Harissasta makua saava lohi kypsennetään lämpömittarin avulla, jotta se ei vahingossa pääse ylikypsäksi, vaan jää meheväksi ja rakenteeltaan sopivasti halkeavaksi.
Hunajainen harissalohi
Ainekset
Työvaiheet
-
Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle pellille. Mausta suolalla ja pippurilla.
-
Hienonna valkosipulit. Yhdistä valkosipuli, harissa, siirappi ja öljy. Murskaa korianterinsiemenet morttelissa ja lisää juustokuminan kanssa öljyseokseen. Levitä lohen pintaan.
-
Työnnä paistolämpömittari lohifileen paksuimpaan kohtaan. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia, kunnes mittari osoittaa 52–58 astetta.
-
Rouhi pähkinät hienoksi ja sekoita joukkoon seesaminsiemenet sekä suola.
-
Valmista jogurttidippi (ks. ohje).
-
Irrottele lohi reiluksi paloiksi. Ripottele päälle pähkinäseosta. Viimeistele yrteillä ja sitrusviipaleilla. Tarjoa jogurttidipin kanssa.
Jogurttidippi
Ainekset
Työvaiheet
-
Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Pese sitruuna, raasta sen keltainen kuoriosa ja purista mehu. Sekoita jogurtin joukkoon kaikki ainekset. Tarjoa lohen kanssa.
Jos lohta kypsentää niin, että sen sisälämpö on paksuimassa kohdassa ohjeen mukainen, on lopputulos aina ja varmuudella kuiva ja ylikypsä. Mehevän lohen saa, jos sitä kypsentää noin 40-45 asteiseksi, mutta ei missään nimessä yli 50 asteiseksi.
Toisaalta jos rasvaisen kalan laittaa paistumaan yugurtin alle, on lienee sama, jos sen sitten kypsentää sahanpuruksi.
Lohi on hyvää kun lisänä on voita,sipulia,tilliä ja perunoita. Kukaan ei silloin kysele kypsyysasteita kun se on loimutettu,paistettu tai savustettu.Graavinakin menee noilla lisukkeilla.