rypälelajike on peräisin Santorinilta, mutta sitä viljellään kaikkialla Kreikassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kreikkalainen kalakeitto avgolémono

Ainekset

400
g
vaaleaa kalaa (esim. turska- tai ahvenfileitä)
dl
pitkäjyväistä riisiä
noin 1½
l
vettä
3–4 ½
rkl
kasvisfondia
1
iso sitruuna
3
kananmunaa
(1
tl
suolaa)
½
ruukkua tilliä
ripaus
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Jos käytät pakastekalaa, sulata se pak­kauksen ohjeen mukaan.
  2. Keitä riisi kasvisliemessä pehmeäksi, noin 20 minuuttia. Älä kaada lientä pois kattilasta. Ota reikäkauhalla noin 1 dl keitettyä riisiä sauvasekoittimen kulhoon ja jätä se jäähtymään.
  3. Leikkaa kala 2 cm:n paloiksi. Lisää ne kattilaan riisin ja liemen joukkoon. Anna kypsyä hiljaa poreillen noin 5 minuuttia.
  4. Purista sitruunan mehu erikseen otetun, jäähtyneen riisin joukkoon. Lisää kanan­munat ja soseuta seos sauvasekoittimella tasaiseksi.
  5. Kaada riisi-kananmuna-sitrusseos ohuena nauhana samalla sekoittaen keittoon. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Koristele keitto hienonnetulla til­lillä ja mustapippurilla. Tarjoa pitaleivän kanssa.

 

Kommentit (4)

Vierailija

Tuskin kreikkalaiset käyttävät tässä tilliä. Täysin suomalainen pakkomielle.

Vierailija

Tällä ohjeella tulee puuroa, aika roisi määrä riisiä ohjeessa.

Vierailija

αυγολέμονο on itseasiassa eräänlainen yleisnimitys tietyn tyyppiselle keitolle, joka useimmiten tehdään _kanasta_ ja liemenä on silloin tietenkin _kanaliemi_ eikä kasvisliemi. Jos käytetään kalaa, liemenä on _kalaliemi_ eikä kasvisliemi ja jos käytetään lihaa (Kreikassa usein lammasta tai karitsaa) - arvaatte kai liemen. (juu, _ei_ kasvisliemi) Mutta jos teet sen pelkistä porkkanoista, käytä kasvislientä, mutta älä kutsu sitä nimellä αυγολέμονο

Ja toimittaja, pliis: älä suomenna αυγολέμονοa "kalakeitoksi" :D

Aiempaan kommenttiin riisin määrästä voi yleisesti todeta, että käytännössä riisä kannattaa aina käytää alle puolet siitä, mitä ohjeissa sanotaan - 2,5 desilitralla riisiä ruokkisi kokonaisen pikkukaupungin :D

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3252 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Kevätkaali ja laukka sopivat broilerin lisukkeeksi tai nautittavaksi sellaisenaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Broileria, kevätkaalia ja karhunlaukkaa

Ainekset

20
lehteä (noin 20 g) karhunlaukkaa
4
rkl
oliiviöljyä
1
varhaiskaali
1
pieni purjo
1
l
herneenpalkoja
50
g
voita
1
dl
kuivaa valkoviiniä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
LISÄKSI
4
broilerin paistileikettä
2
rkl
oliiviöljyä
½
sitruunan mehu
1
rkl
sitruunankuorta hienoksi raastettuna
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Huuhtele laukat. Soseuta sauvasekoittimen kulhossa 5 laukanlehteä ja öljy.

  2. Suikaloi kaali. Halkaise, huuhtele ja suikaloi purjo. Riivi herneet.

  3. Kuumenna iso pannu, lisää voi ja purjo. Paista purjoa 1–2 minuuttia ja lisää kaalisuikaleet. Anna kaalin kuumentua 1–2 minuuttia. Kaada joukkoon viini ja lisää herneet. Keitä kunnes viini haihtuu. Lisää ranskankerma, laukat ja mausteet. Sekoita hyvin.

  4. Paista broilerit kypsiksi kuumassa öljyssä. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Mausta broilerit sitruunankuoriraasteella ja -mehulla, suolalla ja pippurilla.

  5. Kokoa annokset. Höystä laukkaöljyllä.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3252 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 8–10 annosta
Valmistusaika
30 min + kypsennys 20 min + jääkaapissa 4 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Limoncellokakku

Ainekset

2
kananmunaa
1
dl
sokeria
1
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
(luomu)sitruunan kuori raastettuna
KOSTUTUS
1
rkl
limoncelloa
1
rkl
sokeria
2
rkl
vettä
TÄYTE
3
liivatelehteä
2
rs (à 250 g)
mascarponejuustoa
400
g
kreikkalaista jogurttia (rasvaa 6%)
1
dl
sokeria
1
dl
sitruunamehua
½
dl
limoncelloa
LISÄKSI
1
rkl
voita + vehnäjauhoja (kandeerattuja sitruunaviipaleita)

Työvaiheet

  1. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka (Ø 20–22 cm). Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Pese sitruuna ja raasta sen kuori hienoksi. Kääntele jauhoseos ja sitruunankuori muna-sokerivaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä 175-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Kumoa kakku ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Pese vuoka ja laita pohja takaisin vuokaan.

  2. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan noin 10 minuutiksi.

  3. Vatkaa mascarpone, jogurtti ja sokeri tasaiseksi. Purista sitruunamehu. Kuumenna limoncello ja sitruunamehu pienessä kattilassa. Siirrä syrjään liedeltä. Puristele liivatteista ylimääräinen neste pois ja liuota lehdet limoncello-sitruunamehuseokseen. Anna jäähtyä noin 10 minuuttia. Sekoita liivate-limoncello-sitruunaliemi ohuena nauhana täyt- teen joukkoon. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia.

  4. Irrota kakku vadille. (Koristele kandeeratuilla sitruunaviipaleilla.)

Kandeeratut sitruunaviipaleet valmistuvat näin: Kiehauta kattilassa 2 dl vettä ja 2 dl sokeria. Ota kattila liedeltä. Pese ja leikkaa 2 luomusitruunaa ohuiksi viipaleiksi. Laita ne kattilaan noin 5 minuutiksi. Nosta viipaleet reikäkauhalla leivinpaperille. Anna kuivua 1 vrk.

 

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3252 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + kypsennys 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Gremolatalohi ja -perunat

Ainekset

600
g
ruodotonta lohifileetä
800
g
pieniä kiinteitä perunoita
3
rkl
oliiviöljyä
½
tl
hienoa merisuolaa
GREMOLATA
2
ruukkua lehtipersiljaa
1–2
valkosipulinkynttä
2
tl
(luomu)sitruunan kuorta hienoksi raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
1
tl
kuivattuja chilihiutaleita
1
dl
mietoa oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Leikkaa lohifilee neljäksi annospalaksi leivinpaperin päälle pellille.

  2. Pese perunat huolellisesti ja leikkaa ne pitkittäin puoliksi. Lisää perunat pellille lohipalojen ympärille. Pirskota öljy ja suola tasaisesti lohipaloille ja perunoille. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

  3. Hienonna persilja ja valkosipulinkynnet. Pese sitruuna, raasta kuori ja purista tarvittava määrä mehua. Sekoita kaikki gremolatan ainekset keskenään. Voit halutessasi murskata ainekset tahnamaiseksi morttelissa.

  4. Nosta kypsä lohi-perunapelti uunista ja lusikoi gremolata päälle.

Vinkki Gremolata on perinteisesti hakkelusta, mutta tässä se korvaa kastikkeen, joten oliiviöljyä ja sitruunamehua on reilummin.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3252 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Britapohjat voi tehdä edellisenä päivänä valmiiksi ja säilyttää yön yli huoneenlämmössä. Myös täytteen voi tehdä valmiiksi ja säilyttää rasiassa jääkaapissa. Jos vieraat saapuvat eri aikaan, on kätevää täyttää ja nostaa yksi kakkuneliö kerrallaan pöytään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–12 palaa
Valmistusaika
30 min + kypsennys 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Vanilja-vadelmabrita

Ainekset

150
g
voita huoneenlämpöisenä
dl
sokeria
4
keltuaista
1
vaniljatanko
2
dl
vehnäjauhoja
1
dl
mantelirouhetta
2
tl
leivinjauhetta
dl
maitoa
MARENKI
4
valkuaista
2
dl
sokeria
TÄYTE
3
dl
vadelmia sulatettuna (kotimaisia)
2
prk (à 200 g)
vaniljarahkaa
3
dl
kuohukermaa
LISÄKSI
1
rkl
öljyä
1
rkl
kuivattua vadelmajauhetta
2
dl
tuoreita vadelmia

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Erottele valkuaiset keltuaisista. Lisää keltuaiset yksi kerrallaan voi-sokerivaahtoon. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet taikinaan. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan vuorotellen maidon kanssa.

  2. Laita leivinpaperi pellille ja sivele se kevyesti öljyllä. Levitä taikina pellille tasaiseksi kerrokseksi.

  3. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista vielä noin minuutti viimeisen sokerilisäyksen jälkeen. Kauho marenki tähtiterällä varustettuun pursotinpussiin. Pursota pieniksi ruusukkeiksi taikinan päälle. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen täyttämistä.

  4. Sekoita vadelmat rahkan joukkoon. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele täytteeseen.

  5. Leikkaa jäähtynyt britapohja neljäksi, saman suuruiseksi neliöksi. Lusikoi täyte kahdelle neliöistä ja nosta toiset brita-pohjat päälle. Siivilöi vadelmajauhetta ja asettele vadelmia pinnalle. Tarjoa kakku noin tunnin sisällä täyttämisestä.