
Tyylikäs uunilohi valmistetaan annospaloina jättirapujen kanssa mehevän kypsäksi. Lohen seuraan sopii keltuaisista ja kirkastetusta voista vaahdotettu hollandaise.
Viinisuositus: Valitse lohelle ihana, hapokas riesling. Spanier Gillot Riesling Kalkglimmer 2018, 16,89 e, on runsas, yrttinen ja tyylikäs viini, jonka mineraalisuus ja sitruunaisuus toimivat upeasti kastikkeen kanssa. Viinin hapokkuus tasapainottaa kastikkeen täyteläisyyttä ja korostaa jättikatkarapujen makua. Upean klassisen yhdistelmän luo myös Jean Collet & Fils Chablis 2017, 24,29 e (tilausvalikoima). Se on pirteän hedelmäinen ja juuri sopivan omenainen. Annoksesta tulee juhlavan vivahteikas. Chablis rakastaa myös mereneläviä.
Sitruunainen uunilohi ja jättiravut
Ainekset
Työvaiheet
-
Aloita kirkastamalla hollandaisekastikkeeseen tuleva voi (ohje alla).
-
Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Leikkaa lohi annospaloiksi ja poista nahka. Kuivaa kalapalat talouspaperilla ja laita uunivuokaan. Mausta suolalla, paprikalla ja pippurilla. Jaa voi nokareiksi pinnalle.
-
Paista kalaa uunissa 10 minuuttia. Lisää katkaravut ja jatka paistamista 5 minuuttia.
-
Tee hollandaise lohen ollessa uunissa.
-
Pese sitruuna, raasta kuori ja purista mehu. Pirskottele sitruunankuori ja -mehu lohelle ja ravuille. Hienonna yrttejä pinnalle. Tarjoa hollandaisen kanssa.
Vinkki Laita lohien kanssa kypsymään broccolinia, vihreitä papuja tai muita kasviksia.
Hollandaise
Ainekset
Työvaiheet
-
Kirkasta voi. Sulata voi paksupohjaisessa kasarissa miedolla lämmöllä, anna seistä hetki ja valuta kirkas osa toiseen astiaan. Vaalea sakka jää kasariin. Anna kirkastetun voin jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
-
Sekoita keltuaiset, vesi ja sitruunamehu teräskulhossa. Tee kulholle vesihaude eli mittaa kattilaan sen verran vettä, että se ei kosketa kattilan päällä olevan kulhon pohjaa. Kuumenna vesi kiehuvaksi ilman kulhoa ja vähennä lämpöä, jotta vesi poreilee lempeästi. Aseta sitten keltuaiskulho kattilan päälle. Vatkaa seos pallovatkaimella kuohkeaksi, 1–2 minuuttia. Kun kastike alkaa sakeutua, lisää siihen kirkastettua voita muutama tippa kerrallaan koko ajan vatkaten. Kastikkeen paksuuntuessa voit lisätä voita ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
-
Mausta kastike suolalla, pippurilla ja chilillä. Purista sitruunan mehu joukkoon. Jos kastike joutuu odottamaan, pidä se lämpimänä ruokatermoksessa tai vesihauteessa kannen alla.