
Vaalea, tanakka osterivinokas muistuttaa rakenteeltaan kampasimpukkaa. Sienistä saa marinoimalla ja paistamalla ihanat vegealkupalat juhlapöytään.
Paistetut osterivinokkaat ja hernepyree
Ainekset
Työvaiheet
-
Leikkaa sienet kolmeen osaan, noin 4 cm:n paloiksi. Viillä leikkauspintaan veitsenkärjellä ristikko.
-
Kiehauta vesi kattilassa, lisää viini ja murenna liemikuutio joukkoon. Lisää kombulevyt, miso, soija ja siirappi liemeen. Kuumenna kiehuvaksi ja sekoita, kunnes liemikuutio liukenee. Ota kattila liedeltä, laita sienet kuumaan liemeen ja anna maustua vähintään 30 minuuttia.
-
Valmista piparjuuri-hernepyree (ohje alla) ja pidä se lämpimänä.
-
Huuhtele ja viipaloi purjo. Kuumenna 1 rkl öljyä pannussa. Paista purjoa 1–2 minuuttia, mausta sitruunalla ja suolalla ja siirrä sivuun odottamaan.
-
Lisää pannuun 2 rkl öljyä ja siirrä sienipalat nesteestä kuumaan pannuun leikkauspinta alaspäin. Peitä kannella. Ruskista sieniä noin 4–5 minuuttia ja anna nesteen haihtua. Jos nestettä kertyy pannuun, valuta se pois ja lisää tilkka öljyä. Poista kansi ja paista sieniä vielä 1–2 minuuttia, kunnes pinta on karamellisoitunut kauniisti. Käännä ja paista toinen puoli kauniin ruskeaksi, noin 3–5 minuuttia. Tarjoa lämpimänä hernepyreen ja paistetun purjon kanssa.
Piparjuuri-hernepyree
Ainekset
Työvaiheet
-
Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulia öljyssä pienessä kattilassa 1–2 minuuttia.
-
Lisää herneet ja paista, kunnes ne alkavat sulaa. Lisää viini ja kiehauta. Sekoita kerma joukkoon ja anna seoksen lämmetä.
-
Soseuta ja mausta piparjuuritahnalla ja suolalla.
Ei edes Oulusta saa osterivinokkaita puhumattakaan putkivokkaista takapajula kun on.
17.12 Oulun Toppilan K-supermarketista löytyi osterivinokkaita :)