Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3256 reseptiä.
Linkitetty 32 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Väntsi KUVA Tuomas Kolehmainen ja Mikko Hannula

Yksi jamaikalaisen keittiön tunnetuimmista herkuista on jerk-kana. Maustepippuri ja todella tulinen scotch bonnet -chili (tai habanero) varmistavat oikeanlaisen maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
2 t + marinointi 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Jerk-kana

Ainekset

2
kokonaista kanaa tai broileria (tai 8 koipireittä)
3
pientä bataattia
GRILLATTU ANANASSALSA
1
ananas
1
scotch bonnet -chili tai habanero
2
limettiä
1
ruukku korianteria
1
rkl
kalakastiketta
2
rkl
ruokosokeria
MARINADI
1
rkl
kokonaisia maustepippureita
1
rkl
kokonaisia mustapippureita
1
rkl
kuivattua timjamia
1
rkl
kuivattua oreganoa
1
tl
jauhettua muskottipähkinää
½–1
scotch bonnet -chili (tai habanero)
5
cm:n pala
tuoretta inkivääriä
6
valkosipulinkynttä
1
sipuli
4
vartta kevätsipulia
4
limettiä
dl
soijakastiketta
½
dl
valkoviinietikkaa
3
rkl
fariinisokeria
ripaus suolaa

Työvaiheet

  1. Tee marinadi. Paahda pippureita hetki kuivalla pannulla, jauha ne morttelissa ja kumoa tehosekoittimeen. Lisää muut kuivamausteet.

  2. Suojaa kädet kertakäyttökäsineillä ja leikkaa chilistä kanta. Puolita chili, laita yksi puolikas tehosekoittimeen (säästä toinen sitä varten, jos tarvitset lisää potkua marinadiin). Kuori ja viipaloi inkivääri ja valkosipulit. Kuori ja hienonna sipuli. Pätki kevätsipulit. Lisää inkivääri ja sipulit tehosekoittimeen. Purista limetin mehut joukkoon. Lisää soija, etikka ja sokeri. Jauha tahnaksi. Maista ja lisää halutessasi suolaa ja chiliä.

  3. Paloittele kanat (jos käytät koipireisiä, leikkaa koivet irti reisipalasta). Laita palat isoon keraamiseen tai teräksiseen kulhoon ja hiero marinadi huolellisesti lihaan. Peitä kanat kelmulla ja anna marinoitua kylmässä 6–8 tuntia. Pyöräytä kanoja sen aikana kerran.

  4. Nosta kanat kylmästä huoneenlämpöön ja pyöräytä ne marinadissa.

  5. Valmistele grilli. Laita bataatit kuorineen epäsuoraan lämpöön; hiiligrillissä raivaa ritilän alle toiseen laitaan hiilistä tyhjä kohta ja aseta bataatit sinne paahtumaan, kaasugrillissä aseta bataatit grillin toiseen laitaan jonka polttimoa ei sytytetä. Kääntele bataatteja välillä. Ne paahtuvat pehmeiksi noin tunnissa.

  6. Kun hiillos on valmis tai grilli kunnolla kuuma, aseta kanat grilliin. Älä pyyhi marinadeja kanojen pinnalta, mutta heitä ylimääräinen marinadi pois.

  7. Grillaa kanoja keskilämmöllä käännellen niitä ahkerasti noin 30 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Pistä terävä veitsi kanan paksuimpaan kohtaan: jos ulos tihkuva neste on kirkasta, kana on kypsää. Nosta kanat vuokaan folion alle vartiksi ennen tarjoilua.

  8. Kanojen kypsyessä kuori ananas ja leikkaa se pystysuunnassa muutamaan lohkoon, poista kova keskusta. Grillaa ananas ja chili, nosta leikkuulaudalle ja jäähdytä. Leikkaa ananas pieniksi kuutioiksi ja kumoa laudalle valuneiden mehujen kera kulhoon. Suojaa kädet kertakäyttökäsineillä ja hienonna chiliä joukkoon (aloita neljäsosalla ja lisää lopuksi maun mukaan). Purista limettien mehu ja hienonna korianteri. Yhdistä salsan ainekset.

  9. Nypi bataattien pinnasta pois hiiltyneet kuorenpalat. Leikkaa pehmeät bataatit lohkoiksi tai paksuiksi viipaleiksi, lusikoi salsaa päälle ja tarjoa jerk-kanan kanssa.

Huom. Erittäin tulisten chilien käsittelyssä ja annostelussa on syytä olla tarkkana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3256 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Parsa ja retiisit tekevät siikacrudosta sopivan alkuruoan pääsiäispöytään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
15 min + 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Italialainen siikacrudo

Ainekset

400
g
siikafileetä
1
(luomu)sitruuna
1
tl
sormisuolaa
1/3
tl
mustapippuria myllystä
1–2
retiisiä
2
vihreää parsaa
1
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna
1
rkl
kapriksia
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Poista siikafileestä ruodot. Jos käytät järvestä pyydettyä villisiikaa, pakasta sitä -20 asteessa vähintään 24 tuntia. Kasvatettua tai merestä pyydettyä siikaa ei tarvitse jäädyttää, mutta pidä sitäkin pakastimessa 15 minuuttia, jotta se on helpompi leikata. Laita myös tarjoiluastia hetkeksi pakastimeen.

  2. Pese sitruuna, raasta sen keltainen kuoriosa hienoksi ja purista mehu.

  3. Leikkaa kala ohuiksi, nahattomiksi viipaleiksi. Mausta ne suolalla ja pippurilla ja nosta tarjoiluvadille.

  4. Pirskottele kalalle sitruunamehua. Ripottele päälle sitruunankuorta, suolaa ja pippuria. Anna maustua noin 5 minuuttia.

  5. Viipaloi retiisit. Höylää parsasta kuorimaveitsellä ohuita suikaleita. Nosta ne kalan päälle. Lisää kaprikset ja hienonna päälle lehtipersilja. Viimeistele valuttamalla pinnalle hieman oliiviöljyä.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3256 reseptiä.
Linkitetty 29 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + kypsennys 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Gremolatalohi ja -perunat

Ainekset

600
g
ruodotonta lohifileetä
800
g
pieniä kiinteitä perunoita
3
rkl
oliiviöljyä
½
tl
hienoa merisuolaa
GREMOLATA
2
ruukkua lehtipersiljaa
1–2
valkosipulinkynttä
2
tl
(luomu)sitruunan kuorta hienoksi raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
1
tl
kuivattuja chilihiutaleita
1
dl
mietoa oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Leikkaa lohifilee neljäksi annospalaksi leivinpaperin päälle pellille.

  2. Pese perunat huolellisesti ja leikkaa ne pitkittäin puoliksi. Lisää perunat pellille lohipalojen ympärille. Pirskota öljy ja suola tasaisesti lohipaloille ja perunoille. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

  3. Hienonna persilja ja valkosipulinkynnet. Pese sitruuna, raasta kuori ja purista tarvittava määrä mehua. Sekoita kaikki gremolatan ainekset keskenään. Voit halutessasi murskata ainekset tahnamaiseksi morttelissa.

  4. Nosta kypsä lohi-perunapelti uunista ja lusikoi gremolata päälle.

Vinkki Gremolata on perinteisesti hakkelusta, mutta tässä se korvaa kastikkeen, joten oliiviöljyä ja sitruunamehua on reilummin.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3256 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Ina Niiniketo KUVA Ninna Lindström

Hollandaise-kastiketta ilmavampi ja kevyempi sitruunazabaglione hivelee keväisiä makuja, kuten siikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunazabaglione, siikaa ja kasviksia

Ainekset

6
keltajuurta
200
g
varsiparsakaaleja
½
(150 g)
kukkakaali
3–4
(500 g)
siikafileetä
1
tl
suolaa
SITRUUNAZABAGLIONE
50
g
voita sulatettuna
1
(luomu)sitruuna (kuori ja mehu)
4
kananmunankeltuaista (M-koko)
4
rkl
kylmää vettä
½
tl
suolaa
KORISTELUUN
tuoreyrttejä (esim. tilliä, kirveliä, ruohosipulia)

Työvaiheet

  1. Keitä keltajuuret kuorineen kypsiksi suolalla maustetussa vedessä, noin 30 minuuttia. Kaada keitinvesi pois. Kuori keltajuuret lämpiminä ja leikkaa lohkoiksi.

  2. Irrota kukkakaalista nuput ja leikkaa varsiparsakaalit kolmeen osaan. Ryöppää kaalit suolalla maustetussa kiehuvassa vedessä, noin 2 minuuttia.

  3. Suolaa siikafileet lihapuolelta. Aseta fileet leivinpaperin päälle uunipellille nahkapuoli ylöspäin ja kypsennä 160-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Poista fileistä nahka. Se lähtee irti sormilla.

  4. Valmista sitruunazabaglione. Ota kattila ja teräskulho, joka asettuu kattilan päälle tiiviisti niin, ettei kulhon pohja osu kattilan pohjaan. Laita kattilaan vettä, mutta vain sen verran, että veden pinta ei kosketa kulhon pohjaa.

  5. Sulata voi mikrossa tai kattilassa.

  6. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi ja purista hedelmästä mehu. Laita keltuaiset, vesi, sulatettu voi, sitruunan kuoriraaste ja mehu teräskulhoon. Kuumenna vesi hiljalleen kiehuvaksi ja aseta kulho vesihauteen päälle. Kuumenna seosta koko ajan vatkaten. Kun kastike alkaa vaahtoutua, jatka vatkaamista 2–3 minuuttia, jotta keltuaiset kypsyvät ja kastike on ilmavaa. Mausta suolalla.

  7. Asettele kasvikset lautasille ja revi siikafileestä palasia päälle. Lusikoi niiden päälle muutama ruokalusikallinen sitruunazabaglionea. Viimeistele annokset tuoreilla yrteillä.

Vinkki Voit lämmittää kalan ja kasvikset juuri ennen tarjoilua nopeasti kuumassa uunissa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3256 reseptiä.
Linkitetty 37 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Purkki sardelleja sulaa pannulle ja antaa pastalle herkullisen suolaisen maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Sardellipasta

Ainekset

400
g
trofie- tai strozzapretipastaa
3
valkosipulinkynttä
3
rkl
oliiviöljyä
1
rs (47 g)
sardelleja
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
mustapippuria
PANGRATTATO ELI LEIPÄMURU
2
dl
kuivahtanutta leipää paloina
2
rkl
oliiviöljyä
1
ruukku lehtipersiljaa
1
(luomu)sitruuna

Työvaiheet

  1. Valmista ensin pangrattato. Jauha leipäpalat muruksi monitoimiko­neessa. Paista leipämurua öljyssä pannussa samalla sekoittaen 2–3 mi­nuuttia, kunnes leipä on rapeutunut ja kauniin kullanruskeaa.

  2. Hienonna persilja ja sekoita puolet persiljasta murun joukkoon. Pese sit­ruuna ja raasta sen keltainen kuori­osa leipämurun joukkoon.

  3. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedes­sä (1 l vettä / 1 tl suolaa).

  4. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Lämmitä öljy isossa pannussa. Pais­ta siinä valkosipulia sekä sardelleja sekoitellen keskilämmöllä noin 4 mi­nuuttia, kunnes sardellit ovat hieman hajonneet öljyn joukkoon.

  5. Nosta pasta reikäkauhalla suoraan pannulle ja sekoita hyvin. Lisää loput persiljasta. Purista sitruunamehu ja rouhi pippuri joukkoon. Ripottele an­nosten pinnalle reilusti leipämurua. Tarjoa heti.

Vinkki Sardelleja myydään herkku­kaupoissa ja hyvinvarustetuissa mar­keteissa, missä niitä on saatavilla me­tallirasian lisäksi lasipurkeissa.