Tasaisen suolauksen ja lihan mehevyyden saa aikaan liottamalla kokonaista broileria valkoviinillä maustetussa suolaliemessä ennen kypsennystä. Mangoldin sesonki alkaa lähempänä elokuuta, mutta sen voi korvata musta- tai lehtikaalilla.
Kokonaisen broilerin grillaaminen voi tuntua haastavalta. Riskinä onkin, että se kypsyy tai maustuu epätasaisesti. Näitä ohjeita seuraamalla saat kuitenkin takuulla maistuvaa ja mehevää broileria.
Aivan hetken mielijohteesta broilerin grillaamiseen ei kannata ryhtyä, sillä kaikista oleellisin asia tasaisen maustumisen ja mehevyyden takana on broilerin pitkä suolakylpy. Broileri siis upotetaan maustettuun ja valkoviinillä ryyditettyyn liemeen vuorokauden ajaksi.
Vasta sen jälkeen on aika kuumentaa grilli ja tehdä mehevyyden takaava sekä upean makuisen pinnan aikaansaava valkosipuli-sitruunavoi. Tätä voita sivellään hyvin ahkerasti broilerin pinnalle grillissä, aina kääntämisen jälkeen.
Grillaaminen helpottuu sillä, että broilerin leikkaa vatsapuolelta auki. Näin sen saa levitettyä tasaisemmin paistoritilälle.
Suolakylpykana ja mangoldia
Ainekset
Työvaiheet
-
Laita broileri suolaliemeen maustumaan ruoanvalmistusta edeltävänä päivänä. Laita vesi ja suola kattilaan, pilko sekaan sipuli kuorineen ja lisää muutamaan osaan pilkotut valkosipulin kynnet, viipaloitu sitruuna sekä laakerinlehdet ja mustapippurit. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä minuutti. Nosta liedeltä ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
-
Huuhtele broileri sisältä ja ulkoa kylmällä vedellä. Taputtele pinta kuivaksi talouspaperilla. Laita se isoon metalliseen tai keraamiseen kulhoon.
-
Kaada kylmä viini kattilaan suolaliemen sekaan ja liemi broilerin päälle. Laita broilerin päälle lautanen painoksi jotta se pysyy nesteen pinnan alla ja nosta astia jääkaappiin vuorokauden ajaksi (24 t).
-
Nosta broileri suolaliemestä ja kaada liemi pois. Taputtele broilerin pinta talouspaperilla kuivaksi. Leikkaa broileri keittiösaksilla vatsapuolelta halki ja levitä auki. Jätä huoneenlämpöön grillin valmistelun ajaksi.
-
Yhdistä broilerin sivelyvoin ainekset pienessä kulhossa. Hienonna mangoldi ja valkosipulinkynnet.
-
Laita broileri ensin suoraan lämpöön nahkapuoli alaspäin. Pyörittele broileria grillissä niin, että nahka ruskistuu kaikkialta. Käännä broileri ja sivele juuri ruskistetulle nahkalle voiseosta. Grillaa muutama minuutti niin, että linnun ontelopuoli myös ruskistuu hiukan.
-
Käännä taas broileri nahkapuoli alaspäin, sivele juuri grillatulle pinnalle voiseosta ja siirrä broileri grilliin epäsuoraan lämpöön jatkamaan kypsymistä. Käännä broileri muutaman minuutin välein ja sivele aina esiin käännetty puoli voiseoksella.
-
Valmista broilerin kypsyessä mangoldi joko suoraan grillissä tulenkestävässä pannussa tai kaasugrillin sivupolttimolla. Kuumenna laakeassa, korkeareunaisessa pannussa oliiviöljyä ja täytä pannu mangoldilla. Paistele nostellen mangoldia pihdeillä, kunnes se alkaa pehmetä ja kutistua. Lisää mangoldia sitä mukaa, kun pannuun mahtuu lisää. Kun yli puolet mangoldista on pannussa, kaada joukkoon valkoviini ja kerma. Kiehauta ja jatka paistamista ja kääntelyä. Lisää samalla loputkin mangoldista. Hienonna valkosipuli ja lisää lopuksi joukkoon. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja anna kypsyä hiljaa. Mangoldin voi syödä joko rapsakkana tai täysin pehmeäksi haudutettuna, se on makuasia.
-
Grillaa kokonaista broileria n. 30 minuuttia. Se on kypsää, kun reisipalan sisälämpötila on paksuimmasta kohdasta 75 astetta. Peitä broileri foliolla ja anna levätä 10 minuuttia (lepuutuksen aikana sisälämpötila nousee vielä muutaman asteen). Paloittele lintu ja asettele vadille, muhennetun mangoldin päälle.
Paljonko valkoviiniä mangoldiin?
Hei! Mangoldiin tulee 1/2 dl valkoviiniä, määrä on korjattu ohjeeseen.
Oikeat kokit eivät rähmi vatsapuolta, vaan leikkaavat kanasta pois rintalastan ja sitten levittävät kanan litteäksi.
Kannattaa googlata sanoilla butterflied chicken tai poulet papillon.
Rintalastan? Tarkoitat varmaan selkärankaa? Se on se minkä keittiömestarit leikkaa pois kun kana litistetään :) Silloin koivet kääntyy sellaiseen asentoon että ne kypsyy yhtä tasaisesti kuin rintafileetkin.
Google vinkkisi olivat kyllä oikein.
Saattaa olla että kokonainen broisku ei kattilassa yhdellä litralla nestettä ihan kokonaan peity 🤔. Miksi valkkarinn pitää olla jääkaappikylmää? Kokille ehkä