Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 37 keittokirjaan.
Ohje Marja Samuli Kuva Sami Repo

Mitä syntyy, kun yhdistää kaksi klassikkoleipää, tanskalaisen skagenin ja ranskalaisen briossin? ”Leipäkori”, jonka täytteenä on raikasta ravuista, avokadosta ja piparjuuresta tehtyä salaattia. Rapujuhlien tyylikäs annos palkitsee vaivan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
40 min + 3 tuntia
Vaikeustaso
Vaikea

Rapukauden skagen-briossit

Ainekset

Briossileivät
2
kananmunaa
3 1/2
dl
vehnäjauhoja
1/4
pkt
tuorehiivaa
2
rkl
sokeria
1/2
tl
suolaa
125
g
kylmää voita
Lisäksi
2
rkl
voita
1
kananmuna
Jokirapu-avokadotäyte
200
g
jokiravunpyrstöjä
1
avokado
2
tl
sitruunan mehua
1
dl
majoneesia (esim. Hellmann's)
2 1/2
rkl
ranskankermaa
1 ½–2
tl
piparjuuritahnaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
ripaus
suolaa
Lisäksi
2
dl
salaattiseosta (esim. vuonankaali, viinisuolaheinä ja jääsalaatti)
2
rkl
hienonnettua tilliä

Työvaiheet

  1. Valmista taikina mieluiten monitoimi- tai yleiskoneen kulhossa taikinakoukulla. Pane kananmunat, jauhot, murennettu hiiva, sokeri ja suola kulhoon. Vaivaa seosta pari minuuttia, kunnes se on tasaista.
  2. Kuutioi voi. Lisää se taikinaan nokareittain koneen käydessä. Anna edellisten nokareiden sekoittua, ennen kuin lisäät seuraavat palat. Vaivaa, kunnes taikina on kiiltävän notkeaa. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä peitettynä noin 2 tuntia.
  3. Voit tehdä 4–6 briossia pienissä pyöreissä vuoissa tai 1 ison leipävuossa. Voitele vuoat voilla. Muotoile taikinasta pitkulainen pötkö. Jos teet pieniä briosseja, leikkaa pötkö 4–6 palaan. Pyöritä palat palloiksi ja pane vuokiin. Jos teet ison briossin, laita taikinapötkö leipävuokaan. Anna taikinan nousta vielä 30 minuuttia. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
  4. Voitele leivän pinta kananmunalla. Paista kypsäksi uunin keskitasossa, pieniä briosseja noin 15 minuuttia tai isoa 20–25 minuuttia. Anna jäähtyä.
  5. Valmista täyte briossien kypsyessä. Valuta ravut. Kuori ja kuutioi avokado. Yhdistä kaikki ainekset kulhossa; voit jättää osan ravuista koristeeksi. Nosta kulho viileää odottamaan.
  6. Kokoa leivät juuri ennen tarjoamista. Hienonna tilli salaattiseokseen. Leikkaa pienistä briosseista "hatut" pois ja koverra sisusta hieman. Jos teit ison leivän, leikkaa se viipaleiksi. Nosta täytettä ja salaattiseosta briosseille ja tarjoa heti.

 

Piparjuurella ja sitruunalla maustettu, täyteläinen skagen on kuin tehty kupliville juomille. Taittinger Brut Réserve, 46,80 e, on kevyen paahteinen, jopa briossin tuoksuinen samppanja, jonka mineraalisuus tukee skagenia. Myös italialainen, Verdicchio-rypäleestä tehty, mineraalisen yrttinen Perlugo Extra Brut, 15,30 e, maistuu skagenin kanssa. (JUOMASUOSITUS Samuil Angelov)

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.

ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Munakasmuffinit maistuvat niin kylminä kuin uunituoreinakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Munakasmuffinit

Ainekset

5
kananmunaa
¾
dl
kermaa
1
dl
juustoraastetta (esimerkiksi emmental)
2
rkl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
½
tl
paprikajauhetta
¼
tl
mustapippuria
1
pkt (180 g)
savukinkkua
1
suippopaprika
1
ruukku tuoretta basilikaa
LISÄKSI
8
kpl
Amerikan muffinssivuokia

Työvaiheet

  1. Riko munat kulhoon. Sekoita joukkoon kerma, juustoraaste, jauho ja mausteet. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Laita kertakäyttöiset isot muffinivuoat muffinipellin koloihin.

  3. Paina kinkkusiivut vuokien sisälle kuin kupiksi. Kuutioi paprika, hienonna basilika ja jaa ne muffinivuokiin. Kaada päälle munaseosta. Paista uunissa 20–25 minuuttia.