Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3196 reseptiä.
Linkitetty 218 keittokirjaan.
OHJE Ilkka Uusivuori ja Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Savulohi yhdistyy vastustamattomalla tavalla tuoreeseen tomaattiin, pekoniin sekä ruohosipuli- ja tillisilppuun. Uunissa maut hautuvat suussa sulavaksi kokonaisuudeksi.

Ruokaa varten tarvitaan kokonainen savukala. Kannattaa valita rasvainen kala, kuten lohi tai nieriä. Kokonaisesta savukalasta irrotetaan nahka ja se perataan isoiksi ruodottomiksi paloiksi. Puolet kalapaloista laitetaan uunivuoan pohjalle.

Tuhtia kalaa tasoittamaan siivutetaan tuoretta tomaattia, jonka kevyt happamuus leikkaa kalan rasvaisuutta. Tomaattien päälle ripotellaan mausteiksi sitruunapippuria sekä valkosipulijauhetta ja reilusti tuoretta tilliä ja ruohosipulia.

Loput pinnalle laitettavat kalapalat peitetään vielä pekonisiivuilla. Ne ehkäisevät kalaa kuivumasta ja rapeutuvat paiston aikana ihanaksi kuoreksi paistokselle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
15 min + kypsennys 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Tattarin Karin lohivuoka

Ainekset

kokonainen (1 kg) savukirjolohi
4
tomaattia
tl
sitruunapippuria
2
tl
valkosipulijauhetta
1
ruukku tilliä
1
ruukku ruohosipulia
100
g
pekonia
dl
kermaa
LISÄKSI
1–2
rkl
voita uunivuokaan

Työvaiheet

  1. Voitele uunivuoka voilla. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

  2. Poista kalan nahka ja irrota lohi ruodottomiksi paloiksi. Laita noin puolet kalasta vuokaan tasaiseksi kerrokseksi. Leikkaa tomaatit viipaleiksi kalan päälle. Mausta tomaattiviipaleet sitruunapippurilla ja valkosipulijauheella.

  3. Hienonna yrtit ja lisää ne vuokaan tomaattien päälle. Lisää loppu kala ja peitä vuoan pinta vieri viereen ladotuilla pekonisiivuilla. Kaada kerma vuokaan ja kypsennä uunissa noin 40 minuuttia.

  4. Tarjoa kuumana esimerkiksi keitettyjen perunoiden kanssa.

Kommentit (13)

Vierailija

Tuohon kun lisää sekaan vielä perunaviipaleet niin käsillä on moderni silakkalaatikko.

Vierailija

Kahdesti kypsennettyä kirjolohta?!... Ensin savustettu ja sitten vielä uunissa kermassa muhitettu? Maistuu varmasti savulta (savuaromi myös pekonista), mutta lohi raaka-aineena menee täysin pilalle. Yhtä hyvin tuossa voisi käytää kaupan tonnikalahiutaleita purkista.

Vierailija

Kyseisen valmistusprosessin jälkeen ei kalan hienosta mausta ole tietoakaan. Edelleen kaksinkertainen kypsennys lohelle tuhoaa kalan rakenteen ja kalan sisältämät ravinteet. Lohikalat ovat jo itse rasvakaloja. Miksi pekonia vielä joukkoon? Kala, kuten liha, riista pitää maistua itseltään, ei mausteseokselta. Jokaisella on oikeus tehdä ja syödä mitä mieleen johtuu.

Vierailija

Voita, kermaa, silavaa ja lohen omega 3 -rasvahappoja.

Vierailija

Varmaan on hyvää ja rasva valuu leukoja pitkin, mutta menee överiksi. Pekonin ja kerman ymmärtäisin kaikille rasvattomille kaloille, mutta kasvatetulle rasvaiselle kirjolohelle? Rypsiöljyä vuoan pohjalle, kirre päälle nahkoineen, sitruunapippuri oikeaksi sitruunaksi ja pippuriksi, ja kaikki muuten ohjeen mukaan paitsi ei pekonia ja kermaa.  On edelleen varmaan erinomaisen maukasta ja terveellistä.

Eijatkoon

No ei ainakaan terveellisyydestä voi puhua. Muutenkaan en yhdistä kalan hyvää makua pekonin vahvaan savun ja rasvan makuun. Toki pekoni itsessään ilman kalaa joskus menee.

peruskokki

Ainakin kannattaa ruodot ja pää käyttää keittoon eikä heittää pois.Itse  tarjoaisin savulohen ilman pekonia.

peruskokki

Taikka no juu,jos on jäänyt vähän savukalaa ja paketti pekonia ,muuan tomaatti,pihalla  kasvaa tilliä ja ruohosipulia niin toimiihan tuo resepti. Kun vähän miettii......

Vierailija

En ole eläessäni lukenut näin luotaantyöntävää reseptiä. Liekö otsikointi ollut vahvaa trollausta toimituksen puolelta...?

Vierailija

Onko kuvan kontrastissa jotain vikaa vai onko tuo pekoni oikeasti noin karrelle palanut?

Vierailija

Kokonainen savustettu lohi? Eipä ole ainakaan mikään edullinen arkiruoka. Ja miksi ihmeessä kypsää lohta täytyy pitää uunissa vielä 40 minuuttia? Pekonin takiako? Jättäisin sen siinä tapauksessa pois. Itse asiassa kyllä söisin mieluiten savustetun lohen ihan sellaisenaan keitettyjen perunoiden ja kermaviilikastikkeen kera. 

Vierailija

Edellisiin kommentteihin lisänä nuo mausteet, valkosipulijauhe ja sitruunapippuri. Miksei sitten tosiaan oikea valkosipuli, sitruuna ja pippuri? Ja koska vuoassa ei ole mukana perunaviipaleita tms, niin aika pitkä on kypsennysaika. Edes kokeilematta tuota, niin ehkäpä ei mene jatkoon. 

Vierailija

Todella surkea esitys.

Kypsää savukirjolohta ”kypsennetään” 40 minuuttia 225-asteisessa uunissa. Ei ihme, että pekonitkin on poltettu siinä ajassa täysin karrelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3196 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Välimeren haukipata

Ainekset

500
g
ruodonta haukifileetä
½
tl
suolaa
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
oliiviöljyä
1–2
rkl
harissatahnaa
2
prk (à 390 g)
tomaattimurskaa
1–2
dl
vettä
1
prk (230 g)
kypsiä kikherneitä
2
dl
kivettömiä oliiveja
1
tl
yrttisekoitusta
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Pyyhi fileet kuiviksi ja mausta suolalla.

  2. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota niitä öljyssä padassa 5 minuuttia. Lisää harissa.

  3. Kumoa tomaattimurskat joukkoon. Huuhtele tölkit vedellä ja lisää pataan. Valuta kikherneet ja lisää ne pataan yhdessä oliivien kanssa. Mausta yrteillä ja suolalla. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 10 minuuttia.

  4. Paloittele haukifileet ja lisää ne pataan. Hauduta kannen alla 5 minuuttia. Tarjoa esimerkiksi keitetyn riisin, ohran tai kauran kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3196 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Kalalajina kestävää ja uusiutuvaa muikkua voisi syödä Suomessa enemmänkin. Pannumuikut voi tarjota modernisti kulhomuodossa perunamuusin ja hapankaalin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Muikkubowl

Ainekset

500
g
puhdistettuja muikkuja
¾
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
porkkanaa
2
rkl
valkoviinietikkaa
1
rkl
vettä
2
tl
sokeria
2
dl
hapankaalila
JOGURTTI-TILLIKASTIKE
2
dl
maustamatonta jogurttia
¼
ruukku tilliä
2
rkl
kokojyväsinappia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
PAISTAMISEEN
2
rkl
voita
2
rkl
rypsiöljyä
LISÄKSI
½
l
valmista perunamuusia

Työvaiheet

  1. Huuhdo ja kuivaa muikut. Mausta ne suolalla ja pippurilla.

  2. Pese, kuori ja viipaloi porkkanat. Laita ne kulhoon. Sekoita joukkoon etikka, vesi ja sokeri. Anna maustua.

  3. Kumoa jogurtti kulhoon. Hienonna joukkoon tilli. Lisää sinappi, hunaja ja pippuri.

  4. Paista muikut pannussa voi-öljy-seoksessa kauniin ruskeiksi molemmin puolin.

  5. Lämmitä perunamuusi ja jaa se kulhoihin. Laita päälle porkkanaa, hapankaalia ja muikut. Tarjoa lisäksi jogurttikastiketta.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3196 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Eteläitalialaisesta sardiinipastasta poimitut maut toimivat myös kotoisan savusilakan kanssa. Silakan sijaan voi pastaan laittaa mitä tahansa muuta savukalaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Savusilakkapasta

Ainekset

400
g
pennepastaa
KASTIKE
3
valkosipulinkynttä
2
tl
sitruunankuorta raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
400
g
savusilakoita
½
dl
oliiviöljyä
1
prk (35 g)
kapriksia
tl
mustapippuria myllystä
1
ruukku persiljaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Pese sitruuna ja raasta sen keltainen kuoriosa hienoksi. Purista tarvittava määrä mehua.

  2. Poista silakoista halutessasi nahka ja ruodot. Paloittele silakat.

  3. Kaada öljy pannulle, lisää valkosipuli ja lämmitä matalalla lämmöllä 5 minuuttia.

  4. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä.

  5. Lisää pannulle kaprikset liemineen sekä mustapippuri. Kuumenna ja lisää silakat. Lisää lopuksi sitruunan kuoriraaste ja mehu.

  6. Kauhaise pastan keitinvettä talteen. Valuta pasta lävikössä ja kumoa takaisin kattilaan. Sekoita joukkoon kastike, lisää keitinvettä tarvittaessa. Hienonna päälle persiljaa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3196 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Jälkimaustettu uunilohi

Ainekset

1
(n. 700 g)
kirjolohifilee
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
SITRUSKASTIKE
½
verigreippi (noin 1⁄2 dl mehua)
1
valkosipulinkynsi
2
cm:n pala
inkivääriä
2
rkl
soijakastiketta
1
tl
kalakastiketta
LISÄKSI
2
dl
täysjyväcouscousia
¼
tl
suolaa
dl
vettä
1
appelsiini
½
verigreippi
50
g
lehtikaalia tai babypinaattia

Työvaiheet

  1. Laita filee öljyttyyn vuokaan nahkapuoli alaspäin ja hiero pintaan suola ja pippuri. Kypsennä 175-asteessa noin 15 minuuttia.

  2. Purista greippimehu. Kuori ja raasta valkosipuli ja inkivääri. Yhdistä kastikkeen aineet ja jätä kastike odottamaan.

  3. Laita couscous ja suola lasi- tai metallikulhoon. Kiehauta vesi ja kaada couscousin päälle. Anna couscousin vetäytyä peitettynä 10 minuuttia. Pöyhi se haarukalla.

  4. Kuori sitrukset veitsellä hedelmälihaa myötäillen. Viipaloi ne. Hienonna lehtikaali. Lisää sitrukset, leikkuulaudalle kertynyt mehu ja lehtikaali couscousin joukkoon.

  5. Ota kala uunista ja murra se heti haarukalla lohkoiksi. Kaada päälle sitruskastike. Tarjoa couscousin kanssa.

Kommentit (0)