Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 230 keittokirjaan.
OHJE Ilkka Uusivuori ja Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Savulohi yhdistyy vastustamattomalla tavalla tuoreeseen tomaattiin, pekoniin sekä ruohosipuli- ja tillisilppuun. Uunissa maut hautuvat suussa sulavaksi kokonaisuudeksi.

Ruokaa varten tarvitaan kokonainen savukala. Kannattaa valita rasvainen kala, kuten lohi tai nieriä. Kokonaisesta savukalasta irrotetaan nahka ja se perataan isoiksi ruodottomiksi paloiksi. Puolet kalapaloista laitetaan uunivuoan pohjalle.

Tuhtia kalaa tasoittamaan siivutetaan tuoretta tomaattia, jonka kevyt happamuus leikkaa kalan rasvaisuutta. Tomaattien päälle ripotellaan mausteiksi sitruunapippuria sekä valkosipulijauhetta ja reilusti tuoretta tilliä ja ruohosipulia.

Loput pinnalle laitettavat kalapalat peitetään vielä pekonisiivuilla. Ne ehkäisevät kalaa kuivumasta ja rapeutuvat paiston aikana ihanaksi kuoreksi paistokselle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
15 min + kypsennys 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Tattarin Karin lohivuoka

Ainekset

kokonainen (1 kg) savukirjolohi
4
tomaattia
tl
sitruunapippuria
2
tl
valkosipulijauhetta
1
ruukku tilliä
1
ruukku ruohosipulia
100
g
pekonia
dl
kermaa
LISÄKSI
1–2
rkl
voita uunivuokaan

Työvaiheet

  1. Voitele uunivuoka voilla. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

  2. Poista kalan nahka ja irrota lohi ruodottomiksi paloiksi. Laita noin puolet kalasta vuokaan tasaiseksi kerrokseksi. Leikkaa tomaatit viipaleiksi kalan päälle. Mausta tomaattiviipaleet sitruunapippurilla ja valkosipulijauheella.

  3. Hienonna yrtit ja lisää ne vuokaan tomaattien päälle. Lisää loppu kala ja peitä vuoan pinta vieri viereen ladotuilla pekonisiivuilla. Kaada kerma vuokaan ja kypsennä uunissa noin 40 minuuttia.

  4. Tarjoa kuumana esimerkiksi keitettyjen perunoiden kanssa.

Kommentit (14)

Vierailija

Tuohon kun lisää sekaan vielä perunaviipaleet niin käsillä on moderni silakkalaatikko.

Vierailija

Kahdesti kypsennettyä kirjolohta?!... Ensin savustettu ja sitten vielä uunissa kermassa muhitettu? Maistuu varmasti savulta (savuaromi myös pekonista), mutta lohi raaka-aineena menee täysin pilalle. Yhtä hyvin tuossa voisi käytää kaupan tonnikalahiutaleita purkista.

Vierailija

Kyseisen valmistusprosessin jälkeen ei kalan hienosta mausta ole tietoakaan. Edelleen kaksinkertainen kypsennys lohelle tuhoaa kalan rakenteen ja kalan sisältämät ravinteet. Lohikalat ovat jo itse rasvakaloja. Miksi pekonia vielä joukkoon? Kala, kuten liha, riista pitää maistua itseltään, ei mausteseokselta. Jokaisella on oikeus tehdä ja syödä mitä mieleen johtuu.

Vierailija

Voita, kermaa, silavaa ja lohen omega 3 -rasvahappoja.

Vierailija

Varmaan on hyvää ja rasva valuu leukoja pitkin, mutta menee överiksi. Pekonin ja kerman ymmärtäisin kaikille rasvattomille kaloille, mutta kasvatetulle rasvaiselle kirjolohelle? Rypsiöljyä vuoan pohjalle, kirre päälle nahkoineen, sitruunapippuri oikeaksi sitruunaksi ja pippuriksi, ja kaikki muuten ohjeen mukaan paitsi ei pekonia ja kermaa.  On edelleen varmaan erinomaisen maukasta ja terveellistä.

Eijatkoon

No ei ainakaan terveellisyydestä voi puhua. Muutenkaan en yhdistä kalan hyvää makua pekonin vahvaan savun ja rasvan makuun. Toki pekoni itsessään ilman kalaa joskus menee.

peruskokki

Ainakin kannattaa ruodot ja pää käyttää keittoon eikä heittää pois.Itse  tarjoaisin savulohen ilman pekonia.

peruskokki

Taikka no juu,jos on jäänyt vähän savukalaa ja paketti pekonia ,muuan tomaatti,pihalla  kasvaa tilliä ja ruohosipulia niin toimiihan tuo resepti. Kun vähän miettii......

Vierailija

En ole eläessäni lukenut näin luotaantyöntävää reseptiä. Liekö otsikointi ollut vahvaa trollausta toimituksen puolelta...?

Vierailija

Onko kuvan kontrastissa jotain vikaa vai onko tuo pekoni oikeasti noin karrelle palanut?

Vierailija

Kokonainen savustettu lohi? Eipä ole ainakaan mikään edullinen arkiruoka. Ja miksi ihmeessä kypsää lohta täytyy pitää uunissa vielä 40 minuuttia? Pekonin takiako? Jättäisin sen siinä tapauksessa pois. Itse asiassa kyllä söisin mieluiten savustetun lohen ihan sellaisenaan keitettyjen perunoiden ja kermaviilikastikkeen kera. 

Vierailija

Edellisiin kommentteihin lisänä nuo mausteet, valkosipulijauhe ja sitruunapippuri. Miksei sitten tosiaan oikea valkosipuli, sitruuna ja pippuri? Ja koska vuoassa ei ole mukana perunaviipaleita tms, niin aika pitkä on kypsennysaika. Edes kokeilematta tuota, niin ehkäpä ei mene jatkoon. 

Vierailija

Todella surkea esitys.

Kypsää savukirjolohta ”kypsennetään” 40 minuuttia 225-asteisessa uunissa. Ei ihme, että pekonitkin on poltettu siinä ajassa täysin karrelle.

Vierailija

225 astetta ja paistetaan noin 40 minuuttia?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Keitettyjen pottujen ja kaalin sekaan hyrskytetään tuorejuustoa. Lämmin kattilakyyti tuottaa samettisen herkullisen lisukkeen savukalalle tai grillilihalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Savusilakat ja hyrskytetyt kesäkasvikset

Ainekset

1
l (800 g)
pieniä uusia perunoita
1
(600 g)
kesäkaali
1
tl
suolaa keitinveteen
1
nippu kevätsipulia
1
nippu tilliä
1
rs (150 g)
ranskankermaa
1
rs (100 g)
piparjuurituorejuustoa (esim. Creme Bonjour)
LISÄKSI
8
savusilakkaa tai muuta savukalaa

Työvaiheet

  1. Pese perunat. Leikkaa kaalit lohkoiksi. Kuumenna suolalla maustettu vesi kattilassa, lisää perunat ja keitä 10 minuuttia.

  2. Lisää kaalilohkot joukkoon ja kypsennä vielä 5–10 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Ota desilitra keitinvettä talteen ja valuta loppu vesi pois.

  3. Hienonna sipulit ja tillit. Lisää ne, ranskankerma ja tuorejuusto kattilaan lämpimien perunoiden ja kaalien joukkoon.

  4. Sulje kansi. Ravista kattilaa voimakkaasti, kunnes ranskankerma ja tuorejuusto sekoittuvat. Lisää tarvittaessa tilkka keitinvettä.

  5. Tarjoa lämpimänä savukalan kanssa.

VINKKI! Hyrskyvihannekset sopivat myös grilliruokien lisukkeeksi.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Kokonaisena grillatulle siialle antavat makua sipuli, sitruuna ja yrtit. Myös makeantulinen chilikastike saa syvyyttä grillistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Halsterisiika & chilikastike

Ainekset

4
(yht. 1 kg)
pikkusiikaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
sitruunaa
4
kesäsipulia
1
punainen chili
1
ruukku korianteria
1
rkl
rypsiöljyä
Chilikastike
3
punaista chiliä
1
grillattu sitruuna
½
dl
rypsiöljyä
1
rkl
sokeria
1
tl
juustokuminaa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Suomusta ja puhdista kalat. Pyyhi kuiviksi talouspaperilla. Ripottele kalan sisälle ja pinnalle suolaa ja pippuria.
  2. Leikkaa sitruuna ohuiksi siivuiksi. Pilko sipuli pitkittäin ohuiksi paloiksi. Hienonna chili. Laita kalan sisään korianteria, sitruunasiivuja, sipulia ja chilit. Sivele kalojen pinnalle kevyesti öljyä ja aseta kalat halsterin väliin.
  3. Kuumenna grilli kuumaksi. Laita ensin kastikkeeseen tulevat chilit kokonaisena grilliin, kunnes pinta tummuu lähes mustaksi. Ota chilit kulhoon ja peitä kelmulla.
  4. Puolita sitruunat ja grillaa leikkauspintoja noin 5 minuuttia. Purista pehmenneistä sitruunoista lämmin mehu sauvasekoittimen kulhoon. Ota chilit kulhosta leikkuulaudalle, poista hiiltyneet kuoret ja siemenet. Laita chilit mehun joukkoon, lisää öljy, sokeri ja mausteet. Soseuta tasaiseksi.
  5. Grillaa kaloja halsterissa suoraan hiilloksella tai kaasugrillin keskilämmöllä 6–8 minuuttia per puoli. Selkäevän irrotessa kala on kypsä. Käännä halsteria vain kerran grillauksen aikana. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Vinkki! Kypsän kalan sisälämpötila on 48 astetta. Voit koristella annoksen alkukesällä ruohosipulin kukkasilla.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Anna Huovinen

Apposkeitossa on kesäherneitä kolmella tavalla. Annoksen kruunaavat rapeiksi paistetut ahvenet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Apposkeitto

Ainekset

300
g
uusia perunoita
nippu (200 g) uusia porkkanoita
2
kesäsipulia varsineen
1
pieni kukkakaali
1
pieni parsakaali
2
l
toriherneenpalkoja (riivittäviksi)
½
l
sokeriherneenpalkoja
½
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
1
rkl
luomusitruunan kuorta raastettuna
n. 1
l
kasvislientä
1
tl
maustepippureita
2
laakerinlehteä
2
tl
kuivattua rakuunaa
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
500
g
ahvenfileitä
voita ja rypsiöljyä paistamiseen
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Pinnalle
kesäsipulin varsia
tuoretta rakuunaa

Työvaiheet

  1. Pese ja pilko perunat ja porkkanat.Viipaloi sipulit ja hienonna varret. Irrottele kukkakaali ja parsakaali kukinnoiksi ja paloittele varret. Riivi toriherneet paloistaan. Huuhdo sokeriherneet.
  2. Paahda perunat, porkkanat ja sipulit sekä kukka- ja parsakaalin varret sitruunankuoriraasteella maustetussa öljyssä ison kattilan pohjalla reippaasti käännellen. Lisää kasvisliemi ja mausteet. Keitä kannen alla 10 minuuttia.
  3. Paista ahvenfileet nopeasti rapeiksi muurikalla tai paistinpannulla voi-öljyseoksessa.
  4. Lisää keittoon herneet ja herneenpalot sekä kukka- ja parsakaalin kukinnot. Keitä kannen alla 5 minuuttia. Viimeistele kesäsipulin varsilla ja tuoreella rakuunalla.
  5. Nostele ahvenia ja nokare hernehummusta keittoannosten päälle.
Hyvä terveys on lisännyt 297 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Lohi raakakypsytetään hapokkaalla limetillä, soijalla ja suolalla. Runsaat yrtit antavat kulhosalaatille mahtavan aromaattisen maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Limettilohi-nuudelisalaatti

Ainekset

MARINOITU LOHI
400
g
ruodotonta kirjolohifileetä
2
limetin mehu
2
rkl
soijaa
½
tl
suolaa
1
rkl
seesamiöljyä
NUUDELISALAATTIPOHJA
150
g
lasinuudeleita
2
porkkanaa
¼
punakaalia
2
kevätsipulia
2
dl
edamamepapuja (pakaste)
1
ruukku thaibasilikaa, minttua ja/tai korianteria

Työvaiheet

  1. Poista lohesta nahka ja leikkaa kala sentin kuutioiksi kulhoon. Purista joukkoon limetin mehu ja lisää soija, suola ja seesamiöljy. Sekoita niin että maut tasoittuvat ja siirrä lohi kylmään salaatin valmistumisen ajaksi.

  2. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Jäähdytä kypsät nuudelit siivilässä kylmällä vedellä huuhdellen.

  3. Kuori porkkanat ja tee porkkanasta kuorimaveitsellä pitkiä, ohuita lastuja. Leikkaa punakaali ohuiksi suikaleiksi. Hienonna kevätsipulit varsineen.

  4. Sekoita chilikastike (katso ohje alta).

  5. Kokoa nuudeleita, kasviksia, edamame-papuja, lohta ja yrttejä bowl-tyylisiin kulhoihin. Lusikoi chilikastiketta päälle.

Vinkki! Pakastetut edamamepavut ovat nopeasti käyttövalmiita. Niille riittää sulatus siivilässä haalealla vedellä huuhdellen.

 

Chilikastike

Ainekset

1
dl
makeaa chilikastiketta
1
rkl
limetinmehua
2
tl
inkivääriä raasteena
1
rkl
seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Sekoita kaikki ainekset keskenään.