Tintti Alanko on lisännyt 27 reseptiä.
Linkitetty 43 keittokirjaan.

Pastaohje on muunnos Jamie Oliverin opettajan Gennaron ohjeesta. Gennaro on kotoisin Amalfista. Se on kuuluisa italialainen pikkukaupunki henkeäsalpaavan hienoilla maisemilla sitruunapuiden täyttämillä rinteillä. Olen itse syönyt vastaavaa pastaa Amalfissa turkoosin meren rannalla. Älyttömän hyvää ja kaiken kukkuraksi edullinen ruoka valmistaa kotona!

Itse tykkään simpukkapastasta jos kastikkeessa on loraus kermaa ja valkoviiniä on laitettu ranskalaisittain eli rennolla ranneotteella. Siksi lähdin muuttamaan Gennaron loistavaa reseptiä. Reseptin sielu on kumminkin tallessa, sitruunapuita on Positanon ja Amalfin rinteillä kaikkialla, joten yhden ison sitruunan mehu tekee niin hyvää tälle pastalle! Mainio lopetus tälle aterialle on Limoncello likööri.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min.
Vaikeustaso
Kohtalainen

Sinisimpukkapasta

Ainekset

500
g
Sinisimpukoita (mielellään tuoreita ja eläviä kalatiskistä, mutta esim. Pirkka sinisimpukat pakasteesta käy)
250
g
Katkarapuja (kokonaisia pakasteesta)
6
rkl
Oliiviöljyä extra virgine
1
Valkosipuli murskattuna
1/2
Punainen chili (keskitulinen)
2
dl
Valkoviiniä eli rento ranneloraus pullosta
0,5
dl
kermaa
500
g
Linguine pastaa tai spagettia ( keitä ehdottomasti 1 min. alle pakkauksen keittoajan mukaan!)
Rouhi myllystä suolaa ja mustaa pippuria maun mukaan
1
ruukku sileälehtistä persiljaa
1
Sitruunan mehu, mielellään ison!

Työvaiheet

  • Puhdista elävät simpukat kylmän veden alla ja poista simpukoiden suuosasta nk. parta, vetämällä partaa kuin narua. Harjaa jokainen simpukka juuresharjalla huolellisesti. Heitä pois rikkoutuneet simpukat. Heitä pois myös simpukat, jotka eivät sulkeudu pestäessä tai esim. kuorta naputtamalla. 
  • Kuori katkaravut, katkaise pää pois ja ota kuori pois. Kokonaiset ravut pakasteesta ovat maukkaimpia ja edullisimpia! (Tuoreet tietysti vieläkin maukkaampia, mutta Suomessa tuskin niitä löytää)
  • Laita isoon pastakattilaan vettä kiehumaan. 
  • Kuumenna iso kasari tai esim. vokkipannu ja lorauta oliiviöljy ja kuumenna muutama minuutti valkosipulia ja chiliä hieman. Varo ettei valkosipuli pala! 
  • Heitä kiehuvaan veteen suolaa ja pasta. Vahdi minuutilleen kelloa, pakkauksen ohjeen mukaan , miinus 1 minuutti. 
  • Kaada valkoviini ja puhdistetut sinisimpukat ja sulje kasarin/vokkipannun kansi. Anna simpukoiden keittyä kunnes ne ovat auenneet n. 5 min. Heitä pois simpukat, jotka eivät auenneet, niitä ei saa syödä!
  • Lisää soosiin ravut ja anna olla 4-5 minuuttia.
  • lisää kerma ja mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita.
  • lisää sitruunan mehu ja sekoita.
  • Kaada valutettu pasta laakeaan isoon kulhoon, ei haittaa jos mukaan lorahtaa hieman pastan keitinvettä. Kaada mahtava sinisimpukka-katkarapukastike päälle ja sekoita. Silpu persilja pinnalle ja tarjoile heti. Annostele ruokailijoille juuri raastettua parmesan juustoraastetta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Pehmeä hummus tekee vegaanillekin sopivasta pasta-annoksesta herkullisen kermaisen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-hummuspasta

Ainekset

300
g
simpukkapastaa
Hummus
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tahinia
½
tl
suolaa
½
tl
jauhettua korianteria
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
rkl
kylmää vettä
Paahdetut kikherneet
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
1
rkl
öljyä
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
jauhettua juustokuminaa
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
(mietoa) chilimaustetta
½
tl
suolaa
Lisäksi
500
g
mansikoita
1
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin hummus. Huuhdo kikherneet ja kumoa ne teholeikkuriin tai monitoimikoneen kulhoon. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää tahini ja mausteet. Rouhi tasaiseksi.
  2. Lisää sitruunamehu, oliiviöljy ja tilkka vettä. Sekoita yhä. Lisää tarvittaessa vettä, kunnes hummus on sileää ja kuohkeaa. Tarkista maku.
  3. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.
  4. Huuhdo ja valuta kikherneet paahdettaviksi. Lämmitä pannulla öljy ja mausteet. Paista kikherneet mausteöljyssä rapeiksi.
  5. Puolita mansikat. Valuta pasta ja kääntele joukkoon hummus. Lisää mansikat, korianteria ja paahdetut kikherneet. Tarjoa heti.

Vinkki! Hummusta voi nauttia myös levitteenä leivällä ja dippailla siihen kasviksia.

ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Keitettyjen pottujen ja kaalin sekaan hyrskytetään tuorejuustoa. Lämmin kattilakyyti tuottaa samettisen herkullisen lisukkeen savukalalle tai grillilihalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Savusilakat ja hyrskytetyt kesäkasvikset

Ainekset

1
l (800 g)
pieniä uusia perunoita
1
(600 g)
kesäkaali
1
tl
suolaa keitinveteen
1
nippu kevätsipulia
1
nippu tilliä
1
rs (150 g)
ranskankermaa
1
rs (100 g)
piparjuurituorejuustoa (esim. Creme Bonjour)
LISÄKSI
8
savusilakkaa tai muuta savukalaa

Työvaiheet

  1. Pese perunat. Leikkaa kaalit lohkoiksi. Kuumenna suolalla maustettu vesi kattilassa, lisää perunat ja keitä 10 minuuttia.

  2. Lisää kaalilohkot joukkoon ja kypsennä vielä 5–10 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Ota desilitra keitinvettä talteen ja valuta loppu vesi pois.

  3. Hienonna sipulit ja tillit. Lisää ne, ranskankerma ja tuorejuusto kattilaan lämpimien perunoiden ja kaalien joukkoon.

  4. Sulje kansi. Ravista kattilaa voimakkaasti, kunnes ranskankerma ja tuorejuusto sekoittuvat. Lisää tarvittaessa tilkka keitinvettä.

  5. Tarjoa lämpimänä savukalan kanssa.

VINKKI! Hyrskyvihannekset sopivat myös grilliruokien lisukkeeksi.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Kokonaisena grillatulle siialle antavat makua sipuli, sitruuna ja yrtit. Myös makeantulinen chilikastike saa syvyyttä grillistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Halsterisiika & chilikastike

Ainekset

4
(yht. 1 kg)
pikkusiikaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
sitruunaa
4
kesäsipulia
1
punainen chili
1
ruukku korianteria
1
rkl
rypsiöljyä
Chilikastike
3
punaista chiliä
1
grillattu sitruuna
½
dl
rypsiöljyä
1
rkl
sokeria
1
tl
juustokuminaa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Suomusta ja puhdista kalat. Pyyhi kuiviksi talouspaperilla. Ripottele kalan sisälle ja pinnalle suolaa ja pippuria.
  2. Leikkaa sitruuna ohuiksi siivuiksi. Pilko sipuli pitkittäin ohuiksi paloiksi. Hienonna chili. Laita kalan sisään korianteria, sitruunasiivuja, sipulia ja chilit. Sivele kalojen pinnalle kevyesti öljyä ja aseta kalat halsterin väliin.
  3. Kuumenna grilli kuumaksi. Laita ensin kastikkeeseen tulevat chilit kokonaisena grilliin, kunnes pinta tummuu lähes mustaksi. Ota chilit kulhoon ja peitä kelmulla.
  4. Puolita sitruunat ja grillaa leikkauspintoja noin 5 minuuttia. Purista pehmenneistä sitruunoista lämmin mehu sauvasekoittimen kulhoon. Ota chilit kulhosta leikkuulaudalle, poista hiiltyneet kuoret ja siemenet. Laita chilit mehun joukkoon, lisää öljy, sokeri ja mausteet. Soseuta tasaiseksi.
  5. Grillaa kaloja halsterissa suoraan hiilloksella tai kaasugrillin keskilämmöllä 6–8 minuuttia per puoli. Selkäevän irrotessa kala on kypsä. Käännä halsteria vain kerran grillauksen aikana. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Vinkki! Kypsän kalan sisälämpötila on 48 astetta. Voit koristella annoksen alkukesällä ruohosipulin kukkasilla.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä

Kesäpastaan tulevaa saunapalvikinkkua ei tarvitse erikseen ruskistaa. Reseptille on käyttöä vielä syksylläkin!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Palvikinkkupasta

Ainekset

1
l
vettä
300
g
täysjyväpennepastaa
2
rkl
arrabbiata-pestoa
2
tl
suolaa
200
g
palvikinkkua
3
valkosipulinkynttä
1
rs
kirsikkatomaatteja
1
prk (50/35 g)
kapriksia
½
tl
mustapippuria myllystä
2
dl
lehtipersiljaa silputtuna
juustoraastetta (esim. pecorinoa)

Työvaiheet

  1. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää joukkoon pasta, pesto ja suola. Keitä pastaa 10 minuuttia ilman kantta.
  2. Kuutioi palvikinkku. Kuori ja hienonna valkosipuli. Pese ja halkaise tomaatit.
  3. Lisää pastan joukkoon kinkku, valkosipuli, tomaatit ja kaprikset liemineen.
  4. Mausta mustapippurilla ja viimeistele ruoka silputulla lehtipersiljalla. Tarjoa juustoraasteen kanssa.