
Paistetun siian kanssa maistuu vihreä romesco, joka rouhaistaan manteleista, kevyesti paistetuista kasviksista ja mausteista. Pieni pala piparjuurta antaa makuun ytyä.
Paistetut siikafileet ja vihreä romesco
Ainekset
Työvaiheet
-
Tee ensin kastike. Halkaise paprikat, poista kanta ja siemenkodat. Leikkaa paprikat ja lehtikaali ohuiksi suikaleiksi. Puolita jalapeno, säästä puolikas annosten koristeluun. Kuori valkosipulinkynsi ja piparjuuri.
-
Laita öljy laakeaan pannuun tai kasariin. Lisää kaikki kasvikset koristeeksi tarkoitettua jalapenoa lukuun ottamatta pannuun. Kuullota 4–5 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat hieman pehmenneet.
-
Kaada kasvisseos pannusta (tehosekoittimen) kulhoon. Pese sitruuna, raasta kuori ohueksi raasteeksi ja purista mehu. Lisää kuoriraaste ja mehu sekä mantelit, basilika, suola ja sokeri kasviseokseen. Soseuta teho- tai sauvasekoittimella rouheaksi tai sileäksi kastikkeeksi.
-
Mausta siikafileet suolalla ja sokerilla. Sulata voi kuumassa pannussa ja laita fileet nahkapuoli alaspäin kuumaan voihin. Paista noin 3 minuuttia, käännä fileet ja paista vielä 1 minuutti. Siirrä kalat tarjoiluvadille.
-
Lusikoi kastike kalafileen viereen. Koristele jalapenoviipaleilla ja tuoreilla yrteillä.
Maistuuko kala, esim tuo siika, millekään muulle kuin kirpakalle kastikkeelle.
Mietoa siikafilettä, chilin, valkosipulin, piparjuuren, rakuunan keralla.
P.s. Kalamyyjä eräässä kaupassa kertoi seuraavaa.
Vietnamilaiset käyvät aina ostamassa halpaa haukea ja toki sianlihaakin kärryittäin.
No kauppais kysi miten te laitatte haukea?
Kertoivat laittavansa siiheen chili. chiliä, chiliä ja muuta kaukoitäistä maustetta. kauppias kysyi. Ei taida kala miltään enää maistua? Ei tarvitsekkaan. Kala lienee mausteiden kiitorata.
Toisaalla tällä sivustolla oli ohje ensiperunain käsittelystä, käsiteltävä kuin kananmunaa, ettei tule kolhuja ja säilyy.
Kuka ostaa niin paljon varhaisperunaa, että laittaa sitä säilöön? Itse ostin torilta kasvihuoneessa kasvattettua Matildaa 16 eur./ kg. Söin syvää kunnioitusta tuntien mustaherukkasillin keralla.
Kaupassa olisi ollut ruotsalaista aikaista perunaa 2 eur. / kg. En osta milloinkaan ulkomaalaista perunaa enkä mansikkaa.
Myös omenaa olisi käsiteltävä kuin kananmunaa, Vaan kun katsoo kaupassa henkilökunnan toimia siinä on oikeaoppisuus kaukana.
Lyon aika paljon vetoa siita, ettei Kataloniassa eika muuallakaan Espanjassa kayteta rypsioljya mihinkaan ruuanlaittoon. Oliivioljy on siella kaytossa, ja sopisi olla myos Suomessa julkaistavissa resepteissa.
@Vanitas vanitatum et omnia van... "kauppias kysyi. Ei taida kala miltään enää maistua? Ei tarvitsekkaan."
Onhan tuo ihan hirvittävää tuhlausta käyttää siikaa (tai ahventa tai kuhaa tai mitä tahansa muuta maukasta arvokalaa) tuollaiseen reseptiin, kun yhtä hyvin mausteiden alle voi haudata jotain mauttomampaa tai muuten halvempaa kalaa kuten haukea, seitiä, tilapiaa tai pangasiusta.
Monissa maissa maustetaan kala niin että kalan makua ei tunne syödessä. Näin ainakin Lähi-Idässä. Ilmeisesti samoin laitetaan kalaruoat Vietnamissa. Suomeen Vietnamin kiinalaisia tuli venepakolaisina ja heidän ruokansa ovat ehkä erilaisia kuin vietnamilaisten.
Itse en laittaisi siialle vahvasti chilillä tai muullakaan mausteella maistettua kastiketta Tahdon tuntea siian maun. Tuohan ei ollut aito romasco-kastike reseptin tekijän mukaan joten aivan hyvin siihen voi käyttää kotimaista rypsiöljyä.