
Mitä syntyy, kun yhdistää kaksi klassikkoleipää, tanskalaisen skagenin ja ranskalaisen briossin? ”Leipäkori”, jonka täytteenä on raikasta ravuista, avokadosta ja piparjuuresta tehtyä salaattia. Rapujuhlien tyylikäs annos palkitsee vaivan.
Rapukauden skagen-briossit
Ainekset
Työvaiheet
- Valmista taikina mieluiten monitoimi- tai yleiskoneen kulhossa taikinakoukulla. Pane kananmunat, jauhot, murennettu hiiva, sokeri ja suola kulhoon. Vaivaa seosta pari minuuttia, kunnes se on tasaista.
- Kuutioi voi. Lisää se taikinaan nokareittain koneen käydessä. Anna edellisten nokareiden sekoittua, ennen kuin lisäät seuraavat palat. Vaivaa, kunnes taikina on kiiltävän notkeaa. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä peitettynä noin 2 tuntia.
- Voit tehdä 4–6 briossia pienissä pyöreissä vuoissa tai 1 ison leipävuossa. Voitele vuoat voilla. Muotoile taikinasta pitkulainen pötkö. Jos teet pieniä briosseja, leikkaa pötkö 4–6 palaan. Pyöritä palat palloiksi ja pane vuokiin. Jos teet ison briossin, laita taikinapötkö leipävuokaan. Anna taikinan nousta vielä 30 minuuttia. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
- Voitele leivän pinta kananmunalla. Paista kypsäksi uunin keskitasossa, pieniä briosseja noin 15 minuuttia tai isoa 20–25 minuuttia. Anna jäähtyä.
- Valmista täyte briossien kypsyessä. Valuta ravut. Kuori ja kuutioi avokado. Yhdistä kaikki ainekset kulhossa; voit jättää osan ravuista koristeeksi. Nosta kulho viileää odottamaan.
- Kokoa leivät juuri ennen tarjoamista. Hienonna tilli salaattiseokseen. Leikkaa pienistä briosseista "hatut" pois ja koverra sisusta hieman. Jos teit ison leivän, leikkaa se viipaleiksi. Nosta täytettä ja salaattiseosta briosseille ja tarjoa heti.
Piparjuurella ja sitruunalla maustettu, täyteläinen skagen on kuin tehty kupliville juomille. Taittinger Brut Réserve, 46,80 e, on kevyen paahteinen, jopa briossin tuoksuinen samppanja, jonka mineraalisuus tukee skagenia. Myös italialainen, Verdicchio-rypäleestä tehty, mineraalisen yrttinen Perlugo Extra Brut, 15,30 e, maistuu skagenin kanssa. (JUOMASUOSITUS Samuil Angelov)