Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1822 reseptiä.
Linkitetty 160 keittokirjaan.
TEKSTI Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Muistatko kappelileivän, suomalaisten suosikin 1970-luvulta? Tätä lohikappelia mehevöittää valkokastike.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
25 minuuttia
Vaikeustaso
Kohtalainen

Lämpimät lohileivät

Ainekset

8
viipaletta maalaisleipää
3-4
rkl
huoneenlämpöistä voita
1-2
rkl
dijoninsinappia
250
g
lämminsavulohta
4
rkl
hienonnettua tilliä
4
dl
juustoraastetta (esim. Gruyère tai Comté)
4
kananmunaa
Valkokastike
1
rkl
huoneenlämpöistä voita
1
rkl
vehnäjauhoja
2
dl
(täys)maitoa
1/2
tl
suolaa
1/4
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Tee ensin valkokastike. Sulata voi pienessä kattilassa tai pannussa. Ripottele jauhot joukkoon. Kypsennä niitä koko ajan sekoittaen noin 1 minuutti. Lisää maito ja kypsennä seosta koko ajan sekoittaen 3–4 minuuttia. Mausta kastike suolalla ja pippurilla. Laita hetkeksi sivuun.
  2. Voitele kaikki leivät voilla molemmin puolin. Ota esille 2 paistinpannua.
  3. Sivele sinappia 4 leivälle. Irrota lohi pieniksi paloiksi ja jaa se sinapilla sivellyille leiville. Jaa valkokastike, tilli ja juustoraaste lohen päälle.
  4. Tee 4 jäljellä olevaan leipään kolot pienehköllä pyöreällä muotilla. Paista kololeipien toiselle puolelle kaunis väri paistinpannussa. Käännä leivät ja riko kananmunat koloihin.
  5. Nosta lohella päällystetyt leivät toiseen kuumaan pannuun. Anna leipien lämmetä ja kananmunien hyytyä miedohkolla lämmöllä 3–4 minuuttia. Jos et pidä raa’asta keltuaisesta, käännä kananmunaleivät varovasti lastan avulla ja paista toiselta puolelta vielä hetki.
  6. Nosta leivät päällekkäin lautasille. Tarjoa vihreän salaatin kanssa.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1822 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Tässä saattaa olla elämäsi koukuttavin lihapullaresepti. Se on pikaversio tutusta kotiklassikosta eli piparjuurilihasta.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Possupyörykät ja piparjuurikermakastike

Ainekset

Pyörykät
400
g
porsaan jauhelihaa
1
kananmuna
2
rkl
korppujauhoja
1/2
dl
kuohukermaa
2
tl
kokojyväsinappia
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
1
tl
appelsiininkuorta raastettuna
1
rkl
timjamia hienonnettuna
Piparjuuri-kermakastike
2
rkl
voita
2
rkl
vehnäjauhoja
1 1/2
dl
keitinlientä
1 1/2
dl kuohukermaa
n. 2
rkl
piparjuurta raasteena
2
rkl
appelsiinimehua

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa jauheliha, kananmuna, korppujauhot, kerma, sinappi, suola ja pippuri. Raasta appelsiinin oranssi kuoriosa hienoksi raasteeksi. Hienonna timjami. Lisää appelsiininkuori ja timjami jauhelihaseokseen. Pyöritä mureketaikinasta kostutetuin käsin isoja lihapyöryköitä.
  2. Keitä pyörykät suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa/1 l vettä) kypsäksi. Tähän kuluu noin 5 minuuttia. Säästä 1½ dl keitinlientä kastiketta varten ja pidä lihapyörykät lämpiminä folion alla.
  3. Sulata voi pienessä kattilassa. Vispilöi jauhot voin joukkoon ja kypsennä suurusta miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen pari minuuttia. Kaada kuuma keitinliemi nauhana suurukseen samalla vispaten. Lisää kerma ja keitä kastiketta, kunnes se paksuuntuu. Raasta piparjuuri. Mausta kastike piparjuurella ja appelsiinimehulla.
  4. Tarjoa kastike ja pyörykät erikseen tai upota pyörykät kastikkeeseen.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1822 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVAT Sami Repo

Ihana graavisiika ui sitruunaisessa öljymarinadissa joulupöytään. Tarjoa herkullinen graavisiika kalapöydässä pienten keitettyjen perunoiden tai saaristolaisleivän kanssa.

Annoksia
8
Valmistusaika
20 min + vähintään 1 vrk maustuminen

Graavisiika sitruunaöljyssä

Ainekset

2
(à 300 g)
siikafileetä nahkoineen
1
dl
karkeaa merisuolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
1
tl
sokeria
1
sipuli
1
dl
tilliä hienonnettuna
1
luomusitruunan raastettu kuori
1
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)

Työvaiheet

  1. Pyyhi siikafileet. Nypi selkäruodot pois. Jos fileet on suomustettu, vähennä suolan määrää kolmanneksella.
  2. Levitä puolet merisuolasta matalalle lautaselle. Laita siikafilee nahkapuoli alaspäin suolapedin päälle. Rouhi siian pinnalle pippuria ja ripottele päälle sokeria. Nosta toinen siikafilee kanneksi nahkapuoli ylöspäin. Lisää loppu suola fileen päälle. Anna maustua jääkaapissa 8-12 t.
  3. Poista fileistä nahka ja pyyhi ylimääräinen suola pois. Leikkaa fileet pieniksi annospaloiksi sillipalojen tapaan. Pilko sipuli ja hienonna tilli. Lado lasipurkkiin kerroksittain siikapaloja, tilliä ja sipulia.
  4. Raasta sitruunan keltainen osa raastimen hienolla terällä. Sekoita kuoriraaste rypsiöljyyn. Kaada öljy siikapalojen päälle niin, että öljy peittää kalat kokonaan. Sulje purkki ja anna maustua jääkaapissa vähintään 1 vrk. Marinoitu graavisiika säilyy jääkaapissa noin viikon.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1822 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Sami Repo

Katajanmarjat, gini ja sitruuna maustavat silakat klassisen tyylikkäästi. Tarjoa katajanmarjasilakat joulun kalapöydässä tai yöpalana ruisleivän päällä.

Annoksia
8-10
Valmistusaika
30 min + 2½ vrk maustuminen

Katajanmarjasilakat

Ainekset

400
g
silakkafileitä
Etikkaliemi
½
l
vettä
1
dl
väkiviinaetikkaa
1
rkl
suolaa
Mausteliemi
1
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
2
rkl
giniä
1
rkl
katajanmarjoja
1
luomusitruunan kuori
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Leikkaa silakkafileistä selkäevät pois. Leikkaa fileet sopiviksi annospaloiksi kulhoon.
  2. Sekoita etikkaliemi ja kaada se silakoiden päälle. Anna fileiden maustua peitettynä jääkaapissa 6 tuntia.
  3. Sekoita mausteliemi. Lisää rypsiöljyn joukkoon katajanmarjat ja gini. Leikkaa sitruunan kuori ohuiksi lastuiksi. Lisää kuoripalat, sokeri ja suola liemeen.
  4. Valuta silakat etikkaliemestä. Laita ne lasipurkkiin ja kaada mausteliemi silakoiden päälle. Sulje purkki ja anna maustua jääkaapissa pari päivää.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1822 reseptiä.
Linkitetty 24 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Kapriksilla, tillillä ja sitruunalla höystetty linssipannu on ihana seuralainen ruskistetussa voissa paistetuille ahvenille.

Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Paistetut ahvenet ja pinaatti-linssimuhennos

Ainekset

4
pientä ahvenfilettä
1/2
dl
vehnäjauhoja
1/2
tl
suolaa
2
valkosipulinkynttä
1
ps (100 g)
tuoretta pinaattia
1
pieni
sitruuna (1-2 tl hienoksi raastettua kuorta ja noin ½ dl mehua)
1
tlk (310/265 g)
säilykelinssejä
2
dl
vettä
1/2
kanaliemikuutio
50
g
voita
2
rkl
kapriksia
1
rkl
dijoninsinappia
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1/2
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Poista ahvenfileistä ruodot leikkaamalla viilto fileen leveässä päässä ruotorivin kummallekin puolelle. Irrota kiilamainen pala ruotoineen.
  2. Sekoita jauhot ja suola keskenään. Jauhota kalafileet kauttaaltaan.
  3. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Huuhtele ja valuta pinaatti. Pese ja raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Valuta linssit siivilässä.
  4. Tee kanaliemi vedestä ja liemikuutiosta.
  5. Kuumenna voi pannussa, anna sen kiehahtaa ja hieman ruskistua. Paista kalafileet kullanruskeiksi, molemmin puolin 2–4 minuuttia kalan paksuuden mukaan. Siirrä kalat pois pannusta ja pidä ne lämpiminä folion alla. Lisää valkosipulit ja kanaliemi pannuun. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5 minuuttia. Sekoita kaprikset ja sinappi joukkoon. Lisää pinaatit ja linssit. Hauduta pari minuuttia, kunnes pinaatti pehmenee.
  6. Hienonna tilli. Mausta paistos makusi mukaan sitruunalla, tillillä, suolalla ja pippurilla. Tarkista maku.
  7. Lusikoi pinaatti-linssipaistosta liemineen lautasille ja laita paistetut kalat päälle.

Kommentit (2)

Risto Ruoto

Ovela käpy tuo reseptiikkaan piilotettu sitruuna. Sen kuoria ja mehua ei missään vaiheessa käsketä lisäämään ruokaan, mutta jos niin teet, on koko keitos pilalla. Kiva lisä kokkaamisessa tällaiset pikkuiset källit :D

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos huomiosta, lisään reseptiin kohdan, jossa sitruunan mehu ja kuoriraaste lisätään joukkoon. Harmillista, jos linssimuhennoksesta tuli liian sitruunainen. Tässä varmaankin vaikuttaa kovasti sitruunan koko ja kirpeys. Lisään tämänkin huomion ohjeeseen, että muutkin huomaavat lisätä sitruunaa maistellen.