
Shawarma on eräänlainen Lähi-Idän kebab: suikalelihaa, joka pyöritellään mausteseoksessa. Shawarman herkulliset mausteet saa nyt ylleen kasvisjauhis.
Shawarma on eräänlainen Lähi-Idän lihavarras tai kebab. Se on lämmittävän mausteinen ja tarjoillaan usein ohutleipään käärittynä.
Shawarman runsas maustesekoitus sopii erinomaisesti kasviperäisen jauhelihan maustamiseen. Maustesekoitus on vaikuttava. Siihen tulee muun muassa korianterinsiemeniä, maustepippuria, kanelia ja kurkumaa eikä pieni määrä chilijauhettakaan ole pahaksi.
Mausteseos sekoitetaan pannulla paistetun vegejauhiksen joukkoon. Vege-shawarman voi tarjota maukkaan manteliriisin ja hummuksen kanssa.
Vegeshawarma ja manteliriisi
Ainekset
Työvaiheet
-
Tee ensin manteliriisi. Keitä riisi kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sillä aikaa sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuori ja raasta porkkanat karkeaksi. Hienonna luumut.
-
Kuumenna öljy isolla pannulla. Kuullota sipuleita 5 minuutin ajan. Lisää porkkanaraaste ja anna hautua kannen alla noin 10 minuuttia.
-
Lisää kypsä riisi, mausteet ja luumut. Lisää mantelit ja pinjansiemenet sellaisenaan tai paahda ensin kuivalla kuumalla pannulla kullanruskeiksi ja lisää vasta sitten. Kääntele ja lämmitä tasaiseksi, lisää öljyä tarvittaessa, jos riisi uhkaa palaa pohjaan.
-
Hienonna lopuksi korianteria pinnalle ja tarjoa vegeshawarman ja hummuksen kanssa.
-
Tee shawarma-mausteseos. Jauha mausteet morttelissa. Ruskista vegejauhis öljyssä pakkauksen ohjeen mukaan. Mausta noin 2 teelusikallisella shawarma-mausteseosta.
-
Tarjoa hummuksen ja manteliriisin kanssa.
Reseptissä lukee kuminaa ja voinpa taata, että sitä jos shawarmaan laittaa, niin kylläpä aika kummalliselle maistuu.
Olisiko reseptissä kuitenkin käytettävä kuminan sijasta juustokuminaa eli jeeraa eli roomankuminaa (Cuminum cyminum), eikä sitä Suomen pitkissä ja valoisissa öissä maailman parhaaksi kasvetettavaa kuminaa (Carum carvi)?
Englanninkielen cummin on suomeksi juustokumina/jeera/roomankumina (Cuminum cyminum). Suomen kumina (Carum carvi) taas on englanniksi Caraway.
Jos julkaisee reseptejä, niin kannattaa ensin opetella mausteiden nimet oikein.
Juuri näin kuten edellinen kirjoittaja kirjoitti. Olin lähes varma tästä mokasta jo ennen kuin avasin tätä reseptiä, sen verran yleinen moka se on - ja senkin vuoksi ihme että samaan virheeseen törmätään edelleen.
Jeerasta tulee itämaisille ruoille tyypillinen maku, tässäkin annoksessa tuo tekee ison eron.