Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3415 reseptiä.
Linkitetty 140 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Ohuen ohuet perunaviipaleet kypsennetään hitaasti vuoassa. Yön yli vetäytymisen jälkeen vuoasta leikatut harkot uppopaistetaan taivaallisen rapeiksi. Peruna ei ole koskaan ollut parempaa.

Tarvitseeko täydellisen rapeiden perunakerrosten valmistamiseen varata 15 tuntia? Kyllä, sillä lopputulos vie makutaivaaseen.

Perunaharkko on somessa ja kansainvälisillä sivustoilla vilahteleva villitys, joka pohjautuu ranskalaishenkiseen perunaterriiniin. Nyt terriiniä ei kuitenkaan syödä heti uunikypsennyksen jälkeen, vaan se pannaan yöksi jääkaappiin painojen alle prässäytymään, minkä jälkeen se leikataan paloiksi, jotka puolestaan saavat toisen kypsennyksen upporasvassa. Onneksi harkot saa syödä rapeuden menettämisen pelossa heti, koska mikään ei kuitenkaan pitäisi niistä erossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12-15 palaa
Valmistusaika
25 min + kypsennys ja jäähdytys 13-15 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Rapeat perunaharkot

Ainekset

1 1/2
kg
isoja jauhoisia perunoita
1
dl
öljyä
1 1/2
tl
suolaa
Lisäksi
1 1/2
l
öljyä uppopaistamiseen
2-3
tl
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja leikkaa perunat läpikuultavan ohuiksi viipaleiksi mandoliinilla. Laita viipaleet öljyn ja suolan kanssa kulhoon. Kääntele perunoita käsin, jotta öljy ja suola levittyvät perunoihin tasaisesti.
  2. Laita uuni kuumenemaan 125 asteeseen. Vuoraa suorakaiteen muotoinen leipävuoka (vet. 1½ l) leivinpaperilla niin, että paperi jää kauttaaltaan noin 15 cm vuoan reunojen yli. Lado perunat tiiviisti kerroksiksi vuokaan. Käännä paperin reunat peitoksi perunoiden päälle. Kypsennä uunissa 3 tuntia.
  3. Anna terriinin jäähtyä hetki. Laita terriinin päälle paino, esimerkiksi säilykepurkkeja. Siirrä vuoka jääkaappiin 10–12 tunniksi.
  4. Kumoa terriini leikkuulaudalle. Leikkaa terriinistä noin 2 cm leveitä harkkoja.
  5. Kuumenna öljy 170–180-asteiseksi paksupohjaisessa kattilassa tai padassa. Paista 3–4 harkkoa kerrallaan öljyssä noin 2 minuuttia, kerran kääntäen. Nosta harkot reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Ripottele sormisuolaa niiden päälle. Tarjoa heti.

Kommentit (6)

Lammenlumme

En löydä kommentointipaikkaa jossa voisin kysyä sitruuna-ricottapaloista. Täällä ei tietääkseni ole myytävänä perunajauhoa. Voiko sen korvata Maizena maissitärkkelyksellä?

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Moikka! Voit hyvin korvata perunajauhon maissitärkkelyksellä, ne käyttäytyvät leivonnassa lähes samoin.

Airikki

(Tämän kommenttiketjun pitäisi koskea reseptiä "Rapeat perunaharkot". Eikö toimitus pysty siirtämään väärässä paikassa olevia kommentteja?)

Toivottavasti kukaan ei lämmitä uunia vain po. harkkojen takia, se olisi sähkön haaskaamista. Samalla uunissa paistuu jotain muutakin. Milloin käsittelette sähkön säästämistä ruoanlaitossa?

soppamiejs

Turhaan siellä uunissa muuta lämmittää, pelkät perunaharkot vain. Jokainen voi miettiä omaa sähkönkäyttöään, minulle aivan se ja sama koska sähköä saa rahalla. 

Vierailija

Uunin lämpötila?

SL

125C näyttäisi ohjeessa olevan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3415 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.

ET-lehti on lisännyt 337 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3415 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström

Hirvi- tai peurapaisti onnistuu mainiosti jääpaistin menetelmällä, eli paistin voi nostaa suoraan pakastimesta uuniin. Aasialaisilla mausteilla ryyditetty makuliemi viimeistelee täydellisesti riistapaistin maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
40 min + 4 t paistaminen ja 1 vrk maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Riista-jääpaisti aasialaisittain

Ainekset

1
kg
jäistä hirvi- tai peurapaistia
LIEMI
2
l
vettä
5
cm:n pala
inkivääriä
3
valkosipulinkynttä
4
rkl
soijakastiketta
2
rkl
karkeaa merisuolaa
¼
dl
riisiviinietikkaa
1
rkl
sokeria
2
tähtianista
1
rkl
korianterinsiemeniä
1
rkl
paahdettua seesamiöljyä
LISÄKSI
4–8
paksoita
1
rkl
rypsiöljyä
KOOKOSRIISI
4
dl
jasmiiniriisiä
1
tlk (250 ml)
kookosmaitoa
2
dl
vettä
¼
tl
suolaa
SOIJA-SEESAMIKASTIKE
dl
soijakastiketta
4
rkl
paahdettua seesamiöljyä
2
rkl
riisiviinietikkaa
(1
punainen chili)

Työvaiheet

  1. Laita jäinen paisti uunivuokaan ja kypsennä 100-asteisessa uunissa 3–4 tuntia. Työnnä kahden tunnin jälkeen lihaan paistilämpömittari. Kypsennä 62-asteiseksi. Tällöin liha punertaa sisältä. Jatka paistamista, jos haluat lihasta kypsempää.

  2. Kun lihan lämpötila alkaa lähestyä haluttua, kiehauta vesi isossa kattilassa. Paloittele inkivääri ja kuori valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää loput liemen ainekset. Nosta kattila liedeltä.

  3. Upota paisti suoraan uunista kuumaan liemeen. Nesteen tulee peittää liha. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, siirrä kattila peitettynä kylmään ja anna lihan maustua liemessä vuorokauden verran.

  4. Leikkaa paksoit puoliksi. Kuumenna öljy pannussa ja paista paksoit ensin leikkauspuolelta kauniin ruskeiksi. Käännä kasvikset, peitä pannu kannella ja anna hautua matalalla lämmöllä noin 5 minuuttia.

  5. Valmista kookosriisi. Huuhtele riisi ja laita kattilaan. Lisää kookosmaito, vesi ja suola. Kuumenna kiehuvaksi. Laske lieden lämpö aivan pienelle, peitä kattila kannella ja anna hautua noin 15 minuuttia.

  6. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Jos käytät chiliä, viipaloi se joukkoon.

  7. Ota liha mausteliemestä, valuta hetki ja viipaloi tarjolle. Tarjoa lisäksi paksoita, soija-seesamikastiketta ja kookosriisiä. Koristele halutessasi viipaloidulla chilillä.