Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 257 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Sitruunavoilla sivellyt kukkakaalit paahtuvat napakan meheviksi uunissa. Seurana maistuu klassinen voi-valkoviinikastike. Kimpale savukalaa tekee duosta mahtavan hyvän trion.

Kastikkeestaan kokki tunnetaan, kuuluu vanha sanonta. Jos epäilet keittotaitojasi etkä koe hallitsevasi vielä lainkaan klassikkokastikkeiden reseptejä, sinun kannattaa tarttua vaalean voikastikkeen ohjeeseen.

Kastikkeen valmistus alkaa purjon silppuamisella. Hienonnettu purjo laitetaan kattilaan valkoviinin ja sitruunamehun seuraan. Seoksen annetaan kiehua alhaisella lämmöllä ilman kantta, kunnes se on haihtunut noin puoleen. Sitten on kerman vuoro.

Itse voi lisätään kastikkeeseen vasta lopuksi, nokare kerrallaan. Olennainen työvaihe on vatkaaminen, jonka ansiosta kastikkeesta tulee samettisen pehmeää.

Beurre blanc on täydellistä seuraa paistetulle tai savustetulle kalalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min + kypsennys 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu kukkakaali ja beurre blanc -kastike

Ainekset

4
pientä kukkakaalia
25
g
voita
½
luomusitruunan kuori
n. 2
tl
sormisuolaa
Beurre blanc -kastike
1
dl
purjon valkoista osaa hienonnettuna
1
dl
kuivaa valkoviiniä
2
rkl
sitruunamehua
1
dl
kuohukermaa
160
g
kylmää voita
n. ¼–½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
savustettua lohta tai muuta savukalaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Huuhtele kukkakaalit ja koverra puumaista kantaa pois noin sentin syvyydeltä. Laita kaalit uunivuokaan

  2. Sulata 25 g voita. Pese ja raasta sitruunan kuori. Sekoita se voisulaan. Sivele kaalien päälle noin puolet sitruunavoista. Kypsennä kaaleja uunissa ensin 20 minuuttia ja sivele niille sitten loppu sitruunavoi. Jatka kypsennystä 20–25 minuuttia tai kunnes kaalit ovat kypsiä mutta yhä napakan tuntuisia. Kokeile kypsyyttä terävällä veitsellä.

  3. Ripottele sormisuola kypsille kaaleille.

  4. Tee kastike. Hienonna purjo. Laita purjosilppu ja valkoviini pieneen kattilaan. Purista sitruunan mehu joukkoon. Keitä viinilientä keskilämmöllä 15–20 minuuttia tai kunnes sitä on jäljellä noin 1⁄2 desilitraa. Lisää kerma ja keitä vielä noin 5–7 minuuttia.

  5. Kuutioi kylmä voi. Säädä lieden lämpö mahdollisimman alhaiseksi ja lisää voi liemeen kuutio kerrallaan koko ajan vatkaten. Vatkaa kastiketta, kunnes se on samettisen pehmeää. Mausta kastike suolalla ja mustapippurilla. Tarjoa heti.

Kommentit (6)

Karttu

Jäikö purjosilppu kastikkeeseen?

Vierailija

Purjoa?! Otsikossa on virhe. Pitäisi lukea purjovoikastike.

Jos kastikkeessa on purjoa, se ei todellakaan ole mikään beurre blanc. Purjo ei kuulu tämän kastikkeen aineksiin, vaan beurre blanciin käytetään salottisipulia, joka on ihan eri makuista kuin purjo ja lisäksi salotti hienonnetaan niin pieneksi että kuullottamisen jälkeen se on jo kadonnut lähes olemattomiin, mitä ei tapahdu kuituiselle purjolle.

Vierailija

Edellinen kommentoija on harvinaisen oikeassa tuon purjo vs. salottisipulin suhteen!

Tämä nyt vain on tätä nykytrendin mukaista köllintää, kun normaali ja toimiva pitää vaihtaa johonkin hiukan "yllättävään" (lue: absurdiin) - se on innovatiivista niitten mielestä, jotka vain keksivät näitä "innovaatioita" ehkä koskaan itse kokeilematta käytännössä. Kaikenlaista on hauska kirjoitella, muttei näköjään halua kokeilla miten "idea" oikeasti toimii.

Jos jonkun mielestä kukkakaali korvaa perunan, niin siitä vaan :D :D :D Sen verran kuitenkin annan anteeksi, että reseptin keksijä paahtaa kukkakaalin uunissa ja jättää siihen purutuntumaa eikä keitä sitä lössöksi.

Reseptin kehittäjän kokemattomuudesta kertoo sekin, että voin ohjeistetaan olevan "kylmää" - mitä tapahtuu, jos erehtyy sulattamaan huoneenlämpöistä voita?

(juu, ymmärrän: tämä kommentti sensuroidaan...)

Vierailija

Jos käyttää huoneenlämpöistä voita, se ei emulgoidu ja leikkaantuu. Siksi niin kylmää voita, kun mahdollista.

Purjoa tässä ei saa käyttää.

Kolesteroli

Mikä rasvapommi! 'Keitä kermaa ja lisää voita'

Mesu63

Beurre blanc eli Beurre Nantais Tämä kuuluisa kastike on kotoisin Nantesista Loire-joen rannalta, ja perinteelisenä tapana on tarjota sitä hauen kanssa: brochet au beurre blanc. Tämä kuuma, sakea, kuohkea ja voin värinen kastike ei itse asiassa ole muuta kuin kuumaa voita, joka on maustettu salottisipulilla, viinillä, viinietikalla, suolalla ja pippurilla.

1/2 dl valkoviinietikkaa, 1/2 dl kuivaa valkoviiniä tai sitruunamehua 1 rkl hyvin pieniksi silputtua salottisipulia, 1/4 tl suolaa, hyppysillinen valkopippuria, 350 gr erittäin hyvää jäähdytettyä voita nokareina.

Keitä nesteitä joiden sekaan on pantu sipulit ja mausteet, kunnes lientä on jäljellä noin 1 1/2 rkl, ota kattila lämmöltä ja vatkaa liemeen heti 2 nokaretta kylmää voita, Kun voi pehmenee ja kuohkeuttu liemessä vatkaa sekaan uusi nokare. Pane kattila hyvin miedolle lämmölle, vatkaa jatkuvasti ja lisää edelleen uusia voinokareita sitä mukaa kun edellinen on sulanut kastikkeeseen, kastikkeesta tulee sakeaa ja norsunluun väristä, koostumukseltaan kevyen hollandaisen kaltaista, siirrä kattila pois lämmöltä heti kun kaikki voi on käytetty.

Tämä ohje on ravintolakoulusta saamastani Mastering the art of French cooking keittokirjasta vuodelta 1961.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström

Hirvi- tai peurapaisti onnistuu mainiosti jääpaistin menetelmällä, eli paistin voi nostaa suoraan pakastimesta uuniin. Aasialaisilla mausteilla ryyditetty makuliemi viimeistelee täydellisesti riistapaistin maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
40 min + 4 t paistaminen ja 1 vrk maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Riista-jääpaisti aasialaisittain

Ainekset

1
kg
jäistä hirvi- tai peurapaistia
LIEMI
2
l
vettä
5
cm:n pala
inkivääriä
3
valkosipulinkynttä
4
rkl
soijakastiketta
2
rkl
karkeaa merisuolaa
¼
dl
riisiviinietikkaa
1
rkl
sokeria
2
tähtianista
1
rkl
korianterinsiemeniä
1
rkl
paahdettua seesamiöljyä
LISÄKSI
4–8
paksoita
1
rkl
rypsiöljyä
KOOKOSRIISI
4
dl
jasmiiniriisiä
1
tlk (250 ml)
kookosmaitoa
2
dl
vettä
¼
tl
suolaa
SOIJA-SEESAMIKASTIKE
dl
soijakastiketta
4
rkl
paahdettua seesamiöljyä
2
rkl
riisiviinietikkaa
(1
punainen chili)

Työvaiheet

  1. Laita jäinen paisti uunivuokaan ja kypsennä 100-asteisessa uunissa 3–4 tuntia. Työnnä kahden tunnin jälkeen lihaan paistilämpömittari. Kypsennä 62-asteiseksi. Tällöin liha punertaa sisältä. Jatka paistamista, jos haluat lihasta kypsempää.

  2. Kun lihan lämpötila alkaa lähestyä haluttua, kiehauta vesi isossa kattilassa. Paloittele inkivääri ja kuori valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää loput liemen ainekset. Nosta kattila liedeltä.

  3. Upota paisti suoraan uunista kuumaan liemeen. Nesteen tulee peittää liha. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, siirrä kattila peitettynä kylmään ja anna lihan maustua liemessä vuorokauden verran.

  4. Leikkaa paksoit puoliksi. Kuumenna öljy pannussa ja paista paksoit ensin leikkauspuolelta kauniin ruskeiksi. Käännä kasvikset, peitä pannu kannella ja anna hautua matalalla lämmöllä noin 5 minuuttia.

  5. Valmista kookosriisi. Huuhtele riisi ja laita kattilaan. Lisää kookosmaito, vesi ja suola. Kuumenna kiehuvaksi. Laske lieden lämpö aivan pienelle, peitä kattila kannella ja anna hautua noin 15 minuuttia.

  6. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Jos käytät chiliä, viipaloi se joukkoon.

  7. Ota liha mausteliemestä, valuta hetki ja viipaloi tarjolle. Tarjoa lisäksi paksoita, soija-seesamikastiketta ja kookosriisiä. Koristele halutessasi viipaloidulla chilillä.