Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2067 reseptiä.
Linkitetty 140 keittokirjaan.
Resepti Glorian ruoka & viini Kuva Sami Repo

Jos etsit juhlaruokaa, joka syntyy puolessa tunnissa, se on tässä. Rapeanahkainen kuha ja ruskistettu voi on yliveto yhdistelmä.

Kuhafilee kypsyy muutamassa minuutissa täydellisen meheväksi ja lohkeavaksi. Myös rapeaksi paistettu nahka on todellista herkkua, jota ei kannata jättää lautasen reunalle.

Ruskistettu voikastike on yksi helpoimpia kastikkeita, ja se sopii yhtä lailla kalalle, lihalle kuin kasviksillekin. Ranskalaisessa "beurre noisettessa" on voin lisäksi sitruunaa tai valkoviinietikkaa, joka antaa kastikkeelle hapokkuutta. Mausteeksi riittävät suola ja pippuri. Mutta ruskistettu voi toimii kastikkeena ihan sellaisenaankin.

Jos haluat varmistaa, että kastikkeesta tulee täyteläisen makuista ja tasaisen ruskeaa, Julia Childin keittokirjasta löytyy tähän varma vinkki: kirkasta voi ensin ja ruskista vasta sitten. Voin kirkastaminen vie vain hetken. Se tarkoittaa, että sulatat voin hitaasti, jolloin voissa oleva maitosakka painuu kattilan pohjalle ja kirkas voisula jää pinnalle. Juuri voissa oleva maitosakka saattaa tummuu herkästi, jolloin kastikkeeseen tulee helposti tummia laikkuja.

VINKKI! Tässä ohjeessa käytetään 100 g voita, josta tulee noin 3/4 dl voikastiketta. Jos haluat paistaa kalan kirkastetussa voissa, lisää voin määrää 30-40 grammalla ja ota ylimääräinen voi talteen kirkastettuasi sen. Kirkastettu voi on loistava paistorasva, sillä se käryää vähemmän. Kirkastettu voi säilyy hyvin, joten voit tehdä sitä kerralla enemmän.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Rapeaksi paistettu kuha ja ruskistettu voikastike

Ainekset

600
g
suomustettuja, ruodottomia nahallisia kuhafileitä
4 1/2
dl
kylmää vettä
1/2
dl
hienoa merisuolaa
1/2
l
tuoreita kantarelleja tai herkkusieniä
1/2
dl
kokonaisia hasselpähkinöitä
LISÄKSI
10+30
g
voita sienten ja kalojen paistamiseen
BEURRE NOISETTE
100
g
(suolatonta) voita
1/2-3/4
rkl
sitruunan mehua
suolaa
rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Sekoita kylmä vesi ja suola keskenään niin, että suola liukenee kokonaan veteen. Laita kalafileet suolaliemeen 10-15 minuutiksi. Jos käytät isoja fileitä, puolita ne sopiviksi annospaloiksi.
  2. Sillä välin kun kalat suolaantuvat, tee voikastike. Kuutoi voi pieneen, paksupohjaiseen kastikekasariin. Anna voin sulaa hitaasti miedohkolla lämmöllä. Ota kattila liedeltä. Kuori kirkaan voisulan pinnalle noussut vaahto pois. Kaada kirkas voisula varovasti pieneen astiaan. Poista kattilan pohjalle valunut maitosakka.
  3. Huuhdo ja kuivaa kattila. Laita kirkastettu voi takaisin kattilaan ja kuumenna se. Voi alkaa ruskistua melko nopeasti. Siirrä kattila pois liedeltä, kun voi on kauniin pähkinänruskeaa.
  4. Lisää ruskistettuun voihin puristettua sitruunan mehua. Maista ja lisää halutessasi hieman suolaa ja pippuria. Kaada kastike pieneen kulhoon ja laita kulho vesihauteeseen, jotta kastike pysyy lämpimänä. (Voit myös käyttää ruskistettua voita sellaisenaan kastikkeena.)
  5. Rouhi hasselpähkinät kevyesti tai puolita ne. Puhdista ja paloittele sienet. Kuumenna paistinpannu. Paahda ensin pähkinöitä kuumassa, kuivassa pannussa muutama minuutti. Siirrä pähkinät sivuun lautaselle. 
  6. Pyyhkäise pannu puhtaaksi ja lisää pannuun hieman voita (noin 10 g). Ruskista sienet voissa kevyesti, noin 5 minuuttia riittää. Mausta sienet kevyseti suolalla, halutessasi myös tuoreella tillillä. Peitä sienet foliolla, jotta ne pysyvät lämpiminä.
  7. Ota kuhafileet suolaliemestä ja huuhtele ne kylmällä vedellä. Kuivaa kalat huolellisesti talouspaperilla molemmin puolin. Kuumenna noin 30 g voita pannussa. Käytä kalojen paistamiseen mieluiten valurautapannua tai teräspannua. Voita saa olla reilusti, niin että pohja peittyy kunnolla. Lisää tarpeen mukaan voin määrää. Kun voi alkaa vaahdota, laita kalat pannuun nahkapuoli alaspäin. Älä täytä pannua liian täyteen, jotta pannu ei pääse jäähtymään. Jätä noin 1/3 pannusta tyhjäksi. Jos kalat alkavat käpristellä, paina niitä hetki kevyesti paistinlastalla, jolloin nahka osuu pohjaan tasaisesti. Ei haittaa, vaikka kala tuntuisi juuttuvan pannuun nahastaan paistamisen alkupuolella. Kun nahka paistuu rapeaksi, se irtoaa pannusta.
  8. Paista kalaa 3-5 minuuttia riippuen fileen paksuudesta. Voit lusikoida paistinpannulta voita kalojen päälle paistamisen aikana, jolloin kuuma voi maustaa ja kypsentää kalaa myös lihapuolelta. Kun kala muuttuu läpikuultamattomaksi, se on kypsää.
  9. Annostele kalat ja sienet lautasille. Lisää hieman pähkinöitä annoksen ympärille. Jos voikastike on haaleaa, kuumenna se nopeasti mutta älä enää anna kiehua. Lusikoi annoksen päälle hieman kastiketta ja laita loput tarjolle pöytään.

JUOMASUOSITUS: Tarjoa annoksen kanssa hapokasta, kuivaa valkoviiniä. Esimerkiksi ranskalainen, raikas ja mineraalinen chablis on varma valinta

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2067 reseptiä.
Linkitetty 28 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Muurikkapaella saa, ja sen pitääkin, kärähtää kevyesti kiinni pannuun! Maistuva liemi, laadukas riisi ja itse tehty mausteseos tekevät paellasta uskomattoman herkullisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
45 min + sofrito 30 min + liemi 10 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Paella

Ainekset

3
broilerin koipireittä
100
g
chorizoa
1
punainen paprika
5
dl
paella- tai risottoriisiä
100
g
(pakaste)herneitä
n. 1
dl
oliiviöljyä
1
tl
savupaprikajauhetta
12
jättikatkarapua
Liemi
1
kg
sinisimpukoita
¼
tl
sahramia
4
dl
kuivaa valkoviiniä
l
vettä
3
kanaliemikuutiota
3–4
timjaminoksaa
3–4
rosmariininoksaa
Sofrito
2
salottisipulia
3
valkosipulinkynttä
½
dl
oliiviöljyä
1
tähtianis
1
laakerinlehti
6
luumutomaattia
Lisäksi
2
sitruunaa
¼
dl
oliiviöljyä
½
dl
lehtipersiljaa hienonnettuna
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Tee sofrito. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit ja kuullota niitä mausteiden kanssa öljyssä kattilassa 5 minuuttia välillä sekoittaen. Halkaise tomaatit, poista kannat ja siemenet. Lisää tomaatit kattilaan ja hauduta 20 minuuttia välillä sekoittaen. Poista tähtianis ja laakerinlehti.
  2. Keitä liemi. Harjaa simpukat kylmässä vedessä. Kopauta niitä kevyesti ja heitä avonaiset tai rikkoutuneet pois. Lämmitä sahramia kattilassa, lisää viini ja kiehauta. Lisää vesi, liemikuutiot ja yrtit, kiehauta. Keitä simpukoita liemessä 1 minuutti. Ota ne reikäkauhalla pois ja säästä avautuneet paellan viimeistelyyn. Heitä pois ne, jotka eivät avaudu. Pidä liemi kuumana.
  3. Laita koipireidet leikkuulaudalle nahkapuoli alaspäin. Viillä terävällä veitsellä koipireiden päältä luu esiin ja leikkaa luu varovasti irti.
  4. Ota kaikki paellan aineet esille. Leikkaa chorizo ja paprika 1 cm:n kuutioiksi. Mittaa riisi ja herneet valmiiksi.
  5. Kuumenna muurikka ja lisää 1 rkl öljyä. Paista broileria muutama minuutti ja siirrä pois pannusta. Lisää 1 rkl öljyä ja paista chorizot ja paprikat, mausta savupaprikalla ja siirrä sivuun. Paista vielä ravut nopeasti 1 rkl:ssa oliiviöljyä ja siirrä sivuun.
  6. Mittaa pannuun ½ dl öljyä ja kuullota siinä riisiä muutama minuutti. Lisää sofrito, broilerit ja noin puolet liemestä. Sekoittele ja anna hautua noin 10 minuuttia. Lisää paprikat, chorizot ja loppu liemi. Hauduta 6–8 minuuttia. Maistele riisin kypsyyttä ja suolaisuutta. Lisää suolaa tarvittaessa.
  7. Sekoita herneet, ravut ja simpukat kevyesti kypsään riisiin. Kun liemi on imeytynyt, anna paellan paistua sekoittelematta 1 minuutti, se saa tarttua hieman kiinni pannuun.
  8. Lohko sitruunat. Purista pari lohkoa paellaan ja laita loput sen päälle. Viimeistele öljyllä, persiljalla ja pippurilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2067 reseptiä.
Linkitetty 32 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Levitä lohelle feta-kasvispeti ja nosta uuniin paahtumaan! Kreikkalaiset maut sopivat ihanasti yhteen uunilohen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min + kypsennys 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Kreikkalainen uunilohi

Ainekset

600
g
lohifileetä
1
tl
suolaa
Kasvispeti
8
perunaa
4
tomaattia
1
kesäkurpitsa
1
sitruuna
2
valkosipulinkynttä
1
pkt (200 g)
fetaa
2
dl
oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä
2
tl
kuivattua oreganoa
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
1
ruukku vesikrassia

Työvaiheet

  1. Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa/1 l vettä) kypsiksi, noin 20 minuuttia. Lohko sillä aikaa tomaatit, leikkaa kesäkurpitsa suupaloiksi, pese ja viipaloi sitruuna. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Murenna feta. Paloittele kypsät perunat neljään osaan.
  2. Sekoita kasvispedin aineet sitruunoita lukuun ottamatta uunivuoassa. Levitä sitruunaviipaleet päälle.
  3. Leikkaa lohen nahkapuolelle 3 cm:n välein viillot lihan puoleenväliin asti. Ripottele pinnalle 1 tl suolaa ja laita kala sitruunaviipaleiden päälle vuokaan. (Jos kypsennät ruuan seuraavana päivänä, peitä se kelmulla ja laita jääkaappiin.)
  4. Kypsennä vuokaa 180-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia, kunnes lohi on lohkeavan kypsää. Tarjoa tuoreen raikkaan vesikrassin kanssa.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 635 reseptiä.
Linkitetty 57 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström

Silakkapihvit ja kaalit paahtuvat käryttömästi samalla pellillä. Kun ropsautat molempien pinnalle kunnolla pähkinöitä ja siemeniä, ne saavat ihanan rapean pinnan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Pähkinäiset silakkapihvit ja paahdetut kaalit

Ainekset

500
g
silakkafileitä
¾
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Väliin
½–1
rku
tilliä
½–1
rku
ruohosipulia
1–2
tl
luomusitruunankuorta raastettuna
Pähkinäleivitys
½
dl
saksanpähkinöitä
½
dl
cashewpähkinöitä
½
dl
korppujauhoja
Paahdetut kaalit
1
pieni (200 g)
parsakaali
1
pieni (200 g)
kukkakaali
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
1
dl
siemensekoitusta
½
dl
sitruunamehua
tilliä ja ruohosipulia

Työvaiheet

  1. Huuhtaise tai pyyhkäise silakkafileet kevyesti talouspaperilla. Levitä ne leivinpaperin päälle pellille nahka alaspäin. Mausta fileet suolalla ja pippurilla.
  2. Hienonna tilli ja ruohosipuli. Sekoita yrtit ja sitruunankuoriraaste keskenään. Päällystä puolet silakkafileistä yrttiseoksella. Nosta täyttämättömät fileet kansiksi. Siirrä silakkapihvit pellin toiselle laidalle vieri viereen.
  3. Valmista leivitys. Rouhi saksanpähkinät ja siemenet karkeasti veitsellä. Sekoita joukkoon korppujauhot. Ripottele seos silakkapihvien pinnalle.
  4. Huuhdo ja leikkaa kaalit puoli senttiä paksuiksi viipaleiksi. Levitä ne pellille silakkapihvien viereen. Sivele kaalit öljyllä ja mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele pinnalle siemensekoitusta.
  5. Paahda silakkapihvejä ja kaaleja 225- asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Pirskota päälle sitruunamehua ennen tarjoilua. Viimeistele yrteillä.

Kommentit (4)

Vierailija

Miksi kaikkeen pitää nykyään sotkea pähkinöitä? Eivätkö kotimaiset raaka-aineet riitä?

Vierailija

Pitäisi antaa vaihtoehto sitruunalle, meitä sitrus allergisia on Suomessa noin 11 prosenttia.348

Vierailija

Millä voisi korvata pähkinät, kun lapsella pähkinäallergia? Muuten hyvä resepti.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommenteista! Pähkinät voi hyvin korvata samoilla siemenillä, joita on kaalien päällä. Siemensekoituksista kannattaa etsiä pähkinätön vaihtoehto. Tämä ohje oli jutussa, jossa puhuttiin pähkinöiden ja muutenkin hyvien rasvojen vaikutuksista terveyteen. Mutta saman ihanan rapeuden (+ ne hyvät rasvat) saa myös siemenillä.

Sitruunasta: allerginen voi jättää sitruunan hyvin pois, sillä se on tarkoitettu vain raikastamaan makua. Toki voi pirskotella kaalit halutessaan kevyesti vaikka vaalealla balsamicolla ennen tarjoilua.

Me Naiset on lisännyt 1025 reseptiä.
Linkitetty 94 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Nyt on rapeaa ja mehevää! Herkullisen uunilohen salaisuus: hapankorpuista valmistettu superrapea ruiskuorrute, jossa on vienosti piparjuuren potkua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Hapankorppulohi

Ainekset

1
(500 g)
nahallinen kirjolohi- tai lohifilee
1
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
Muruseos
100
g
hapankorppuja (tai kuivahtanutta ruisleipää)
½
tl
valkosipulijauhetta
2
rkl
hienonnettua persiljaa
1
rkl
hienonnettua tilliä
3
rkl
raastettua piparjuurta
3
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Ota lohi huoneenlämpöön ja kuumenna uuni 225 asteeseen.
  2. Mausta lohi suolalla ja pippurilla. Hienonna leipä teholeikkurissa muruiksi. Sekoita loput ainekset joukkoon. Painele lohen pinnalle ja kypsennä noin 15 minuuttia.
  3. Tarjoa esimerkiksi tillillä maustetun jogurtin, kasvisten ja kvinoan kanssa.

Kommentit (2)

tollio

ohjeesta puuttuu että poista nahka ja sen alla keskellä oleva tummempi möhnä....se möhnä on juurikin se aine joka pilaa koko kala ruuat. Varsinkin jos säilyttää jääkaapissa valmista ruokaa, niin siihen tulee sellainen kusenhajuinen aromi. Sen takia esim. lapset ei tykää kalasta. 

Itse poistan aina sen tumman möhnän ennenkuin tarjolla laitan. Savulohistakin, joita talven ajaksi savustamme muutamia pakkaseen annospakkauksiin, poistetaan se tumma osa, tietysti. 

Kannattaa kokeilla sen poistoa sellaisten, joille ei kala maistu....saattaa olla hyvää seuraavalla kerralla.

Johanna Salovaara

Tuolla reseptillä päällinen liian kuiva, itse lisäsin sitruunemahua ja voisulaa. Paistoaika 15 min. ei riitä. Kannattaa mennä mittarilla.