Kodin Kuvalehti on lisännyt 732 reseptiä.
Linkitetty 57 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVAT Arto Vuohelainen

Kokonainen uunibroileri on täällä taas, entistä mehevämpänä! Salaisuutena on yrttivoi, jota sivellään kanan nahan alle. Sitrukset ja valkosipulit paahtuvat samassa vuoassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + 1 t 30 min kypsentäminen

Sitruuna-uunibroileri

Ainekset

1
(noin 1 1/2 kg)
kokonainen luomubroileri
4
sitruunaa
1
rosmariinin oksa
suolaa ja mustapippuria
4
rkl
voita sulatettuna
4
valkosipulia
2
limettiä
2
rkl
hunajaa
Yrttivoi
1
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
1
rkl
tuoretta oreganoa hienonnettuna
1
rkl
tuoretta rosmariinia hienonnettuna
3
valkosipulinkynttä hienonnettuna tai puristettuna
100
g
voita huoneenlämpöisenä

Työvaiheet

  1. Valmista ensin yrttivoi. Sekoita hienonnetut tuoreyrtit ja valkosipulinkynnet pehmeään voihin.
  2. Työnnä yrttivoi sormin broilerin nahan alle. Varo rikkomasta nahkaa. Nosta broileri pataan tai vuokaan rintapuoli ylöspäin.
  3. Pese sitruunat. Leikkaa yksi sitruuna puoliksi. Työnnä sitruunanpuolikkaat ja rosmariinin oksa broilerin sisään.
  4. Purista yhden sitruunan mehu ja valele broileri mehulla. Hiero nahkaan suolaa ja pippuria ja lorauta puolet voisulasta päälle. Sido koivet yhteen paistilangalla.
  5. Halkaise valkosipulit kuorineen. Leikkaa pestyt limetit ja loput sitruunat viipaleiksi. Asettele valkosipulit ja sitrukset broilerin kanssa samaan astiaan. Levitä valkosipulien pinnalle hunajaa.
  6. Kypsennä 220-asteisessa uunissa 20 minuuttia ja laske sitten lämpötila 190-asteeseen. Sivele loppu voisula broilerin rinnan ja koipien päälle. Kypsennä vielä noin tunti, kunnes broileri on kypsä ja sen pinta kauniin ruskea.

Vinkki! Nappaa kypsästä valkosipulista kynnet syötäväksi haarukan kärjellä. Dippaa paistoliemeen patonkia.

 

Kommentit (1)

Vierailija

En tee toista kertaa.Paistoaika liian lyhyt,liemi maistui kitkerälle varmaan kun sitruunoissa oli se valkoinen osa tallella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2918 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Väntsi KUVA Tuomas Kolehmainen ja Mikko Hannula

Situunaruohosta aromia saava kana viimeistellään polttavalla karamellisoidulla sipulilla, jota maustavat chili, kalakastike sekä kaffirlimetinlehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
2 t + 4 t marinointi
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunaruohokana

Ainekset

1
kg
luullisia ja nahallisia broilerin paistileikkeitä (reisipaloja)
MARINADI
2
sitruunaruohoa
6
valkosipulinkynttä
4
cm:n pala
tuoretta inkivääriä
1
limetin mehu
osterikastiketta
dl
kalakastiketta
osterikastiketta
dl
osterikastiketta
2
rkl
fariinisokeria
KARAMELLISOITU SIPULI
400
g
salottisipuleita
5
cm:n pala
tuoretta inkivääriä
1
punainen chili
1
dl
rypsiöljyä
5
kaffirlimetinlehteä (kuivattua)
1
rkl
kalakastiketta
2
rkl
vettä
TARJOILUUN
riisiä
limettiä

Työvaiheet

  1. Tee ensin marinadi: poista sitruunaruohoista kuivat kannat ja latvoista muutama senttimetri, sekä tarvittaessa uloin kuorikerros, jos sitruunaruoho on kuivaa. Aseta sitruunaruohot leikkuulaudalle ja mäiski niitä muutaman kerran veitsen hamarapuolella, jotta sitruunaruoho hieman pehmenee ja sen aromit irtoavat helpommin. Paloittele sitruunaruoho muutamaan osaan ja laita tehosekoittimeen.

  2. Paloittele kuoritut valkosipulinkynnet ja inkivääri muutamaan osaan ja lisää sitruunaruohojen kanssa tehosekoittimeen. Purista limetin mehu. Laita kaikki ainekset sekoittimeen ja soseuta karkeaksi marinadiksi.

  3. Kaada marinadi kulhoon kanan kanssa. Pyörittele kanoja marinadissa ja laita kylmään marinoitumaan 4–10 tunniksi. Sekoita paloja muutaman kerran marinoinnin aikana.

  4. Valmista karamellisoitu sipuli. Kuori ja leikkaa salottisipulit ohuiksi renkaiksi. Kuori ja hienonna inkivääri. Leikkaa chili ohuiksi renkaiksi, laita sivuun myöhempää käyttöä varten.

  5. Kuumenna öljy korkeareunaisessa pannussa keskilämmöllä, laita sipulit ja inkivääri öljyyn kuullottumaan. (Jos sipulit alkavat ruskistua, alenna lämpöä.) Murskaa kaffirlimetinlehdet kämmenissä ja ripottele sipuleiden joukkoon. Kuullota noin 20 minuuttia rauhassa sekoitellen välillä, kunnes sipulit ovat ihan pehmeitä ja alkavat muuttua läpinäkyviksi.

  6. Lisää chilirenkaat, kalakastike ja tilkka vettä sipuleihin, nosta hieman lämpöä ja odota että sipulit alkavat muuttua kullanruskeiksi, noin 10 minuuttia. Sekoittele seosta välillä. Kun sipuli on tahmeaa ja ruskistunut kauniisti, kumoa kulhoon ja pidä huoneen lämmössä grillaamiseen saakka.

  7. Valmistele grilli. Ota lihat huoneenlämpöön odottamaan grillin lämpenemistä. Nosta ne marinadista suoraan grilliin, grillaa suorassa lämmössä noin 10 minuuttia ahkerasti käännellen. Kun broilereissa on ruskistunut pinta, siirrä ne tarvittaessa epäsuoraan lämpöön kypsymään loppuun.

  8. Nosta lihat lopuksi grillistä, peitä foliolla ja anna hetken vetäytyä ennen tarjoamista. Lusikoi päälle karamellisoitua sipulia ja tarjoile riisin ja limetin kanssa.

Vinkki Sitruunaruohoja myydään vihannesosastolla yleensä neljän kappaleen paketeissa. Voit pakastaa ylimääräiset sitruunaruohot myöhempää käyttöä varten.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2918 reseptiä.
Linkitetty 31 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Kreikkalainen jyväpasta orzo toimii mainiosti yhden padan ruoissa. Se imee itseensä ihanasti makua kypsyessään yhdessä muiden ainesten kanssa, eikä kärsi hieman venähtäneestä keittoajastakaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + kypsennys 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Yhden padan kalkkunaorzo

Ainekset

400
g
kalkkunan rintafileetä
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
voita
2
tl
kurkumaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
4
dl
jyväpastaa (orzo)
6
dl
kanalientä fondista
2
dl
turkkilaista jogurttia
1
l
salaattipinaattia
2
dl
parmesaania raasteena

Työvaiheet

  1.  Leikkaa kalkkunan rintafilee reilunkokoisiksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli.
  2. Paista kalkkunakuutioita pari minuuttia voissa kannellisessa padassa tai kasarissa. Lisää joukkoon sipulit ja mausteet, ja jatka paistamista toiset pari minuuttia. Lisää orzo ja kanaliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta keskilämmöllä kannen alla 12–15 minuuttia, kunnes pasta on juuri ja juuri kypsää. Sekoita pataa muutaman kerran kypsennyksen aikana.

  3. Lisää padan joukkoon jogurtti ja pinaatti. Kuumenna nopeasti. Nosta liedeltä ja lisää parmesaani.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2918 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Ankka-annokseen tarvitaan vain muutama aines. Mehustuneet raparprit ja punaviini luovat tasapainoisen kokonaisuuden ankanrinnan ympärille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Ankanrinta ja pinot noir -raparperi

Ainekset

2
(n. 700 g)
ankan rintafileetä
tl
sormisuolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
PINOT NOIR -RAPARPERI
8
(800 g)
raparperinvartta
dl
pinot noir -viiniä
¼
dl
sokeria
2
tähtianista

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Viillä ankan rasvaan veitsellä ristikkokuvio, älä viillä lihaan saakka. Jätä liha odottamaan.

  2. Leikkaa raparperit 7 cm:n paloiksi. Laita ne uunivuokaan. Lisää viini, sokeri ja tähtianikset ja kypsennä uunissa 20–25 minuuttia.

  3. Paista sillä aikaa ankanrinnat. Laita ne rasvapuoli alaspäin kylmään paistinpannuun. Kuumenna liedellä, kunnes rasva on lähes kokonaan sulanut ja pinta on kauniin ruskea, noin 10 minuuttia. Ota lihat pannusta ja valuta rasva toiseen astiaan. Laita ankanrinnat takaisin pannuun lihapuoli alaspäin, työnnä paistolämpömittari lihapalan keskelle ja paista noin 5 minuuttia, kunnes mittari näyttää 53–55 astetta. Voit myös kypsentää fileet loppuun 175-asteisessa uunissa, noin 7 minuuttia.

  4. Mausta liha suolalla ja pippurilla ja anna vetäytyä 10 minuuttia. Leikkaa fileet paksuiksi viipaleiksi ja ripottele niille hieman suolaa. Tarjoa pinot noir -raparperien kanssa.

Vinkki Ankanrasva säilyy kylmässä. Käytä se esimerkiksi perunoiden paistamiseen.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2918 reseptiä.
Linkitetty 28 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Väntsi KUVA Tuomas Kolehmainen ja Mikko Hannula

Georgialaisen keittiön makuja toistava adjika-kastike sopii marinoimaan kanaa sekä dippikastikkeeksi vaikka hatsapurille. Paahdettu munakoisojogurtti tasapainottaa adjikan poltetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
2 t + marinointi 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Kanavartaat ja adjika munakoisopedillä

Ainekset

800
g
broilerin luuttomia paistileikkeitä
1
rkl
paprikajauhetta
1
tl
rakuunaa
1
tl
juustokuminaa
1
tl
suolaa
1/2
sitruunan mehu
1
rkl
oliiviöljyä
1/2
dl
adjikaa (ohje alla)
pala (150 g)
savukylkeä
PAAHDETTU MUNAKOISOJOGURTTI
3
munakoisoa
4
dl
turkkilaista jogurttia
suolaa ja mustapippuria
LISÄKSI
tilliä, persiljaa, chilirouhetta (pul biber)

Työvaiheet

  1. Tee ensin adjika. (Ohje alla).
  2. Leikkaa leikkeet neljään osaan. Ripottele paloille suolaa. Hiero loput mausteet kanoihin. Anna marinoitua jääkaapissa 2 tuntia.
  3. Kuumenna grilli. Pistele munakoisoihin reikiä. Paahda munakoisot epäsuoralla lämmöllä pehmeiksi, noin 1 t. Jäähdytä. Leikkaa munakoisot auki ja lusikoi sisus kulhoon. Lisää jogurtti ja muussaa haarukalla karkeaksi. Mausta. Levitä vadille ennen tarjoilua.
  4. Leikkaa savukylki ½ cm:n viipaleiksi ja viipaleet edelleen neliön muotoisiksi paloiksi. Tikuta kanat ja savukylki vartaisiin.
  5. Grillaa vartaat kuumassa grillissä suorassa lämmössä ruskeiksi, noin 5 minuuttia. Nosta ne munakoison päälle, viimeistele yrteillä ja chilillä. Tarjoa adjikan kanssa.

Adjika

Ainekset

2
punaista paprikaa
1
rkl
korianterinsiemeniä
(2
tl
sarviapilan siemeniä, fenugreek)
2
tl
fenkolinsiemeniä
100
g
saksanpähkinöitä
10
valkosipulinkynttä
100
g
punaisia chilejä
2
dl
tuoretta korianteria hienonnettuna
50
g
persiljaa
2
rkl
valkoviinietikkaa
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
merisuolaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 220 asteeseen grillivastuksin. Puolita ja siisti paprikat. Aseta paprikanpuolikkaat pellille kuoripuoli ylöspäin. Paahda uunin yläosassa noin 30 minuuttia, kunnes kuori on tummunut. Laita paprikat kulhoon, peitä lautasella.
  2. Paahda siemeniä keskilämmöllä, kunnes ne alkavat tuoksua. Kumoa lautaselle. Paahda pähkinöitä noin 2 minuuttia ravistellen.
  3. Kuori valkosipulit. Pilko chilit (poista halutessasi siemenet) ja hienonna yrtit. Jauha ainekset monitoimikoneessa tahnaksi. Maista.

Kommentit (1)

Marjat414

Tsekkailin muita adjikaohjeita, löytyy monenlaisia. Tein muuten tämän ohjeen mukaan, mutta lisäsin kourallisen pikkutomaatteja (melkein kaikissa ohjeissa laitetaan tomaattia), vähensin chilin ja valkosipulin määrää, pähkinöitäkin sattui olemaan vähemmän kuin 100g. Fenkolin siemenet jäivät koviksi sattumiksi vaikka paahdoin ja yritin murskata, jättäisin pois. Hyvää tuli muuten, tätä lusikoi mieluusti suoraan kulhosta!