Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1991 reseptiä.
Linkitetty 137 keittokirjaan.
Resepti Glorian ruoka & viini Kuva Sami Repo

Jos etsit juhlaruokaa, joka syntyy puolessa tunnissa, se on tässä. Rapeanahkainen kuha ja ruskistettu voi on yliveto yhdistelmä.

Kuhafilee kypsyy muutamassa minuutissa täydellisen meheväksi ja lohkeavaksi. Myös rapeaksi paistettu nahka on todellista herkkua, jota ei kannata jättää lautasen reunalle.

Ruskistettu voikastike on yksi helpoimpia kastikkeita, ja se sopii yhtä lailla kalalle, lihalle kuin kasviksillekin. Ranskalaisessa "beurre noisettessa" on voin lisäksi sitruunaa tai valkoviinietikkaa, joka antaa kastikkeelle hapokkuutta. Mausteeksi riittävät suola ja pippuri. Mutta ruskistettu voi toimii kastikkeena ihan sellaisenaankin.

Jos haluat varmistaa, että kastikkeesta tulee täyteläisen makuista ja tasaisen ruskeaa, Julia Childin keittokirjasta löytyy tähän varma vinkki: kirkasta voi ensin ja ruskista vasta sitten. Voin kirkastaminen vie vain hetken. Se tarkoittaa, että sulatat voin hitaasti, jolloin voissa oleva maitosakka painuu kattilan pohjalle ja kirkas voisula jää pinnalle. Juuri voissa oleva maitosakka saattaa tummuu herkästi, jolloin kastikkeeseen tulee helposti tummia laikkuja.

VINKKI! Tässä ohjeessa käytetään 100 g voita, josta tulee noin 3/4 dl voikastiketta. Jos haluat paistaa kalan kirkastetussa voissa, lisää voin määrää 30-40 grammalla ja ota ylimääräinen voi talteen kirkastettuasi sen. Kirkastettu voi on loistava paistorasva, sillä se käryää vähemmän. Kirkastettu voi säilyy hyvin, joten voit tehdä sitä kerralla enemmän.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Rapeaksi paistettu kuha ja ruskistettu voikastike

Ainekset

600
g
suomustettuja, ruodottomia nahallisia kuhafileitä
4 1/2
dl
kylmää vettä
1/2
dl
hienoa merisuolaa
1/2
l
tuoreita kantarelleja tai herkkusieniä
1/2
dl
kokonaisia hasselpähkinöitä
LISÄKSI
10+30
g
voita sienten ja kalojen paistamiseen
BEURRE NOISETTE
100
g
(suolatonta) voita
1/2-3/4
rkl
sitruunan mehua
suolaa
rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Sekoita kylmä vesi ja suola keskenään niin, että suola liukenee kokonaan veteen. Laita kalafileet suolaliemeen 10-15 minuutiksi. Jos käytät isoja fileitä, puolita ne sopiviksi annospaloiksi.
  2. Sillä välin kun kalat suolaantuvat, tee voikastike. Kuutoi voi pieneen, paksupohjaiseen kastikekasariin. Anna voin sulaa hitaasti miedohkolla lämmöllä. Ota kattila liedeltä. Kuori kirkaan voisulan pinnalle noussut vaahto pois. Kaada kirkas voisula varovasti pieneen astiaan. Poista kattilan pohjalle valunut maitosakka.
  3. Huuhdo ja kuivaa kattila. Laita kirkastettu voi takaisin kattilaan ja kuumenna se. Voi alkaa ruskistua melko nopeasti. Siirrä kattila pois liedeltä, kun voi on kauniin pähkinänruskeaa.
  4. Lisää ruskistettuun voihin puristettua sitruunan mehua. Maista ja lisää halutessasi hieman suolaa ja pippuria. Kaada kastike pieneen kulhoon ja laita kulho vesihauteeseen, jotta kastike pysyy lämpimänä. (Voit myös käyttää ruskistettua voita sellaisenaan kastikkeena.)
  5. Rouhi hasselpähkinät kevyesti tai puolita ne. Puhdista ja paloittele sienet. Kuumenna paistinpannu. Paahda ensin pähkinöitä kuumassa, kuivassa pannussa muutama minuutti. Siirrä pähkinät sivuun lautaselle. 
  6. Pyyhkäise pannu puhtaaksi ja lisää pannuun hieman voita (noin 10 g). Ruskista sienet voissa kevyesti, noin 5 minuuttia riittää. Mausta sienet kevyseti suolalla, halutessasi myös tuoreella tillillä. Peitä sienet foliolla, jotta ne pysyvät lämpiminä.
  7. Ota kuhafileet suolaliemestä ja huuhtele ne kylmällä vedellä. Kuivaa kalat huolellisesti talouspaperilla molemmin puolin. Kuumenna noin 30 g voita pannussa. Käytä kalojen paistamiseen mieluiten valurautapannua tai teräspannua. Voita saa olla reilusti, niin että pohja peittyy kunnolla. Lisää tarpeen mukaan voin määrää. Kun voi alkaa vaahdota, laita kalat pannuun nahkapuoli alaspäin. Älä täytä pannua liian täyteen, jotta pannu ei pääse jäähtymään. Jätä noin 1/3 pannusta tyhjäksi. Jos kalat alkavat käpristellä, paina niitä hetki kevyesti paistinlastalla, jolloin nahka osuu pohjaan tasaisesti. Ei haittaa, vaikka kala tuntuisi juuttuvan pannuun nahastaan paistamisen alkupuolella. Kun nahka paistuu rapeaksi, se irtoaa pannusta.
  8. Paista kalaa 3-5 minuuttia riippuen fileen paksuudesta. Voit lusikoida paistinpannulta voita kalojen päälle paistamisen aikana, jolloin kuuma voi maustaa ja kypsentää kalaa myös lihapuolelta. Kun kala muuttuu läpikuultamattomaksi, se on kypsää.
  9. Annostele kalat ja sienet lautasille. Lisää hieman pähkinöitä annoksen ympärille. Jos voikastike on haaleaa, kuumenna se nopeasti mutta älä enää anna kiehua. Lusikoi annoksen päälle hieman kastiketta ja laita loput tarjolle pöytään.

JUOMASUOSITUS: Tarjoa annoksen kanssa hapokasta, kuivaa valkoviiniä. Esimerkiksi ranskalainen, raikas ja mineraalinen chablis on varma valinta

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1991 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Sinappihauki on vaivaton ja nopea, sillä se kypsyy samaan tahtiin uusien perunoiden kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Sinappihauki

Ainekset

600
g
ruodotonta haukifileetä
¾
dl
oliiviöljyä
2
rkl
täysjyväsinappia
1
luomusitruuna
500
g
terttutomaatteja
1
valkosipuli
1
tl
suolaa
½
tl
valkopippuria myllystä
½–1
rkl
voita
1
dl
tilliä hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Leikkaa haukifilee annospaloiksi.
  2. Sekoita öljy ja sinappi yhteen.
  3. Pese ja viipaloi sitruuna. Pese tomaatit. Irrota valkosipulista kynnet, kuori ne ja leikkaa pitkittäin viipaleiksi.
  4. Mausta haukipalat suolalla ja valkopip-purilla. Levitä sinappiöljy, sitruunaviipaleet ja valkosipuli kalapalojen pinnalle.
  5. Kuumenna paistinpannu tai muurikka. Paista haukiviipaleita 5 minuuttia voissa. Lisää tomaatit ja jatka kypsennystä noin 10 minuuttia eli kunnes kala on mehevän kypsää. Viimeistele sinappihauki tuoreella tillillä.

Vinkki Voit kypsentää kalat ja tomaatit ilman voita 200-asteisessa uunissa, 20 minuuttia.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1991 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE ja KUVA Marja Samuli

Pienkahvipaahtimon perustaja Svante Hampfin kesään kuuluu suolainen voileipäkakku eli sillitorttu.

”Näyttävä voileipäkakku eli silltårta on serkkujeni bravuuri, jonka he valmistavat kesäpöytäämme maalla. Kakku koristellaan aina ruohosipulinkukilla.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Sillitorttu eli silltårta

Ainekset

75
g
voita
150
g
pehmeää mallas-ruisleipää (esim. Pågenin Tumma viettelys)
Täyte
2
liivatelehteä
1
punasipuli
1
nippu tilliä
75
g
matjessilliä (säästä 2 rkl lientä)
100
g
lasimestarinsilliä
30
g
anjovisfileitä
3
dl
kermaviiliä
150
g
maustamatonta tuorejuustoa
Koristeeksi
2
kananmunaa
1
ruukku ruohosipulia
1
pieni punasipuli
ruohosipulin tai muita syötäviä kukkia

Työvaiheet

  1. Sulata voi. Kaada voisula monitoimikoneen kulhoon ja lisää sekaan leipä. Pyöräytä nopeasti tasaiseksi seokseksi.
  2. Vuoraa irtopohjavuoka (Ø 22 cm) leivinpaperilla ja painele leipäseos tasaiseksi kerrokseksi vuoan pohjalle.
  3. Liota liivatelehtiä 5–10 min kylmässä vedessä.
  4. Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna tilli. Ota 2 rkl matjessillin lientä talteen. Leikkaa sillit ja anjovikset pieniksi paloiksi kulhoon ja lisää sekaan tillisilppu, kermaviili ja tuorejuusto.
  5. Kuumenna matjessilliliemi kattilassa. Lisää puristellut pehmenneet liivatelehdet ja sekoita, kunnes liivatelehdet ovat liuenneet liemeen. Anna seoksen jäähtyä hetki ja yhdistä sitten liemi silliseokseen. Kaada täyte vuokaan leipäkerroksen päälle ja tasoita pinta.
  6. Peitä vuoka muovikelmulla ja nosta jääkaappiin vähintään 2 tunniksi hyytymään.
  7. Kumoa hyytynyt kakku ylösalaisin tarjoiluvadille, niin että täyte jää piiloon leipäkuoren alle. Keitä kananmunat kovaksi (8 minuuttia), kaada vesi pois, anna kananmunien pinnan kuivua ja upota sitten jääkylmään veteen viilenemään. Kuori munat ja erottele keltuaiset valkuaisista. Hienonna valkuaiset ja halutessasi myös keltuaiset haarukalla muruksi.
  8. Hienonna ruohosipuli ja kuorittu punasipuli. Koristele kakku hienonnetulla kananmunalla, ruohosipulilla ja punasipulilla. Viimeistele ruohosipulinkukilla tai muilla syötävillä kukilla ja nosta tarjolle.

Kommentit (0)

Sport on lisännyt 50 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Herne raikastaa ja savoijinkaali rapsakoittaa raikkaan lohipastan. Jätä kaali reiluti rapsakaksi!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohipasta

Ainekset

150
g
lämmisavukirjolohta
1
dl
bulgarianjogurttia
2
rkl
sitruunamehua
1/4
tl
mustapippuria
4
dl
savoijinkaalia
200
g
pakasteherneitä
50
g
fetajuustoa (rasvaa max 8 %)
tuoretta tilliä
ripaus
suolaa
2
tl
öljyä
Lisäksi
100
g
pastaa

Työvaiheet

  1. Valmista lohitahna. Hienonna savulohi ja lisää joukkoon jogurtti, sitruunamehu ja mustapippuri. Sekoita tasaiseksi.
  2. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä kypsäksi. Säästä tilkka pastan keitinlientä.
  3. Suikaloi savoijinkaali. Paista suikaleita muutama minuutti öljyssä pannulla. Lisää herneet ja kuumenna vielä kertaalleen. Mausta ripauksella suolaa.
  4. Yhdistä kuuma pasta, paistetut kasvikset ja tilkka pastan keitinlientä. Lisää lohitahna sattumina pastan joukkoon. Murustele feta pinnalle ja viimeistele tillinoksilla.

KEVYEMPI SOOSI. Pastakastikkeissa ei aina tarvita kermaa. Sen voi korvata jogurtilla, kevytkermaviilillä tai kuivalla valkoviinillä. Purkki tomaattia on loistava pohja soosille. Juustoa ei kannata sulattaa kastikkeen joukkoon vaan säästää viimeistelyyn. Esimerkiksi fetaa riittää pienikin pala murusteltuna pastan pinnalle makua antamaan.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1991 reseptiä.
Linkitetty 41 keittokirjaan.
Ohje Raisa Laine KUVA Sami Repo

Vihreään perunasalaattiin pilkotaan tilliä, korianteria, limeä, kurkkua ja kevätsipulia. Makuisan salaatin kaveriksi paistetaan siikafileitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Vihreä perunasalaatti ja paistetut siikafileet

Ainekset

1/2
kurkku
1
tl
suolaa
700-800
g
varhaisperunoita
3
kevätsipulia
1/2
ruukkua
tilliä
Kastike
1
limetin mehu
1/2
ruukkua
tilliä
1/2
ruukkua
korianteria
1
ps (50 g)
mantelilastuja
3/4
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
1/4
tl
suolaa
Paistetut siikafileet
600
g
siikafileitä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
voita

Työvaiheet

  1. Leikkaa kurkku kuutioiksi. Laita kuutiot kulhoon, lisää 1 tl suolaa ja jätä huoneenlämpöön itkettymään 30 minuutiksi.
  2. Pese perunat ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa/1 l vettä) kypsiksi, noin 15 minuuttia. Valuta perunat, peitä keittiöliinalla ja anna jäähtyä hetki.
  3. Tee kastike. Purista limetin mehu ja hienonna tilli ja korianteri. Soseuta kastikkeen aineet sauvasekoittimella.
  4. Valuta kurkut siivilässä ja kaada takaisin kulhoon.
  5. Hienonna kevätsipulit ja ½ ruukku tilliä. Litistä perunat kevyesti esimerkiksi kauhan kuperalla puolella. Sekoita kevätsipulit, tilli, perunat ja kastike kurkkujen joukkoon.
  6. Kuivaa siikafileet tarvittaessa talouspaperilla ja mausta suolalla ja pippurilla. Sulata voi pannussa, lisää fileet pannuun nahkapuoli alaspäin. Anna paistua liikuttelematta pari minuuttia, kunnes filee alkaa vaaleta reunoilta. Käännä ja paista noin 1 minuutti. Tarjoa heti perunasalaatin kanssa.

Kommentit (0)