En halunnut valmistaa pääsiäiseksi lammasta, joten käännyin kalan puoleen. Tykkään valmistaa kalaa kokonaisesta kalasta, joka on myös usein halvempaa kuin valmiiksi käsitelty kala. Aluksi kokonaisen kalan kanssa pelleily voi tuntua työläältä ja vittumaiselta, mutta kun sitä muutaman kerran harjoittelee, se alkaa sujua ja muuttua jopa hauskaksi.

Tämän reseptin lisukkeena tarjosin tuplapaistettuja uuniperunoita. Varmasti myös jokin juurespyree (peruna, palsternakka, mitä näitä nyt on) tai ruokaisa mutta raikas salaatti toimisi myös mainiosti!

Jälleen - jos et jaksa askarrella kalojen ja liemien kanssa, tässä reseptissä on helppo oikaista: fileepalat saa kaupasta ja kalalientä kuutiosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35m.+2-3h+45m.
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kalaa sauce vin blanc -kastikkeessa

Ainekset

Kokonainen kotimainen kirjolohi (tai muu kestävän kalakannan kala)
Kalaliemi
Kalan perkeet
Purjon kärki ja vihreät osat
Halkaistu punasipuli
3-4
valkosipulin kynttä
timjamia
maustepippuria
1/4
sitruunan kuori
Sauce vin blanc -kastike
4
dl
ruokakermaa
1
tl
suolaa
2
shalottisipulia
1
dl
kuivaa valkoviiniä
0,5
dl
kuivaa vermuttia
3
dl
kalalientä
runsaasti timjamia
1/2
sitruunan mehu
suolaa
rouhittua mustapippuria
1
keskikokoinen purjo
pari nokaretta voita
öljyä

Työvaiheet

Renssaa kala (n. 30 min.)

Tarvitset apuvälineiksi fileerausveitsen. Pinsetit, kalasakset ja haarukka ovat plussaa.

  1. Suomusta kala sen keskivaiheilta huolellisesti. Suomustamiseen voit käyttää kalasaksia tai esim. kuorimaveitsen sivua. Suomustaminen kannattaa tehdä lavuaarissa tai muovipussissa, jotta koko maailma ei ole täynnä villisti lenteleviä suomuja.
  2. Ota fileerausveitsi ja laske kala pöydälle. Paina veitsi alas kiduksen sivusta, ota kalaa päästä kiinni ja liu'uta veistä kohti pyrstöä koko ajan jämäkästi alas painaen. Käännä kala ja toista. Laita pää ja keskiruoto kattilaan.
  3. Leikkaa kalasaksilla irti kaikki, mitä et halua syödä. (Evät, pään sivussa olleet "kidusluut" jne.) Laita ne kattilaan.
  4. Leikkaa fileerausveitsellä irti vahvat vatsaruodot. Voit pitää kalasta haarukalla kiinni. Lisää vatsaruotorimpsu kattilaan.
  5. Nypi selkäruodot irti pinseteillä. Löydät ne tunnustelemalla. Voit käyttää nyppimiseen myös sormiasi ja esim. kuorimaveitsen päätä. Lisää ruodot kattilaan.

Valmista annospalat (n. 5 min.)

  1. Sinulla on edessäsi kaksi puhdasta ja kaunista filettä. Leikkaa niiden keskivaiheilta neljä suurin piirtein samankokoista annospalaa. Tarkista, että palat ovat nahkapuolelta suomuttomia. Huuhtele palat, taputtele ne talouspaperilla kuivaksi ja nosta jääkaappiin.
  2. Loput kalapalat voit irroittaa nahasta fileerausveitsellä. Lisää nahat kattilaan muiden kalanperkeiden kanssa. "Ylijäämä"kalasta voit valmistaa esimerkiksi kalakeiton.

Keitä kalaliemi (2-3 h).

  1. Lisää kalanperkekattilaan purjo, sipuli, valkosipuli, maustepippurit, timjami, sitruunankuori ja suola. Sinun ei tarvitse kuoria sipuleita, myös kuorissa on makua. 
  2. Täytä kattila vedellä niin, että ainekset peittyvät. Anna liemen kiehua pienellä lämmöllä ilman kantta n. 2-3 tuntia.
  3. Siivilöi liemi läveikön avulla ja anna sen valua hetki.

Sinulla on nyt kattilan koosta riippuen noin 5-7 dl kalalientä. Kastikkeen valmistukseen tarvitset sitä 3 dl. Loput voit käyttää esimerkiksi kalakeiton pohjaan tai pakastaa.

Valmista kastike (n. 30 min.)

  1. Kuumenna kermaa pinnoitetussa paistokasarissa vajaat kymmenisen minuuttia niin, että se keittyy hivenen kasaan. Kaada kulhoon odottamaan.
  2. Laita pieneksi pilpustetut shalottisipulit, viini, vermutti, kalaliemi ja timjami kattilaan. Keitä keskilämmöllä niin kauan, että siirappimaista nestettä on kattilan pohjalla vajaa desilitra. Valuta siivilöimällä kulhoon.
  3. Huuhtele ja puhdista kattila. Lisää siirappimainen neste ja kuumenna höyryväksi. Lisää joukkoon kerma koko ajan vatkaten. Lisää joukkoon sitruunamehu, mustapippuri ja suola, tarkista maku.
  4. Pienennä lämpö.

Paista kala ja viimeistele kastike (n. 15 min.)

  1. Pese ja pilko purjon valkoinen osa. Kuullota purjoa pannulla voin ja öljyn sekoitteessa.
  2. Nosta annoskalapalat jääkaapista ja paista ne kypsiksi purjopannulla keskilämmöllä.
  3. Lisää kastikkeeseen nokare voita ja vatkaa kiiltäväksi.

Nosta esille.

  1. Nosta kalat lautasille nahkapuoli ylöspäin.
  2. Ripottele päälle paistettua purjoa.
  3. Valuta kastike kalan päälle ja ympärille.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström

Hirvi- tai peurapaisti onnistuu mainiosti jääpaistin menetelmällä, eli paistin voi nostaa suoraan pakastimesta uuniin. Aasialaisilla mausteilla ryyditetty makuliemi viimeistelee täydellisesti riistapaistin maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
40 min + 4 t paistaminen ja 1 vrk maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Riista-jääpaisti aasialaisittain

Ainekset

1
kg
jäistä hirvi- tai peurapaistia
LIEMI
2
l
vettä
5
cm:n pala
inkivääriä
3
valkosipulinkynttä
4
rkl
soijakastiketta
2
rkl
karkeaa merisuolaa
¼
dl
riisiviinietikkaa
1
rkl
sokeria
2
tähtianista
1
rkl
korianterinsiemeniä
1
rkl
paahdettua seesamiöljyä
LISÄKSI
4–8
paksoita
1
rkl
rypsiöljyä
KOOKOSRIISI
4
dl
jasmiiniriisiä
1
tlk (250 ml)
kookosmaitoa
2
dl
vettä
¼
tl
suolaa
SOIJA-SEESAMIKASTIKE
dl
soijakastiketta
4
rkl
paahdettua seesamiöljyä
2
rkl
riisiviinietikkaa
(1
punainen chili)

Työvaiheet

  1. Laita jäinen paisti uunivuokaan ja kypsennä 100-asteisessa uunissa 3–4 tuntia. Työnnä kahden tunnin jälkeen lihaan paistilämpömittari. Kypsennä 62-asteiseksi. Tällöin liha punertaa sisältä. Jatka paistamista, jos haluat lihasta kypsempää.

  2. Kun lihan lämpötila alkaa lähestyä haluttua, kiehauta vesi isossa kattilassa. Paloittele inkivääri ja kuori valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää loput liemen ainekset. Nosta kattila liedeltä.

  3. Upota paisti suoraan uunista kuumaan liemeen. Nesteen tulee peittää liha. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, siirrä kattila peitettynä kylmään ja anna lihan maustua liemessä vuorokauden verran.

  4. Leikkaa paksoit puoliksi. Kuumenna öljy pannussa ja paista paksoit ensin leikkauspuolelta kauniin ruskeiksi. Käännä kasvikset, peitä pannu kannella ja anna hautua matalalla lämmöllä noin 5 minuuttia.

  5. Valmista kookosriisi. Huuhtele riisi ja laita kattilaan. Lisää kookosmaito, vesi ja suola. Kuumenna kiehuvaksi. Laske lieden lämpö aivan pienelle, peitä kattila kannella ja anna hautua noin 15 minuuttia.

  6. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Jos käytät chiliä, viipaloi se joukkoon.

  7. Ota liha mausteliemestä, valuta hetki ja viipaloi tarjolle. Tarjoa lisäksi paksoita, soija-seesamikastiketta ja kookosriisiä. Koristele halutessasi viipaloidulla chilillä.