Helsingin Sanomat on lisännyt 353 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Kia Arpia ja Petra Wettenranta KUVA Tuomas Kolehmainen

Grillattu parsa kannattaa yhdistää melko voimakkaisiinkin makuihin. Ndujavoi sekä sardellivoi ovat todella herkullisia siveltynä kuuman parsan päälle. Ja ne sopivat myös muille grilliherkuille.

Parsa valmistuu grillissä siinä ajassa, kun esimerkiksi pihvi vetäytyy. Valele parsat öljyllä ja grillaa muutaman minuutin ajan. Nosta tarjoiluvadille ja laita muutama nokare maustevoita sulamaan päälle. Me sekoitamme voihin tahnaksi hienonnettuja suolaisia sardellifileitä ja sitruunankuorta tai nduja-tahnaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Maustevoit parsalle

Ainekset

Nduja-voi
150
g
voita
1–3
rkl
nduja-salamitahnaa
1
rkl
sitruunamehua

Työvaiheet

  1. Kuutioi voi kulhoon ja anna pehmetä. Koska nduja-purkeissa on suuria eroja mausteisuudessa, tahnaa kannattaa lisätä ruokalusikallinen kerrallaan ja maistaa välissä.
  2. Sekoita lopuksi joukkoon sitruunamehu ja tarjoa. Voit myös pakata voin tangoksi kelmuun ja säilyttää jääkaapissa tai pakastimessa.

Sardellivoi

Ainekset

150
g
voita
6
sardellifileetä
½
luomusitruunan kuori ja mehu

Työvaiheet

  1. Kuutioi voi kulhoon ja anna pehmetä.
  2. Hienonna sardellifileet veitsellä pieneksi. Lisää voin joukkoon.
  3. Raasta joukkoon sitruunankuori ja purista mehut. Sekoita haarukalla kaikki sekaisin ja tarjoa huoneenlämpöisenä. Voit myös pakata voin tangoksi kelmuun ja säilyttää jääkaapissa tai pakastimessa.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 353 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Rapeaksi paistettu valkosipuli, seesaminsiemenet ja chilihiutaleet muodostavat koukuttavan herkullisen ja polttavan mausteöljyn, jota tekisi mieli ripotella aivan kaiken päälle.

Tulinen valkosipuli-seesaminsiemenöljy on kesäpöydän monikäyttöisin maustaja. Sitä voi pirskotella niin salaattiin, grillattuihin kasviksiin, katkarapuihin, broileriin kuin pastan joukkoon. Öljy maistuu erinomaiselta myös grillimaissin tai kesäkasviksilla rikastettujen nuudelien kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 dl
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Rapea chili-valkosipuli-seesamiöljy

Ainekset

1
pieni kokonainen valkosipuli
1
rkl
rypsiöljyä
2
rkl
kuorellisia seesaminsiemeniä
1/2
d
rpsiöljyä
3
rkl
seesamiöljyä
1
rkl
soijakastiketta
2
rkl
chilihiutaleita
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
1
tl
rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuori valkosipulinkynnet ja viipaloi.
  2. Kuumenna ruokalusikallinen öljyä paistinpannulla. Lisää valkosipulinkynnet ja seesaminsiemenet. Paista sekoitellen, kunnes valkosipulit ovat kullanruskeita ja rapeita. Kaada seos heti kulhoon.
  3. Mittaa joukkoon rypsiöljy, seesaminsiemenöljy, soijakastike, chilihiutaleet, suola, sokeri ja mustapippuri.

Vinkki Chili-seesaminsiemenöljy säilyy jääkaapissa 4 viikkoa.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 353 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Rub eli kuivamausteseos paistuu lihan pinnalle maustekuoreksi, ja liha pysyy kuoren sisällä kostean mehevänä. Kokeile porsaan kaslerille tai broilerin paistileikkeille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
maustaa n. 1 kg lihaa
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Cajun rub

Ainekset

4
rkl
paahdettua sipulirouhetta
4
rkl
ruoko-, kookos- tai fariinisokeria
1
rkl
kuivattua timjamia
1
rkl
kuivattua oreganoa
1
tl
tummaa kaakaojauhetta
1
tl
(savu)suolaa
1
tl
mustapippurirouhetta
1
tl
cayennepippuria

Työvaiheet

  1. Mittaa kaikki mausteseoksen ainekset isoon mortteliin ja painele sekaisin. Kaada seos lasipurkkiin.
  2. Hiero mausteseosta lihan pinnalle. Jätä maustumaan puoleksi tunniksi huoneenlämpöön ennen kypsentämistä.
  3. Kypsennä grillissä epäsuoralla lämmöllä tai öljytilkassa paistinpannulla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2924 reseptiä.
Linkitetty 91 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Umamiset retiisit maistuvat sellaisenaan pikkusuolaisena alkupalana. Ne toimivat myös paistetun broilerin ja kalan kaverina ja tuovat lautaselle kaunista väriä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
5 min + kypsennys 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Misoretiisit

Ainekset

400
g
retiisejä
50
g
voita huoneenlämpöisenä
2
rkl
misotahnaa
3–4
dl
retiisin versoja (esim. Pinoa Foods tai Mimis)

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Pese ja leikkaa retiisit puoliksi. Levitä ne leivinpaperin päälle uunipellille.

  2. Sekoita voi ja misotahna tasaiseksi. Lisää misovoi pieninä nokareina retiisien joukkoon. Kypsennä uunissa 15 minuuttia. Sekoita retiisejä kerran kypsennyksen puolivälissä.

  3. Kääntele versot kuumien retiisien joukkoon. Tarjoa naposteltavana sellaisenaan, paistetun kalan tai broilerin lisukkeena.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 353 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Perunamuusia on helppo varioida sen mukaan, minkä kanssa sitä tarjoaa. Tämä sitruunalla maustettu muusi maistuu etenkin kalaruoan kaverina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-sitruuna-perunamuusi

Ainekset

800
g
jauhoista perunaa
2
valkosipulinkynttä
1
prk (120 g)
ranskankermaa tai smetanaa
1
dl
hienonnettuja yrttejä, esimerkisi tilliä
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
sitruunan kuoriraastetta
loraus keitinvettä, maitoa tai kermaa
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele perunat. Kuori valkosipulit. Laita ne suolalla maustettuun kiehuvaan veteen kattilaan ja keitä perunat kypsiksi, 15–20 minuuttia.
  2. Valuta perunoista vesi pois. Lisää joukkoon ranskankerma, yrtit sekä sitruunan mehu ja kuoriraaste. Soseuta perunat. Ohenna tarvittaessa keitinvedellä tai maidolla. Mausta suolalla.

Kommentit (0)