Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2156 reseptiä.
Linkitetty 146 keittokirjaan.
Resepti Glorian ruoka & viini Kuva Sami Repo

Jos etsit juhlaruokaa, joka syntyy puolessa tunnissa, se on tässä. Rapeanahkainen kuha ja ruskistettu voi on yliveto yhdistelmä.

Kuhafilee kypsyy muutamassa minuutissa täydellisen meheväksi ja lohkeavaksi. Myös rapeaksi paistettu nahka on todellista herkkua, jota ei kannata jättää lautasen reunalle.

Ruskistettu voikastike on yksi helpoimpia kastikkeita, ja se sopii yhtä lailla kalalle, lihalle kuin kasviksillekin. Ranskalaisessa "beurre noisettessa" on voin lisäksi sitruunaa tai valkoviinietikkaa, joka antaa kastikkeelle hapokkuutta. Mausteeksi riittävät suola ja pippuri. Mutta ruskistettu voi toimii kastikkeena ihan sellaisenaankin.

Jos haluat varmistaa, että kastikkeesta tulee täyteläisen makuista ja tasaisen ruskeaa, Julia Childin keittokirjasta löytyy tähän varma vinkki: kirkasta voi ensin ja ruskista vasta sitten. Voin kirkastaminen vie vain hetken. Se tarkoittaa, että sulatat voin hitaasti, jolloin voissa oleva maitosakka painuu kattilan pohjalle ja kirkas voisula jää pinnalle. Juuri voissa oleva maitosakka saattaa tummuu herkästi, jolloin kastikkeeseen tulee helposti tummia laikkuja.

VINKKI! Tässä ohjeessa käytetään 100 g voita, josta tulee noin 3/4 dl voikastiketta. Jos haluat paistaa kalan kirkastetussa voissa, lisää voin määrää 30-40 grammalla ja ota ylimääräinen voi talteen kirkastettuasi sen. Kirkastettu voi on loistava paistorasva, sillä se käryää vähemmän. Kirkastettu voi säilyy hyvin, joten voit tehdä sitä kerralla enemmän.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Rapeaksi paistettu kuha ja ruskistettu voikastike

Ainekset

600
g
suomustettuja, ruodottomia nahallisia kuhafileitä
4 1/2
dl
kylmää vettä
1/2
dl
hienoa merisuolaa
1/2
l
tuoreita kantarelleja tai herkkusieniä
1/2
dl
kokonaisia hasselpähkinöitä
LISÄKSI
10+30
g
voita sienten ja kalojen paistamiseen
BEURRE NOISETTE
100
g
(suolatonta) voita
1/2-3/4
rkl
sitruunan mehua
suolaa
rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Sekoita kylmä vesi ja suola keskenään niin, että suola liukenee kokonaan veteen. Laita kalafileet suolaliemeen 10-15 minuutiksi. Jos käytät isoja fileitä, puolita ne sopiviksi annospaloiksi.
  2. Sillä välin kun kalat suolaantuvat, tee voikastike. Kuutoi voi pieneen, paksupohjaiseen kastikekasariin. Anna voin sulaa hitaasti miedohkolla lämmöllä. Ota kattila liedeltä. Kuori kirkaan voisulan pinnalle noussut vaahto pois. Kaada kirkas voisula varovasti pieneen astiaan. Poista kattilan pohjalle valunut maitosakka.
  3. Huuhdo ja kuivaa kattila. Laita kirkastettu voi takaisin kattilaan ja kuumenna se. Voi alkaa ruskistua melko nopeasti. Siirrä kattila pois liedeltä, kun voi on kauniin pähkinänruskeaa.
  4. Lisää ruskistettuun voihin puristettua sitruunan mehua. Maista ja lisää halutessasi hieman suolaa ja pippuria. Kaada kastike pieneen kulhoon ja laita kulho vesihauteeseen, jotta kastike pysyy lämpimänä. (Voit myös käyttää ruskistettua voita sellaisenaan kastikkeena.)
  5. Rouhi hasselpähkinät kevyesti tai puolita ne. Puhdista ja paloittele sienet. Kuumenna paistinpannu. Paahda ensin pähkinöitä kuumassa, kuivassa pannussa muutama minuutti. Siirrä pähkinät sivuun lautaselle. 
  6. Pyyhkäise pannu puhtaaksi ja lisää pannuun hieman voita (noin 10 g). Ruskista sienet voissa kevyesti, noin 5 minuuttia riittää. Mausta sienet kevyseti suolalla, halutessasi myös tuoreella tillillä. Peitä sienet foliolla, jotta ne pysyvät lämpiminä.
  7. Ota kuhafileet suolaliemestä ja huuhtele ne kylmällä vedellä. Kuivaa kalat huolellisesti talouspaperilla molemmin puolin. Kuumenna noin 30 g voita pannussa. Käytä kalojen paistamiseen mieluiten valurautapannua tai teräspannua. Voita saa olla reilusti, niin että pohja peittyy kunnolla. Lisää tarpeen mukaan voin määrää. Kun voi alkaa vaahdota, laita kalat pannuun nahkapuoli alaspäin. Älä täytä pannua liian täyteen, jotta pannu ei pääse jäähtymään. Jätä noin 1/3 pannusta tyhjäksi. Jos kalat alkavat käpristellä, paina niitä hetki kevyesti paistinlastalla, jolloin nahka osuu pohjaan tasaisesti. Ei haittaa, vaikka kala tuntuisi juuttuvan pannuun nahastaan paistamisen alkupuolella. Kun nahka paistuu rapeaksi, se irtoaa pannusta.
  8. Paista kalaa 3-5 minuuttia riippuen fileen paksuudesta. Voit lusikoida paistinpannulta voita kalojen päälle paistamisen aikana, jolloin kuuma voi maustaa ja kypsentää kalaa myös lihapuolelta. Kun kala muuttuu läpikuultamattomaksi, se on kypsää.
  9. Annostele kalat ja sienet lautasille. Lisää hieman pähkinöitä annoksen ympärille. Jos voikastike on haaleaa, kuumenna se nopeasti mutta älä enää anna kiehua. Lusikoi annoksen päälle hieman kastiketta ja laita loput tarjolle pöytään.

JUOMASUOSITUS: Tarjoa annoksen kanssa hapokasta, kuivaa valkoviiniä. Esimerkiksi ranskalainen, raikas ja mineraalinen chablis on varma valinta

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2156 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Pakastesimpukat ovat todellista pikaruokaa! Tässä maukkaassa yhen pannun ruuassa simpukat saavat seurakseen papuja ja tomaattia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Papu-simpukkapannu

Ainekset

1
tlk (230 g)
cannellinipapuja
2
valkosipulinkynttä
3
isoa tomaattia
½
dl
oliiviöljyä
1
ptk (450 g)
sinisimpukoita (esim. Pirkka)
1
pkt (300 g)
venussimpukoita (esim. Pirkka)
1
sitruunan mehu
1
rkl
vaaleaa balsamicoa
1
tl
suolaa
½–1
tl
kuivattua chiliä
½
tl
sokeria
4
rkl
timjamia hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Huuhtele pavut siivilässä ja jätä valumaan.
  2. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Kuutio tomaatit. Kuumenna öljy isossa korkeareunaisessa pannussa tai kattilassa. Kuullota valkosipulia öljyssä 2–3 minuuttia. Lisää tomaatit ja jäiset simpukat kuumaan pannuun, sekoita hetki, peitä kannella ja anna kypsyä 3–5 minuuttia.
  3. Purista sitruunan mehu pannuun. Lisää balsamico, suola, chili ja sokeri, peitä pannu kannella ja kuumenna vielä 2–3 minuuttia.
  4. Sekoita pavut ruokaan. Kuumenna 2–3 minuuttia, viimeistele timjamilla ja tarjoa heti höyryävän kuumana.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1087 reseptiä.
Linkitetty 89 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Uunilohi, aina yhtä hyvää! Kaupan valmishummus taipuu verrattomaksi kalan kastikkeeksi superhelpolla tuunauksella. Lohen kaveriksi sopivat suussasulavat kukkakaalipotut, joiden ohjeen löydät lohireseptin alta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunalohi ja tillihummus

Ainekset

600
g
nahallista lohifileetä
1
rkl
(oliivi)öljyä
1
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
2
rkl
hienonnettua tilliä
1
sitruuna
Tillihummus
1
prk (150–200 g)
kaupan valmista hummusta
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
sitruunamehua
2
rkl
hienonnettua tilliä
noin ½
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Mausta lohifilee öljyllä, suolalla ja pippurilla. Ripottele tilli päälle. Viipaloi kaksi kolmasosaa sitruunasta ohuiksi viipaleiksi kalan päälle. Purista loput mehuksi kastiketta varten.
  2. Kypsennä noin 15 minuuttia.
  3. Tee sillä aikaa tillihummus. Kuori ja hienonna tai murskaa valkosipulinkynnet. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Lisää vettä sen verran, että kastike on juoksevaa. Tarjoa sitruunalohen kanssa.

Tuplapaistetut kukkakaalipotut

Ainekset

4
uuniperunaa (esimerkiksi Rosamunda)
200
g
kukkakaalia
rkl
pehmeää voita
½
prk
ranskankermaa
½
tl
valkosipulijauhetta
½
tl
suolaa
¼
tl
rouhittua mustapippuria
4
rkl
juustoraastetta (esimerkiksi cheddar)

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen. Pese perunat ja pistele niihin muutama reikä haarukalla. Paahda perunoita uunissa 20 minuuttia. Alenna lämpö 180 asteeseen, kypsennä vielä noin 40 minuuttia. Kokeile veitsellä perunoiden kypsyyttä.
  2. Leikkaa perunoiden paahtuessa kukkakaali kukinnoiksi ja höyrytä tai keitä pehmeäksi.
  3. Anna perunoiden jäähtyä sen verran, että pystyt käsittelemään niitä. Halkaise ja koverra sisus kulhoon. Jätä vähän reunoja, jotta perunat pysyvät pystyssä.
  4. Sekoita sisuksen joukkoon kukkakaali ja loput ainekset. Soseuta survimella.
  5. Täytä perunat kukkakaali-juustoseoksella. Laita 225-asteiseen uuniin vielä noin 15 minuutiksi.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2156 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Sahramilla maustettu made-äyriäiskeitto on täynnä makua. Mikä parasta, kalaherkku valmistuu yhden astian taktiikalla!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6–8
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Made-äyriäiskeitto

Ainekset

500
g
simpukoita
1
pieni made
2
isoa sipulia
2
valkosipulinkynttä
3 + 3
rkl
oliiviöljyä
2
tomaattia
1
suippopaprika
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
sahramia
1
l
vettä
2
kala- tai kasvisliemikuutiota
6
kypsää jättikatkarapua
1
rkl
limettimehua
½–1
tl
mustapippuria myllystä
(suolaa)
1
dl
lehtipersiljaa hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Puhdista simpukat. Kopauta avoimia simpukoita kevyesti työtasoa vasten. Heitä pois ne, jotka eivät sulkeudu.
  2. Leikkaa nyljetty ja perattu made ruodottomiksi paloiksi.
  3. Kuori ja viipaloi sipulit ja valkosipulit. Kuumenna 3 rkl öljyä kattilassa ja kuullota sipulit ja valkosipulit miedolla lämmöllä kypsiksi. Halkaise tomaatit ja paprika, poista siemenet ja kanta. Kuutioi kasvikset ja lisää ne kattilaan. Paista kunnes tomaatit ovat pehmeitä. Lisää paprikajauhe ja sahrami.
  4. Työntele kasvis-sipuliseos kattilassa reunoille. Lisää 3 rkl öljyä keskelle. Nosta lämpö ja paista madepaloja öljyssä hetki. Lisää vesi ja liemikuutiot kattilaan ja anna liemen kiehahtaa.
  5. Lisää simpukat ja keitä kannen alla kattilaa välillä ravistellen noin 5 minuuttia. Simpukat avautuvat kypsyessään. Poimi avautumattomat simpukat kattilasta ja heitä ne pois.
  6. Lisää katkaravut kattilaan ja anna niiden lämmetä. Mausta limettimehulla, pippurilla ja tarvittaessa suolalla. Viimeistele lehtipersiljalla. Tarjoa sofrito maalaisleivän kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2156 reseptiä.
Linkitetty 104 keittokirjaan.
OHJE Petteri Masalin ja Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä

Vaihda uunilohi vaihteeksi nieriään! Tämä tuhti uunikala on yksinkertaisuudessaan herkullinen: kala peitellään ihanalla sitruunaisella smetanalla ja viimeistellään tuoreella tillillä ja ruohosipulilla. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Smetananieriä

Ainekset

1
filee (800 g) nieriää
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
mustapippuria myllystä
½–1
tl
suolaa
4
prk (á 120 g)
smetanaa
½
sitruunan mehu
½
tl
sokeria
Päälle
½
sitruunan mehu
pari oksaa tilliä ja ruohosipulia

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
  2. Voitele uunivuoan pohja öljyllä. Nosta filee nahkapuoli alaspäin vuokaan. Mausta kala mustapippurilla ja suolalla.
  3. Sekoita smetana notkeaksi. Purista joukkoon sitruunamehu ja lisää sokeri. Peitä kala smetanalla.
  4. Kypsennä kalaa uunissa 1 tunti eli kunnes smetana alkaa saada väriä.
  5. Purista juuri ennen tarjoilua kalan pintaan sitruunamehua ja hienonna päälle tilliä ja ruohosipulia.

Kommentit (5)

Vierailija

Älkää hyvät ihmiset pilatko hyvää nierijää tuollaisella paistoajalla ja lämmöllä.
Tuolla reseptiikalla tulee takuulla kuivakalaa.

Vaula Tkalcan
Seuraa 
Liittynyt10.1.2015

Minä paistan lohta tai nieriää uunissa 150 asteessa n. 15 minuuttia.

Vierailija

Miksi hieno kala kuten nieriä pitää pilata hukuttamalla se smetanaan?

Vierailija

Taatusti tulee ylikypsä, kuiva ja kamala tolla lämpö/aika kombinaatiolla. Lohikalan ihanteellinen sisälämpötila on 48 astetta, joka saavutetaan tolla lämmöllä 10 minuutissa. Kala on täysin pilalla jos syiden välissä alkaa näkyä valkoista...

Nieriän ystävä

Liikaa smetanaa ja aikaa tuossa uuninlämmössä. Ohjeen nimihän pitäisi olla smetanaa nieriällä.