Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2093 reseptiä.
Linkitetty 412 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Tuomas Kolehmainen

Japanilainen misotahna antaa upean umamisen ja suolaisen maun lohifileille. Makea bataattipeti toimii täydellisenä kontrastina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Misolohi-bataattivuoka

Ainekset

800
g
lohifileetä
Misomarinadi
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
inkivääriä raasteena
2
rkl
rypsiöljyä
2
rkl
fariinisokeria
2
rkl
soijakastiketta
1
rkl
misotahnaa
0,5
tl
suolaa
Bataattivuoka
4
sipulia
4
valkosipulinkynttä
2
rkl
voita tai öljyä paistamiseen
1,2
kg
bataattia
2
rkl
voita vuoan voiteluun
1
tl
suolaa
0,5
tl
mustapippuria
1
dl
vettä
1
rkl
kanafondia
2
tl
misotahnaa
(2 kevätsipulin vartta)

Työvaiheet

  1. Leikkaa lohifilee neljäksi nahattomaksi annospalaksi.
  2. Tee marinadi. Kuori ja purista valkosipulinkynnet murskaksi ja raasta inkivääri. Sekoita marinadin ainekset keskenään. Laita marinadi ja lohipalat vahvaan pussiin tai kannelliseen astiaan. Nosta jääkaappiin maustumaan.
  3. Tee bataattivuoka. Kuori ja halkaise sipulit, leikkaa ne ohuiksi puolirenkaiksi. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.
  4. Kuumenna öljy pannussa ja paista sipuleita kovalla lämmöllä 3–5 minuuttia, kunnes ne saavat väriä. Alenna lämpö ja hauduta sipulit miedolla lämmöllä pehmeiksi ja makeiksi, vähintään 10 minuuttia. Lisää loppuvaiheessa valkosipuli, jotta sekin kypsyy hieman.
  5. Sipulien kypsyessä laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kuori bataatit ja halkaise ne pituussuunnassa. Viipaloi bataatit mahdollisimman ohuiksi siivuiksi.
  6. Voitele uunivuoka (noin 20 x 30 cm) voilla. Lado vuokaan kerroksittain bataattiviipaleita, haudutettua sipuliseosta sekä suolaa ja pippuria.
  7. Kiehauta vesi. Sekoita siihen kanafondi ja misotahna. Kaada seos bataattien päälle vuokaan. Kypsennä vuokaa uunissa 30 minuuttia.
  8. Ota lohipalat marinadista ja laita ne bataattivuoan pinnalle. Valuta ylimääräinen marinadi kaloille. Jatka kypsentämistä vielä 15–20 minuuttia, kunnes lohi on mehevän kypsää. Anna vetäytyä muutama minuutti. Viimeistele halutessasi kevätsipulilla.

Kommentit (14)

Vierailija

Voisiko joku täydentää kielentuntemustani: Mitä tarkoittaa umaminen???

x

Umami on viides maku, suolaisen, imelän, happamen ja kirpeän lisäksi. Se on etenkin kaukoidän ruokakulttuurissa tavallinen.
Se on sellainen syvä maku joka esim. tulee hyvin esille todella pitkään paistetussa lihassa. Juuri misotahna ja kalakastike tuovat ruokaan tätä makua.

Gourmetkeittiö

Minkä makuista misotahna on? Ostin kerran wasabitahnaa ja roskiin meni. Ei viitsis montaa turhaa ja kallista kokeilua tehdä. Kiitos!

Venla Soppa365
Seuraa 
Liittynyt3.4.2017

Misotahna maistuu täyteläiselle ja suolaiselle, eli nimenomaan umamiselle. Kuten äskeisessä kommentissa todettiin, se on viides perusmaku, jota lihan lisäksi sanotaan löytyvän muun muassa juustosta. Misotahna on hyvin erilaista kuin wasabi. Wasabin maku on erittäin vahva, jopa polttava. Miso on ennemminkin lempeää, tosin kuten todettua, melko suolaista.

Kiriotusvihre

Miksi kalaruokaan kanafondia? Onko kirjoitusvirhe ja pitäisi olla kalafondi?

Vierailija

Perusmaut. Karvas ei kirpeä.

Nase

Eiköhän tää oo ihan sama tapa tehdä lohi, nyt vaan eri sörsselit kun viimeksi.

Ruoanlaittotaito mennyt siihen että kaikkea vaan sotketaan keskenään, paistetaan uunissa ja avot.

Nakkipiilokin on enemmän resepti kuin tämä.

Vierailija

Oli ihan hyvää, testasin tänään. Makua löytyi sopivasti. Ei siis liian tulista tai laimeaa.

MT

Turhan paljon erilaisia aineita. Voi toki maistua.

rita finn

Punaista tai valkoista misoa?

Ei toimi

Testattu ja ei toimi. Ladoin bataatit n. 3 mm siivuina 20 x 30 cm vuokaan, jolloin kerroksia tuli 4 kpl. Tämä määrä bataatteja ei todellakaan kyosy 30 + 20 minuutissa. Aikaa tarvitaan 15-30 minsaa lisää ja se täytyy vetää ennen kaloja osin foliolla suojattuna.

Anuvee

Hyvät makuyhdistelmät! Suolamäärää kannattaa kyllä harkita, en itse laittanut ohjeen mukaisesti.

Kokki

Misoa saa ekolosta - eikä oo vaikee resepti 👍👍

Käyttäjä123
Seuraa 
Liittynyt17.9.2014

Huh, todella suolainen tuli tästä, eivätkä bataatit ehtineet kypsyä - ei jatkoon

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2093 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Herkullisuusvaroitus! Mätimaustevoi on loistoseuraa niin uuniperunan, paahdettujen kasvisten kuin leivänkin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 5 dl
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Mätimaustevoi

Ainekset

200
g
voita
100
g
siianmätiä
1
dl
ruohosipulia
2
rkl
sitruunan kuorta
2
tl
mustaa caviart-merilevävalmistetta tai kaviaaria

Työvaiheet

  1. Ota voi huoneenlämpöön pehmenemään.
  2. Sulata 100 g voita pienessä kattilassa ja anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia,kunnes voi muuttuu kullankeltaiseksi ja tuoksuu pähkinäiseltä. Kaada voi varovasti kulhoon niin, että tummaksi paahtunut sakka jää kattilaan. Anna voin jäähtyä huoneenlämpöiseksi, noin 20 minuuttia. Heitä sakka pois.
  3. Valuta mäti tiheässä siivilässä.
  4. Vatkaa ruskistettu voi kuohkeaksi. Vatkaa 100 g ruskistamatonta pehmeää voita toisessa kulhossa kuohkeaksi. Yhdistä voivaahdot.
  5. Hienonna ruohosipuli. Lisää valutettu mäti ja ruohosipuli voin joukkoon. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi. Lisää kuoriraaste ja merileväkaviaari voihin. Sekoita tasaiseksi. Tarjoa heti tai, jos laitat mätivoin jääkaappiin, anna sen pehmetä huoneenlämmössä ennen tarjoamista. Tarjoa esimerkiksi uuniperunoiden, paistetun kalan, paahdetun leivän tai grillattujen kasvisten kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2093 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Kati Tervon ihanan yksinkertainen kasvis-katkarapuwokki maustetaan curryjauheella ja valkosipulilla. Pannussa kasvisten maut puhkeavat parhaimmilleen, joten tämä ruoka kannattaa syödä heti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + 10 min kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Wokatut currykasvikset ja jättikatkaravut

Ainekset

3
lehtikaalin lehteä
2
keskikokoista porkkanaa
1
fenkoli
2
valkosipulinkynttä
500
g
jättikatkaravunpyrstöjä sulatettuna
4
rkl
rypsiöljyä paistamiseen
2–3
tl
curryjauhetta
½
tl
suolaa
kourallinen mungpavun ituja

Työvaiheet

  1. Revi lehtikaalista kovat rangat pois ja revi lehdet pienemmiksi paloiksi. Kuori ja viipaloi porkkanat. Leikkaa fenkoli ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Valuta ravunpyrstöt.
  2. Kuumenna 2 rkl öljyä ja 1 tl curryjauhetta wokkipannussa. Paista rapuja noin 3 minuuttia. Nosta ravut sivuun ja mausta ripauksella suolaa.
  3. Kuumenna 2 rkl öljyä wokissa ja ripottele joukkoon 1–2 tl curryjauhetta. Kun curry kuplii, lisää kasvikset, valkosipuli ja suola. Kypsennä kasviksia sekoitellen noin 6 minuuttia.
  4. Lisää viimeiseksi idut ja kypsät jättikatkaravut. Wokkaa vielä pari minuuttia. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa. Tarjoa heti.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2093 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Marengilla kuorrutettu fiini kääretorttu kätkee kierteisiinsä vaniljaa ja konjakilla terästettyjä omenoita. Koristele omenarulla halutessasi uunissa kuivatuilla omenalastuilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
1 t + tekeytyminen 2 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Omena-marenkirulla

Ainekset

4
kananmunaa
1
dl
sokeria
1 1/2
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
Vaniljatäyte
1
vaniljatanko
2
dl
kahvikermaa
2
tl
perunajauhoja
1
rkl
sokeria
2
kananmunankeltuaista
Omenatäyte
4
pientä omenaa
1
rkl
voita
1
tl
sokeria
1
rkl
konjakkia tai brandya
Kostutus
1/2
dl
omenamehua
Italialainen marenki
2
kananmunanvalkuaista
3/4
dl
vettä
1 3/4
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita perunajauhot ja leivinjauhe ja siivilöi seos muna-sokerivaahtoon. Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja kypsennä uunissa 7‒8 minuuttia. Kumoa kypsä torttupohja toiselle leivinpaperille ja anna jäähtyä ennen täyttämistä.
  2. Halkaise vaniljatanko. Mittaa kattilaan kaikki vaniljatäytteen aineet ja keitä hiljalleen koko ajan sekoittaen, kunnes täyte paksunee vanukasmaiseksi. Tähän menee noin 5 minuuttia. Poista vaniljatanko. Anna täytteen jäähtyä.
  3. Leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi. Paista omenakuutioita voissa paistinpannussa pari minuuttia. Lisää sokeri ja konjakki, ja anna seoksen kiehahtaa. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  4. Kostuta torttupohja omenamehulla. Lusikoi vaniljatäyte ja omenatäyte torttupohjalle, ja kääri pohja tiukaksi rullaksi. Anna vetäytyä jääkaapissa pari tuntia.
  5. Valmista italialainen marenki. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Mittaa vesi ja sokeri kattilaan, ja kuumenna kiehuvaksi. Mittaa seoksen lämpötila digitaalisella paistolämpömittarilla. Kun seos on 120-asteista, kaada se ohuena nauhana koko ajan sähkövatkaimella vatkaten valkuaisvaahtoon. Jatka vatkaamista 10–15 minuuttia, kunnes marenki on paksua ja lämpötila on laskenut huoneenlämpöiseksi.
  6. Kuorruta kääretorttu kauttaaltaan marengilla. Ruskista halutessasi marengin pinta kaasupolttimella.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2093 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Valkoviiniliemessä haudutetut sinisimpukat kuuluvat kirjailija Kati Tervon lempipikaruokiin. Kauniissa padassa tarjottuna ne sopivat vaikka vierasruuaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Sinisimpukat punaisessa padassa

Ainekset

2
kg
sinisimpukoita
rypsi- tai oliiviöljyä
10
valkosipulinkynttä
1
sipuli
4
dl
kuivaa valkoviiniä
½
ruukkua
persiljaa
Lisäksi
maalaispatonkia paahdettuna
aiolia

Työvaiheet

  1. Harjaa simpukat juuresharjalla puhtaiksi juoksevan, kylmän veden alla. Tarkista, että simpukat ovat eläviä. Elävän simpukan kuori vetäytyy kiinni, kun sitä kopauttaa kevyesti. Heitä kuolleet simpukat pois. Jos kuoreen on jäänyt ”partaa”, nyhdä se pois.
  2. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit.
  3. Laita pata kuumenemaan. Lisää öljyä niin, että pohja peittyy. Kuullota sipuleita öljyssä noin 5 minuuttia. Kaada viini joukkoon ja anna sen kiehahtaa.
  4. Laita simpukat pataan ja nosta kansi päälle. Käännä simpukoita reikäkauhalla kerran pari siten, että pohjalla olevat simpukat nousevat päällimmäiseksi. Kypsennä simpukoita noin 6 minuuttia eli kunnes kuoret avautuvat.
  5. Hienonna persilja ja ripottele se simpukoiden päälle. Tarjoa simpukat patongin ja aiolin kanssa.

Kommentit (0)