
Broilerista tulee mäiskyä, kun se litataan lihanuijalla ennen uuniin menoa. Valmistustavan ansiosta kokonainen broileri kypsyy kuumassa uunissa jopa puolessa tunnissa.
Mäiskybroileri ja juustomuusi
Ainekset
Työvaiheet
-
Ota broileri huoneenlämpöön noin tunti ennen kypsennystä.
-
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Hienonna valkosipuli ja rosmariini kulhoon. Lisää voi, sinappi, suola ja pippuri. Sekoita.
-
Laita broileri työlaudalle ja lyö sitä rintarangan kohdalta muutaman kerran lihanuijalla, niin että ranka antaa periksi ja lintu aukeaa littanammaksi, perhosen muotoon. Hiero maustetahna kauttaaltaan linnun vatsa- ja nahkapuolelle. Nosta broileri leivinpaperin päälle pellille.
-
Kuori sipulit ja puolita valkosipulit pellille broilerin ympärille. Pirskottele öljyä sipuleille. Kypsennä uunissa noin 30–40 minuuttia. Tarkista broilerin kypsyys tikulla. Jos reiästä tuleva neste on kirkasta, lintu on kypsä.
-
Kuori ja paloittele perunat kattilaan. Keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Ota keitinvettä talteen runsas desi ja kaada loput pois. Raasta juusto. Vatkaa perunat muusiksi sähkövatkaimen pienimmällä teholla ja lisää joukkoon voi, keitinvettä ja juustoraaste. Vatkaa tasaiseksi. Tarkista suola.
-
Purista paahdetut valkosipulit lautaselle broilerin ja muusin seuraan.
Reseptiä editoitu 25.1.2021 klo 16.34: Kypsennysaika oli aiemmin noin 30 minuuttia, lisätty vaihteluväli.
En ihan luottaisi tuohon puolen tunnin kypsennysaikaan, olen itse usein valmistanut broileria aukileikattuna ja litteäksi levitettynä ja vähintään tunti on mennyt kypsennykseen.
Miksi hyvä ja mehukas liha pilataan nuijimalla nesteet pois?
Eli tässä on taas haettu asiaa joka on toteuttettu aivan päin helvettiä!Siis tämän "litteänlinnun"ohje vatii myös niiden luiden poisrenssaamisen niin että muoto pysyy samana,enpä uskö että kyseisen kirjoittajaja osaa ottaa nahallista lintua luuttomaksi mikä on tässä tarkoitus.PISTE.
@ Lipponen
Vaikka tuota broileria ei olekaan käsitelty minkään keittotaidon oppien mukaan, litistäminen (oikeat kokit eivät käytä sanaa mäisky) valmistustapana ei silti edellytä linnun tekemistä luuttomaksi. (Tosin oman ravintolani kokin laittaisin takaisin kokkikouluun jos hän tunaroisi linnun tähän muotoon.)
Yritän selittää asian maallikolle selkokielellä.
Litistetty (engl. spatchcocked tai butterflied) kana/broileri valmistetaan leikkaamalla ensin saksilla pois selkäranka, sitten murtamalla/litistämällä lintu rintalastan puolelta ja lopuksi levittämällä se tasaiseksi. Tätä broileria ei näy olevan leikattu auki, mikä on suuri virhe. Oikein leikattuna ja litistettynä koivet kääntyvät ns ”ujoon” asentoon, ”polvet” sisäänpäin (toisin siis kuin tässä joka on eräänlainen ”ota ja omista” -asento). Näin linnusta tulee ”perhonen” (butterfly). Kun lintu kypsennetään siinä muodossa, liha kypsyy tasaisemmin ja pysyy mehevämpänä kuin kypsennettäessä ”pyöreänä”. Samalla nahasta tulee erityisen rapeaa kun mikään osa nahasta ei ole piilossa. Perhosleikattu kana voidaan myös grillata ilman varrasta, koska tällä tavalla myös reidet saavat tasaisemmin lämpöä vaikka kana kypsyykin tasaisella alustalla. Ja kyllä, oikein tehtynä perhosleikattu kana kypsyy lähes puolta nopeammin kuin kokonaisena. Tämän 365-reseptin kanasta en ihan lähtisi lyömään vetoa.
Ranskassa käytetään "mäiskyyn " kukonpoikaa, eli à la diable ( pirun tapaan). Juu ei. ei sitä elukaa, oli sitten kukonpoika tai roipeli, oo mitään järkeä muijia. Piru se on koska joko kastike tai kuorrutus tai molemmat on voimakkaita.
Tosiaan! Lyttykana! "Mäiskyruoka" ei kauheasti ruokahalua herätä. Yrittäisitte nyt edes antaa näille annoksillenne tolkullisia nimiä.