Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 226 keittokirjaan.
OHJE Dani Hänninen KUVA Tuomas Kolehmainen

Paistetun siian kanssa maistuu vihreä romesco, joka rouhaistaan manteleista, kevyesti paistetuista kasviksista ja mausteista. Pieni pala piparjuurta antaa makuun ytyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Paistetut siikafileet ja vihreä romesco

Ainekset

2
siikafileetä
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
1
rkl
voita
Vihreä romescokastike
2
vihreää paprikaa
100
g
lehtikaalia
1
vihreä jalapeno tai chili
1
valkosipulinkynsi
1
cm:n pala
piparjuurta
1
rkl
rypsiöljyä
½
sitruunaa
1
dl
kuorittuja manteleita
½
ruukkua basilikaa
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
Lisäksi
yrtinoksia (esim. rakuunaa)

Työvaiheet

  1. Tee ensin kastike. Halkaise paprikat, poista kanta ja siemenkodat. Leikkaa paprikat ja lehtikaali ohuiksi suikaleiksi. Puolita jalapeno, säästä puolikas annosten koristeluun. Kuori valkosipulinkynsi ja piparjuuri.

  2. Laita öljy laakeaan pannuun tai kasariin. Lisää kaikki kasvikset koristeeksi tarkoitettua jalapenoa lukuun ottamatta pannuun. Kuullota 4–5 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat hieman pehmenneet.

  3. Kaada kasvisseos pannusta (tehosekoittimen) kulhoon. Pese sitruuna, raasta kuori ohueksi raasteeksi ja purista mehu. Lisää kuoriraaste ja mehu sekä mantelit, basilika, suola ja sokeri kasviseokseen. Soseuta teho- tai sauvasekoittimella rouheaksi tai sileäksi kastikkeeksi.

  4. Mausta siikafileet suolalla ja sokerilla. Sulata voi kuumassa pannussa ja laita fileet nahkapuoli alaspäin kuumaan voihin. Paista noin 3 minuuttia, käännä fileet ja paista vielä 1 minuutti. Siirrä kalat tarjoiluvadille.

  5. Lusikoi kastike kalafileen viereen. Koristele jalapenoviipaleilla ja tuoreilla yrteillä.

Kommentit (6)

Vierailija

Maistuuko kala, esim tuo siika, millekään muulle kuin kirpakalle kastikkeelle.

Vanitas vanitatum et omnia van...

Mietoa siikafilettä, chilin, valkosipulin, piparjuuren, rakuunan keralla.

P.s. Kalamyyjä eräässä kaupassa kertoi seuraavaa.

Vietnamilaiset käyvät aina ostamassa halpaa haukea ja toki sianlihaakin kärryittäin.

No kauppais kysi miten te laitatte haukea?

Kertoivat laittavansa siiheen chili. chiliä, chiliä ja muuta kaukoitäistä maustetta. kauppias kysyi. Ei taida kala miltään enää maistua? Ei tarvitsekkaan. Kala lienee mausteiden kiitorata.

Vanitas vanitatum et omnia van...

Toisaalla tällä sivustolla oli ohje ensiperunain käsittelystä, käsiteltävä kuin kananmunaa, ettei tule kolhuja ja säilyy.

Kuka ostaa niin paljon varhaisperunaa, että laittaa sitä säilöön? Itse ostin torilta kasvihuoneessa kasvattettua Matildaa 16 eur./ kg. Söin syvää kunnioitusta tuntien mustaherukkasillin keralla.

Kaupassa olisi ollut ruotsalaista aikaista perunaa 2 eur. / kg. En osta milloinkaan ulkomaalaista perunaa enkä mansikkaa.

Myös omenaa olisi käsiteltävä kuin kananmunaa, Vaan kun katsoo kaupassa henkilökunnan toimia siinä on oikeaoppisuus kaukana.

Lorditar

Lyon aika paljon vetoa siita, ettei Kataloniassa eika muuallakaan Espanjassa kayteta rypsioljya mihinkaan ruuanlaittoon. Oliivioljy on siella kaytossa, ja sopisi olla myos Suomessa julkaistavissa resepteissa.

Vierailija

@Vanitas vanitatum et omnia van...  "kauppias kysyi. Ei taida kala miltään enää maistua? Ei tarvitsekkaan."

Onhan tuo ihan hirvittävää tuhlausta käyttää siikaa (tai ahventa tai kuhaa tai mitä tahansa muuta maukasta arvokalaa) tuollaiseen reseptiin, kun yhtä hyvin mausteiden alle voi haudata jotain mauttomampaa tai muuten halvempaa kalaa kuten haukea, seitiä, tilapiaa tai pangasiusta.

Ei pakollinen

Monissa maissa maustetaan kala niin että kalan makua ei tunne syödessä. Näin ainakin Lähi-Idässä. Ilmeisesti samoin laitetaan kalaruoat Vietnamissa. Suomeen Vietnamin kiinalaisia tuli venepakolaisina ja heidän ruokansa ovat ehkä erilaisia kuin vietnamilaisten.
Itse en laittaisi siialle vahvasti chilillä tai muullakaan mausteella maistettua kastiketta Tahdon tuntea siian maun. Tuohan ei ollut aito romasco-kastike reseptin tekijän mukaan joten aivan hyvin siihen voi käyttää kotimaista rypsiöljyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Keitettyjen pottujen ja kaalin sekaan hyrskytetään tuorejuustoa. Lämmin kattilakyyti tuottaa samettisen herkullisen lisukkeen savukalalle tai grillilihalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Savusilakat ja hyrskytetyt kesäkasvikset

Ainekset

1
l (800 g)
pieniä uusia perunoita
1
(600 g)
kesäkaali
1
tl
suolaa keitinveteen
1
nippu kevätsipulia
1
nippu tilliä
1
rs (150 g)
ranskankermaa
1
rs (100 g)
piparjuurituorejuustoa (esim. Creme Bonjour)
LISÄKSI
8
savusilakkaa tai muuta savukalaa

Työvaiheet

  1. Pese perunat. Leikkaa kaalit lohkoiksi. Kuumenna suolalla maustettu vesi kattilassa, lisää perunat ja keitä 10 minuuttia.

  2. Lisää kaalilohkot joukkoon ja kypsennä vielä 5–10 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Ota desilitra keitinvettä talteen ja valuta loppu vesi pois.

  3. Hienonna sipulit ja tillit. Lisää ne, ranskankerma ja tuorejuusto kattilaan lämpimien perunoiden ja kaalien joukkoon.

  4. Sulje kansi. Ravista kattilaa voimakkaasti, kunnes ranskankerma ja tuorejuusto sekoittuvat. Lisää tarvittaessa tilkka keitinvettä.

  5. Tarjoa lämpimänä savukalan kanssa.

VINKKI! Hyrskyvihannekset sopivat myös grilliruokien lisukkeeksi.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Kokonaisena grillatulle siialle antavat makua sipuli, sitruuna ja yrtit. Myös makeantulinen chilikastike saa syvyyttä grillistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Halsterisiika & chilikastike

Ainekset

4
(yht. 1 kg)
pikkusiikaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
sitruunaa
4
kesäsipulia
1
punainen chili
1
ruukku korianteria
1
rkl
rypsiöljyä
Chilikastike
3
punaista chiliä
1
grillattu sitruuna
½
dl
rypsiöljyä
1
rkl
sokeria
1
tl
juustokuminaa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Suomusta ja puhdista kalat. Pyyhi kuiviksi talouspaperilla. Ripottele kalan sisälle ja pinnalle suolaa ja pippuria.
  2. Leikkaa sitruuna ohuiksi siivuiksi. Pilko sipuli pitkittäin ohuiksi paloiksi. Hienonna chili. Laita kalan sisään korianteria, sitruunasiivuja, sipulia ja chilit. Sivele kalojen pinnalle kevyesti öljyä ja aseta kalat halsterin väliin.
  3. Kuumenna grilli kuumaksi. Laita ensin kastikkeeseen tulevat chilit kokonaisena grilliin, kunnes pinta tummuu lähes mustaksi. Ota chilit kulhoon ja peitä kelmulla.
  4. Puolita sitruunat ja grillaa leikkauspintoja noin 5 minuuttia. Purista pehmenneistä sitruunoista lämmin mehu sauvasekoittimen kulhoon. Ota chilit kulhosta leikkuulaudalle, poista hiiltyneet kuoret ja siemenet. Laita chilit mehun joukkoon, lisää öljy, sokeri ja mausteet. Soseuta tasaiseksi.
  5. Grillaa kaloja halsterissa suoraan hiilloksella tai kaasugrillin keskilämmöllä 6–8 minuuttia per puoli. Selkäevän irrotessa kala on kypsä. Käännä halsteria vain kerran grillauksen aikana. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Vinkki! Kypsän kalan sisälämpötila on 48 astetta. Voit koristella annoksen alkukesällä ruohosipulin kukkasilla.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Anna Huovinen

Apposkeitossa on kesäherneitä kolmella tavalla. Annoksen kruunaavat rapeiksi paistetut ahvenet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Apposkeitto

Ainekset

300
g
uusia perunoita
nippu (200 g) uusia porkkanoita
2
kesäsipulia varsineen
1
pieni kukkakaali
1
pieni parsakaali
2
l
toriherneenpalkoja (riivittäviksi)
½
l
sokeriherneenpalkoja
½
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
1
rkl
luomusitruunan kuorta raastettuna
n. 1
l
kasvislientä
1
tl
maustepippureita
2
laakerinlehteä
2
tl
kuivattua rakuunaa
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
500
g
ahvenfileitä
voita ja rypsiöljyä paistamiseen
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Pinnalle
kesäsipulin varsia
tuoretta rakuunaa

Työvaiheet

  1. Pese ja pilko perunat ja porkkanat.Viipaloi sipulit ja hienonna varret. Irrottele kukkakaali ja parsakaali kukinnoiksi ja paloittele varret. Riivi toriherneet paloistaan. Huuhdo sokeriherneet.
  2. Paahda perunat, porkkanat ja sipulit sekä kukka- ja parsakaalin varret sitruunankuoriraasteella maustetussa öljyssä ison kattilan pohjalla reippaasti käännellen. Lisää kasvisliemi ja mausteet. Keitä kannen alla 10 minuuttia.
  3. Paista ahvenfileet nopeasti rapeiksi muurikalla tai paistinpannulla voi-öljyseoksessa.
  4. Lisää keittoon herneet ja herneenpalot sekä kukka- ja parsakaalin kukinnot. Keitä kannen alla 5 minuuttia. Viimeistele kesäsipulin varsilla ja tuoreella rakuunalla.
  5. Nostele ahvenia ja nokare hernehummusta keittoannosten päälle.
Hyvä terveys on lisännyt 297 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Pannacotta hyydytetään liivatejauheella, jonka käyttö on yksinkertaisempaa kuin perinteisillä liivatelehdillä. Jauhe vain sekoitetaan lämpimään maitoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + hyytyminen 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Mantelipannacotat ja mansikoita

Ainekset

1
dl
mantelilastuja
4
dl
täysmaitoa
1
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
liivatejauhetta
LISÄKSI
mansikoita
(paahdettua valkosuklaata)

Työvaiheet

  1. Paahda mantelilastuja kattilassa pari minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Lisää täysmaito ja sokeri. Keitä 3–4 minuuttia. Siivilöi mantelilastut maitoliemestä. Mausta vanilja-sokerilla.

  2. Ota desi kuumaa maitoa erikseen kulhoon. Sekoita siihen liivatejauhe pikkuhiljaa ripotellen ja vatkaa vispilällä tasaiseksi. Kaada liivatemaito muun maustemaidon joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoitellen. Kaada seos laseihin. Nosta kylmään hyytymään 4 tunniksi.

  3. Koristele mansikoilla ja halutessasi paahdetulla valkosuklaalla.