Yksi jamaikalaisen keittiön tunnetuimmista herkuista on jerk-kana. Maustepippuri ja todella tulinen scotch bonnet -chili (tai habanero) varmistavat oikeanlaisen maun.
Jerk-kana
Ainekset
Työvaiheet
-
Tee marinadi. Paahda pippureita hetki kuivalla pannulla, jauha ne morttelissa ja kumoa tehosekoittimeen. Lisää muut kuivamausteet.
-
Suojaa kädet kertakäyttökäsineillä ja leikkaa chilistä kanta. Puolita chili, laita yksi puolikas tehosekoittimeen (säästä toinen sitä varten, jos tarvitset lisää potkua marinadiin). Kuori ja viipaloi inkivääri ja valkosipulit. Kuori ja hienonna sipuli. Pätki kevätsipulit. Lisää inkivääri ja sipulit tehosekoittimeen. Purista limetin mehut joukkoon. Lisää soija, etikka ja sokeri. Jauha tahnaksi. Maista ja lisää halutessasi suolaa ja chiliä.
-
Paloittele kanat (jos käytät koipireisiä, leikkaa koivet irti reisipalasta). Laita palat isoon keraamiseen tai teräksiseen kulhoon ja hiero marinadi huolellisesti lihaan. Peitä kanat kelmulla ja anna marinoitua kylmässä 6–8 tuntia. Pyöräytä kanoja sen aikana kerran.
-
Nosta kanat kylmästä huoneenlämpöön ja pyöräytä ne marinadissa.
-
Valmistele grilli. Laita bataatit kuorineen epäsuoraan lämpöön; hiiligrillissä raivaa ritilän alle toiseen laitaan hiilistä tyhjä kohta ja aseta bataatit sinne paahtumaan, kaasugrillissä aseta bataatit grillin toiseen laitaan jonka polttimoa ei sytytetä. Kääntele bataatteja välillä. Ne paahtuvat pehmeiksi noin tunnissa.
-
Kun hiillos on valmis tai grilli kunnolla kuuma, aseta kanat grilliin. Älä pyyhi marinadeja kanojen pinnalta, mutta heitä ylimääräinen marinadi pois.
-
Grillaa kanoja keskilämmöllä käännellen niitä ahkerasti noin 30 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Pistä terävä veitsi kanan paksuimpaan kohtaan: jos ulos tihkuva neste on kirkasta, kana on kypsää. Nosta kanat vuokaan folion alle vartiksi ennen tarjoilua.
-
Kanojen kypsyessä kuori ananas ja leikkaa se pystysuunnassa muutamaan lohkoon, poista kova keskusta. Grillaa ananas ja chili, nosta leikkuulaudalle ja jäähdytä. Leikkaa ananas pieniksi kuutioiksi ja kumoa laudalle valuneiden mehujen kera kulhoon. Suojaa kädet kertakäyttökäsineillä ja hienonna chiliä joukkoon (aloita neljäsosalla ja lisää lopuksi maun mukaan). Purista limettien mehu ja hienonna korianteri. Yhdistä salsan ainekset.
-
Nypi bataattien pinnasta pois hiiltyneet kuorenpalat. Leikkaa pehmeät bataatit lohkoiksi tai paksuiksi viipaleiksi, lusikoi salsaa päälle ja tarjoa jerk-kanan kanssa.
Huom. Erittäin tulisten chilien käsittelyssä ja annostelussa on syytä olla tarkkana.