Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2025 reseptiä.
Linkitetty 138 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivainen kuva Sami Repo

Falafelit onnistuvat käyttövalmiista säilykekikherneistä, mutta paras rouhea rakenne pyöryköihin tulee, kun ne tekee kuivatuista kikherneistä. Liota niitä yön yli, älä keitä.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4, noin 30 kpl
Valmistusaika
45 min + liottaminen 9 t + turvottaminen 1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Ne aidot falafelit

Ainekset

5
dl
kuivattuja kikherneitä
1
salottisipuli
4
valkosipulinkynttä
1
ruukku
lehtipersiljaa
1/2
ruukkua
minttua
1
tl
suolaa
2
tl
juustokuminaa
1
tl
jauhettua korianteria
1/4
tl
cayennepippuria
1/4
tl
kardemummaa
1
rkl
kikhernejauhoja
Lisäksi
5
dl
auringonkukkaöljyä

Työvaiheet

  1. Huuhtele kikherneet siivilässä. Laita ne kulhoon runsaaseen kylmään veteen ja liota jääkaapissa 8 tuntia. Huuhtele lionneet kikherneet hyvin ja anna kuivua siivilässä.
  2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Hienonna lehtipersiljasta 1 rkl tahinikastiketta varten ja laita sivuun odottamaan. Mittaa falafelien ainekset kikhernejauhoa lukuun ottamatta teho- tai sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta. Lisää kikhernejauho taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Laita taikina jääkaappiin turpoamaan vähintään tunniksi.
  3. Muotoile taikinasta tasakokoisia pyöreitä tai soikeita pyöryköitä.
  4. Kuumenna auringonkukkaöljy kattilassa tai korkeareunaisessa paistinpannussa. Mittaa öljyn lämpötila paistolämpömittarilla (170 °C) tai laske yksi falafel-pyörykkä öljyyn: kun pyörykkä kelluu, öljy on tarpeeksi kuumaa. Uppopaista falafelit kullanruskeiksi ja nosta ne talouspaperin päälle.
  5. Tarjoa falafelit tahinikastikkeen kera.
  6. Tahinikastike: Sekoita 1 dl tahinia, hienonnettu valkosipulinkynsi, ripaus suolaa ja 1 rkl hienonnettua lehtipersiljaa. Lisää 1 dl lämmintä vettä ja 1 sitruunan mehu.

Vinkki Tee kaksinkertainen annos ja laita puolet taikinasta pakastimeen. Siivilöi öljy jäähtyneenä ja käytä uudelleen.

Kommentit (6)

Vierailija

Onko ohje ihan turvallinen kun kikherneitä ei keitetä ollenkaan?

Katja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt13.5.2014

Hei

Kiitos kysymyksestä, jota varmaan moni muukin on pohtinut.  Ohje on turvallinen. Pavut pitäisi keittää ennen käyttöä, mutta kikherneitä ei välttämättä. Jo liotus tekee niistä helpommin sulavia. Toivottavasti innostut kokeilemaan ohjetta!

Bunny
Seuraa 
Liittynyt30.8.2017

Nehän uppopaistetaan, ei ne raakoina syödä...

Vierailija

Oli kyllä maailman huonoin ohje.

Hukkasin oman reseptin ja tämä poikkeaa siitä jonkin verran.

Uppopaistaessa koko pulla liukeni öljyyn. 

Vierailija

Todellakin, aloin lukea kommentteja vasta ekat pullat "paistettuani". Ne liukenivat öljyyn, joten loput laitoin uuniin, jottei koko taikina mene hukkaan. Falafeleja olen ennenkin tehnyt, mutta koskaan ei ole käynyt näin.

woosie

OLen kerran tehnyt tämän respetin mukaan ja pyöryköistä tuli vallan mainioita -  ehkä vähän liian kuivia.  Taisin puristaa liikaa nestettä pyöryköistä tekovaiheessa . Seuraavalla kerralla jätän vähän märemmiksi. En ihmettele, jos osalla pyörykät levisivät, koska taikina on  aika löysää.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2025 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Broilerinrinta paistuu vauhdilla kun se avataan perhoseksi. Kirsikkasalaatti on raikas lisuke, jonka juju on appelsiiniöljyssä pikamarinoitu punasipuli.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Broileriperhonen

Ainekset

4
broilerinrintafileetä
2
rkl
ruokaöljyä
1
tl
suolaa
1
pkt (100 g)
pippurijuustoa (Mustapekka)

Työvaiheet

  1. Kuumenna grilli keskilämmöllä.
  2. Leikkaa rintafileet perhosiksi: viillä veitsellä varovasti fileen sivusta noin fileen puoleenväliin ja avaa filee kirjan tapaan. Nuiji pihvejä kevyesti muovipussin tai tuorekelmun läpi.
  3. Sivele pihvit öljyllä ja mausta suolalla. Grillaa pihvit tai paista parila- tai paistinpannussa 2–4 minuuttia molemmin puolin.
  4. Leikkaa juusto neljäksi viipaleeksi ja laita kuumien pihvien päälle.

Kirsikkasalaatti

Ainekset

2
punasipulia
1
ruukku
basilikaa
1
l
kirsikoita
1
ps (100 g)
pinaattia
1
rs (100 g)
rucolaa
Kastike
4
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
appelsiinimehua
1
rkl
valkoviinietikkaa
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Yhdistä kaikki kastikkeen aineet isossa kulhossa ja sekoita tasaiseksi.
  2. Kuori ja viipaloi sipulit. Irrota basilikan lehdet ja siirrä ne odottamaan. Hienonna varret. Lisää sipulit ja basilikanvarret kastikkeeseen ja anna maustua 10 minuuttia.
  3. Poista halutessasi kirsikoista kivet. Huuhtele ja valuta pinaatti ja rucola.
  4. Jos tarjoat salaatin broileripihvien kanssa, valmista pihvit tässä vaiheessa.
  5. Sekoita kirsikat ja yrtit salaattiin juuri ennen tarjoamista.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 625 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Mikko Hannula

Vegaaninen puuro on runsaan omenainen, kirpeän puolukkainen ja pullollaan terveellistä kauraa. Herkku puuro kypsyy aamutoimien ohessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Uunikaurapuuro

Ainekset

1
rkl
öljyä
4
(n. 350g)
omenaa
1
dl
kuorellisia manteleita
5
dl
kauramaitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
dl
puolukoita
2
rkl
vaahterasiirappia
1/2
tl
suolaa
1/4
tl
kardemummaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele korkeareunainen noin 15 x 20 cm:n uunivuoka öljyllä.
  2. Huuhtele tai kuori omenat ja leikkaa ne paloiksi. Hienonna mantelit.
  3. Sekoita vuoassa omenat, mantelit, kauramaito, hiutaleet, puolukat, siirappi ja mausteet. Paista 35–40 minuuttia.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2025 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Pippurinen juustopasta cacio e pepe on ihana kesäruoka retiiseillä ja herneillä tuunattuna. Vartti vain ja valmista on!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Pippurinen retiisi-hernepasta

Ainekset

400
g
pastaa
1
rkl
kokonaisia mustapippureita
1
nippu (150 g)
retiisejä
1
ps (150 g)
sokeriherneitä
1
punainen chili
40
g
parmesaania raastettuna
4
rkl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Pastan kiehuessa paahda mustapippureita kuivassa pannussa 1 minuutti. Rouhi paahdetut pippurit huhmaressa.
  3. Viipaloi retiisit ja suikaloi herneenpalot. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna chili. Raasta juusto.
  4. Ota pastan keitinvettä 1 dl talteen ja siivilöi pasta. Kaada pasta takaisin kattilaan ja lisää juusto, öljy ja pippuria makusi mukaan. Lisää ½ dl keitinvettä kerrallaan ja sekoita voimakkaasti niin, että juusto sulaa kastikemaiseksi. Lisää retiisit, herneet ja chili. Mausta suolalla ja tarjoa heti.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2025 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Misotahnalla marinoitu, grillissä meheväksi paahdettu munakoiso vie jalat alta. Viimeistele herkku pistaaseilla ja rucolanversoilla, muuta ei tarvita!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2-4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Japanilaiset misomunakoisot

Ainekset

2
munakoisoa
1+ 2
rkl
ruokaöljyä
2
valkosipulinkynttä
½
sitruunan mehu
3
rkl
misotahnaa (esim. Yutaka)
1
rkl
sokeria
½
tl
suolaa
½
dl
pistaaseja kuorittuna
rucolan versoja

Työvaiheet

  1. Laita grilli kuumenemaan.
  2. Halkaise munakoisot pitkittäin. Viillä leikkuupintaan veitsen kärjellä kevyet ristiviillot. Sivele ristikkopinta öljyllä.
  3. Hienonna valkosipuli ja purista sitruunasta mehu. Sekoita misotahna, sitruunamehu, valkosipuli, sokeri ja suola kulhossa.
  4. Pane munakoisot leikkuupinta alaspäin grilliin paahtumaan noin 5 minuutiksi tai kunnes pinta on kullanruskea. Käännä munakoisot ja sivele leikkuupinnat misoseoksella.
  5. Siirrä munakoisot grillissä matalamman lämmön alueelle. Jatka kypsennystä grillikuvun alla 5–7 minuuttia eli kunnes munakoisot ovat läpikypsiä.
  6. Rouhi pistaasit. Viimeistele munakoisot pistaaseilla ja rucolanversoilla.

Kommentit (3)

Vierailija

Miksi sitruunan raastettu kuori? Alkup. Ohjeessa ei ole. Miksi pitää tehdä yksinkertaisesta aina pikkuisen vaivaalloisempaa?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Hmm, onkohan kommenttisi tullut vahingossa väärään reseptiin?

JooJoo

Miten onnistuisi uunissa valmistus?