Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 37 keittokirjaan.
Ohje Marja Samuli Kuva Sami Repo

Mitä syntyy, kun yhdistää kaksi klassikkoleipää, tanskalaisen skagenin ja ranskalaisen briossin? ”Leipäkori”, jonka täytteenä on raikasta ravuista, avokadosta ja piparjuuresta tehtyä salaattia. Rapujuhlien tyylikäs annos palkitsee vaivan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
40 min + 3 tuntia
Vaikeustaso
Vaikea

Rapukauden skagen-briossit

Ainekset

Briossileivät
2
kananmunaa
3 1/2
dl
vehnäjauhoja
1/4
pkt
tuorehiivaa
2
rkl
sokeria
1/2
tl
suolaa
125
g
kylmää voita
Lisäksi
2
rkl
voita
1
kananmuna
Jokirapu-avokadotäyte
200
g
jokiravunpyrstöjä
1
avokado
2
tl
sitruunan mehua
1
dl
majoneesia (esim. Hellmann's)
2 1/2
rkl
ranskankermaa
1 ½–2
tl
piparjuuritahnaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
ripaus
suolaa
Lisäksi
2
dl
salaattiseosta (esim. vuonankaali, viinisuolaheinä ja jääsalaatti)
2
rkl
hienonnettua tilliä

Työvaiheet

  1. Valmista taikina mieluiten monitoimi- tai yleiskoneen kulhossa taikinakoukulla. Pane kananmunat, jauhot, murennettu hiiva, sokeri ja suola kulhoon. Vaivaa seosta pari minuuttia, kunnes se on tasaista.
  2. Kuutioi voi. Lisää se taikinaan nokareittain koneen käydessä. Anna edellisten nokareiden sekoittua, ennen kuin lisäät seuraavat palat. Vaivaa, kunnes taikina on kiiltävän notkeaa. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä peitettynä noin 2 tuntia.
  3. Voit tehdä 4–6 briossia pienissä pyöreissä vuoissa tai 1 ison leipävuossa. Voitele vuoat voilla. Muotoile taikinasta pitkulainen pötkö. Jos teet pieniä briosseja, leikkaa pötkö 4–6 palaan. Pyöritä palat palloiksi ja pane vuokiin. Jos teet ison briossin, laita taikinapötkö leipävuokaan. Anna taikinan nousta vielä 30 minuuttia. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
  4. Voitele leivän pinta kananmunalla. Paista kypsäksi uunin keskitasossa, pieniä briosseja noin 15 minuuttia tai isoa 20–25 minuuttia. Anna jäähtyä.
  5. Valmista täyte briossien kypsyessä. Valuta ravut. Kuori ja kuutioi avokado. Yhdistä kaikki ainekset kulhossa; voit jättää osan ravuista koristeeksi. Nosta kulho viileää odottamaan.
  6. Kokoa leivät juuri ennen tarjoamista. Hienonna tilli salaattiseokseen. Leikkaa pienistä briosseista "hatut" pois ja koverra sisusta hieman. Jos teit ison leivän, leikkaa se viipaleiksi. Nosta täytettä ja salaattiseosta briosseille ja tarjoa heti.

 

Piparjuurella ja sitruunalla maustettu, täyteläinen skagen on kuin tehty kupliville juomille. Taittinger Brut Réserve, 46,80 e, on kevyen paahteinen, jopa briossin tuoksuinen samppanja, jonka mineraalisuus tukee skagenia. Myös italialainen, Verdicchio-rypäleestä tehty, mineraalisen yrttinen Perlugo Extra Brut, 15,30 e, maistuu skagenin kanssa. (JUOMASUOSITUS Samuil Angelov)

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.
     
ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Keitettyjen pottujen ja kaalin sekaan hyrskytetään tuorejuustoa. Lämmin kattilakyyti tuottaa samettisen herkullisen lisukkeen savukalalle tai grillilihalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Savusilakat ja hyrskytetyt kesäkasvikset

Ainekset

1
l (800 g)
pieniä uusia perunoita
1
(600 g)
kesäkaali
1
tl
suolaa keitinveteen
1
nippu kevätsipulia
1
nippu tilliä
1
rs (150 g)
ranskankermaa
1
rs (100 g)
piparjuurituorejuustoa (esim. Creme Bonjour)
LISÄKSI
8
savusilakkaa tai muuta savukalaa

Työvaiheet

  1. Pese perunat. Leikkaa kaalit lohkoiksi. Kuumenna suolalla maustettu vesi kattilassa, lisää perunat ja keitä 10 minuuttia.

  2. Lisää kaalilohkot joukkoon ja kypsennä vielä 5–10 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Ota desilitra keitinvettä talteen ja valuta loppu vesi pois.

  3. Hienonna sipulit ja tillit. Lisää ne, ranskankerma ja tuorejuusto kattilaan lämpimien perunoiden ja kaalien joukkoon.

  4. Sulje kansi. Ravista kattilaa voimakkaasti, kunnes ranskankerma ja tuorejuusto sekoittuvat. Lisää tarvittaessa tilkka keitinvettä.

  5. Tarjoa lämpimänä savukalan kanssa.

VINKKI! Hyrskyvihannekset sopivat myös grilliruokien lisukkeeksi.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1145 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Kokonaisena grillatulle siialle antavat makua sipuli, sitruuna ja yrtit. Myös makeantulinen chilikastike saa syvyyttä grillistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Halsterisiika & chilikastike

Ainekset

4
(yht. 1 kg)
pikkusiikaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
sitruunaa
4
kesäsipulia
1
punainen chili
1
ruukku korianteria
1
rkl
rypsiöljyä
Chilikastike
3
punaista chiliä
1
grillattu sitruuna
½
dl
rypsiöljyä
1
rkl
sokeria
1
tl
juustokuminaa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Suomusta ja puhdista kalat. Pyyhi kuiviksi talouspaperilla. Ripottele kalan sisälle ja pinnalle suolaa ja pippuria.
  2. Leikkaa sitruuna ohuiksi siivuiksi. Pilko sipuli pitkittäin ohuiksi paloiksi. Hienonna chili. Laita kalan sisään korianteria, sitruunasiivuja, sipulia ja chilit. Sivele kalojen pinnalle kevyesti öljyä ja aseta kalat halsterin väliin.
  3. Kuumenna grilli kuumaksi. Laita ensin kastikkeeseen tulevat chilit kokonaisena grilliin, kunnes pinta tummuu lähes mustaksi. Ota chilit kulhoon ja peitä kelmulla.
  4. Puolita sitruunat ja grillaa leikkauspintoja noin 5 minuuttia. Purista pehmenneistä sitruunoista lämmin mehu sauvasekoittimen kulhoon. Ota chilit kulhosta leikkuulaudalle, poista hiiltyneet kuoret ja siemenet. Laita chilit mehun joukkoon, lisää öljy, sokeri ja mausteet. Soseuta tasaiseksi.
  5. Grillaa kaloja halsterissa suoraan hiilloksella tai kaasugrillin keskilämmöllä 6–8 minuuttia per puoli. Selkäevän irrotessa kala on kypsä. Käännä halsteria vain kerran grillauksen aikana. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Vinkki! Kypsän kalan sisälämpötila on 48 astetta. Voit koristella annoksen alkukesällä ruohosipulin kukkasilla.