Vain elämää on lisännyt 67 reseptiä.
Linkitetty 40 keittokirjaan.
Ohje: Riikka Kaila Kuva: Petri Aho

Anssi Kelan päivänä Satulinnan tähdet herkuttelivat sushilla. Tällä ohjeella rullaat mainiot makit myös kotona.

Vain elämää -keittokirja – suoraan Satulinnasta!

Nelosen Vain elämää -sarjassa paitsi lauletaan ja musisoidaan myös syödään hyvin. Ohjelman tähdet kokoontuvat kaksi kertaa päivässä aterialle, jonka menun päivän artisti on suunnitellut itse.

Virittäydy Vain elämää -tunnelmaan kokkaamalla samoja ruokia, joita Anssi Kela, Pave Maijanen, Virve Rosti, Sanni, Antti Tuisku, Maija Vilkkumaa ja VilleGalle nautiskelivat ohjelman kuvauksissa.

Vain elämää -reseptit suoraan Hirvensalmen Satulinnasta, olkaa hyvä!

Nauti lisää Satulinnan ihanista Vain elämää -hetkistä Ruutu.fi:ssä.

Ruokala.net: Anssi Kela toteaa tyynesti illan Vain elämää -ohjelmassa: ”Lihaa niille, jotka syövät kuolleita eläimiä”

Katso muut tähtireseptit Vain elämää -keittokirjasta.

Soppa ja Nelonen ovat molemmat osa Sanomaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 annosta
Vaikeustaso
Kohtalainen

Vain elämää: Anssi Kelan makisushit

Ainekset

Sushiriisi
3
dl
sushiriisiä tai puuroriisiä
3 3/4
dl
kylmää vettä
Sushiviinietikka
4
rkl
riisiviinietikkaa
2
rkl
sokeria
1
tl
suolaa
Lisäksi
nori-merileväarkkeja
150-200
g
erilaista raakaa merikalaa (esim. lohi, siika, tonnikala)
kasviksia (esim. kurkkua, porkkanaa kevyesti kypsennettynä, avokadoa)
wasabia

Työvaiheet

  1.  Pese riisiä joko kulhossa tai kylmän vesihanan alla siivilässä kunnes vesi on kirkasta. Riisin pinnasta huuhdotaan tärkkelystä, koska ei haluta riisin puuroutuvan liikaa vaan pysyvän irtonaisena. Älä kuitenkaan hankaa riisiä liikaa, jotta jyvät pysyvät ehjinä.
  2. Laita riisi kannelliseen kattilaan (lasikantinen kattila, jos mahdollista) ja mittaa vesi päälle. Sulje kansi tiiviisti äläkä availe sitä keittämisen aikana. Kuumenna ensin lieden täydellä teholla, kunnes vesi alkaa kiehua. Pienennä tehoa (n. 2–3 teho) ja hauduta riisiä noin 10 minuuttia tai kunnes vesi on haihtunut.
  3. Tee sillä aikaa sushiviinietikka. Mittaa ainekset pieneen kattilaan ja kuumenna, kunnes sokeri on sulanut. Jäähdytä nopeasti.
  4. Nosta riisikattila liedeltä ja anna riisin höyrystyä vielä 10 minuuttia kannen alla.
  5. Nostele riisi kattilasta laakealle vadille puuhaarukan tai lastan avulla. Levitä tasaiseksi kerrokseksi ja jäähdytä kääntelemällä varovasti lastalla.
  6. Jatka pöyhimistä tekemällä uria riisiin ja kun riisi on hieman jäähtynyt, pirskottele joukkoon sushiviinietikkaa. Voit leyhytellä riisiä myös viuhkalla tai lehdellä jäähtymisen nopeutumiseksi. Voit aloittaa sushien työstämisen, kun riisi on kädenlämpöistä.

 

Sitten sushia rullaamaan!

 

  1. Valmistele tarvitsemasi täytteet. Leikkaa kaikki täytteet ohuiksi, pitkiksi suikaleiksi.
  2. Ota bambumatto ja aseta sen päälle nori-arkki kiiltävämpi puoli mattoa vasten. Levitä kostutetuin käsin arkin päälle sushiriisiä ohut kerros, noin 1 cm. Riisiä ei tarvitse levittää aivan reunoille asti ja jätä yläreunasta n. 3 cm tyhjäksi.
  3. Paina riisin, hieman puolivälin alle pieni vako, johon asettelet täytteet pitkittäin. Laita haluamasi täytteet (1–3 erilaista täytettä) vakoon.
  4. Nyt leväarkki kääritään rullalle etureunasta alkaen käyttäen bambumattoa apuna. Kääri rulla tiiviiksi. Sipaise arkin ulkoreunaan vettä, jotta rulla pysyy kiinni. Ota bambumatto pois ja leikkaa leikkuulaudalla, terävällä kostutetulla veitsellä annospaloiksi. Yhdestä rullasta tulee 6–8 sushipalaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Kalan mausteeksi pyöräytetään itse tehty sitruunapippurin ja kapriksen maustama dippi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + maustuminen 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Paistettua kalaa ja pikkelivihanneksia

Ainekset

PIKKELIVIHANNEKSET
1
kesäkurpitsa
1
pieni kukkakaali
1
punasipuli
3
porkkanaa
LIEMI
½
dl
väkiviinaetikkaa
1
dl
sokeria
3
dl
vettä
¼
tl
suolaa
SITRUUNAPIPPURI
2
tl
raastettua luomu sitruunan kuorta
¼
tl
mustapippuria rouhittuna
¼
tl
valkopippuria rouhittuna
¼
tl
suolaa
DIPPI
1
rkl
kapriksia
2
dl
vegaanista ranskakermaa
n. 1
rkl
sitruunamehua
LISÄKSI
600
g
kalaa ruodottomana fileenä (esm. kirjolohi, nieriä)
2
rkl
ruohosipulia

Työvaiheet

  1. Leikkaa kasvikset sopiviksi suupaloiksi. Pakkaa porkkanaa lukuun ottamatta kasvikset puhtaaseen lasipurkkiin. Mittaa pikkeliliemen aineet kattilaan ja kiehauta. Siirrä kattila syrjään, lisää porkkanat kuumaan liemeen ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Kaada jäähtynyt liemi porkkanoiden kanssa lasipurkkiin. Anna maustua jääkaapissa vähintään 2 tuntia.

  2. Pese ja raasta sitruunan kuori pieneen kulhoon. Sekoita joukkoon pippurirouheet ja suola.

  3. Hienonna kaprikset veitsellä ja sekoita ranskankerman joukkoon. Mausta sitruunanmehulla.

  4. Leikkaa kala neljäksi annospalaksi ja paista kypsäksi pinnoitetulla pannulla, noin 2 minuuttia molemmin puolin. Mausta sitruunapippurilla ja tuoreella ruohosipulilla. Tarjoa pikkelikasvisten ja dipin kanssa.

ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Sipulit ja sitruunat paistuvat maukkaiksi samalla uunipellillä täytetyn siian kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Kokonainen basilikasiika

Ainekset

1
iso tai kaksi pienempää siikaa
1
tl
suolaa
2
rkl
sitruunapestoa
1
dl
kuivahtaneita leipäkuutioita
1
sitruuna
1
ruukku basilikaa
2–4
kevätsipulia varsineen
1
rkl
oliiviöljyä
ripaus suolaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Poista siikojen sisälmykset ja kidukset. Huuhtele ja kuivaa kalat. Laita kala uunipellille leivinpaperille.

  3. Hiero siikojen sisään suolaa ja levitä pestoa. Kuutioi kuivat leivänkannikat. Pese sitruuna ja viipaloi siitä puolet. Lohko toinen puolikas. Laita leipäpaloja, sitruunaviipaleita ja basilikanlehtiä kalojen täytteeksi.

  4. Pese ja halkaise sipulit. Laita sipulit ja sitruunalohkot pellille kalan viereen. Sipaise sipulien pintaan öljyä ja rouhi päälle kevyesti suolaa.

  5. Kypsennä uunissa 30 minuuttia.

ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Retiiseistä ravistellaan täydellisen raikas lisuke paistetuille kuhafileille ja pehmeälle perunamuusille.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu kuha ja hölskyretiisit

Ainekset

600
g
kuhaa fileenä
25
g
voita
½
ruukkua timjamia
1
tl
suolaa
½
tl
rouhittua valkopippuria
HÖLSKYRETIISIT
1
nippu retiisiä
½
kurkku
1
rkl
väkiviinaetikkaa
1
rkl
sokeria
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin hölskyretiisit. Pese ja viipaloi retiisit. Halkaise kurkku. Koverra pois siemenet ja kuutioi kurkku. Lisää kasvikset kannelliseen rasiaan.

  2. Kaada kasvisten päälle etikka, sokeri ja suola. Ravista muutama minuutti.

  3. Poista kuhafileistä ruodot. Viipaloi fileet annospaloiksi.

  4. Sulata voi pannulla. Lisää timjamin oksia voihin hautumaan muutamaksi minuutiksi. Paista kalapaloja yrttivoissa noin 5 minuuttia. Rouhi päälle suolaa ja pippuria.

VINKKI! Tarjoa kuha perunamuusin kanssa.

Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Nieminen KUVA Mikko Hannula

Savulohi-fenkolipasta valmistuu nopeasti. Voit vaihtaa savulohen myös kylmäsavuloheen tai vaikka broileriin. Näin saat samasta kastikkeesta useamman vaihtoehdon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Savulohi-fenkolipasta

Ainekset

400
g
tagliatellea tai täysjyvä spagettia
2
salottisipulia
1
valkosipulinkynsi
1
fenkoli
1
rkl
rypsiöljyä
3
dl
suolatonta kasvislientä
2
dl
kevyt ruokakermaa 4 %
1
sitruuna
200
g
savulohta
½
dl
ruohosipulia
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Laita pastavesi kiehumaan.

  2. Kuori salottisipulit ja valkosipulinkynnet, hienonna. Pese fenkoli, halkaise ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Säästä fenkolin varret koristeluun.

  3. Laita pasta kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaan.

  4. Kuullota salottisipuleita öljyssä minuutin ajan. Lisää valkosipulit, kuullota hetki. Lisää fenkolit, kasvisliemi ja kerma. Anna kiehua noin 5 minuuttia.

  5. Pese sitruuna ja raasta hienolla terällä, lisää kuoriraaste kastikkeen joukkoon. Purista 1 rkl sitruunamehua joukkoon.

  6. Lisää paloiteltu savulohi, hienonnettu ruohosipuli, suola ja rouhittua mustapippuria. Tarkista maku. Valuta pasta ja tarjoa kastikkeen kanssa, joko erikseen tarjottuna tai sekoita pasta ja kastike keskenään. Koristele fenkolin varsilla.