Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 65 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Klassinen Marseille’n keitto tehdään kourallisesta eri mareneläviä. Kasvisversio keitetään maan antimista: parsasta, purjosta, fenkolista, pinaatista ja varsiselleristä. Valkosipulinen aioli maistuu myös leivällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Vihreä ”bouillabaisse”

Ainekset

4
salottisipulia
5
valkosipulinkynttä
1
purjo
2
fenkolia
2
varsisellerin vartta
8
pientä uutta perunaa
8
vihreää parsaa
1
vihreä kesäkurpitsa
1
dl
oliiviöljyä
2
g
sahramia
2
tähtianista
1
laakerinlehti
1
(luomu)appelsiini
1/2
(luomu)sitruuna
4
dl
kuivaa valkoviiniä
1
l
kasvislientä
(4
cl
pastis-anisviinaa, esim. Pernod)
suolaa
mustapippuria myllystä
100
g
pinaattia

Työvaiheet

  1. Käsittele kasvikset. Kuori sipulit ja paloittele ne sormenpään kokoisiksi paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Poista purjosta kanta ja tummanvihreät osat. (Voit käyttää ne vaikka kasvisliemeen.) Halkaise purjon vaalea varsi ja huuhtele. Leikkaa se 1 cm:n paksuisiksi paloiksi. Poista fenkoleista kannat ja leikkaa fenkolit sormenpään kokoisiksi paloiksi. Leikkaa varsiselleri 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Pese ja halkaise perunat. Laita ne kylmään veteen odottamaan. Poista parsoista puiseva kantaosa ja paloittele 1 cm:n paksuisiksi paloiksi. Poista kesäkurpitsasta kannat, leikkaa 4 lohkoon ja sitten 1 cm:n paloiksi.
  2. Kuumenna laakea kattila keskilämmöllä. Lisää oliiviöljy ja salottisipuli. Kuullota pari minuuttia niin, että sipuli ei ruskistu. Lisää valkosipuli, purjo, fenkoli ja varsiselleri. Kuullota pari minuuttia koko ajan sekoittaen. Lisää sahrami, tähtianis ja laakerinlehti. Raasta hieman appelsiinin- ja sitruunankuorta joukkoon. Kuullota hetki. Lisää viini ja hauduta noin 10 minuuttia, kunnes viini on melkein haihtunut.
  3. Valmista aioli.
  4. Lisää perunat ja kasvisliemi ja sekoita. Hauduta hiljaa poristen noin 10 minuuttia, kunnes perunat ovat melkein kypsiä. Lisää parsat, kesäkurpitsa ja halutessasi pastis. Hauduta vielä pari minuuttia. Purista puolikkaan sitruunan ja appelsiinin mehut joukkoon. Lisää lopuksi suolaa ja pippuria maun mukaan.
  5. Poista anikset ja laakerinlehti halutessasi keitosta ja lisää huuhdeltu pinaatti juuri ennen tarjoamista. Tarjoa aiolin ja maalaisleivän kanssa.

 

Keväisessä keitossa yhdistyvät sitruksinen hedelmäisyys ja aniksen, fenkolin ja sahramin mausteisuus. Klassikkorosee, pikkupullossa myytävä Tavel Différent, 9,01 e, korostaa keiton makuja kirsikkaisella ja hieman mansikkaisella mausteisuudellaan. Myös ranskalaisen Belleruche Blancin, 12,50 e, kuiva hedelmäisyys ja yrttisyys kokoavat keiton maut hienosti yhteen.(JUOMASUOSITUS Samuil Angelov)

Aioli 3 dl

Ainekset

2
valkosipulinkynttä
2
huoneenlämpöistä kananmunankeltuaista
1
rkl
dijoninsinappia
1 1/2
dl
huoneenlämpöistä rypsiöljyä
1
dl
huoneenlämpöistä oliiviöljyä
n. 1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
1/2
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Kuori ja halkaise valkosipulinkynnet. Laita valkosipulinkynnet kylmään veteen pieneen kattilaan ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Vaihda vesi kylmään ja toista ryöppääminen vielä 2 kertaa. Näin mausta tulee pehmeä. Hienonna valkosipuli veitsellä.
  2. Laita valkosipuli, keltuaiset ja sinappi kulhoon. Sekoita vispilällä tasaiseksi. Lisää öljyä ensin tipoittain ja sitten ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen. Mausta suolalla, sokerilla ja valkopippurilla. Voit tarjota aiolin heti tai tehdä sen jo edellisenä päivänä. Säilytä jääkaapissa.

Vinkki! Lorauta keittoon tilkka pastis-anisviinaa. Se tekee keiton mausta vieläkin vihreämmän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 339 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Nopeasti pannupaistetut kasvikset saavat jäädä rakenteeltaan napakoiksi. Kaupan valmiit falafel-kasvispyörykät tuovat lisää proteiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea pannu-falafelsalaatti

Ainekset

1
munakoiso
200
g
pieniä porkkanoita
2
suippopaprikaa
2
punasipulia
1
l
pinaatinlehtiä
1
rkl
öljyä
¾
tl
suolaa
1
oksa rosmariinia tai salviaa
1
ps (210 g)
valmiita falafel-kasvispyöryköitä
2
rkl
raastettua piparjuurta
1
dl
hummusta

Työvaiheet

  1. Pese munakoiso ja porkkanat, poista kannat ja leikkaa paloiksi. Huuhtele paprikat, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, leikkaa viipaleiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa lohkoiksi. Huuhtele pinaatti lävikössä.

  2. Paista kasviksia pinaattia lukuunottamatta isolla pannulla tilkassa öljyä noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja rosmariininlehdillä. Lisää pinaatit ja falafelit. Peitä paistos kannella tai foliolla niin, että pinaatit pehmenevät ja falafelit lämpenevät.

  3. Raasta päälle tuoretta piparjuurta. Tarjoile lisäksi hummusta.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Muutama lusikallinen mätiä juhlistaa raikkaan ja kevyen salaatin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkku-omenasalaatti

Ainekset

1
pieni kurkku
½
fenkoli
1
omena
1
pieni punasipuli
1
dl
tilliä silputtuna
1
prk (170 g)
vegaanista mätiä, esim. Cavi-art
Kastike
½
dl
appelsiinimehua
1
tl
fenkolinsiemeniä
½
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Leikkaa kurkku renkaiksi, fenkoli ohuiksi lastuiksi sekä omena ja punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.
  2. Tee kastike. Purista appelsiinista mehu. Rouhi fenkolinsiemenet morttelissa. Yhdistä kastikkeen ainekset.
  3. Sekoita kasvikset kulhossa. Lisää joukkoon tilli ja kastike.
  4. Laita kasvikset tarjoiluvadille. Lusikoi päälle vegaanista mätiä. Koristele tillillä.

Vinkki! Merileväpohjaisen mädin voi vaihtaa kirjolohen- tai siianmätiin.