
Pitkulaisten kalapullien, Quenelles Lyonnaises, juuret ulottuvat Ranskan Lyoniin. Tuulihattutaikinaan sekoitetaa jauhettu hauki, ja kvenellit tarjoillaan ihanassa rapuliemessä.
Haukikvenellit ja rapukastike
Ainekset
Työvaiheet
-
Laita maito, vesi ja voi kattilaan ja kuumenna, kunnes voi on sulanut.
-
Lisää jauhot puuhaarukalla sekoittaen. Pidä lämpö mietona ja jatka sekoittamista, kunnes taikina alkaa irrota kattilan reunoilta ja muodostaa pallon. Anna taikinan jäähtyä vähän yli kädenlämpöiseksi. Lisää munat yksitellen sähkövatkaimella keskinopeudella vatkaten, kunnes taikina on kiiltävää ja notkeaa. Jätä taikina odottamaan.
-
Tee kastike. Kuori ja viipaloi sipulit ja valkosipulit. Paista sipuleita ja rapuja kuorineen öljyssä kattilassa, kunnes sipulit saavat väriä. Lisää timjami, tomaattipyree, konjakki ja viini. Anna kiehua kevyesti poristen noin 10 minuuttia. Lisää kerma ja keitä noin 5 minuuttia. Mausta suolalla. Siivilöi kastike talteen. Käytä ravut johonkin toiseen ruokaan.
-
Hienonna hauki tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa. Lisää tuulihattutaikina ja sekoita tasaiseksi. Mausta seos suolalla, jauhetulla muskottipähkinällä ja mustapippurilla.
-
Kuumenna iso kattilallinen vettä kiehuvaksi. Mausta suolalla. Alenna lämpöä niin, että vesi kiehuu kevyesti poristen. Muotoile haukitaikinasta kostutetuilla ruokalusikoilla soikeita pyöryköitä kiehuvaan veteen. Käytä yhteen pyörykkään runsas ruokalusikallinen taikinaa. Kypsennä noin 10 minuuttia. Nosta kvenellit reikäkauhalla talouspaperin päälle lautaselle.
-
Kuumenna uuni 220-asteiseksi. Laita kvenellit reunalliseen uunivuokaan. Kaada päälle rapukastike. Lämmitä uunin yläosassa noin 5 minuuttia. Tarjoa lämpimänä.
Vinkki Voit kuoria ravut etukäteen ja käyttää kastikkeeseen pelkät kuoret.