Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 44 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Väntsi KUVA Tuomas Kolehmainen ja Mikko Hannula

Yksi jamaikalaisen keittiön tunnetuimmista herkuista on jerk-kana. Maustepippuri ja todella tulinen scotch bonnet -chili (tai habanero) varmistavat oikeanlaisen maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
2 t + marinointi 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Jerk-kana

Ainekset

2
kokonaista kanaa tai broileria (tai 8 koipireittä)
3
pientä bataattia
GRILLATTU ANANASSALSA
1
ananas
1
scotch bonnet -chili tai habanero
2
limettiä
1
ruukku korianteria
1
rkl
kalakastiketta
2
rkl
ruokosokeria
MARINADI
1
rkl
kokonaisia maustepippureita
1
rkl
kokonaisia mustapippureita
1
rkl
kuivattua timjamia
1
rkl
kuivattua oreganoa
1
tl
jauhettua muskottipähkinää
½–1
scotch bonnet -chili (tai habanero)
5
cm:n pala
tuoretta inkivääriä
6
valkosipulinkynttä
1
sipuli
4
vartta kevätsipulia
4
limettiä
dl
soijakastiketta
½
dl
valkoviinietikkaa
3
rkl
fariinisokeria
ripaus suolaa

Työvaiheet

  1. Tee marinadi. Paahda pippureita hetki kuivalla pannulla, jauha ne morttelissa ja kumoa tehosekoittimeen. Lisää muut kuivamausteet.

  2. Suojaa kädet kertakäyttökäsineillä ja leikkaa chilistä kanta. Puolita chili, laita yksi puolikas tehosekoittimeen (säästä toinen sitä varten, jos tarvitset lisää potkua marinadiin). Kuori ja viipaloi inkivääri ja valkosipulit. Kuori ja hienonna sipuli. Pätki kevätsipulit. Lisää inkivääri ja sipulit tehosekoittimeen. Purista limetin mehut joukkoon. Lisää soija, etikka ja sokeri. Jauha tahnaksi. Maista ja lisää halutessasi suolaa ja chiliä.

  3. Paloittele kanat (jos käytät koipireisiä, leikkaa koivet irti reisipalasta). Laita palat isoon keraamiseen tai teräksiseen kulhoon ja hiero marinadi huolellisesti lihaan. Peitä kanat kelmulla ja anna marinoitua kylmässä 6–8 tuntia. Pyöräytä kanoja sen aikana kerran.

  4. Nosta kanat kylmästä huoneenlämpöön ja pyöräytä ne marinadissa.

  5. Valmistele grilli. Laita bataatit kuorineen epäsuoraan lämpöön; hiiligrillissä raivaa ritilän alle toiseen laitaan hiilistä tyhjä kohta ja aseta bataatit sinne paahtumaan, kaasugrillissä aseta bataatit grillin toiseen laitaan jonka polttimoa ei sytytetä. Kääntele bataatteja välillä. Ne paahtuvat pehmeiksi noin tunnissa.

  6. Kun hiillos on valmis tai grilli kunnolla kuuma, aseta kanat grilliin. Älä pyyhi marinadeja kanojen pinnalta, mutta heitä ylimääräinen marinadi pois.

  7. Grillaa kanoja keskilämmöllä käännellen niitä ahkerasti noin 30 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Pistä terävä veitsi kanan paksuimpaan kohtaan: jos ulos tihkuva neste on kirkasta, kana on kypsää. Nosta kanat vuokaan folion alle vartiksi ennen tarjoilua.

  8. Kanojen kypsyessä kuori ananas ja leikkaa se pystysuunnassa muutamaan lohkoon, poista kova keskusta. Grillaa ananas ja chili, nosta leikkuulaudalle ja jäähdytä. Leikkaa ananas pieniksi kuutioiksi ja kumoa laudalle valuneiden mehujen kera kulhoon. Suojaa kädet kertakäyttökäsineillä ja hienonna chiliä joukkoon (aloita neljäsosalla ja lisää lopuksi maun mukaan). Purista limettien mehu ja hienonna korianteri. Yhdistä salsan ainekset.

  9. Nypi bataattien pinnasta pois hiiltyneet kuorenpalat. Leikkaa pehmeät bataatit lohkoiksi tai paksuiksi viipaleiksi, lusikoi salsaa päälle ja tarjoa jerk-kanan kanssa.

Huom. Erittäin tulisten chilien käsittelyssä ja annostelussa on syytä olla tarkkana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Kesäburgeri toimii hyvin avomallisena! Sekä rapeapintainen vegepihvi että burgerin lisukkeet pyöräytetään avomaankurkusta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + kypsennys 6 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kurkkuburgeri

Ainekset

4–5
avomaankurkkua (5 dl raastetta)
¾
tl
suolaa
1
kesäsipuli varsineen
2
valkosipulinkynttä
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
dl
korppujauhoja
1
kananmuna
noin ½
dl
öljyä paistamiseen
KURKKUMAJONEESI
1
avomaankurkku
dl
majoneesia
2
tl
sitruunankuorta raastettuna
HÖLSKYVIIPALEET
1
avomaankurkku
2
rkl
sitruunamehua
2
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
TARJOILUUN
2
hampurilaissämpylää

Työvaiheet

  1. Raasta kurkut karkeaksi raasteeksi. Laita raaste tiheään siivilään ja sekoita suola joukkoon. Valuta noin 15 minuuttia.
  2. Valmista kurkkumajoneesi. Raasta kurkku hienoksi ja puristele irtoava neste pois. Sekoita raaste majoneesin joukkoon. Pese sitruuna, raasta sen kuori hienoksi ja lisää joukkoon.
  3. Valmista hölskykurkut. Pese kurkku ja höylää se juustohöylällä pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet tiiviskantiseen rasiaan. Purista joukkoon sitruunamehu. Lisää sokeri ja suola. Sulje kansi ja ravistele rasiaa noin minuutti.
  4. Hienonna kesäsipuli, kuoritut valkosipulinkynnet ja lehtipersilja. Sekoita kulhossa korppujauhot, muna ja sipulit. Purista kurkkuraasteesta irtoava neste pois siivilää vasten ja sekoita raaste pihvitaikinaan. Lisää lehtipersilja. Muotoile seoksesta kostutetuin käsin 4 noin sämpylän halkaisijan kokoista pihviä.
  5. Kuumenna kunnon loraus öljyä pinnoitetulla pannulla. Siirrä kurkkupihvit varovasti pannulle ja paista keskilämmöllä noin 2–3 minuuttia molemmin puolin.
  6. Halkaise sämpylät ja lämmitä ne joko uunissa tai grillissä. Lusikoi kurkkumajoneesia sämpylän pohjalle. Nosta päälle kurkkuja ja pihvi.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Lipstikan muheva maku antaa kivaa vaihtelua kesäiseen perunasalaattiin. Lisää makuaineet kuumien perunoiden joukkoon ja tarjoa salaatti lämpimänä tai jäähdytettynä vaikka grillipihvien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut kasslerpihvit ja lipstikka-perunasalaatti

Ainekset

4
kasslerpihviä
2
tl
sormisuolaa
2
tl
fenkolinsiemeniä
LIPSTIKKA-PERUNASALAATTI
700
g
varhaisperunoita
½
ruukku
lipstikkaa
1
valkosipulinkynsi
1
prk (50 g)
kapriksia
3–4
rkl
oliiviöljyä
¾
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Pese perunat ja keitä niitä suolalla maustetussa vedessä koosta riippuen 15–20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Anna perunoiden kuivahtaa hetki kattilassa ja murskaa ne karkeasti survimella.
  2. Hienonna lipstikka ja kuorittu valkosipulinkynsi. Valuta kaprikset. Sekoita kulhossa öljy, mausteet, lipstikka, valkosipuli ja kaprikset keskenään. Kääntele joukkoon perunat.
  3. Pyyhkäise kasslerpihvit talouspaperilla. Jauha sormisuola ja fenkolinsiemenet morttelissa rouheaksi mausteseokseksi. Hiero se pihvien pintaan. Grillaa pihvejä kuumassa grillissä suorassa lämmössä 4–5 minuuttia per puoli.

    Vinkki Voit paistaa pihvit myös pannulla öljyssä.
ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Keitettyjen pottujen ja kaalin sekaan hyrskytetään tuorejuustoa. Lämmin kattilakyyti tuottaa samettisen herkullisen lisukkeen savukalalle tai grillilihalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Savusilakat ja hyrskytetyt kesäkasvikset

Ainekset

1
l (800 g)
pieniä uusia perunoita
1
(600 g)
kesäkaali
1
tl
suolaa keitinveteen
1
nippu kevätsipulia
1
nippu tilliä
1
rs (150 g)
ranskankermaa
1
rs (100 g)
piparjuurituorejuustoa (esim. Creme Bonjour)
LISÄKSI
8
savusilakkaa tai muuta savukalaa

Työvaiheet

  1. Pese perunat. Leikkaa kaalit lohkoiksi. Kuumenna suolalla maustettu vesi kattilassa, lisää perunat ja keitä 10 minuuttia.

  2. Lisää kaalilohkot joukkoon ja kypsennä vielä 5–10 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Ota desilitra keitinvettä talteen ja valuta loppu vesi pois.

  3. Hienonna sipulit ja tillit. Lisää ne, ranskankerma ja tuorejuusto kattilaan lämpimien perunoiden ja kaalien joukkoon.

  4. Sulje kansi. Ravista kattilaa voimakkaasti, kunnes ranskankerma ja tuorejuusto sekoittuvat. Lisää tarvittaessa tilkka keitinvettä.

  5. Tarjoa lämpimänä savukalan kanssa.

VINKKI! Hyrskyvihannekset sopivat myös grilliruokien lisukkeeksi.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Kokonaisena grillatulle siialle antavat makua sipuli, sitruuna ja yrtit. Myös makeantulinen chilikastike saa syvyyttä grillistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Halsterisiika & chilikastike

Ainekset

4
(yht. 1 kg)
pikkusiikaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
sitruunaa
4
kesäsipulia
1
punainen chili
1
ruukku korianteria
1
rkl
rypsiöljyä
Chilikastike
3
punaista chiliä
1
grillattu sitruuna
½
dl
rypsiöljyä
1
rkl
sokeria
1
tl
juustokuminaa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Suomusta ja puhdista kalat. Pyyhi kuiviksi talouspaperilla. Ripottele kalan sisälle ja pinnalle suolaa ja pippuria.
  2. Leikkaa sitruuna ohuiksi siivuiksi. Pilko sipuli pitkittäin ohuiksi paloiksi. Hienonna chili. Laita kalan sisään korianteria, sitruunasiivuja, sipulia ja chilit. Sivele kalojen pinnalle kevyesti öljyä ja aseta kalat halsterin väliin.
  3. Kuumenna grilli kuumaksi. Laita ensin kastikkeeseen tulevat chilit kokonaisena grilliin, kunnes pinta tummuu lähes mustaksi. Ota chilit kulhoon ja peitä kelmulla.
  4. Puolita sitruunat ja grillaa leikkauspintoja noin 5 minuuttia. Purista pehmenneistä sitruunoista lämmin mehu sauvasekoittimen kulhoon. Ota chilit kulhosta leikkuulaudalle, poista hiiltyneet kuoret ja siemenet. Laita chilit mehun joukkoon, lisää öljy, sokeri ja mausteet. Soseuta tasaiseksi.
  5. Grillaa kaloja halsterissa suoraan hiilloksella tai kaasugrillin keskilämmöllä 6–8 minuuttia per puoli. Selkäevän irrotessa kala on kypsä. Käännä halsteria vain kerran grillauksen aikana. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Vinkki! Kypsän kalan sisälämpötila on 48 astetta. Voit koristella annoksen alkukesällä ruohosipulin kukkasilla.