
Legendaarisen ruokatoimittaja Anna-Maija Tantun lohilaatikko maistuu kaikessa yksinkertaisuudessaan taivaalliselta. Etenkin ruskistetun voisulan kanssa.
Kermainen, pinnalta hieman paahtunut lohilaatikko on kotiklassikoista parhaita. Perusainekset ovat yksinkertaiset: valitse kiinteä perunalajike, kuten Velox tai Siikli, jolloin peruna ei hajoa. Käytä täysmaitoa ja paksua kermaa, reippaasti tuoretta tilliä ja ehdottoman tuoretta kalaa. Mieluiten kotimaista!
Yksi tärkeä työvaihe kannattaa muistaa: sipulin kuullottaminen taittaa karvauden, joten tämä ylimääräinen 10-15 minuuttia kannattaa esivalmisteluihin uhrata. Kun perunat on kuorittu ja viipaloitu, ne kannattaa upottaa kylmään veteen ja huuhtaista tärkkelys pois vielä lävikössä.
Klassinen lohilaatikko
Ainekset
Työvaiheet
- Ripottele kalafileelle suolaa ja sokeria. Anna maustua sen aikaa kun valmistelet sipulin ja perunat.
- Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulia voissa keskilämmöllä noin 10-15 minuuttia, kunnes sipuli muuttuu ensin läpikuultavaksi, sitten kullankeltaiseksi.
- Sipulin kypsyessä kuori ja viipaloi perunat ohuiksi, noin ½ cm viipaleiksi. Laita viipaleet kylmään veteen, että ne eivät tummu. Laita perunaviipaleet lävikköön ja huuhtaise tärkkelys pois kylmällä vedellä. Valuta. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
- Viipaloi lohi noin 1 cm paksuisiksi viipaleiksi. Hienonna tilli. Sekoita muna-maidon ainekset keskenään.
- Voitele laakea, reilun kokoinen uunivuoka (vetoisuus noin 3 l). Lado puolet perunoista vuoan pohjalle. Levitä päälle kuullotettu sipuli, lohiviipaleet ja reilu kerros silputtua tilliä. Kaada puolet kermaisesta muna-maidosta päälle. Lado loput perunaviipaleet päälle. Kaada loppu kermainen muna-maito päälle. Kypsennä uunissa noin 1 ½ tuntia. Kokeile kypsyyttä välillä, sillä uunien lämpötiloissa on eroja, ja ruoka saattaa kypsyä nopeamminkin.
- Tarjoa voisulan tai ruskistetun voin kanssa. Kun ruskistat voin, anna sen ensin sulaa keskilämmöllä paksupohjaisessa kasarissa. Voi alkaa ensin vaahdota, jonka jälkeen vaahto laskee, ja voi alkaa ruskistua. Tässä vaiheessa voin tuoksu muuttuu pähkinäiseksi. Ota kattila liedeltä heti, kun voi on ruskistunut, sillä se palaa ja tummuu helposti.
Uunin lämpötila?
175 astetta! Se oli jäänyt ohjeesta pois, nyt lisätty. Kiitos huomiosta :)
Tämä on hyvää, mutta vielä paljon parempaa tulee, kun tekee keitetyistä perunoista. Oli muuten Creta Garbon lempiruoka!
Hauska kuulla! Kiitos tiedosta :)
Tämä on niin ihanaa! Ja seuraavana päivänä vielä parempaa - varsinkin, jos on jäänyt vain vähän jäljelle, ja lopusta vähän kinastellaan, että kuka saa syödä. 😋
Voe mahoton..
Miks toi sama sipuli kuoritaan kahdesti..?
Kohta neljä: pilko tai hienonna tilli ei sipulia uudestaankin
Kiitos viestistä, kohdassa neljä tosiaan hienonnetaan tilli, eikä sipuli. Reseptiä on nyt korjattu!