Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 44 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Väntsi KUVA Tuomas Kolehmainen ja Mikko Hannula

Yksi jamaikalaisen keittiön tunnetuimmista herkuista on jerk-kana. Maustepippuri ja todella tulinen scotch bonnet -chili (tai habanero) varmistavat oikeanlaisen maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
2 t + marinointi 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Jerk-kana

Ainekset

2
kokonaista kanaa tai broileria (tai 8 koipireittä)
3
pientä bataattia
GRILLATTU ANANASSALSA
1
ananas
1
scotch bonnet -chili tai habanero
2
limettiä
1
ruukku korianteria
1
rkl
kalakastiketta
2
rkl
ruokosokeria
MARINADI
1
rkl
kokonaisia maustepippureita
1
rkl
kokonaisia mustapippureita
1
rkl
kuivattua timjamia
1
rkl
kuivattua oreganoa
1
tl
jauhettua muskottipähkinää
½–1
scotch bonnet -chili (tai habanero)
5
cm:n pala
tuoretta inkivääriä
6
valkosipulinkynttä
1
sipuli
4
vartta kevätsipulia
4
limettiä
dl
soijakastiketta
½
dl
valkoviinietikkaa
3
rkl
fariinisokeria
ripaus suolaa

Työvaiheet

  1. Tee marinadi. Paahda pippureita hetki kuivalla pannulla, jauha ne morttelissa ja kumoa tehosekoittimeen. Lisää muut kuivamausteet.

  2. Suojaa kädet kertakäyttökäsineillä ja leikkaa chilistä kanta. Puolita chili, laita yksi puolikas tehosekoittimeen (säästä toinen sitä varten, jos tarvitset lisää potkua marinadiin). Kuori ja viipaloi inkivääri ja valkosipulit. Kuori ja hienonna sipuli. Pätki kevätsipulit. Lisää inkivääri ja sipulit tehosekoittimeen. Purista limetin mehut joukkoon. Lisää soija, etikka ja sokeri. Jauha tahnaksi. Maista ja lisää halutessasi suolaa ja chiliä.

  3. Paloittele kanat (jos käytät koipireisiä, leikkaa koivet irti reisipalasta). Laita palat isoon keraamiseen tai teräksiseen kulhoon ja hiero marinadi huolellisesti lihaan. Peitä kanat kelmulla ja anna marinoitua kylmässä 6–8 tuntia. Pyöräytä kanoja sen aikana kerran.

  4. Nosta kanat kylmästä huoneenlämpöön ja pyöräytä ne marinadissa.

  5. Valmistele grilli. Laita bataatit kuorineen epäsuoraan lämpöön; hiiligrillissä raivaa ritilän alle toiseen laitaan hiilistä tyhjä kohta ja aseta bataatit sinne paahtumaan, kaasugrillissä aseta bataatit grillin toiseen laitaan jonka polttimoa ei sytytetä. Kääntele bataatteja välillä. Ne paahtuvat pehmeiksi noin tunnissa.

  6. Kun hiillos on valmis tai grilli kunnolla kuuma, aseta kanat grilliin. Älä pyyhi marinadeja kanojen pinnalta, mutta heitä ylimääräinen marinadi pois.

  7. Grillaa kanoja keskilämmöllä käännellen niitä ahkerasti noin 30 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Pistä terävä veitsi kanan paksuimpaan kohtaan: jos ulos tihkuva neste on kirkasta, kana on kypsää. Nosta kanat vuokaan folion alle vartiksi ennen tarjoilua.

  8. Kanojen kypsyessä kuori ananas ja leikkaa se pystysuunnassa muutamaan lohkoon, poista kova keskusta. Grillaa ananas ja chili, nosta leikkuulaudalle ja jäähdytä. Leikkaa ananas pieniksi kuutioiksi ja kumoa laudalle valuneiden mehujen kera kulhoon. Suojaa kädet kertakäyttökäsineillä ja hienonna chiliä joukkoon (aloita neljäsosalla ja lisää lopuksi maun mukaan). Purista limettien mehu ja hienonna korianteri. Yhdistä salsan ainekset.

  9. Nypi bataattien pinnasta pois hiiltyneet kuorenpalat. Leikkaa pehmeät bataatit lohkoiksi tai paksuiksi viipaleiksi, lusikoi salsaa päälle ja tarjoa jerk-kanan kanssa.

Huom. Erittäin tulisten chilien käsittelyssä ja annostelussa on syytä olla tarkkana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Arto Vuohelainen
Vartissa valmis kalahampurilainen päästää kokin mahtavan helpolla.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kalapurilaiset

Ainekset

4
hampurilaissämpylää
1
pkt
järvikalapihvejä (Apetit)
1
rkl
rypsiöljyä
1
pihvitomaatti
1
avokado
salaattia tai basilikaa
4
cheddarjuustoviipaletta
Kastike
dl
turkkilaista jugurttia
½
dl
ketsuppia

Työvaiheet

  1. Paista jäiset pihvit molemmin puolin kypsiksi öljyssä pannulla miedolla lämmöllä.
  2. Siivuta tomaatti ja avokado.
  3. Paahda leivät paahtimessa. Sekoita jugurtti ja ketsuppi.
  4. Laita sämpylöiden väliin kastiketta, salaattia, cheddarsiivu, kalapihvit, tomaatit ja avokado.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Täyteläisen tomaattinen sydänsimpukkakeitto saa makunsa chilistä ja valkosipulista arrabbiata-pastan tapaan. Tarjoa keiton seurana hyvää leipää, jolla voit pyyhkäistä lautaselta viimeisetkin pisarat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + simpukoiden liotus 30 min + kypsennys 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Sydänsimpukkakeitto arrabbiata

Ainekset

500
g
sydänsimpukoita
3
valkosipulinkynttä
1
tl
kuivattuja chilihiutaleita
1
rkl
tomaattipyreetä
2
rkl
oliiviöljyä
3
oreganon oksaa
3
dl
valkoviiniä
1
prk (400 g)
tomaattimurskaa
1
tl
sokeria
n.1
dl
vettä
2
dl
kuohukermaa
n. ½
tl
suolaa
LISÄKSI
4
tomaattia
2
rkl
laadukasta oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Huuhtele simpukat juoksevan veden alla ja anna levätä sen jälkeen kylmässä vedessä puolisen tuntia. Heitä rikkinäiset ja sulkeutumattomat simpukat pois.

  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kypsennä valkosipulia, chiliä ja tomaattipyreetä oliiviöljyssä kattilassa 2-3 minuuttia. Lisää oregano ja valkoviini. Kuumenna kiehuvaksi. Nostele simpukat kylmästä vedestä kattilaan, laita kansi päälle ja kypsennä täydellä teholla 2 minuuttia.

  3. Kaada simpukoiden keitinliemi siivilän läpi puhtaaseen kattilaan. Lisää joukkoon tomaatttimurska ja sokeri. Huuhtele purkki vedellä ja lisää vesi kattilaan. Kuumenna keitto kiehuvaksi ja anna sen hautua keskilämmöllä noin 10 minuuttia.

  4. Kalttaa keiton pinnalle tulevat tomaatit. Tee tomaatin pintaan kevyet ristiviillot ja kasta tomaatit yksi kerrallaan kiehuvaan veteen noin 10 sekunniksi. Kuori tomaatit ja poista siemenkota. Leikkaa tomaatin liha pieniksi kuutioiksi.

  5. Lisää kerma keittoon ja kuumenna kiehuvaksi. Siirrä kattila syrjään liedeltä ja soseuta keitto kuohkeaksi sauvasekoittimella. Maista ja lisää suolaa tarvittava määrä.

  6. Annostele keitto lautasille ja lusikoi tomaattikuutiot päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tarjoa keitettyjen simpukoiden kanssa.

Vinkki Simpukoiden syöminen on hauskaa puuhaa, ja suositus onkin laittaa kaunottaret tarjolle omaan kulhoonsa kuoresta syötäväksi. Vaihtoehtoisesti simpukanlihan voi napata valmiiksi pois kuorista ja annostella keiton pinnalle yhdessä tomaattikuutioiden kanssa.