
Tee kalakeitto kreikkalaisittain: mausta se sitruunalla ja suurusta kananmunalla ja riisillä ihanan sakeaksi. Helppo ja herkullinen keitto valmistuu puolessa tunnissa.
Upean sitruunaista ja herkullisen sakeaa. Kreikkalaisen kalakeiton eli avgolémonon makuun voi päästä kotioloissakin, ja jopa puolessa tunnissa.
Keittoa varten kannattaa valita vaaleita kalafileitä. Tarkoitukseen sopii niin kuha, ahven kuin pakastettu turskakin. Pakastekala kannattaa sulattaa kohmeiseksi ennen paloittelua.
Sakeuden salaisuutena on sitruunainen, riisipohjainen suurus. Se valmistuu pitkäjyväisestä riisistä, jota lisätään liemeen kiehumaan muutenkin. Osa riisistä nostetaan liemestä erilliseen kulhoon jäähtymään. Tämän jälkeen se surautetaan sitruunan ja kananmunien kanssa sauvasekoittimella yhteen.
Kun suurus on lisätty kiehuvan kuumaan kalakeittoon, keittoa ei tarvitse enää kuumentaa, vaan sen voi tarjoilla saman tien.
Viinisuositus: Sitruunaisen kalakeiton kanssa maistuu Assyrtiko-rypäleistä valmistettu viini. Assyrtikot ovat kuivia, raikkaan hapokkaita viinejä, joiden maussa on sitruksisuutta ja yrttisyyttä. Rypälelajike on peräisin Santorinilta, mutta sitä viljellään kaikkialla Kreikassa.
Kreikkalainen kalakeitto avgolémono
Ainekset
Työvaiheet
- Jos käytät pakastekalaa, sulata se pakkauksen ohjeen mukaan.
- Keitä riisi kasvisliemessä pehmeäksi, noin 20 minuuttia. Älä kaada lientä pois kattilasta. Ota reikäkauhalla noin 1 dl keitettyä riisiä sauvasekoittimen kulhoon ja jätä se jäähtymään.
- Leikkaa kala 2 cm:n paloiksi. Lisää ne kattilaan riisin ja liemen joukkoon. Anna kypsyä hiljaa poreillen noin 5 minuuttia.
- Purista sitruunan mehu erikseen otetun, jäähtyneen riisin joukkoon. Lisää kananmunat ja soseuta seos sauvasekoittimella tasaiseksi.
- Kaada riisi-kananmuna-sitrusseos ohuena nauhana samalla sekoittaen keittoon. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Koristele keitto hienonnetulla tillillä ja mustapippurilla. Tarjoa pitaleivän kanssa.
Tuskin kreikkalaiset käyttävät tässä tilliä. Täysin suomalainen pakkomielle.
Tällä ohjeella tulee puuroa, aika roisi määrä riisiä ohjeessa.
Ai ei kreikkalaiset mukamas käytä tilliä? https://www.greekboston.com/herbs-spices/dill/
αυγολέμονο on itseasiassa eräänlainen yleisnimitys tietyn tyyppiselle keitolle, joka useimmiten tehdään _kanasta_ ja liemenä on silloin tietenkin _kanaliemi_ eikä kasvisliemi. Jos käytetään kalaa, liemenä on _kalaliemi_ eikä kasvisliemi ja jos käytetään lihaa (Kreikassa usein lammasta tai karitsaa) - arvaatte kai liemen. (juu, _ei_ kasvisliemi) Mutta jos teet sen pelkistä porkkanoista, käytä kasvislientä, mutta älä kutsu sitä nimellä αυγολέμονο
Ja toimittaja, pliis: älä suomenna αυγολέμονοa "kalakeitoksi" :D
Aiempaan kommenttiin riisin määrästä voi yleisesti todeta, että käytännössä riisä kannattaa aina käytää alle puolet siitä, mitä ohjeissa sanotaan - 2,5 desilitralla riisiä ruokkisi kokonaisen pikkukaupungin :D