Taste of Helsinki 2014 on lisännyt 27 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Juuri

Kaikki tuntevat makaronilaatikon ja tietävät miltä sen tulee maistua. Tämä on Juuren tapaan toteutettu; uutta voi luoda myös vanhaa kunnioittaen. Annokseen halusimme myös saada monet kasvisruokiin liittyvät jopa kliseiset raaka-aineyhdistelmät mukaan mutta kuitenkin tuoreina kombinaatioina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vaikeustaso
Vaikea

Punajuurimakaronilaatikko

Ainekset

1
kg
punajuuria
400
g
makaronia
1
l
kasvislientä ja 2 tl suolaa
2
isoa sipulia
5
valkosipulinkynttä
1/4
ruukkua
timjamia
1/4
ruukkua
rosmariinia
1/3
ruukkua
persiljaa
2
rkl
voita
1
rkl
rypsiöljyä
3
dl
punajuurimehua
5
dl
kuohukermaa
2
dl
smetanaa
ripaus
rouhittua maustepippuria
ripaus
rouhittua mustapippuria
2
tl
suolaa
5
kananmunaa
1/2
ruukkua
ruohosipulia koristeluun

Työvaiheet

  1. Kypsennä punajuuret uunissa paistopussissa, jäähdytä, kuori ja pilko karkeaksi rouheeksi. Säästä rouheesta 1/5 punajuuripyreetä varten.
  2. Keitä makaronit lähes ylikypsiksi runsassuolaisessa kasvisliemessä. Jäähdytä nopeasti kylmällä vedellä.
  3. Kuori ja silppua sipulit sekä hienonna yrtit. Kuumenna pannussa voi ja öljy, lisää sipulit sekä yrtit ja kuullota, kunnes sipulit ovat läpikuultavia. Sekoita joukkoon punajuuret ja ota pois levyltä.
  4. Sekoita kulhossa kaikki ainekset suolaa lukuunottamatta. Lisää suolaa vähitellen, maista ja lisää tarpeen mukaan. Kaada seos hyvin öljyttyyn uunivuokaan ja paista uunissa 150 asteeessa noin 40 minuuttia, kunnes laatikko on kunnolla hyytynyt. Jäähdytä ja laita kylmään asettumaan. Leikkaa laatikko annospaloiksi ja lämmitä leivinpaperin päällä 200 asteisessa uunissa noin viisi minuuttia ja ruoka on valmis tarjoiltavaksi.
  5. Laita lautaselle pohjaksi punajuuripyreetä (ohje alempana) ja aseta punajuuri-makaronilaatikko sen päälle. Asettele marinoituja kantarelleja (ohje alempana) sekä kaunis pallo kuttuchevremoussea (ohje alempana) laatikon päälle. Laita pienet keot pähkinävoikreemiä (ohje alempana) viereen. Koristele vielä siemenkeksipaloilla (ohje alempana) ja hienoksi hakatulla ruohosipulilla ja tarjoile.

 

Kuttuchevre

Ainekset

200
g
kuttuchevreä
200
g
smetanaa

Työvaiheet

  1. Sekoita ainekset kulhossa keskenään nuolijalla, hiero tiheän siivilän läpi ja sekoita vielä uudelleen. Laita kylmään asettumaan.

Punajuuripyree

Ainekset

n. 200
g
kypsää karkeaksi rouhittua punajuurta
1/3
ruukkua
tilliä
50
g
voita
hyppysellinen
suolaa

Työvaiheet

  1. Hienonna tilli ja kuutioi voi pieneksi. Aja kulhossa kaikki ainekset sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa tasaiseksi. Paseeraa vielä tiheäsilmäisen siivilän läpi. Mausta tarvittaessa suolalla. Jäähdytä ja laita kylmään maustumaan. Lämmitä hieman matalalla lämmöllä kattilassa ennen tarjoilua.

Marinoidut sienet

Ainekset

2
dl
pieniä kantarelleja
2
rkl
fariinisokeria
2
rkl
punaviinietikkaa
1
rkl
rypsiöljyä
ripaus
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna öljy ja sokeri kattilassa. Kiehauta ja lisää kantarellit. Sekoita hetki ja lisää etikka. Mausta suolalla ja laita kannelliseen astiaan jäähtymään. Laita kylmään maustumaan ja tarjoile.

 

Pähkinävoikreemi

Ainekset

2
dl
maitoa
ripaus
suolaa
2
rkl
maissijauhoja
3
keltuaista
50
g
voita

Työvaiheet

  1. Laita puolet voista kattilaan ja kuumenna välillä sekoittaen, kunnes voi on alkanut ruskistua ja tuoksuu pähkinäiseltä. Ota pois levyltä ja siivilöi voi astiaan jäähtymään ja sekoita loppuvoi joukkoon ja laita kylmään. Laita kaikki ainekset voita lukuunottamatta kattilaan. Lämmitä matalalla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee ja pulpahtaa muutaman kerran. Ota kattila pois levyltä. Vatkaa voi pieninä nokareina joukkoon.

  2. Kaada kreemi kannelliseen astiaan ja painele tuorekelmua pinnalle estämään kuoren muostumisen. Jäähdytä, poista kelmu ja laita kylmään maustumaan. Tarjoile.

Juusto-pellavansiemenkeksi

Ainekset

1
rkl
pellavansiemeniä
50
g
emmentaljuustoa
50
g
kuttucheddaria

Työvaiheet

 

  1. Raasta juustot hienoksi ja sekoita pellavansiementen kanssa. Laita seos tasaisesti leivinpaperin päälle uunipellille. Paista uunissa 180 asteessa noin 5 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja kuplii. Ota pois uunista ja jäähdytä.
  2. Murenna juustokeksistä paloja ja laita purkkiin odottamaan käyttöä. 

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2318 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Mikään ei ole niin hyvää kuin itse tehty pasta. Ainakaan, kun makuina ovat pistaasi, tryffeliöljy ja pecorinojuusto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Pestolla täytetyt sieniraviolit

Ainekset

Pastataikina
n. 4–5
dl
durumvehnäjauhoja
1
tl
suolaa
4
kananmunaa
1
rkl
oliiviöljyä
Pesto
1
ps (50 g)
suolattomia pistaasipähkinöitä
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
ruukku
basilikaa
½
dl
tryffeliöljyä (esim. Pirkka)
n. 50
g
pecorinojuustoa (1 dl raastettuna)
1
valkosipulinkynsi
¼
tl
suolaa
Lisäksi
200
g
sieniä (esim. siitakesieniä)
2
rkl
voita
½
tl
sormisuolaa
n. 20
g
pecorinojuustoa

Työvaiheet

  1. Mittaa 4 dl jauhoja keoksi työlaudalle, sekoita suola jauhoihin. Tee keskelle kuoppa ja riko munat siihen. Sekoita öljy munien joukkoon haarukalla. Lisää jauhoja keon reunoilta vähän kerrallaan käsin munaseokseen. Vaivaa muutama minuutti, kunnes taikina on tasaista. Lisää tarvittaessa jauhoja niin että taikina irtoaa pöydän pinnasta. Vaivaa käsin kimmoisaksi, noin 10 minuuttia. Jauhota taikinapallo ja kääri kelmuun. Anna levätä huoneenlämmössä puoli tuntia.

  2. Ota pähkinöistä 2 rkl erikseen koristelua varten. Laita loput sauvasekoittimen kulhoon. Lisää yrtit ja tryffeliöljy ja soseuta tasaiseksi. Raasta juusto ja hienonna valkosipuli ja sekoita ne lusikalla pestoon. Mausta suolalla.

  3. Kauli taikina noin 2 mm paksuksi levyksi. Ota siitä muotilla pyörylöitä (Ø 7 cm). Lusikoi pestoa keskelle, jätä vajaa 1 cm reunasta ilman täytettä. Laita toinen pyörylä kanneksi ja nipistele reunat huolellisesti kiinni. Anna raviolien kuivahtaa leivinpaperin päällä huoneen- lämmössä noin 20 minuuttia.

  4. Viipaloi sienet ja paista voissa pari minuuttia. Mausta suolalla. Rouhi koristeluun säästetyt pistaasit.

  5. Keitä ravioleja suolavedessä (1 tl suolaa/ 1 l vettä) 2–3 minuuttia. Valuta ja jaa lautasille. Lisää sienet ja pistaasirouhe. Vuole pecorinolastuja pinnalle.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1218 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Aprikoosin hennosti makeuttama hummus on mainio dippikastike kasviksille ja revitylle pitaleivälle. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Porkkana-aprikoosihummus

Ainekset

dl
kuorittuja porkkanapaloja
3
valkosipulinkynttä
1
rkl
oliiviöljyä + ripaus suolaa ja mustapippuria
1
tlk
kypsiä kikherneitä
1
dl
hienonnettua lehtipersiljaa
5
kuivattua pehmeää aprikoosia
¾
dl
vaaleaa tahinia
3
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
sitruunamehua
½
tl
jeeraa
½
tl
savupaprikaa
¼
tl
kanelia
¼
tl
suolaa
¼
tl
rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita porkkanapalat ja valkosipulinkynnet kuorineen leivinpaperin päälle uunipellille. Lorauta päälle öljyä ja ripottele hieman suolaa ja pippuria. Paahda uunissa noin 20 minuuttia, kunnes porkkanat ovat pehmeitä. Anna jäähtyä.

  2. Purista valkosipulinkynnet kuorestaan, valuta ja huuhdo kikherneet. Hienonna lehtipersilja. Mittaa kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta tasaiseksi. Lisää tarvittaessa öljyä tai vettä, jos hummus on liian paksua. Tarjoa kasvisten ja leivän kanssa.

Kommentit (0)

CookRose on lisännyt 6 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
lopputulos
lopputulos
Painekattilassa kurpitsa, chili, kookosmaito, valkosipuli ja maustee...
Painekattilassa kurpitsa, chili, kookosmaito, valkosipuli ja maustee...

Noniin VI testi, vaikka tuntuu nämä kasvikset menevän jo tuttuun tapaan.
Nyt testissä myskikurpitsa, chili ja kookos. Luonnollisesti painekattilassa.

Ideana siis tulinen kurpitsakeitto muutamalla sattumalla.
Possua kaupasta tuli ostettua, mutta jäi kun jäikin pois kun päätinkin kokeilla mitä irtoo näistä aineista.
-kyllä, amatööritasolla mennään:)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1
Valmistusaika
12

KurpitsaChiliKookos (Painekattila)

Ainekset

300
g
Myskikurpitsaa
2,5
desiä
Kookosmaitoa
Mausteet
1
Kpl
Chili (punainen, en tiedä merkkiä)
n 3
Kpl
Maustepippuria
n 5
Kpl
Mustapippuria
3-4
Kpl
Valkosipulin kynttä
n 5
Kpl
Korianterin siementä
4-5
Ruokalusikallista
Kalaöljyä (tälläkertaa merkkinä Pirkka)
1
Ruokalusikallinen
Etikkaa
1-2
Ruokalusikallista
Hunajaa
1
Teelusikallista
Merisuolaa
Kuutiot pinnalle
1
desi
kuutioiksi paloiteltua kurpitsaa
1
maustemitallista
viismaustetta
sokeria
voita

Työvaiheet

Kurpitsasta kuoret pois sekä valkosipulista. Vähän paloittelin ja ne sinne painekattilaan.
Kookosmaito perään sekä muut mausteet.
Ajan laitoin 12 minuuttiin ja lämpötila automaattiselle.

Sillävälin kun porisevat painekattilassa voi tehdä nuo kuutiot.
Eli samaa kurpitsaa kuutioiksi haluttu määrä, mulla oli varmaa noin 1-2 desiä.
Voita paistinpannulle ja paistamaan. Hetken paistuttua kun alkoivat paahtumaan/ruskistumaan lisäsin sokerin sekä tuon viismausteen. - maista välillä, ideana siis että ovat makeita paahtuneita.
Pannulta pois ja talouspaperilla kuivasin ylimääräiset nesteet pois.
Painekattillan piipatessa valmis niin soseutin taas käyttöön. Ongin kasvikset erikseen, lientä lisää sen mukaan miten paksua haluatkaan. - tarkista maku,suolaa lisää jos tarvii:)
-Eiku lautaselle ja nuo kuutiot perään.

-Makuna: Hyvä jopa omasta mielestä. Kauniinpi osapuoli ryöväsi lusikan joten kai se jotain meinaa :)
Chiliä ehkä laittasin puolet jos ei niin tulisesta välitä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2318 reseptiä.
Linkitetty 36 keittokirjaan.
OHJE Miia Khan ja Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Paistettuun, mausteiseen riisiin perustuva biryani riittää isollekin seurueelle. Tämä pakistanilainen biryani on maultaan erittäin tulinen ja samalla superherkullinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1½ t
Vaikeustaso
Helppo

Khan-klaanin biryani

Ainekset

500
g
perunoita
Mausteseos perunoille
2
tl
jauhettua chiliä
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
garam masalaa
½
tl
kurkumaa
Lisäksi
5
hari mirch -chiliä (tai muita pieniä tulisia chilejä)
1
dl
rypsiöljyä (tai gheetä)
4
kokonaista kardemummaa
4
kokonaista mausteneilikkaa
3
laakerinlehteä
1
tähtianis
½
tl
kuminansiemeniä
4
tl
valkosipulitahnaa
4
tl
inkivääritahnaa
2
kypsää tomaattia
1
tl
suolaa
1
dl + 1 dl
kreikkalaista jogurttia
5
kuivattua luumua
Kerroksiin
500
g
irtonaista riisiä
1
iso sipuli
½
dl
öljyä
1
ruukku
korianteria
3
rkl
mintunlehtiä
1
pienen sitruunan mehu
(2
rkl
pikkelöityjä chilejä)
Päälle ja tarjoiluun
tuoretta korianteria, inkivääriä ja chiliä

Työvaiheet

  1. Kuori ja halkaise perunat. Yhdistä mausteseoksen mausteet ja pyörittele perunat mausteseoksessa.

  2. Viipaloi chilit pitkittäin. Kuumenna 1 dl öljyä kannellisessa pannussa. Lisää kardemumma, neilikka, laakerinlehdet, tähtianis ja kuminansiemenet, sekoita hyvin. Lisää perunat ja chilit ja paista koko ajan sekoittaen noin 15 minuuttia, kunnes perunat alkavat kypsyä.

  3. Lisää valkosipuli- ja inkivääritahna pannuun ja paista sekoitellen 3 minuuttia. Anna kypsyä kannella peitettynä 8 minuuttia.

  4. Kuutioi tomaatit ja lisää ne suolan kanssa pannuun. Lisää 1 dl jogurttia, sekoita ja kypsennä kannella peitettynä 5 minuuttia.

  5. Ota kansi pois ja lisää lämpöä. Paista, kunnes öljy erottuu kastikkeesta. Sekoita joukkoon 1 dl jogurttia. Hienonna luumut joukkoon.

  6. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi niin, että siihen jää purutuntumaa, noin 10 minuuttia. Älä anna riisin puuroutua.

  7. Kuori ja viipaloi sipuli. Kuumenna ½ dl öljyä pannussa ja paista sipuli öljyssä hieman rapeaksi, noin 10 minuuttia. Hienonna yrtit ja purista sitruunan mehu.

  8. Laita kannellisen kattilan pohjalle kauhallinen riisiä ja sen päälle perunakastiketta. Kasaa päälle kerros paistettua sipulia, hienonnettuja yrttejä, sitruunamehua (ja pikkelöityjä chilejä). Tee kolme kerrosta. Laita kansi päälle ja anna hautua liedellä miedolla lämmöllä 10 minuuttia.

  9. Sekoita ruoka ja tarjoa se korianterin, inkiväärin ja tuoreen chilin kanssa.

Vinkki Perinteiseen biryaniin lisätään lopuksi parfymaattista kewra-makuvettä. Kewraa myydään aasialaisissa kaupoissa.

Kommentit (0)