Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1776 reseptiä.
Linkitetty 126 keittokirjaan.
Resepti Glorian ruoka & viini Kuva Sami Repo

Jos etsit juhlaruokaa, joka syntyy puolessa tunnissa, se on tässä. Rapeanahkainen kuha ja ruskistettu voi on yliveto yhdistelmä.

Kuhafilee kypsyy muutamassa minuutissa täydellisen meheväksi ja lohkeavaksi. Myös rapeaksi paistettu nahka on todellista herkkua, jota ei kannata jättää lautasen reunalle.

Ruskistettu voikastike on yksi helpoimpia kastikkeita, ja se sopii yhtä lailla kalalle, lihalle kuin kasviksillekin. Ranskalaisessa "beurre noisettessa" on voin lisäksi sitruunaa tai valkoviinietikkaa, joka antaa kastikkeelle hapokkuutta. Mausteeksi riittävät suola ja pippuri. Mutta ruskistettu voi toimii kastikkeena ihan sellaisenaankin.

Jos haluat varmistaa, että kastikkeesta tulee täyteläisen makuista ja tasaisen ruskeaa, Julia Childin keittokirjasta löytyy tähän varma vinkki: kirkasta voi ensin ja ruskista vasta sitten. Voin kirkastaminen vie vain hetken. Se tarkoittaa, että sulatat voin hitaasti, jolloin voissa oleva maitosakka painuu kattilan pohjalle ja kirkas voisula jää pinnalle. Juuri voissa oleva maitosakka saattaa tummuu herkästi, jolloin kastikkeeseen tulee helposti tummia laikkuja.

VINKKI! Tässä ohjeessa käytetään 100 g voita, josta tulee noin 3/4 dl voikastiketta. Jos haluat paistaa kalan kirkastetussa voissa, lisää voin määrää 30-40 grammalla ja ota ylimääräinen voi talteen kirkastettuasi sen. Kirkastettu voi on loistava paistorasva, sillä se käryää vähemmän. Kirkastettu voi säilyy hyvin, joten voit tehdä sitä kerralla enemmän.

 

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Rapeaksi paistettu kuha ja ruskistettu voikastike

Ainekset

600
g
suomustettuja, ruodottomia nahallisia kuhafileitä
4 1/2
dl
kylmää vettä
1/2
dl
hienoa merisuolaa
1/2
l
tuoreita kantarelleja tai herkkusieniä
1/2
dl
kokonaisia hasselpähkinöitä
LISÄKSI
10+30
g
voita sienten ja kalojen paistamiseen
BEURRE NOISETTE
100
g
(suolatonta) voita
1/2-3/4
rkl
sitruunan mehua
suolaa
rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Sekoita kylmä vesi ja suola keskenään niin, että suola liukenee kokonaan veteen. Laita kalafileet suolaliemeen 10-15 minuutiksi. Jos käytät isoja fileitä, puolita ne sopiviksi annospaloiksi.
  2. Sillä välin kun kalat suolaantuvat, tee voikastike. Kuutoi voi pieneen, paksupohjaiseen kastikekasariin. Anna voin sulaa hitaasti miedohkolla lämmöllä. Ota kattila liedeltä. Kuori kirkaan voisulan pinnalle noussut vaahto pois. Kaada kirkas voisula varovasti pieneen astiaan. Poista kattilan pohjalle valunut maitosakka.
  3. Huuhdo ja kuivaa kattila. Laita kirkastettu voi takaisin kattilaan ja kuumenna se. Voi alkaa ruskistua melko nopeasti. Siirrä kattila pois liedeltä, kun voi on kauniin pähkinänruskeaa.
  4. Lisää ruskistettuun voihin puristettua sitruunan mehua. Maista ja lisää halutessasi hieman suolaa ja pippuria. Kaada kastike pieneen kulhoon ja laita kulho vesihauteeseen, jotta kastike pysyy lämpimänä. (Voit myös käyttää ruskistettua voita sellaisenaan kastikkeena.)
  5. Rouhi hasselpähkinät kevyesti tai puolita ne. Puhdista ja paloittele sienet. Kuumenna paistinpannu. Paahda ensin pähkinöitä kuumassa, kuivassa pannussa muutama minuutti. Siirrä pähkinät sivuun lautaselle. 
  6. Pyyhkäise pannu puhtaaksi ja lisää pannuun hieman voita (noin 10 g). Ruskista sienet voissa kevyesti, noin 5 minuuttia riittää. Mausta sienet kevyseti suolalla, halutessasi myös tuoreella tillillä. Peitä sienet foliolla, jotta ne pysyvät lämpiminä.
  7. Ota kuhafileet suolaliemestä ja huuhtele ne kylmällä vedellä. Kuivaa kalat huolellisesti talouspaperilla molemmin puolin. Kuumenna noin 30 g voita pannussa. Käytä kalojen paistamiseen mieluiten valurautapannua tai teräspannua. Voita saa olla reilusti, niin että pohja peittyy kunnolla. Lisää tarpeen mukaan voin määrää. Kun voi alkaa vaahdota, laita kalat pannuun nahkapuoli alaspäin. Älä täytä pannua liian täyteen, jotta pannu ei pääse jäähtymään. Jätä noin 1/3 pannusta tyhjäksi. Jos kalat alkavat käpristellä, paina niitä hetki kevyesti paistinlastalla, jolloin nahka osuu pohjaan tasaisesti. Ei haittaa, vaikka kala tuntuisi juuttuvan pannuun nahastaan paistamisen alkupuolella. Kun nahka paistuu rapeaksi, se irtoaa pannusta.
  8. Paista kalaa 3-5 minuuttia riippuen fileen paksuudesta. Voit lusikoida paistinpannulta voita kalojen päälle paistamisen aikana, jolloin kuuma voi maustaa ja kypsentää kalaa myös lihapuolelta. Kun kala muuttuu läpikuultamattomaksi, se on kypsää.
  9. Annostele kalat ja sienet lautasille. Lisää hieman pähkinöitä annoksen ympärille. Jos voikastike on haaleaa, kuumenna se nopeasti mutta älä enää anna kiehua. Lusikoi annoksen päälle hieman kastiketta ja laita loput tarjolle pöytään.

JUOMASUOSITUS: Tarjoa annoksen kanssa hapokasta, kuivaa valkoviiniä. Esimerkiksi ranskalainen, raikas ja mineraalinen chablis on varma valinta

 

Me Naiset on lisännyt 866 reseptiä.
Linkitetty 25 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Nopeasti paistuvat kuhafileet saavat pintaansa ruista. Rahkainen kantarellimuusi, joka tarjoillaan kalan kaverina, on kuin lisuke ja kastike samassa paketissa.

Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Rukiinen kuha ja rahkainen kantarellimuusi

Ainekset

600
g
kalafileitä (kuhaa tai ahventa)
1/2
dl
ruisjauhoja
1/2
tl
suolaa
1/4
tl
valkopippuria
4
rkl
voita paistamiseen
1
sitruuna
Rahkainen kantarellimuusi
4–5
(700 g)
jauhoista perunaa
4
dl
vettä
1/2
tl
suolaa
1
dl
maitorahkaa
25
g
voita
2
dl
persiljaa
1
l
kantarelleja
2
tl
ruokaöljyä
1/2
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Aloita perunamuusin valmistuksesta. Laita perunat ja vesi kattilaan, mausta suolalla ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä perunat kypsiksi eli 15–20 minuuttia kuutioiden koosta riippuen.
  2. Valuta keitinvesi talteen. Laita ½ dl keitinvettä takaisin perunoiden joukkoon, lisää maitorahka ja voi. Painele perunat perunasurvimella tasaiseksi muusiksi. Lisää joukkoon ½ dl keitinvettä ja vatkaa muusi kuohkeaksi. Lisää tarvittaessa vielä tilkka keitinvettä. Hienonna persilja ja sekoita se muusiin.
  3. Puhdista sienet ja pilko isoimmat muutamaan osaan. Kuumenna öljy, ja paista sienet nopeasti kuumalla pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita sienet muusin joukkoon.
  4. Poista fileistä ruodot ja leikkaa isot fileet kahteen tai kolmeen osaan.
  5. Laita ruisjauhot, suola ja pippuri isoon suljettavaan muovipussiin. Laita kalafileet pussiin jauhojen joukkoon ja ravistele pussia varovasti niin, että kalat jauhottuvat kauttaaltaan. Varistele ylimääräinen jauho fileistä.
  6. Sulata voi paistinpannussa ja anna sen ruskistua, jotta saat voihin hieman pähkinäisen maun. Laita kalafileet pannulle ja paista ensin toiselta puolelta 3–5 minuuttia. Kun paistopinta on ruskistunut, käännä fileet ja paista 2–3 minuuttia. Lusikoi paistetulle pinnalle muutaman
    kerran ruskistunutta voita. Tarjoa paistetut kalat heti sienimuusin ja sitruunasiivujen kanssa.

Kommentit (1)

Vierailija

Anteeksi vaan, mutta tuo muusi oli todella pahaa!

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1776 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
Ohje Krista Kupariharju Kuva Panu Pälviä

Tuore kala, kerma ja voi ovat helsinkiläisravintola Vinkkelin haukipihvien salaisuus. Vanhanajan munakastike on pihveille täydellinen pari!

Annoksia
5 kpl
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Vinkkelin haukipihvit

Ainekset

300
g
ruodotonta haukea
2
tl
suolaa
1/2
tl
rouhittua mustapippuria
3
dl
kuohukermaa
100
g
voita
Kananmunakastike
5
kananmunaa
1/2
l
täysmaitoa
25
g
voita
2
rkl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
2
tl
dijoninsinappia

Työvaiheet

  1. Leikkaa hauki paloiksi. Nosta palat yleiskoneen kulhoon. Lisää mausteet ja käynnistä kone. Kun hauki on hienontunut, lisää kerma ohuena nauhana koneen käydessä. Siirrä haukipihvitaikina jääkaappiin 2 tunniksi.
  2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pyörittele taikinasta kostein käsin 5 pihviä ja paista ne voissa keskilämmöllä kultaisiksi, noin 5 minuuttia molemmin puolin. Siirrä pihvit uuniin 5 minuutiksi.
  3. Keitä kananmunat kypsiksi, 8 minuuttia. Jäähdytä ne, kuori ja murskaa haarukalla.
  4. Kuumenna maito kattilassa höyryäväksi. Sulata voi toisessa kattilassa, älä ruskista. Lisää vehnäjauhot ja kypsennä miedolla lämmöllä 2 minuuttia. Lisää kuuma maito erissä, koko ajan sekoittaen. Jatka sekoittamista, kunnes kastike suurustuu. Mausta suolalla ja sinapilla. Lisää lopuksi kananmunamurska.

Kommentit (0)

Kaisu P. on lisännyt 178 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
Annoksia
4
Valmistusaika
1/2 h
Vaikeustaso
Helppo

Tonnikala kikhernefusilli salaatti

Ainekset

200
G
kikhernefusilli
1 (185 g)
Prk
Tonnikala
1-2
Kpl
Suolakurkku
1
Dl
Aurinkokuivattutomaatti
1
Kpl
Iso omena
2
Vartta
Kevätsipulia
Suola
Mustapippuri rouhetta
1
Rkl
Tumjami
1/2
Dl
Aurinkokuivatuntomaatin öljyä

Työvaiheet

Kuumenna vesi kiehuvaksi.
Lisää suola ja kikhernefusillit kiehuvaan veteen.
Anna kiehua ilman kantta 4 minuuttia.
Valuta vesi.
Pilko kurkut,tomaatit,sipulit ja omena pieniksi kuutioiksi. Sekoita kaikki aineet keskenään. Mausta.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1776 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Pipsa Hurmerinta KUVA Panu Pälviä

Kokki Pipsa Hurmerinnan lempimauste sumakki maustaa uuninieriän herkulliseksi. Samalla pellillä paahtuvat lehtikaalit ja pikkutomaatit.

Annoksia
2
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Sumakkinieriä

Ainekset

1
nieriäfilee (noin 600 g)
100
g
kirsikkatomaatteja
1
pieni sipuli
2
valkosipulinkynttä
2
dl
lehtikaalia hienonnettuna
3
rkl
oliiviöljyä
1 1/2
sitruuna
1 1/2
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria myllystä
1
rkl
sumakkia
Lisäksi
kevätsipulia hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 180 asteeseen.
  2. Puolita tomaatit. Kuori ja lohko sipuli. Kuori valkosipulit ja murskaa niitä hieman veitsen lappeella.
  3. Poista lehtikaalin kova keskiruoti ja revi lehdet suupaloiksi. Laita palat pellille ja valuta niille 1½ rkl oliiviöljyä. Purista puolikkaan sitruunan mehu joukkoon. Hiero kaalipaloja voimakkaasti että ne pehmenevät.
  4. Laita tomaatit pellille lehtikaalien joukkoon. Valuta niille 1½ rkl öljyä. Tee keskelle paikka kalaa varten ja levitä sipulit siihen. Laita nieriä sipuleiden päälle. Ripottele suola ja pippuri nieriälle ja kasviksille. Ripottele sumakki kalan pinnalle. Laita kaksi sitruunanpuolikasta pellille. Paista uunissa noin 10 minuuttia tai kunnes kala on kypsää. Koristele hienonnetulla kevätsipulilla.

Kommentit (0)