
Vastustamattomin kesärisotto syntyy muutamasta raaka-aineesta. Tarjoa alkuruokana, väliruokana tai lisukkeena.
Viinisuositus: Kesäisen raikas risotto pääsee oikeuksiinsa viinin kanssa, jossa on hapokkuutta. Mukavan juhlava valinta on Wolfberger (W) Crémant d’Alsace Organic Brut, 16,49 e. Alsacelainen luomukuohuviini on pirteän mineraalinen, mutta siinä on myös hieman paahteisuutta, mikä sopii mainiosti risoton rakenteen kanssa. Vaihtoehto on ratisevan kuiva ja hieman pippurinen Steininger Reserve Ried Loisium Grüner Veltliner 2018, 18,99 e. Sen raikkaus tekee kokonaisuudesta pirteän ja korostaa tillin makua.
Italiasta lähtöisin oleva risotto on löytänyt tiensä yhä useamman kotikokin keittiöön. Syksyllä risotto saa seurakseen sesongin sieniä, talvella veriappelsiinia, keväällä sitruunaa ja tilliä.
Sitruuna-tillirisoton valmistaminen on yksinkertaista, mutta muutama seikka on hyvä ottaa huomioon. Ennen kasvisliemen ja valkoviinin lisäämistä, riisiä kuullotetaan sipulien kanssa öljyssä, kunnes ne ovat hieman läpikuultavia.
Nestettä lisätään risoton joukkoon hiljalleen, jotta riisit ehtivät imeä kaiken maun itseensä. Risotto kypsyy yleensä noin 15–20 minuutissa, mutta tarkempi kypsennysaika on hyvä tarkistaa riisipakkauksesta. Kypsän risoton joukkoon sekoitetaan sitruunan mehu ja kuori, voi sekä parmesaani. Lopuksi se viimeistellään tuoreella tillillä.
Sitruuna-tillirisotto
Ainekset
Työvaiheet
-
Tee ensin kasvisliemi ja pidä se kuumana.
-
Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota niitä öljyn ja voin seoksessa kattilassa noin 5 minuuttia. Lisää riisi ja kuullota muutama minuutti, kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää viini ja keitä, kunnes neste on haihtunut.
-
Lisää kasvislientä kattilaan kauhallinen kerrallaan ja sekoittele risottoa. Lisää lientä, kun edellinen erä on imeytynyt riisiin. Risotto kypsyy noin 15–20 minuutissa. Tarkista aika riisipakkauksesta.
-
Raasta parmesaani ja hienonna tilli. Säästä niitä hieman koristeluun. Pese sitruunat, raasta kuori ja purista 3 rkl mehua.
-
Sekoita voi, parmesaani, sitruunan mehu ja kuori kypsään risottoon. Lisää tilli ja pippuri. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Viimeistele annokset parmesaanilla ja tillillä.