Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3196 reseptiä.
Linkitetty 160 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Harissasta makua saava lohi kypsennetään lämpömittarin avulla, jotta se ei vahingossa pääse ylikypsäksi, vaan jää meheväksi ja rakenteeltaan sopivasti halkeavaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6–8
Valmistusaika
20 min + 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Hunajainen harissalohi

Ainekset

1
(n. 1,2 kg)
lohifilee
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
harissatahnaa
1
rkl
vaahterasiirappia tai hunajaa
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
korianterinsiemeniä murskattuna
½
tl
juustokuminaa
PÄÄLLE
1
dl
cashewpähkinöitä
1
dl
pekaanipähkinöitä
½
dl
seesaminsiemeniä
½
tl
sormisuolaa
TARJOILUUN
lehtipersiljaa tai korianteria
sitruunaa tai limettiä viipaleina
jogurttidippiä (ks. ohje)

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle pellille. Mausta suolalla ja pippurilla.

  2. Hienonna valkosipulit. Yhdistä valkosipuli, harissa, siirappi ja öljy. Murskaa korianterinsiemenet morttelissa ja lisää juustokuminan kanssa öljyseokseen. Levitä lohen pintaan.

  3. Työnnä paistolämpömittari lohifileen paksuimpaan kohtaan. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia, kunnes mittari osoittaa 52–58 astetta.

  4. Rouhi pähkinät hienoksi ja sekoita joukkoon seesaminsiemenet sekä suola.

  5. Valmista jogurttidippi (ks. ohje).

  6. Irrottele lohi reiluksi paloiksi. Ripottele päälle pähkinäseosta. Viimeistele yrteillä ja sitrusviipaleilla. Tarjoa jogurttidipin kanssa.

Jogurttidippi

Ainekset

1
pieni valkosipulinkynsi
2
tl
sitruunankuorta hienoksi raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
3
dl
turkkilaista jogurttia
1
tl
vaahterasiirappia tai juoksevaa hunajaa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Pese sitruuna, raasta sen keltainen kuoriosa ja purista mehu. Sekoita jogurtin joukkoon kaikki ainekset. Tarjoa lohen kanssa.

Kommentit (2)

Kommentoiden

Jos lohta kypsentää niin, että sen sisälämpö on paksuimassa kohdassa ohjeen mukainen, on lopputulos aina ja varmuudella kuiva ja ylikypsä. Mehevän lohen saa, jos sitä kypsentää noin 40-45 asteiseksi, mutta ei missään nimessä yli 50 asteiseksi.

Toisaalta jos rasvaisen kalan laittaa paistumaan yugurtin alle, on lienee sama, jos sen sitten kypsentää sahanpuruksi.

peruskokki

Lohi on hyvää kun lisänä on voita,sipulia,tilliä ja perunoita. Kukaan ei silloin kysele kypsyysasteita  kun se on loimutettu,paistettu tai savustettu.Graavinakin menee noilla lisukkeilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3196 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Välimeren haukipata

Ainekset

500
g
ruodonta haukifileetä
½
tl
suolaa
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
oliiviöljyä
1–2
rkl
harissatahnaa
2
prk (à 390 g)
tomaattimurskaa
1–2
dl
vettä
1
prk (230 g)
kypsiä kikherneitä
2
dl
kivettömiä oliiveja
1
tl
yrttisekoitusta
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Pyyhi fileet kuiviksi ja mausta suolalla.

  2. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota niitä öljyssä padassa 5 minuuttia. Lisää harissa.

  3. Kumoa tomaattimurskat joukkoon. Huuhtele tölkit vedellä ja lisää pataan. Valuta kikherneet ja lisää ne pataan yhdessä oliivien kanssa. Mausta yrteillä ja suolalla. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 10 minuuttia.

  4. Paloittele haukifileet ja lisää ne pataan. Hauduta kannen alla 5 minuuttia. Tarjoa esimerkiksi keitetyn riisin, ohran tai kauran kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3196 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Kalalajina kestävää ja uusiutuvaa muikkua voisi syödä Suomessa enemmänkin. Pannumuikut voi tarjota modernisti kulhomuodossa perunamuusin ja hapankaalin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Muikkubowl

Ainekset

500
g
puhdistettuja muikkuja
¾
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
porkkanaa
2
rkl
valkoviinietikkaa
1
rkl
vettä
2
tl
sokeria
2
dl
hapankaalila
JOGURTTI-TILLIKASTIKE
2
dl
maustamatonta jogurttia
¼
ruukku tilliä
2
rkl
kokojyväsinappia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
PAISTAMISEEN
2
rkl
voita
2
rkl
rypsiöljyä
LISÄKSI
½
l
valmista perunamuusia

Työvaiheet

  1. Huuhdo ja kuivaa muikut. Mausta ne suolalla ja pippurilla.

  2. Pese, kuori ja viipaloi porkkanat. Laita ne kulhoon. Sekoita joukkoon etikka, vesi ja sokeri. Anna maustua.

  3. Kumoa jogurtti kulhoon. Hienonna joukkoon tilli. Lisää sinappi, hunaja ja pippuri.

  4. Paista muikut pannussa voi-öljy-seoksessa kauniin ruskeiksi molemmin puolin.

  5. Lämmitä perunamuusi ja jaa se kulhoihin. Laita päälle porkkanaa, hapankaalia ja muikut. Tarjoa lisäksi jogurttikastiketta.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3196 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Eteläitalialaisesta sardiinipastasta poimitut maut toimivat myös kotoisan savusilakan kanssa. Silakan sijaan voi pastaan laittaa mitä tahansa muuta savukalaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Savusilakkapasta

Ainekset

400
g
pennepastaa
KASTIKE
3
valkosipulinkynttä
2
tl
sitruunankuorta raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
400
g
savusilakoita
½
dl
oliiviöljyä
1
prk (35 g)
kapriksia
tl
mustapippuria myllystä
1
ruukku persiljaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Pese sitruuna ja raasta sen keltainen kuoriosa hienoksi. Purista tarvittava määrä mehua.

  2. Poista silakoista halutessasi nahka ja ruodot. Paloittele silakat.

  3. Kaada öljy pannulle, lisää valkosipuli ja lämmitä matalalla lämmöllä 5 minuuttia.

  4. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä.

  5. Lisää pannulle kaprikset liemineen sekä mustapippuri. Kuumenna ja lisää silakat. Lisää lopuksi sitruunan kuoriraaste ja mehu.

  6. Kauhaise pastan keitinvettä talteen. Valuta pasta lävikössä ja kumoa takaisin kattilaan. Sekoita joukkoon kastike, lisää keitinvettä tarvittaessa. Hienonna päälle persiljaa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3196 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Jälkimaustettu uunilohi

Ainekset

1
(n. 700 g)
kirjolohifilee
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
SITRUSKASTIKE
½
verigreippi (noin 1⁄2 dl mehua)
1
valkosipulinkynsi
2
cm:n pala
inkivääriä
2
rkl
soijakastiketta
1
tl
kalakastiketta
LISÄKSI
2
dl
täysjyväcouscousia
¼
tl
suolaa
dl
vettä
1
appelsiini
½
verigreippi
50
g
lehtikaalia tai babypinaattia

Työvaiheet

  1. Laita filee öljyttyyn vuokaan nahkapuoli alaspäin ja hiero pintaan suola ja pippuri. Kypsennä 175-asteessa noin 15 minuuttia.

  2. Purista greippimehu. Kuori ja raasta valkosipuli ja inkivääri. Yhdistä kastikkeen aineet ja jätä kastike odottamaan.

  3. Laita couscous ja suola lasi- tai metallikulhoon. Kiehauta vesi ja kaada couscousin päälle. Anna couscousin vetäytyä peitettynä 10 minuuttia. Pöyhi se haarukalla.

  4. Kuori sitrukset veitsellä hedelmälihaa myötäillen. Viipaloi ne. Hienonna lehtikaali. Lisää sitrukset, leikkuulaudalle kertynyt mehu ja lehtikaali couscousin joukkoon.

  5. Ota kala uunista ja murra se heti haarukalla lohkoiksi. Kaada päälle sitruskastike. Tarjoa couscousin kanssa.

Kommentit (0)