Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2375 reseptiä.
Linkitetty 138 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen
Tarjoa ruskea kastike esimerkiksi kasvis- tai lihapullien ja perunamuusin kanssa.
Tarjoa ruskea kastike esimerkiksi kasvis- tai lihapullien ja perunamuusin kanssa.

Ravintolatasoisen ruskean kastikkeen salaisuutena ovat kuivana paahdetut vehnäjauhot, reipas työtahti ja voi, joka lisätään kastikkeeseen vasta lopuksi.

Moni on oppinut valmistamaan ruskean kastikkeen ruskistamalla paistinpannussa seoksen, jossa on yhtä paljon rasvaa ja jauhoja.

Kokki ja ruokatoimittaja Anu Brask neuvoo tekemään toisin. Hänen mukaansa tasaisen ja täyteläisen ruskean kastikkeen salaisuus on vehnäjauhojen paahtaminen pannussa kuivina, ilman rasvaa. Paahtuneiden jauhojen joukkoon aletaan lisätä kasvis- tai lihalientä pikku hiljaa, kauhallinen kerrallaan.

Miksi tämä on hyvä tapa?

”Näin seosta on helpompi hallita ja se on helpompi vispata tasaiseksi. Tämä metodi voi vaatia muutaman harjoittelukerran, mutta sen jälkeen se onnistuu hyvinkin helposti ja on takuuvarma tapa tehdä ruskea kastike”, Brask sanoo.

Kastikkeeseen käyvät niin kasvis-, kana- kuin lihaliemikin. Valitsetpa niistä minkä tahansa, aloita kastikkeen valmistus tekemällä liemi ja jätä se odottamaan lieden luo. Muutkin ainekset on hyvä ottaa valmiiksi käden ulottuville lieden viereen, koska kastike valmistuu nopeasti.

Näin onnistut ruskean kastikkeen tekemisessä:

  1. Laita jauhot kuivaan kylmään pannuun ja kuumenna niitä hiljalleen. 
  2. Sekoita jauhoja rivakasti vispilällä pannun pohjaa myöten, sillä jauhot kärähtävät helposti. Kastikkeen tekemisen ajan on hyvä pysyä lieden ääressä. Jauhojen paahtumisessa kestää noin viisi minuuttia, riippuen pannusta ja liedestä.
  3. Lisää lientä kauhallinen kerrallaan, ja sekoita tasaiseksi ennen seuraavaa lisäystä.
  4. Lisää lopuksi voi ja mausteet. Lopuksi lisätty voi antaa makua ja kauniin kiillon. Anna kiehua ja saostua hiljaa poreillen. Tässä ohjeessa kastike maustetaan laakerinlehdillä, tuoreella mustapippurilla ja suolalla. Loraus soijakastiketta antaa kastikkeelle kivan umamilisän, vinkkaa Anu Brask.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta (n. 5 dl)
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Ruskea kastike

Ainekset

5
dl
vettä
1
liha- tai kasvisliemikuutio
5
rkl
vehnäjauhoja
2
laakerinlehteä
25
g
voita
mustapippuria myllystä
(suolaa)
(soijakastiketta)

Työvaiheet

  1. Kuumenna vesi ja liuota liemikuutio veteen. Jätä liemi odottamaan lieden luo.
  2. Mittaa vehnäjauhot kylmään paksupohjaiseen paistinpannuun. Laita pannu liedelle ja kuumenna keskilämmöllä koko ajan vispilällä sekoittaen. Jauhot alkavat hiljalleen paahtua ja ruskistua. Jauhojen paahtumiseen menee noin 5 minuuttia liedestä ja pannusta riippuen. Jos jauhot tuntuvat paahtuvan liian nopeasti, nosta pannu välillä pois levyltä.
  3. Kun jauhot ovat kauniisti ruskistuneet ja ne tuoksuvat paahtuneilta, siirrä pannu pois levyltä. Näin kastikkeen sekoittaminen tasaiseksi on helpompaa.
  4. Lisää lämmin liemi vehnäjauhoihin vispilällä sekoittaen, ensin noin desilitra kerrallaan, sitten hieman isommissa erissä. Sekoita kastiketta koko ajan voimakkaasti ja vispaa kastike kunkin liemierän lisäämisen jälkeen tasaiseksi. Kuumassa pannussa liemi alkaa kiehua ja vehnäjauhot suurustavat nesteen, vaikka pannu ei ole levyllä.
  5. Lisää laakerinlehdet ja pippuri kastikkeeseen. Siirrä pannu takaisin levylle ja anna kastikkeen kiehua ja saostua hiljalleen noin 5 minuuttia. Sekoita kastiketta samalla, ettei se paakkuunnu.
  6. Lisää voi kastikkeeseen. Mausta halutessasi suolalla ja/tai soijakastikkeella.

Vinkki: Jos kastike paakkuuntuu, kaada se kulhoon ja vispaa voimakkaasti sileäksi. Kuumenna kastike pannussa, siivilöi ja kuumenna vielä kerran.

Kommentit (2)

Vierailija

Onpa kauhee ja vaikee homma !

Vierailija

Tässä tulee sellainen pieni oleellinen ongelma, että jää voin ruskistumisen maku puuttumaan. Ja mitä toi soija siellä tekee🥴

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 174 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Elvi Rista

Kashmirin keittiön ylpeys on Rogan Josh, jonka joukossa lammaskuutiot muhivat suussasulavan mureiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1½ h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Rogan Josh, lammascurry

Ainekset

1
kg
luutonta lampaanlapaa tai -rintaa
vettä
2
tl
suolaa
2
sipulia
4
valkosipulinkynttä
½
dl
rypsiöljyä (tai gheetä)
2
rkl
tomaattipyreetä
10
vihreää kardemummaa
4
kokonaista neilikkaa
2
tl
jauhettua korianteria
2
tl
fenkolinsiemeniä
2
tl
inkivääriä
1
tl
chilijauhetta
1
tl
paprikajauhetta
1
tl
kurkumaa
1
tl
kardemummaa
2
laakerinlehteä
1
dl
paksua jogurttia
Tarjoiluun
keitettyä basmatiriisiä

Työvaiheet

  1. Kuivaa lihan pinta ja kuutioi liha. Laita lihakuutiot ja suola kattilaan. Lisää vet­tä, kunnes lihakuutiot lähes peittyvät.

  2. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 20 minuuttia. Nosta liha kattilasta, kuori vaahto pinnalta, siivilöi ja säästä keitinliemi.

  3. Kuori ja halkaise sipulit. Leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy tai ghee padassa. Ruskista sipuleita 5–10 minuuttia.

  4. Lisää lihat ja paista noin 5 minuuttia, kunnes ne saavat kauniisti väriä. Lisää valkosipuli, tomaattipyree ja kaikki muut mausteet paitsi laakerinlehdet. Paista vielä 1–2 minuuttia käännellen.

  5. Lisää 6 dl lihan keitinlientä sekä laakerinlehdet ja kuumenna kiehuvaksi. Anna hautua kannen alla hiljalleen kiehuen tunnin ajan. Jos nestettä haihtuu liikaa, lisää hieman lihan keitinlientä. Sekoita lopuksi joukkoon jogurtti. Tarkista maku.

  6. Poista laakerinlehdet ennen tarjoilua. Tarjoa keitetyn basmatiriisin, sekä halutessasi mangochutneyn ja raitakastikkeen kanssa.

Vinkki: Vihreää kardemummaa voi ostaa etnisistä kaupoista ja maustekaupoista.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 174 reseptiä.
Linkitetty 61 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Elvi Rista

Huolellisesti valmistettu currytahna on tämän intialaisen ruuan ydin. Lämmittävään curryyn uppoaa kikherneiden lisäksi yllin kyllin kasviksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Kasvis-kikhernecurry

Ainekset

Currytahna (noin 4 dl valmista tahnaa):
(600
g)
sipulia
(35
g)
tuoretta inkivääriä
6
valkosipulinkynttä
3
vihreää chiliä
1
rkl
rypsiöljyä
2
rkl
tomaattipyreetä
2
tl
korianteria
2
tl
juustokuminaa
1
tl
paprikajauhetta
1
tl
kurkumaa
1
tl
garam masalaa
1
tl
suolaa
Curryyn:
(100
g)
porkkanaa
1 (250
g)
punainen paprika
(250
g)
munakoiso
(400
g)
kesäkurpitsa
½–1
punaista chiliä
2
rkl
rypsiöljyä
2
dl
currytahnaa (ks. ohje yllä)
1
pkt (285 g)
säilöttyjä kikherneitä
1
tlk (400 g)
kookosmaitoa
tl
suolaa
Tarjoiluun:
keitettyä basmatiriisiä

Työvaiheet

  1. Valmista ensin currytahna. Kuori sipulit, inkivääri ja valkosipuli. Silppua sipulit, inkivääri, valkosipuli ja chili (siemenineen).

  2. Kuumenna 1 dl rypsiöljyä pinnoitetussa kattilassa tai kannellisessa paistokasarissa. Kuullota sipuleita muutama minuutti. Alenna sitten lämpöä ja hauduta sipuleita miedolla lämmöllä kannen alla 20–25 minuuttia välillä sekoitellen.

  3. Lisää inkivääri-, valkosipuli- ja chilisilppu. Nosta lämpöä ja kääntele seosta viitisen minuuttia. Lisää tomaattipyree ja kääntele vielä hetki. Kaada seos kulhoon.

  4. Mittaa samaan kattilaan tai paistokasariin 1 rkl rypsiöljyä. Kuumenna öljy ja lisää mausteet. Paahda mausteita 1–2 minuuttia (varo, etteivät mausteet kärähdä). Kaada mausteseos sipuliseoksen joukkoon.

  5. Lisää suola. Aja seos tasaiseksi sauvasekoittimella.

  6. Tämä seos riittää kahteen curryyn, joten jaa se kahteen osaan. Pakasta ylimääräinen annos tai laita se kannellisessa rasiassa jääkaappiin, jossa se säilyy 1–2 viikkoa.

  7. Valmista kasvis-kikhernecurry. Kuori ja halkaise porkkanat. Paloittele puolikkaat ohuiksi vinoviipaleiksi.

  8. Paloittele paprika kuutioiksi, samoin munakoiso. Halkaise kesäkurpitsa neljään lohkoon. Poista keskeltä vetinen siemenosa ja paloittele lohkot.

  9. Hienonna puolikas tai kokonainen punainen chili sen mukaan, haluatko miedompaa vai tulista currya (jos halut oikein tulisen ruuan, käytä koko chili ja myös sen siemenet).

  10. Kuumenna öljy laakeassa korkeareunaisessa paistokasarissa. Paista ensin porkkanoita muutama minuutti. Lisää sitten paprika ja paista hetki. Lisää munakoisot ja jatka paistamista. Lisää lopuksi kesäkurpitsa ja paista, kunnes kasviksissa on hyvä pintaväri.

  11. Lisää currytahna, valutetut kikherneet ja kookosmaito. Hauduta ilman kantta 5–10 minuuttia, kunnes kastike on sopivan sakeaa. Mausta suolalla. Tarjoa keitetyn basmatiriisin kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2375 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Upota siika hetkeksi kuumaan öljyyn ja ripota makuaineet päälle. Superherkullinen aasialaistyylinen kala valmistuu puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Uppopaistettu siika ja soija-chilikastike

Ainekset

2
(à 350 g)
perattua ja suomustettua siikaa
5
cm:n pala
inkivääriä
2
kevätsipulia
½
ruukkua
korianteria
3
tl
sormisuolaa
Soija-chilikastike
2
punaista chiliä
3
rkl
soijakastiketta
2
rkl
riisiviinietikkaa
Lisäksi
1
l
rypsiöljyä tai auringonkukkaöljyä

Työvaiheet

  1. Kuivaa kalat kauttaaltaan huolellisesti ja kääri ne kuivaan talouspaperiin, jotta saat pinnasta pois kaiken kosteuden.

  2. Kuori inkivääri ja leikkaa ohuiksi tikuiksi. Suikaloi kevätsipuli ja hienonna korianteri.

  3. Tee kastike. Viipaloi chilit. Sekoita soija ja etikka kulhossa. Lisää puolet chileistä, jätä loput koristeluun.

  4. Kuumenna öljy isossa wokkipannussa tai laakeassa padassa 180-asteiseksi. Jos käytössäsi ei ole mittaria, kokeile öljyn kypsyyttä esimerkiksi leipäpalalla. Öljy on tarpeeksi kuumaa, kun leipä paistuu poreillen öljyn pinnalla. (Pidä varmuuden vuoksi kansi käden ulottuvilla.)

  5. Kypsennä kalat yksi kerrallaan. Laita siika varovasti reikäkauhalla kuumaan öljyyn. Paista 3 minuuttia ja käännä kala. Jatka paistamista 3 minuuttia. Nosta siika reikäkauhan ja metallisen lastan avulla talouspaperille. Ripottele suolaa pinnalle. Paista toinen siika samoin. Siirrä kalat tarjoiluastiaan.

  6. Paista inkiväärisuikaleet öljyssä rapeiksi, noin 2 minuuttia. Levitä inkivääritikut, kevätsipuli, korianteri ja chilit kaloille. Tarjoa soija-chilikastikkeen kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2375 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Indonesialainen maapähkinä-kookoskastike sopii täydellisesti lämpimiin ja kylmiin salaatteihin. Joukkoon lisätty kuuma vesi saa kastikkeen notkistumaan ja soseutumaan tasaiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2½ dl
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Maapähkinä-kookoskastike

Ainekset

1
valkosipulinkynsi
1
limetti
1
dl
makeuttamatonta maapähkinävoita
½
dl
kookoskermaa
3
rkl
kuumaa vettä
1
rkl
soijakastiketta
1
rkl
(ruoko)sokeria

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta valkosipuli sauvasekoittimen kulhoon. Purista limetin mehu joukkoon.

  2. Lisää loput aineet ja soseuta tasaiseksi.

Kommentit (0)