
Tähän syksyiseen risottoon tulee kurpitsaa monessa muodossa. Rivakka sekoittaminen tekee koostumuksesta ihanan samettisen.
Tästä risotosta löytyy kurpitsaa kolmella tapaa. Valmistus vaatii hieman aikaa, mutta on ehdottomasti sen arvoista, sillä lautanen tekisi mieli nuolla puhtaaksi.
Risoton upea oranssi väri syntyy uunissa paahdetusta ja sen jälkeen soseutetusta kurpitsasta. Paahtaminen syventää kurpitsan makuja enemmän kuin keittäminen. Soseen lisäksi kurpitsakuutioita paistetaan pannulla voissa ja vaahterasiirapissa, jolloin niiden pinta karamellisoituu rapeaksi.
Näiden lisäksi risoton pinnalle lisätään lopuksi pieniä pikkelöityjä kurpitsakuutioita. Makujen ja rakenteiden yhdistelmä on taivaallinen. Muista, että risoton tulee olla koostumukseltaan löysää ja että se ei odota ruokailijoita.
Kurpitsarisotto
Ainekset
Työvaiheet
-
Laita uuni kuumenemaan 175-asteiseksi. Leikkaa kurpitsa puoliksi ja sen jälkeen lohkoiksi. Poista siemenosa. Leikkaa terävällä veitsellä kuoret pois ja kuutioi 500 grammaa kurpitsaa samankokoisiksi paloiksi leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. (Jätä loput kurpitsasta pöydälle odottamaan.)
-
Valuta pellillä olevien kurpitsapalojen päälle 2 rkl oliiviöljyä ja mausta suolalla. Nosta pelti uuniin ja paahda, kunnes kurpitsa on pehmeää eli noin 30 minuutin ajan.
-
Leikkaa odottamaan jätetystä kurpitsasta noin desilitran verran mahdollisimman pieniä kuutioita. Mittaa pieneen kasariin 1–2–3-liemen ainekset. Keitä, kunnes sokeri on sulanut. Nosta pois liedeltä ja lisää kurpitsakuutiot kuumaan liemeen.
-
Leikkaa lopusta kurpitsasta isompia kuutioita (noin 2 cm x 2 cm).
-
Lämmitä oliiviöljyä pannussa ja ripottele siihen salvianlehdet. Anna tiristä hetki ja nosta lehdet sitten atuloiden avulla talouspaperille. Salvianlehti on valmis kun se on rapea, läpikuultava ja vihreä. Ruskeaksi muuttunut lehti on ollut liian pitkään pannulla.
-
Lisää isot kurpitsakuutiot pannuun. Paista keskilämmöllä, kunnes kurpitsa pehmenee. Lisää vaahterasiirappi ja 2 rkl voita ja jatka paistamista, kunnes kurpitsa on karamellisoitunut rapeaksi ja kullanruskeaksi. Jätä odottamaan.
-
Ota kurpitsapelti uunista, siirrä palat kulhoon ja kaada joukkoon muutama desilitra kasvis- tai kanalientä ja soseuta tasaiseksi sauvasekoittimen avulla.
-
Lisää loppu kana- tai kasvisliemi kattilaan ja lämmitä höyryäväksi.
-
Raasta parmesaani kulhoon. Kuori salottisipulit ja hienonna mahdollisimman pieneksi.
-
Aloita risoton valmistus. Lisää pannulle loraus oliiviöljyä ja kuullota keskilämmöllä sipulia muutaman minuutin ajan, kunnes sipuli muuttuu läpikuultavaksi. Lisää riisi ja tarvittaessa vielä loraus oliiviöljyä, ja paahda riisiä muutaman minuutin ajan. Lisää valkoviini ja keitä, kunnes viini on haihtunut. Lisää sitten kauhallinen lientä ja keitä, kunnes liemi on lähes kokonaan imeytynyt riisiin. Lisää toinen kauhallinen ja anna imeytyä. Jatka näin 10 minuutin ajan. Lisää sitten kurpitsasose joukkoon lusikallinen kerrallaan. Maista riisiä ja jatka liemen lisäämistä, kunnes riisi on valmista eli riisissä on purutuntumaa, mutta se ei ole liian kovaa (noin 15–16 minuuttia). Lisää sitten vielä kauhallinen lientä. Risoton rakenne muistuttaa nyt velliä.
-
Pyydä viimeistään tässä vaiheessa ruokailijat pöytään. Lisää raastettu parmesaani sekä voi pieninä kuutioina risoton joukkoon ja sekoita rivakasti. Voit toisella kädellä samalla heilautella pannua. Jatka näin, kunnes voi ja parmesaani ovat sulaneet, ja huomaat, että risoton rakenne on muuttunut kuohkeaksi, kiiltäväksi ja pehmeäksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
-
Rakenna annokset. Lusikoi keko risottoa lautasen keskelle ja lyö kämmenellä lautasen pohjaa, kunnes riisi on levinnyt tasaisesti lautaselle. Ripottele päälle karamellisoitua kurpitsaa ja pikkelöityä kurpitsaa. Koristele rapeilla salvianlehdillä. Tarjoa heti.
-
Tarjoile heti. Muista, risotto ei odota ruokailijaa vaan ruokailija risottoa.
Olipa hyvin tehty resepti.
Kurpitsapikkelsi on jo kaapissa, joten nyt salvian paistoon!