Soppa365 on lisännyt 271 reseptiä.
Linkitetty 419 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Mikko Hannula

Mehevän uunilohen salaisuudet? Riittävän alhainen uuninlämpö ja ranskankermatäkki. Kypsentämisaika vaihtelee lohifileen paksuuden mukaan, mutta muuten tämä kotiruoka on helppoakin helpompi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mehevä uunilohi

Ainekset

noin
700 g
lohi- tai kirjolohifileetä
1
tl
suolaa
Päälle
1
prk (150 g)
ranskankermaa (ei kevyttä)
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
dijoninsinappia
1
tl
hunajaa
½
tl
mustapippuria
Viimeistelyyn
tilliä

Työvaiheet

  1. Poista lohifileestä mahdolliset ruodot ja nosta filee uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Ripottele pinnalle suola.
  2. Sekoita ranskankerma, sitruunamehu, sinappi, hunaja ja pippuri keskenään. Levitä seos kalan päälle.
  3. Kypsennä kalaa 175-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia kalan paksuudesta riippuen. Varmista kalan kypsyys haarukalla paksuimmasta kohdasta, älä kypsennä kuivaksi vain varmuuden vuoksi. 
  4. Viimeistele tillillä. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai perunamuusin kanssa.

Kommentit (17)

Vierailija

Miksi joka toinen ruoka pitää pilata hunajalla?

Herkku.....

Siksi kun se on imelänhyvää. Sokeri toinen vaihtoehto.

Vierailija

En hunajasta pidä sellaisenaan, mutta moniin ruokiin ja kylmiin kastikkeisiin se kyllä sopii.

Vierailija

Lohesta saa kätevästi nahan pois kun laittaa fileen nahkapuoli ylöspäin vuokaan ja kypsentää uunissa niin että nahka kypsyy ja vetäsee nahan pois esim haarukkaan kieputtamalla ja sitte kaataa ranskankerman tms maustekastikkeen päälle ja käyttää hetken uunissa.
Kannattaa toki maustaa lohi hyvin ennen uuniin laittoa.
Ällöttävää se nahka siellä vuoan pohjalla.

Vierailija

"Lohesta saa kätevästi nahan pois kun laittaa fileen nahkapuoli ylöspäin vuokaan ja kypsentää uunissa niin että nahka kypsyy ja vetäsee nahan pois esim haarukkaan kieputtamalla ja sitte kaataa ranskankerman tms maustekastikkeen päälle ja käyttää hetken uunissa.
Kannattaa toki maustaa lohi hyvin ennen uuniin laittoa.
Ällöttävää se nahka siellä vuoan pohjalla."

Samaa mieltä. Tuo on täydellinen tapa kypsentää nahallinen filee. Ja sillä tavoin valmistettuna hyvää lohta ei tarvitse pilata hukuttamalla se (hapan)kermaan. Eikö edes joskus joku voisi tehdä kalareseptin missä kalaa ei pilattaisi maitotuotteilla/wannabe(vegaani)"maito"tuotteilla?

Vierailija

175 astetta on mielestäni liikaa.
Meillä syödään viikottain lohta ja uunin lämpö on 160.

kala kalana

Lohen päälle eikä muuallekaan mitää maitotuotteita. Sitruuna, sokeri, suola ja tilli piisaa. Kyllä suomalaisilla on jo omasta takaa ilman kerma tuotteitakin elopainoa ihan tarpeeksi.

Salmonisti

... sitä tartte uittaa kokonaan kermassa. Folio vuoan päälle, niin pysyy mehevänä. Folion voi kierrättää tai uusiokäyttää itse ja tehdä vaikka hatun.

Vierailija

Mielestäni ihana ohje. Ranskankerma kastike on hyvää.

kalakokin mies

Uunipellille leivinpaperi. Sen päälle ruodoton filé nahkapuoli ylöspäin. Tietysti suola, pippuri, tilli siihen nahattomaan puoleen ensin. Uuniin 150-175 astetta kiireen mukaan. Ei mitään kastikkeita. Eikä mitään tökkimisiä kypsyyttä tunnustellen: kala on valmis, kun nahkaan tulee muutama kupla. Nahka toimii siten sekä lämpömittarina että kalan kantena, joka pitää sen mehevänä. Yksinkertaista, helppoa, hyvää j terveellistä. Kaikki creme fraichet sun muut sotkut ovat ylilaittamista. Ruotsalainen vaimoni tekee tuolla reseptillä, on ollut ravintolakeittiössä Tukholmassa töissä toistakymmentä vuotta.

Vierailija

Te jotka paistatte lohen ensin nahkapuoli ylöspäin ja poistatte sitten nahan kesken paistamisen, kaapikaa lohen pinnasta keskeltä se tumma oheut kerros pois, ennen kuin kaatelette päälle kermoja tms. Se tumma osa maistuu pahalta!

Harjoittelija

Kiitos kaikille hyvistä vinkeistä! Sekä itse alkureseptistä. Itse jätän sen kerman pois. Se nahka ollut vähän ongelma mutta yllä konsteja joita aion yrittää. Lohen kaveriksi sopii mielestäni perunat hyvin tai sitten broccoli. Kukkakaali myös.

Vaula Tkalcan
Seuraa 
Liittynyt10.1.2015

Jos pitää kuivasta kalasta, tämä ohje on silloin varmaankin sopiva. Minä paistan lohen 15-20 minuuttia 160 asteessa.

Hybrid

Miksi näissä resepteissä ei ole tulostusmahdollisuutta?

Vierailija

Niin, tulostus mahdollisuus olisi näppärä.

Näytä kaikki kommentit (17)
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2508 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Marja Samuli KUVA Mika Jylhä

Ponzukastike saa piparjuurivoissa paistetun hauen ja uuden sadon rapeat kasvikset loistamaan. Maalaisleipäpalalla voit kerätä talteen viimeisetkin ihanat pisarat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Piparjuurihauki ja ponzukasvikset

Ainekset

600
g
ruodotonta haukifileetä
150
g
kirkastettua voita eli gheetä
30
g
piparjuurta
½
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
suolaa
Wokkikasvikset
1
nippu
retiisiä
1
nippu
pieniä varhaisporkkanoita
100
g
sokeriherneenpalkoja
2
rkl
öljyä paistamiseen
3–4
dl
sokeriherneitä
1
ruukku
lehtipersiljaa
Misomajoneesi
1
dl
majoneesia
1
rkl
vaaleaa misotahnaa
Lisäksi
dl
ponzua eli sitruunasoijakastiketta (Kikkoman)

Työvaiheet

  1. Laita haukifilee leikkuulaudalle nahkapuoli alaspäin. Poista y-ruoto leikkaamalla terävällä veitsellä, ruotoja tunnustellen, viilto ruotorivin molemmille puolille. Poista ruotorivi. Kuivaa kalan pinta. Kuori piparjuuri ja ota siitä lastuja kuorimaveitsellä.

  2. Irrota varret retiiseistä ja porkkanoista. Huuhtele kasvikset. Puolita retiisit ja halkaise paksut porkkanat. Puolita herneenpalot.

  3. Mausta majoneesi misotahnalla. Sekoita tasaiseksi ja laita viileään odottamaan.

  4. Keitä ponzua kattilassa muutama minuutti, kunnes jäljellä on noin puolet. Pidä lämpimänä.

  5. Sulata kirkastettu voi pannussa, lisää piparjuurilastut ja kuumenna, kunnes ne muuttuvat kullankeltaisiksi. Lisää haukipalat ja paista keskilämmöllä koko ajan piparjuurivoilla valellen 3–4 minuuttia molemmin puolin. Siirrä kalat pois pannusta, mausta suolalla ja pippurilla ja pidä folion alla.

  6. Wokkaa retiisit, porkkanat ja sokeriherneenpalot kuumassa öljyssä pannussa nopeasti napakoiksi, 3–4 minuuttia. Siirrä pannu pois liedeltä ja lisää herneet. Hienonna persilja ja lisää se kasvisten joukkoon.

  7. Jaa kasvikset lautasille ja valuta päälle ponzukastiketta. Lisää haukipalat ja tarjoa misomajoneesin kanssa.

Vinkki Tee kirkastettu voi sulattamalla 200 g voita kattilassa. Anna voin levätä huoneenlämmössä 15 minuuttia ja valuta kirkas osa toiseen astiaan. Käytä pohjalle painunut hera esimerkiksi leivonnassa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2508 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Rapeaksi leivitetty paistettu kuha on pikaruokaa parhaimmillaan. Piparjuuri tuo kalan pintaan herkullista, wasabimaista potkua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Piparjuurikuha ja tartarkastike

Ainekset

600–700
g
kuhafileetä
1
tl
suolaa
2
kananmunaa
1
rkl
piparjuurta tuubista
1
dl
korppu- tai pankojauhoja
Tartarkastike
¼
kurkku
½
tl
suolaa
2
rkl
purjon vihreää osaa hienonnettuna
1
dl
maitorahkaa
½
dl
majoneesia
1
rkl
sinappia
Lisäksi
öljyä paistamiseen

Työvaiheet

  1. Aloita tartarkastikkeesta. Leikkaa kurkku pieniksi kuutioiksi ja siirrä palat kulhoon. Lisää suola kuutioiden joukkoon. Pese ja hienonna purjo ja yhdistä se rahkan, majoneesin ja sinapin kanssa toisessa kulhossa.

  2. Poista kuhafileistä keskiruoto. Ripottele suola fileille. Riko munat syvälle lautaselle. Sekoita piparjuuri munien joukkoon haarukalla vatkaten. Kaada korppujauhot toiselle lautaselle. Pyörittele kalapalat ensin muna- piparjuuriseoksessa ja sen jälkeen korppujauhoissa. Paista kalat öljyssä paistinpannussa noin 2 minuuttia molemmin puolin.

  3. Kaada kurkuista irronnut neste pois ja sekoita kuutiot muiden kastikeainesten joukkoon. Tarjoa kastike kuumien kalapalojen ja esimerkiksi pikapaistetun kaalin kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2508 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Keväisessä lohisopassa on perunoiden tilalla parsaa. Raikkaassa viiniliemes­sä maistuvat varsiselleri ja fenkoli.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Parsa-lohikeitto

Ainekset

500
g
vihreää parsaa
12
retiisiä
200
g
kylmäsavulohta
Liemi
2
salottisipulia
2
varsisellerinvartta
1
fenkoli
1
rkl
voita
¼
tl
mustapippuria myllystä
1
l
kalalientä (fondista)
2
dl
kuivaa valkoviiniä
(suolaa)
Yrttimajoneesi
1
dl
yrttejä hienonnettuna (esim. kirveliä, tilliä, lehtipersiljaa)
dl
majoneesia

Työvaiheet

  1. Tee ensin liemi. Kuori ja hienonna sipulit. Leikkaa varsisellerit ja fenkoli ohuiksi viipa­leiksi. Paista kasviksia voissa kattilassa pari minuuttia. Mausta mustapippurilla ja lisää kalaliemi sekä valkoviini. Anna poreilla hil­jalleen kannen alla noin 10 minuuttia.
  2. Tee yrttimajoneesi. Hienonna yrtit ja se­koita ne majoneesiin.
  3. Huuhtele parsat ja retiisit. Katkaise par­sojen puumaiset tyvet ja leikkaa parsat 3–4 osaan. Puolita tai lohko retiisit. Leikkaa lo­hi pieniksi kuutioiksi. Lisää retiisit ja parsat liemeen. Kuumenna kiehuvaksi ja siirrä kat­tila pois liedeltä. Lisää kylmäsavulohi keit­toon, mutta älä enää kuumenna, jotta kala ei hajoa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
  4. Tarjoa keitto yrttimajoneesin kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2508 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Tuoretta siikaa, pari limettiä ja reilu kou­rallinen karhunlauk­kaa. Tässähän jää ceviche toiseksi!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + maustuminen 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Laukkamarinoitu siika

Ainekset

400
g
siikafileetä
1
dl
karhunlaukkaa
2
limettiä
4
rkl
oliiviöljyä
½
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
viherpippuria
2
rkl
kapriksia

Työvaiheet

  1. Leikkaa kala ohuiksi nahattomiksi viipaleiksi. Levitä viipaleet laakeaan reunalliseen astiaan.
  2. Hienonna laukka ja ripottele se kalan pinnalle.
  3. Pese limetit ja raasta toisesta limetistä kuori kulhoon. Purista molempien limettien mehu joukkoon. Lisää oliiviöljy, sokeri, suola ja viherpippuri. Sekoita ja kaada kastike kalan päälle.
  4. Ripottele kaprikset pinnalle. Anna maustua jääkaapissa 30 minuuttia.

Kommentit (0)