Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2865 reseptiä.
Linkitetty 131 keittokirjaan.
OHJE Dimitrios Himonas ja Marja Samuli KUVA Marja Samuli

Tee kalakeitto kreikkalaisittain: mausta se sitruunalla ja suurusta kananmunalla ja riisillä ihanan sakeaksi. Helppo ja herkullinen keitto valmistuu puolessa tunnissa.

Upean sitruunaista ja herkullisen sakeaa. Kreikkalaisen kalakeiton eli avgolémonon makuun voi päästä kotioloissakin, ja jopa puolessa tunnissa.

Keittoa varten kannattaa valita vaaleita kalafileitä. Tarkoitukseen sopii niin kuha, ahven kuin pakastettu turskakin. Pakastekala kannattaa sulattaa kohmeiseksi ennen paloittelua.

Sakeuden salaisuutena on sitruunainen, riisipohjainen suurus. Se valmistuu pitkäjyväisestä riisistä, jota lisätään liemeen kiehumaan muutenkin. Osa riisistä nostetaan liemestä erilliseen kulhoon jäähtymään. Tämän jälkeen se surautetaan sitruunan ja kananmunien kanssa sauvasekoittimella yhteen.

Kun suurus on lisätty kiehuvan kuumaan kalakeittoon, keittoa ei tarvitse enää kuumentaa, vaan sen voi tarjoilla saman tien.

Viinisuositus: Sitruunaisen kalakeiton kanssa maistuu Assyrtiko-rypäleistä valmistettu viini. Assyrtikot ovat kuivia, raikkaan hapokkaita viinejä, joiden maussa on sitruksisuutta ja yrttisyyttä. Rypälelajike on peräisin Santorinilta, mutta sitä viljellään kaikkialla Kreikassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kreikkalainen kalakeitto avgolémono

Ainekset

400
g
vaaleaa kalaa (esim. turska- tai ahvenfileitä)
dl
pitkäjyväistä riisiä
noin 1½
l
vettä
3–4 ½
rkl
kasvisfondia
1
iso sitruuna
3
kananmunaa
(1
tl
suolaa)
½
ruukkua tilliä
ripaus
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Jos käytät pakastekalaa, sulata se pak­kauksen ohjeen mukaan.
  2. Keitä riisi kasvisliemessä pehmeäksi, noin 20 minuuttia. Älä kaada lientä pois kattilasta. Ota reikäkauhalla noin 1 dl keitettyä riisiä sauvasekoittimen kulhoon ja jätä se jäähtymään.
  3. Leikkaa kala 2 cm:n paloiksi. Lisää ne kattilaan riisin ja liemen joukkoon. Anna kypsyä hiljaa poreillen noin 5 minuuttia.
  4. Purista sitruunan mehu erikseen otetun, jäähtyneen riisin joukkoon. Lisää kanan­munat ja soseuta seos sauvasekoittimella tasaiseksi.
  5. Kaada riisi-kananmuna-sitrusseos ohuena nauhana samalla sekoittaen keittoon. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Koristele keitto hienonnetulla til­lillä ja mustapippurilla. Tarjoa pitaleivän kanssa.

 

Kommentit (4)

Vierailija

Tuskin kreikkalaiset käyttävät tässä tilliä. Täysin suomalainen pakkomielle.

Vierailija

Tällä ohjeella tulee puuroa, aika roisi määrä riisiä ohjeessa.

Vierailija

αυγολέμονο on itseasiassa eräänlainen yleisnimitys tietyn tyyppiselle keitolle, joka useimmiten tehdään _kanasta_ ja liemenä on silloin tietenkin _kanaliemi_ eikä kasvisliemi. Jos käytetään kalaa, liemenä on _kalaliemi_ eikä kasvisliemi ja jos käytetään lihaa (Kreikassa usein lammasta tai karitsaa) - arvaatte kai liemen. (juu, _ei_ kasvisliemi) Mutta jos teet sen pelkistä porkkanoista, käytä kasvislientä, mutta älä kutsu sitä nimellä αυγολέμονο

Ja toimittaja, pliis: älä suomenna αυγολέμονοa "kalakeitoksi" :D

Aiempaan kommenttiin riisin määrästä voi yleisesti todeta, että käytännössä riisä kannattaa aina käytää alle puolet siitä, mitä ohjeissa sanotaan - 2,5 desilitralla riisiä ruokkisi kokonaisen pikkukaupungin :D

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1452 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Krista Kupariharju Kuva Panu Pälviä

Ihanan raikas savulohi-jyväsalaatti saa keväisen makunsa sitruunasta, yrteistä ja herneistä. Ateriajyvät varmistavat, että salaatti jättää kylläiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
45 min + jäähtymiset
Vaikeustaso
Helppo

Keväinen lämminsavulohi-jyväsalaatti

Ainekset

3
dl (raakoja)
ateriajyviä (esimerkiksi ruokavehnä)
2
pientä tlk (à noin 140- 150 g)
säilykemaissia
½
tl
suolaa
1
rkl
öljyä
1
ruukku
tuoretta korianteria
1
ruukku
tilliä
½
ruukkua
herneenversoja
6
kevätsipulin vartta
300
g
sokeriherneitä ja/tai salaattiherneitä
450
g
lämminsavulohta
KASTIKE
1
sitruunan mehu ja kuoriraaste
2
rkl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Keitä ateriajyvät kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Anna jäähtyä 30 minuuttia.

  3. Valuta maissi ja taputtele kuivaksi. Sekoita joukkoon suolaa ja öljyä. Levitä yhteen kerrokseen leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda noin 20 minuuttia, kunnes maissi on rapeaa. Anna jäähtyä 15 minuuttia.

  4. Hienonna yrtit ja kevätsipulit. Leikkaa sokeriherneet ohuiksi suikaleiksi. Leikkaa kala paloiksi. Sekoita salaatin ainekset keskenään.

  5. Tee kastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Kääntele salaattiin.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2865 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Päivi Ristell

Parhaat jutut ovat yleensä yksinkertaisia, kuten tämä muutaman aineksen pasta. Kun valitsee vain kaksi tai kolme raaka-ainetta, saavat niiden maut tarpeeksi huomiota annoksessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Valkoviinipasta

Ainekset

2
banaanisalottisipulia
75
g
voita
1–2
tl
chilihiutaleita
2
dl
valkoviiniä
2
dl
parmesaania raastettuna
LISÄKSI
400
g
pastaa
1
l
salaattipinaattia

Työvaiheet

  1. Keitä pasta napakan kypsäksi suolalla maustetussa vedessä (2 tl suolaa/1 l vettä).

  2. Kuori ja hienonna sipulit. Sulata voi laakeassa kattilassa ja kuullota sipulia ja chiliä voissa pari minuuttia.

  3. Kaada valkoviini kattilaan ja anna seoksen kiehahtaa. Laske lämpöä ja lisää valutettu pasta. Anna pastan imeä valkoviini-voi-kastiketta itseensä pari minuuttia samalla miedolla lämmöllä keittäen.

  4. Raasta parmesaani. Siirrä kastike syrjään liedeltä ja kääntele parmesaaniraaste sekä pinaatti pastan joukkoon.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Pue mozzarellasalaatti uuteen asuun ja vaihda tomaatit vihreisiin kasviksiin. Vaihtele saatavuuden mukaan parsaa, herneenpalkoja, avokadoa tai vaikkapa broccolinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Vihreä mozzarellasalaatti

Ainekset

8
vihreää parsaa
100
g
litteitä sokeriherneenpalkoja
1
dl
(pakaste)herneitä
½
tl
suolaa
2
pientä avokadoa
2
tl
sitruunamehua
250
g:n
pallo mozzarellaa tai burrataa
½
tl
sormisuolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
1
rkl
raastettua sitruunankuorta
Yrttiöljy
1
valkosipulinkynsi
1
tuuhea ruukku yrttejä (esimerkiksi basilikaa, lehtipersiljaa, minttua tai niiden sekoitusta)
noin 1
dl
oliiviöljyä
2
tl
sitruunamehua
tl
suolaa
Tarjoiluun
paahdettua maalaisleipää tai patonkia

Työvaiheet

  1. Tee ensin yrttiöljy. Kuori ja viipaloi valkosipuli. Laita se yrtinlehtien kanssa tehosekoittimeen. Lisää öljy vähän kerrallaan sekoittaen. Aja tasaiseksi. Mausta sitruunamehulla ja suolalla.
  2. Napsauta parsoista kovat tyvet pois. Keitä parsoja suolalla maustetussa vedessä noin 4 minuuttia. Lisää herneenpalot ja herneet. Jatka keittämistä noin 1 minuutti. Kaada keitinvesi pois. Laita kasvikset kylmään veteen jäähtymään.
  3. Kuori ja viipaloi avokadot. Pirskota päälle sitruunamehua. Nosta tarjoiluvadille. Lisää joukkoon valutetut vihreät kasvikset. Valuta päälle kastiketta. Laita päälle mozzarellaa, suolaa, pippuria ja sitruunan kuoriraastetta. Tarjoa paahdetun leivän kanssa.

VINKKI: Haluaisitko tehdä yrttiöljyn etukäteen, mutta pelkäät sen tummumista? Kasta yrtit kiehuvaan veteen noin 5 sekunniksi, valuta kuuma vesi pois ja huuhtele kylmällä vedellä. Puristele kaikki vesi pois. Tee öljy samaan tapaan, kuin ryöppäämättömistäkin yrteistä.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1452 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Paahdetut bataatti-viipaleet korvaavat sämpylän ihanassa aura-ananashampparissa. Bataatin makeus tasapainottaa juuri sopivasti suolaista sinihomejuustoa sekä ananaksen happoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Leivätön aura-ananashampurilainen

Ainekset

400
g
naudan jauhelihaa (noin 20% rasvaa)
dl
sinihomejuustomurua
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
PAISTAMISEEN
voita
PAPRIKAMAJONEESI
4
rkl
majoneesia
1
tl
ketsuppia
½
tl
savupaprikajauhetta
LISÄKSI
1
iso bataatti
öljyä ja ripaus suolaa ja mustapippuria
TARJOILUUN
4
ananasrengasta, babypinaattia

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita paprikamajoneesin ainekset keskenään.

  2. Kuori ja leikkaa bataatista 8 paksua kiekkoa. Sivele kevyesti öljyllä ja mausta suolalla ja pippurilla ja nosta leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda noin 20 minuuttia, kunnes bataatti on kypsää.

  3. Tee sillä aikaa pihvit. Sekoita jauheliha, juustomuru ja mausteet tasaiseksi massaksi. Muotoile kostutetuin sormin 4 isoa pihviä.

  4. Paista pihvejä voissa tai voi-öljyseoksessa noin 2 minuuttia per puoli. Pihvit saavat jäädä sisältä punertaviksi.

  5. Nosta kahden bataattikiekon väliin pihvi, ananasrengas, babypinaattia ja paprikamajoneesia.

Kommentit (0)