Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3143 reseptiä.
Linkitetty 250 keittokirjaan.
OHJE Anna-Maija Tanttu KUVA Sanna Maskulin

Legendaarisen ruokatoimittaja Anna-Maija Tantun lohilaatikko maistuu kaikessa yksinkertaisuudessaan taivaalliselta. Etenkin ruskistetun voisulan kanssa.

Kermainen, pinnalta hieman paahtunut lohilaatikko on kotiklassikoista parhaita. Perusainekset ovat yksinkertaiset: valitse kiinteä perunalajike, kuten Velox tai Siikli, jolloin peruna ei hajoa. Käytä täysmaitoa ja paksua kermaa, reippaasti tuoretta tilliä ja ehdottoman tuoretta kalaa. Mieluiten kotimaista!

Yksi tärkeä työvaihe kannattaa muistaa: sipulin kuullottaminen taittaa karvauden, joten tämä ylimääräinen 10-15 minuuttia kannattaa esivalmisteluihin uhrata. Kun perunat on kuorittu ja viipaloitu, ne kannattaa upottaa kylmään veteen ja huuhtaista tärkkelys pois vielä lävikössä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
30 min + kypsennys 1 ½ t
Vaikeustaso
Helppo

Klassinen lohilaatikko

Ainekset

400
g
ruodotonta, nahatonta kirjolohifileetä
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
1
sipuli
1
kg
perunoita (15 keskikokoista)
1
puntti
tilliä
1-2
rkl
voita vuoan voiteluun
Kermainen muna-maito
2
dl
kermaa
2
dl
täysmaitoa
2
kananmunaa
suolaa
valkopippuria
Lisäksi
ruskistettu voi

Työvaiheet

  1. Ripottele kalafileelle suolaa ja sokeria. Anna maustua sen aikaa kun valmistelet sipulin ja perunat.
  2. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulia voissa keskilämmöllä noin 10-15 minuuttia, kunnes sipuli muuttuu ensin läpikuultavaksi, sitten kullankeltaiseksi.
  3. Sipulin kypsyessä kuori ja viipaloi perunat ohuiksi, noin ½ cm viipaleiksi. Laita viipaleet kylmään veteen, että ne eivät tummu. Laita perunaviipaleet lävikköön ja huuhtaise tärkkelys pois kylmällä vedellä. Valuta. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
  4. Viipaloi lohi noin 1 cm paksuisiksi viipaleiksi. Hienonna tilli. Sekoita muna-maidon ainekset keskenään.
  5. Voitele laakea, reilun kokoinen uunivuoka (vetoisuus noin 3 l). Lado puolet perunoista vuoan pohjalle. Levitä päälle kuullotettu sipuli, lohiviipaleet ja reilu kerros silputtua tilliä. Kaada puolet kermaisesta muna-maidosta päälle. Lado loput perunaviipaleet päälle. Kaada loppu kermainen muna-maito päälle. Kypsennä uunissa noin 1 ½ tuntia. Kokeile kypsyyttä välillä, sillä uunien lämpötiloissa on eroja, ja ruoka saattaa kypsyä nopeamminkin.
  6. Tarjoa voisulan tai ruskistetun voin kanssa. Kun ruskistat voin, anna sen ensin sulaa keskilämmöllä paksupohjaisessa kasarissa. Voi alkaa ensin vaahdota, jonka jälkeen vaahto laskee, ja voi alkaa ruskistua. Tässä vaiheessa voin tuoksu muuttuu pähkinäiseksi. Ota kattila liedeltä heti, kun voi on ruskistunut, sillä se palaa ja tummuu helposti.

Kommentit (9)

Vierailija

Uunin lämpötila?

Venla Soppa365
Seuraa 
Liittynyt3.4.2017

175 astetta! Se oli jäänyt ohjeesta pois, nyt lisätty. Kiitos huomiosta :)

hanhi53

Tämä on hyvää, mutta vielä paljon parempaa tulee, kun tekee keitetyistä perunoista. Oli muuten Creta Garbon lempiruoka!

Vierailija

Tämä on niin ihanaa! Ja seuraavana päivänä vielä parempaa - varsinkin, jos on jäänyt vain vähän jäljelle, ja lopusta vähän kinastellaan, että kuka saa syödä. 😋

Ruisleepä kaveriks

Voe mahoton..

Ulppe

Miks toi sama sipuli kuoritaan kahdesti..?

Teija Engström- Alanko

Kohta neljä: pilko tai hienonna tilli ei sipulia uudestaankin

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos viestistä, kohdassa neljä tosiaan hienonnetaan tilli, eikä sipuli. Reseptiä on nyt korjattu!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 420 reseptiä.
Linkitetty 25 keittokirjaan.
OHJE Kia Arpia ja Petra Wettenranta KUVA Tuomas Kolehmainen

Älä anna kerman määrän kiusauksessa ihmetyttää. On tärkeää antaa janssoninkiusauksen levähtää hyvin ennen tarjoilua. Vetäytymisen aikana kerma imeytyy perunaan ja maut tiivistyvät.

Janssoninkiusaus on täydellinen juhlaruoka, sillä sen voi valmistaa kypsennystä vaille valmiiksi jääkaappiin tai kypsentää valmiiksi jo vaikka edellisenä päivänä, säilyttää jääkaapissa ja lämmittää juuri ennen tarjoilua.

Tämä resepti on Kian ja Petran ystävän keittiömestari Janne Aholan ...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
2 h + tekeytyminen ja makukerman valmistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Janssoninkiusaus

Ainekset

8
dl
kuohukermaa
4
valkosipulinkynttä
1
ruukku tilliä
2
tl
fenkolinsiemeniä
2
tl
tillinsiemeniä
2
kg
kiinteitä perunoita, esimerkiksi Annabelle
5
keltasipulia
3
prk (á 125 g / 79 g)
anjovisfileitä
rkl
öljyä + 1½ rkl voita
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Tee makukerma mielellään jo edellisenä päivänä. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja leikkaa varret tillistä. Lisää pieneen kasariin kerma, hienonnettu valkosipuli, tillinvarret, fenkolinsiemenet, tillinsiemenet ja anjovispurkkien liemi. Kiehauta muutaman minuutin ajan. Jäähdytä ja anna maustua vähintään muutaman tunnin ajan mielellään yön yli kylmässä.
  2. Kuori perunat ja suikaloi tikuiksi. Kuori sipulit ja viipaloi ohuesti. Leikkaa anjovisfileet pitkittäin kahteen tai kolmeen osaan.
  3. Lämmitä öljy ja voi pannussa. Lisää sipulit, ja kuullota niitä vähintään 10 minuutin ajan, kunnes sipuli on läpikuultavaa.
  4. Lämmitä uuni 180-asteiseksi ja voitele uunivuoka (vetoisuus noin 2,5–3l).
  5. Kasaa perunat, sipulit ja anjovis kerroksittain vuokaan niin, että perunaa jää päällimmäiseksi. Mausta perunakerrokset kevyesti suolalla ja mustapippurilla.
  6. Siivilöi makukerma, lämmitä se kattilassa ja kaada ainesten päälle vuokaan. Lisää muutama voinokare pinnalle.
  7. Kypsennä janssoninkiusausta uunin keskitasolla 1½ tuntia, kunnes kunnes pinta on kullanruskea. Laita folio päälle, jos pinta ruskistuu liikaa.
  8. Anna kiusauksen levätä vähintään 45 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele tillillä.

  9. Tarjoa etikkapunajuurten ja maustekurkkujen kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3143 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Raakakypsytetty siika saa makua tilliöljystä. Kurkku, kaprikset ja salottisipuli tuovat annokseen eriaisia rakenteita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Siikacrudo

Ainekset

400
g
(kasvatettua) siikafileetä
4
rkl
sitruuna- tai limettimehua
1
salottisipuli
½ tl +½
tl
sormisuolaa
¼
tl + ¼ tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
pieniä kapriksia
2
rkl
oliiviöljyä
¼
kurkkua
TARJOILUUN
tilliöljyä (ohje alla)
(sitruunaa tai limettiä)

Työvaiheet

  1. Poista siikafileestä ruodot. Jos käytät järvestä pyydettyä villisiikaa, pakasta sitä -20 asteessa vähintään 24 tuntia. Kasvatettua tai merestä pyydettyä siikaa ei tarvitse jäädyttää, mutta pidä sitäkin pakastimessa 15 minuuttia, jotta se on helpompi leikata.

  2. Purista sitrusmehu. Laita 2 rkl mehua kulhoon ja säästä loppu viimeistelyyn. Kuori sipuli, leikkaa se ohuenohuiksi viipaleiksi ja laita mehun joukkoon. Lisää ½ tl suolaa ja ¼ tl pippuria. Anna maustua 5 minuuttia.

  3. Valmista tilliöljy (ks. ohje). Leikkaa kala ohuiksi, nahattomiksi viipaleiksi.

  4. Laita vadille tilliöljyä ja siikaviipaleet. Pirskota pinnalle loppu sitrusmehu. Ripottele suolaa ja pippuria. Anna maustua 5 min.

  5. Viimeistele tilliöljyllä. Koristele kapriksilla, viipaloidulla kurkulla ja halutessasi limetillä.

Tilliöljy

Ainekset

1
ruukku tilliä
1
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
LISÄKSI
jääpaloja

Työvaiheet

  1. Säästä muutama tillinoksa viimeistelyyn.

  2. Laita pöydälle valmiiksi astia, jossa on kylmää vettä ja jääpaloja.

  3. Kiehauta kattilassa noin ½ l vettä. Nosta tilli kattilaan ja ryöppää noin 30 sekunnin ajan. Nosta tilli kattilasta pihdeillä kylmävesikulhoon. Anna jäähtyä muutama minuutti.

  4. Laita tilli puhtaan keittiöpyyhkeen päälle ja puristele kevyesti vesi pois.

  5. Hienonna tilli ja laita se tehosekoittimeen. Lisää öljy ja soseuta tasaiseksi. Voit valuttaa öljyn harson tai tiheän siivilän läpi.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1582 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Lohi-coulibiac eli kulibjaka on venäläisistä leivonnaisista tunnetuimpia. Voitaikinakuoren sisään on kätketty perinteisesti lohen lisäksi riisiä ja kananmunaa. Savusärki tuo piirakkaan syvyyttä ja rahkavoitaikina makua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
1 h 20 min + taikinan vetäytyminen jääkaapissa
Vaikeustaso
Helppo

Särki-coulibiac

Ainekset

RAHKA-VOITAIKINA
250
g
huoneenlämpöistä voita
1
prk (250 g)
maitorahkaa
4
dl
vehnäjauhoja
½
tl
suolaa
TÄYTE
2
dl
puuroriisiä
8
dl
vettä
1
kalaliemikuutio
½
tl
jauhettua mustapippuria
1/6
tl
jauhettua valkopippuria
1
dl
tilliä hienonnettuna
4
kananmunaa
2
tlk (á 275/180 g)
Järki Särkeä tai muuta savukalaa öljyssä
VÄLEIHIN
Ripaus sormisuolaa
VOITELUUN
1
kananmuna
PÄÄLLE
tilli-voisulaa

Työvaiheet

  1. Yhdistä huoneenlämpöiseen voihin rahka, jauhot ja suola. Sekoita taikinaksi, mutta älä vaivaa. Anna taikinan levätä peitettynä jääkaapissa muutama tunti.

  2. Keitä riisiä kalaliemikuutiolla maustetussa vedessä noin 15 minuuttia. Valuta ylimääräinen vesi pois ja jäähdytä riisi. Mausta riisi musta- ja valkopippurilla ja kääntele joukkoon tilli.

  3. Keitä kananmunat koviksi, noin 8–10 minuuttia. Jäähdytä ja viipaloi. Valuta kala. (Voit jättää vähän öljyä joukkoon.)

  4. Kauli voitaikina 30 x 40 cm:n kokoiseksi levyksi. Siirrä levy leivinpaperille pellille. Levitä puolet riisistä noin 10 cm:n levyiseksi raidaksi taikinan pitkän sivun suuntaisesti. Peitä riisi kalalla. Peitä kalaviipaleet kanan- munalla. Toista sama järjestys. (Ripottele väleihin hieman sormisuolaa.)

  5. Käännä taikina täytteen päälle. Kostuta saumakohdat kylmällä vedellä. Sulje piirakka tiiviisti haarukalla painelemalla. Voitele munalla. Pistele haarukalla muutama ilmareikä.

  6. Kypsennä 200-asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoa coulibiac viipaleina tilli-voisulan kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1582 reseptiä.
Linkitetty 50 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Pippurinen härkäruukku on liharuokien klassikko. Se onnistuu puolessa tunnissa vegeversiona härkiksestä ja ruusukaaleista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Lempeän pippurinen härkisruukku

Ainekset

300
g
ruusukaalia
1
sipuli
Paistamiseen
voita ja öljyä
LISÄKSI
250
g
härkistä
1
pkt (noin 125 g)
mustapippurituorejuustoa
2
dl
ruokakermaa
1
dl
vettä
1
rkl
soijakastiketta
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Poista ruusukaaleista uloimmat lehdet ja puolita ne tai leikkaa isoimmat neljään osaan. Kuori ja hienonna sipuli.

  2. Kuumenna voi ja öljy kasarissa ja paista ruusukaaleja muutaman minuutin ajan, kunnes ne saavat väriä. Lisää sipuli ja jatka vielä parin minuutin ajan. Lisää härkis ja jatka paistamista vielä muutama minuutti.

  3. Lisää loput ainekset ja anna kiehua kannen alla sillä aikaa, kun keität lisukkeeksi esimerkiksi riisiä.

Kommentit (0)