Soppa365 on lisännyt 294 reseptiä.
Linkitetty 77 keittokirjaan.
OHJE ja KUVA Sanna Maskulin

Iranilaisen keittiön kulmakiviin kuuluva tahdig on ehkä kauneinta, mitä basmatiriisistä saa aikaan. Tahdig on vähän kuin riisistä tehty ”keikauskakku”, jonka päällä on paistettu rapea, syvän paahteinen pinta ja alla höyryävän kuuma, ilmava riisi.

Mikä ihana maku. Mutta ikinä en onnistu! Tämä oli pitkään ajatus, kun haaveilin iranilaisen tahdig-riisin tekemisestä itse. Onneksi löysin Samin Nosratin version, jolla onnistuin ensimmäisellä yrittämällä.

Kun vertailimme Lähi-idän ja Espanjan keittiöön hurahtaneen ystäväni kanssa tahdigin reseptejä (niitä on todella paljon), ystävän silmät kirkastuivat: tahdigilla ja paellalla on selvästi sama äiti! Paellassakin yksi herkullinen elementti on soccarrat eli rapeaksi paahtunut pohjakerros.

Iranilaisella kokkauskurssilla opettajamme Feri Ghashghaei näytti, miten tahdig tehdään perinteisellä tavalla. Hän neuvoi, että etenkin aloittelijan kannattaa valita laadukasta, erityisen pitkäjyväistä riisiä. Sen tunnistaa paketin kyljessä olevasta merkinnästä 1121, joka viittaa riisinjyvän pituuteen. Tätä riisiä löytää varmimmin Lähi-idän elintarvikkeisiin erikoistuneista kaupoista. Toki tavallinenkin basmatiriisi käy, mutta laadukas ja pitkäjyväinen basmatiriisi tuottaa erityisen ilmavan rakenteen vaikka se vähän kypsyisi ylikin. 

Olennaista tahdigissa on kaksivaiheinen kypsennys. Ensin riisi keitetään täpäkästi suolatussa vedessä ”al denteksi”. Suolaa saa olla paljon, kuten pastassakin, sillä esikypsennysaika on lyhyt. Samin Nosrat lisää veteen jopa 6 ruokalusikallista hienoa merisuolaa, jolloin vesi maistuu erittäin suolaiselta merivedeltä. Pikakeittämisen jälkeen riisi huuhdotaan kylmällä vedellä. Loppukypsennys tehdään höyryttämällä kattilassa tai pannussa, jonka pohjalla on rasvaa.

Ennen kuin riisiä aletaan kypsentää,  riisi huuhdellaan huolellisesti. Tämä työvaihe on tuttu sushintekijöille: tarkoitus on, että riisin tärkkelys huuhdotaan pois. Ferin mielestä vielä parempi keino on liottaa riisiä vähintään 4 tuntia kylmässä vedessä ennen valmistuksen aloittamista.

Olen kuitenkin noudattanut kokkitoteemini Samin Nosratin resepiä, jossa riisi huuhdotaan. Tämä ei kuitenkaan ole tärkein syy, miksi Nosratin reseptistä tuli kertaheitolla luottoreseptini. Syy on se, että Nosratin tahdig kypsennetään tavallisessa, pinnoitetussa paistinpannussa ilman kantta.

Tämä pieni ero tekee reseptistä helpomman, sillä perinteisin tapa on tehdä höyrykypsentäminen kannellisessa, paksupohjaisessa, laakeassa kattilassa. Tässä kypsennystavassa haasteena on optimoida lämpötila juuri sopivaksi. Jos lämpötila on liian mieto, riisi ei rapeudu. Jos taas lieden lämpötila on liian ärhäkkä, rapea paahtopinta saattaa kärähtää. Kannen alla olevan riisin kypsymistä on myös vaikeampi tarkkailla ja nuuhkia. Paistinpannussa tehtynä riisin paahteinen tuoksu jo kertoo, missä vaiheessa aletaan olla maalissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Tahdig-riisi Nosratin tapaan

Ainekset

5
dl
pitkäjyväistä basmatiriisiä (1121)
4
l
vettä
3-4
rkl
suolaa
3
rkl
turkkilaista jogurttia (10 % rasvaa)
3
rkl
voita
3
rkl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Laita riisiä varten vesi kiehumaan isoon kattilaan.
  2. Mittaa riisi isoon kulhoon ja huuhdo riisi huolellisesti koko ajan käsillä sekoittaen ja ”pesten”. Huuhdo riisi vähintään viisi kertaa tai kunnes vesi on kirkasta.
  3. Kun keitinvesi kiehuu, lisää veteen reippaasti suolaa, vähintään 3-4 rkl. Jos haluat noudattaa tarkasti Nosratin ohjetta, lisää 6 rkl hienoa merisuolaa. Vesi saa olla todella suolaista, sillä riisiä keitetään vain muutama minuutti, jolloin suola ei ehdi imeytyä liiaksi.
  4. Lisää riisi ja keitä 6-8 minuuttia välillä puuhaarukalla tai kauhalla sekoitellen. Riisi saa jäädä ”al denteksi” eli siinä saa olla purutuntumaa.
  5. Kaada riisi tiheään siivilään ja huuhdo se juoksevalla, kylmällä vedellä. Valuta riisi.
  6. Ota 3 dl riisiä kulhoon ja sekoita joukkoon jogurtti.
  7. Kuumenna isossa, pinnoitetussa paistinpannussa tai kasarissa voi ja öljy. Voit käyttää pelkkää öljyä, mutta voi antaa tahdigille upean, paahteisen hieman popcornmaisen makuvivahteen.
  8. Kun voi alkaa kuplia, lisää pannun pohjalle jogurttiriisi ja tasoita sen pinta kauttaaltaan kevyesti.
  9. Lisää loppu riisi pannuun ja tasoita pinta varovasti. Pistele puukauhan varrella riisiin muutama kolo. Älä unohda tätä tärkeää työvaihetta, sillä nämä kolot toimivat riisiin muodostuvan höyryn ”pakoreittinä” ja varmistavat, että riisi ei pala. Tarkista kypsentämisen alkuvaiheessa, että pannussa on rasvaa sen verran, että se nousee hieman riisin reunalle. Tarvittaessa voit lisätä hieman öljyä pannuun reunaa myöten (tai kolojen kautta).
  10. Kypsennä riisiä keskilämmöllä 15-20 minuuttia ja käännä pannua 3-4 minuutin välein hieman myötäpäivään. Kun pannua liikutellaan vähitellen ympäri, riisin pohja kypsyy tasaisesti. Viimeistään 20 minuutin kuluttua pannun pohjalla oleva jogurttiriisi on saanut jo hieman kullankeltaista väriä. Voit varovasti tarkistaa värin pannun reunasta lastan avulla. Jos pohja ei vielä ole saanut väriä, jatka kypsentämistä hetki.
  11. Vähennä lämpöä ja kypsennä vielä 15-20 minuuttia miedolla lämmöllä. Kypsentämisen aikana riisin pohja rapeutuu ja saa lisää väriä, kun taas pinnalla oleva riisi hieman kohoaa ilmavammaksi. Jatka kypsennystä, jos näyttää, että riisi ei ole valmista.
  12. Pyöräytä riisi pannun reunoja myöten lastalla, jotta riisi irtoaa helposti pannusta. Nosta pannu liedeltä. Aseta pannun päälle iso lautanen ja pyöräytä nopeasti ylösalaisin. Tahdigin pitäisi irrota kauniina kakkuna lautaselle. Tarjoa  lisukkeena tai nauti sellaisenaan paksun turkkilaisen jogurtin kanssa. 

Kommentit (1)

Vierailija

Tämä on todella hyvää. Ei kannata jännittää mikäli ei ensimmäisellä kerralla onnistu täydellisesti niin syömiskelpoista varmasti tulee kuitenkin. Tahdighin voi tehdä myös perunasiivuista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.