Me Naiset on lisännyt 1311 reseptiä.
Linkitetty 67 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Yllätä sunnuntaipöydässä siideriglaseeratulla broilerilla. Ahkera valelu pitää huolen broilerin mehevyydestä. Samassa vuoassa kypsyvät lisukkeeksi sopivat omenat ja porkkanat.

Milloin valmistit viimeksi ruuaksi kokonaisen broilerin? Se on helpompaa kuin muistitkaan. Näiden vinkkien avulla onnistut varmasti:

  1. Ota broileri ajoissa huoneenlämpöön. Kuten lihan valmistuksessa yleensäkin, kypsyminen etenee tasaisimmin, kun broileria ei työnnetä jääkaappikylmänä uuniin.
  2. Täytä broileri. Hyviä täytteitä ovat esimerkiksi omenalohkot ja  tuoreet yrtit, joiden maut imeytyvät lihaan kypsennyksen aikana. Voit halutessasi sitoa paistilangalla kanan jalat yhteen.
  3. Sivele broilerin pinta öljyllä. Näin saat kanaan rapean pinnan. Öljyäminen estää myös kosteuden haihtumista broilerista, jolloin lopputuloksesta tulee mehevämpää.
  4. Käännä broileri kerran kypsennyksen aikana. Näin broileri kypsyy tasaisesti ja vältät esimerkiksi rintalihan kuivumisen.
  5. Valele broileria liemellä ahkerasti. Valeluun sopii esimerkiksi kokoon keitetty siideri. Voit nostella lientä vuoasta broilerin pintaan kypsennyksen aikana lusikalla.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1½ t
Vaikeustaso
Helppo

Siideribroileri

Ainekset

1
(noin 1,3 kg)
kokonainen broileri
1
pieni
omena (hapan lajike)
4
oksaa
timjamia
2
rkl
öljyä
2
tl
suolaa
Siideriglaaseeraus
½
l
puolikuivaa omenasiideriä
Lisäksi
4
omenaa (hapan lajike)
6
värikästä porkkanaa
1
rkl
rypsiöljyä
1
tl
sormisuolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Ota broileri huoneenlämpöön vähintään ½ tuntia ennen kypsentämistä. Keitä siideriä kattilassa ilman kantta, kunnes sitä on jäljellä noin 1 ½ dl. Kuumenna uuni 200- asteiseksi.
  2. Taputtele broileri kuivaksi talouspaperilla. Leikkaa omena puoliksi. Täytä broileri omenalla ja timjamilla. Sido linnun jalat narulla ja leikkaa siipien kärjet saksilla. Hiero broileri kauttaaltaan öljyllä ja mausta suolalla.
  3. Nosta broileri isoon uunivuokaan tai uunipannulle rintapuoli alaspäin. Paista näin 15 minuuttia.
  4. Kuori ja paloittele sillä aikaa porkkanat. Lohko omenat.
  5. Nosta vuoka uunista. Käännä broileri rintapuoli ylöspäin ja valele pinta siiderillä. Lisää vuokaan porkkanat ja omenat. Valuta kasvisten päälle öljy ja mausta.
  6. Laske uunin lämpö 175 asteeseen, nosta vuoka takaisin uuniin. Valele broileria siiderillä 15 minuutin välein, noin 45 minuutin ajan, kunnes broileri on kypsä. Anna broilerin vetäytyä hetki ennen paloittelua.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2603 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Kun voikukkia näkyy keskikesällä enää harvakseltaan, lehtiä voi vielä poimia käyttöön. Kokeile niitä paistettuna broilerin seurassa. Paistaminen pyöristää voikukanlehtien makua, samoin kuin sinappinen kermakastike.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Maissikananrinnat ja paistetut voikukanlehdet

Ainekset

4
maissikananrintaa
1–2
rkl
voita
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
Voikukanlehdet
2
l
voikukan (nuoria) lehtiä
2
valkosipulinkynttä
1
salottisipuli
1
rkl
voita
2
dl
kuohukermaa
2
tl
hunajaa
2
tl
kokojyväsinappia
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Paista kananrintoja voissa pannussa noin 2 minuuttia molemmin puolin. Siirrä kananrinnat uunivuokaan, mausta suolalla ja pippurilla. Kypsennä kanaa uunissa noin 10–15 minuuttia palojen koosta riippuen.

  2. Huuhtele voikukanlehdet ja kuivaa ne pyyhkeen sisällä. Kuori ja hienonna valkosipulit ja sipuli. Kuullota sipuleita voissa pari minuuttia. Lisää voikukanlehdet ja paista noin minuutti. Lisää kerma, hunaja ja sinappi ja kuumenna kiehuvaksi. Siirrä pannu pois liedeltä ja mausta paistos suolalla ja pippurilla.

Vinkki Voit kypsentää kananrinnat myös grillissä. Kypsennysaika keskilämpöisessä grillissä on noin 10–15 minuuttia. Kääntele paloja välillä.

Kommentit (0)

Värikäs ja maukas arkiruoka.

Balkanin perussäilyke ajvar ja lehtikaali tuovat makua ja väriä tähän pastaruokaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
30-40 min
Vaikeustaso
Helppo

Ajvar-kanaa lehtikaalin ja tagliatellen kera

Ainekset

1
kg
broilerin rintafileitä
1
pkt
pekonia
1,5
dl
ranskankermaa
1,5
dl
ajvar (vahvuus maun mukaan, ite käytän vahvaa)
1
dl
kanalientä
suolaa ja pippuria
voita paistamiseen
Lisukkeet
500
g
tagliatelle
250
g
lehtikaali
2
rkl
rapsiöljyä lehtikaalin paistamiseen
suolaa ja pippuria
parmesania annosten päälle

Työvaiheet

1. Leikkaa kanafileet 3-4 osaan pituussuunnassa. Suolaa ja pippuroi. Ruskista voissa ja siirrä pataan (tai sivuun, jos paistat korkeareunuksisessa pannussa)
2. Pilko pekoni pienemmiksi paloiksi ja paista kuumassa paistinpannussa rapeaksi
3. Yhdistä ruskistetut kanat, pekonit, ranskankerma, ajvar ja kanaliemi samaan pannuun/pataan ja anna kypsyä 10 min. Suolaa ja pippuroi tarvittaessa.
4. Keitä tagliatelle pakkauksen ohjeen mukaan kastikkeen kypsyessä. Valuta kypsä pasta.
5. Poista lehtikaalista kovat osat ja paloittele (jos ei ole valmiiksi paloiteltua). Paista rapsiöljyssä pehmeäksi. Suolaa ja pippuroi
6. Sekoita pasta, kana-ajvarkastike ja lopuksi lehtikaali keskenään. Lehtikaalin voi tarjoilla myös erikseen. Ripottele annosten päälle parmesania.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2603 reseptiä.
Linkitetty 74 keittokirjaan.
OHJE Dani Hänninen KUVA Tuomas Kolehmainen

Raparperi saattaa kuulostaa oudolta suolaisissa ruuissa, mutta grillattuna se luo täydellisen kombon broilerin ja halloumin kanssa. Tätä yllättävää grilliruokaa kannattaa ehdottomasti kokeilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Raparperi-broilerivartaat

Ainekset

400
g
broilerinfileetä
200
g
halloumijuustoa
2
raparperinvartta
Rosmariini-hunajaöljy
2
rosmariininoksaa
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
rypsiöljyä
1
tl
hunajaa
1
tl
suolaa
Smetanavaahto
1
prk (120 g)
smetanaa
1
rkl
omenaviinietikkaa
½
tl
suolaa
Lisäksi
4
varrastikkua

Työvaiheet

  1. Kuumenna grilli. Leikkaa fileet, halloumi ja raparperi 3 cm:n paloiksi ja pujota varrastikkuihin. Laita vartaat laakeaan astiaan.

  2. Hienonna rosmariininlehdet ja valkosipuli ja laita kulhoon. Lisää öljy, hunaja ja suola. Valuta mausteöljyä vartaille ja säästä loput tarjoiluun.

  3. Vaahdota smetana, etikka ja suola löysähköksi vaahdoksi.

  4. Grillaa vartaita käännellen noin 10 minuuttia. Siirrä tarjoiluastiaan ja valele jäljelle jäänyt mausteöljy vartaiden pintaan. Tarjoa smetanavaahdon kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2603 reseptiä.
Linkitetty 51 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Hapokkaat raparperinvarret antavat vinkeää makua esimerkiksi salaatteihin, paistoksiin ja kastikkeisiin. Puhtaalta paikalta kerätyt kurtturuusun terälehdet käyvät mausteeksi ja somisteeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Timjamibroileri ja raparperikuskus

Ainekset

1
pkt (480 g)
broilerin sisäfileitä
2
rkl
oliiviöljyä
4
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
1
tl
suolaa
½
sitruunan mehu
Raparperikuskus
8
aprikoosia
2
raparperinvartta
2
kesäpunasipulia varsineen
2
rkl
oliiviöljyä
2
dl
kuskusia
1
rkl
hunajaa
3–4
dl
kiehuvaa vettä
1
tl
suolaa
Lisäksi
2
dl
syötäviä kukkia (esim. puhtaalta paikalta kerättyjä kurtturuusuja)

Työvaiheet

  1. Tee kuskus. Halkaise aprikoosit ja poista kivet. Viipaloi raparperit ja sipulit. Kuullota sipulia öljyssä minuutti, lisää aprikoosit ja paista 1–2 minuuttia, kunnes ne saavat vähän väriä. Lisää raparperit, kuskus ja hunaja sekä 3 dl kiehuvaa vettä. Sekoita hyvin ja peitä kannella. Anna hautua keskilämmöllä 5 minuuttia. Lisää tarvittaessa ½– 1 dl kuumaa vettä. Mausta kuskus suolalla.

  2. Kuivaa broilerit ja paista niitä öljyssä pannussa keskilämmöllä 8–10 minuuttia välillä käännellen.

  3. Hienonna timjami. Mausta broilerit suolalla ja timjamilla. Purista sitruunamehu kuumaan pannuun, kiehauta ja anna haihtua.

  4. Koristele annokset syötävillä kukilla.

Kommentit (1)

Vanitas vanitatum et omnia van...

Eikä tämä kurttulehtiruusukaan kotimainen vaihtoehto ole. Toki kotipihan kurttulehtiruusun voi näinkin hävitää. Hävityksen takaraja on toukokuu 2022. Kuulostaa yhtä utopistiselta kuin Suomen hiilineutralius 2035.