Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 65 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Klassinen Marseille’n keitto tehdään kourallisesta eri mareneläviä. Kasvisversio keitetään maan antimista: parsasta, purjosta, fenkolista, pinaatista ja varsiselleristä. Valkosipulinen aioli maistuu myös leivällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Vihreä ”bouillabaisse”

Ainekset

4
salottisipulia
5
valkosipulinkynttä
1
purjo
2
fenkolia
2
varsisellerin vartta
8
pientä uutta perunaa
8
vihreää parsaa
1
vihreä kesäkurpitsa
1
dl
oliiviöljyä
2
g
sahramia
2
tähtianista
1
laakerinlehti
1
(luomu)appelsiini
1/2
(luomu)sitruuna
4
dl
kuivaa valkoviiniä
1
l
kasvislientä
(4
cl
pastis-anisviinaa, esim. Pernod)
suolaa
mustapippuria myllystä
100
g
pinaattia

Työvaiheet

  1. Käsittele kasvikset. Kuori sipulit ja paloittele ne sormenpään kokoisiksi paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Poista purjosta kanta ja tummanvihreät osat. (Voit käyttää ne vaikka kasvisliemeen.) Halkaise purjon vaalea varsi ja huuhtele. Leikkaa se 1 cm:n paksuisiksi paloiksi. Poista fenkoleista kannat ja leikkaa fenkolit sormenpään kokoisiksi paloiksi. Leikkaa varsiselleri 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Pese ja halkaise perunat. Laita ne kylmään veteen odottamaan. Poista parsoista puiseva kantaosa ja paloittele 1 cm:n paksuisiksi paloiksi. Poista kesäkurpitsasta kannat, leikkaa 4 lohkoon ja sitten 1 cm:n paloiksi.
  2. Kuumenna laakea kattila keskilämmöllä. Lisää oliiviöljy ja salottisipuli. Kuullota pari minuuttia niin, että sipuli ei ruskistu. Lisää valkosipuli, purjo, fenkoli ja varsiselleri. Kuullota pari minuuttia koko ajan sekoittaen. Lisää sahrami, tähtianis ja laakerinlehti. Raasta hieman appelsiinin- ja sitruunankuorta joukkoon. Kuullota hetki. Lisää viini ja hauduta noin 10 minuuttia, kunnes viini on melkein haihtunut.
  3. Valmista aioli.
  4. Lisää perunat ja kasvisliemi ja sekoita. Hauduta hiljaa poristen noin 10 minuuttia, kunnes perunat ovat melkein kypsiä. Lisää parsat, kesäkurpitsa ja halutessasi pastis. Hauduta vielä pari minuuttia. Purista puolikkaan sitruunan ja appelsiinin mehut joukkoon. Lisää lopuksi suolaa ja pippuria maun mukaan.
  5. Poista anikset ja laakerinlehti halutessasi keitosta ja lisää huuhdeltu pinaatti juuri ennen tarjoamista. Tarjoa aiolin ja maalaisleivän kanssa.

 

Keväisessä keitossa yhdistyvät sitruksinen hedelmäisyys ja aniksen, fenkolin ja sahramin mausteisuus. Klassikkorosee, pikkupullossa myytävä Tavel Différent, 9,01 e, korostaa keiton makuja kirsikkaisella ja hieman mansikkaisella mausteisuudellaan. Myös ranskalaisen Belleruche Blancin, 12,50 e, kuiva hedelmäisyys ja yrttisyys kokoavat keiton maut hienosti yhteen.(JUOMASUOSITUS Samuil Angelov)

Aioli 3 dl

Ainekset

2
valkosipulinkynttä
2
huoneenlämpöistä kananmunankeltuaista
1
rkl
dijoninsinappia
1 1/2
dl
huoneenlämpöistä rypsiöljyä
1
dl
huoneenlämpöistä oliiviöljyä
n. 1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
1/2
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Kuori ja halkaise valkosipulinkynnet. Laita valkosipulinkynnet kylmään veteen pieneen kattilaan ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Vaihda vesi kylmään ja toista ryöppääminen vielä 2 kertaa. Näin mausta tulee pehmeä. Hienonna valkosipuli veitsellä.
  2. Laita valkosipuli, keltuaiset ja sinappi kulhoon. Sekoita vispilällä tasaiseksi. Lisää öljyä ensin tipoittain ja sitten ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen. Mausta suolalla, sokerilla ja valkopippurilla. Voit tarjota aiolin heti tai tehdä sen jo edellisenä päivänä. Säilytä jääkaapissa.

Vinkki! Lorauta keittoon tilkka pastis-anisviinaa. Se tekee keiton mausta vieläkin vihreämmän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Ohueksi viipaloidut tatit tai muut kiinteät sienet kypsyvät pizzan päällä kuumassa uunissa nopeasti. Siivuta päälle myös edellisen päivän keitetyt perunat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1–2 pizzaa
Valmistusaika
30 min + kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen tattipizza

Ainekset

PIZZAPOHJA
25
g
tuorehiivaa
2
dl
kädenlämpöistä vettä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
KASTIKE
2
valkosipulinkynttä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
dl
raastettua mozzarellaa
4
rkl
hienonnettua basilikaa
1
tl
oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
TÄYTE
6–8
pientä herkku- tai ruskotattia, orakasta, sikurirouskua, nokirouskua tai kantarellia
2–4
keitettyä perunaa
1
dl
hapankaalia
1
dl
mustia oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva veteen, lisää öljy ja suola. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin tunnin.

  2. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi kulhoon. Sekoita joukkoon ranskankerma, juustoraaste, yrtit ja mausteet.

  3. Puhdista pienet, kiinteät sienet ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuori ja viipaloi keitetyt perunat. Valuta hapankaali ja oliivit.

  4. Muotoile taikinasta yksi iso tai kaksi pientä pizzapohjaa. Levitä päälle kastiketta ja pinnalle sienet, perunat, hapankaali ja oliivit. Lorauta päälle öljyä.

  5. Paista 250-asteissa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja reunat ovat hieman tummuneet.

VINKKI! Voit tehdä taikinan kylmään veteen edellisenä iltana ja kohottaa sen yön yli jääkaapissa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
Feta ja uuden sadon kasvikset pehmenevät uunissa puolessa tunnissa herkullisiksi.
Feta ja uuden sadon kasvikset pehmenevät uunissa puolessa tunnissa herkullisiksi.
Mehevä pasta-annos ei todellakaan kaipaa lihaa, kun se pursuaa satokauden kasviksia ja yrttejä sekä pehmeäksi paistettua fetaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
45 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Uunifeta-kasvispasta

Ainekset

1
pkt
fetaa
½
rkl
öljyä
1
munakoiso
1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
rs
kirsikkatomaatteja
1
sitruuna
¾
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
oksaa rosmariinia
1
l
tuoretta pinaattia
Lisäksi
300
g
pastaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sipaise uunivuokaan öljyä. Laita feta vuokaan.
  2. Pilko munakoiso. Silppua sipuli ja valkosipuli. Huuhtele tomaatit. Levitä kasvikset fetan ympärille.
  3. Pese ja halkaise sitruuna. Purista puolikkaasta mehu ja viipaloi toinen puoli.
  4. Sekoita öljy, sitruunamehu, sokeri ja suola. Lorauta liemi kasvisten joukkoon. Levitä sitruunaviipaleet vuokaan.
  5. Silppua joukkoon rosmariinia ja rouhaise mustapippuria.
  6. Kypsennä fetavuokaa uunissa 25 minuuttia. Käännä uuni grillivastukselle. Nosta vuoka ylätasolle ja paista vielä 5 minuuttia.
  7. Silppua pinaatti ja pyöräytä kypsien kasvisten joukkoon. Pinaatti kypsyy pian kuumien kasvisten joukossa.
  8. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Voit sekoittaa keitetyn pastan pehmeän fetan ja kasvisten joukkoon tai tarjota erikseen.
Hyvä terveys on lisännyt 302 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Soseutetun sienikeiton maku on täyteläinen. Juureksista voimakkaan makuiset palsternakka ja juuriselleri sopivat sienten pariksi parhaiten.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Kantarellisosekeitto

Ainekset

1
l
kantarelleja
1
(250 g)
palsternakka
250
g
pala juuriselleriä
1
keltasipuli
1
rkl
öljyä
2
rkl
tomaattipyreetä
1
tl
kurkumaa
1
l
kasvislientä
1
tl
kuivattua timjamia
2
dl
kaurakermaa

Työvaiheet

  1. Puhdista ja paloittele kantarellit. Kuori ja paloittele palsternakat, juuriselleri ja sipuli.

  2. Paista kantarelleja kattilassa ilman rasvaa, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut. Ota muutama sieni viimeistelyä varten talteen. Lisää kattilaan öljy, tomaattipyree, kurkuma, juurekset ja sipulit. Kuullota pari minuuttia. Lisää kasvisliemi ja timjami. Kiehauta ja keitä keskilämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes juurekset tuntuvat pehmeiltä. Soseuta keitto tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää kerma ja kuumenna.

  3. Viimeistele keittoannokset siemenillä tai pähkinöillä, yrteillä ja paistetuilla kantarelleilla.

Vinkki! Keiton voi valmistaa mistä vain syötävistä metsäsienistä, ja maku muuttuu näin sienisesongin mukaan.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Jos rakastat ranskalaista sipulikeittoa, ihastut takuulla myös tähän pastaan! Spagetti kypsennetään samassa astiassa muiden ainesten kanssa, jolloin se imee mahtavasti makua itseensä. Umaminen lihaliemi sopii mainiosti sipulipastaan, mutta sen halutessaan korvata kasvisliemellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + kypsennys 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Ranskalainen sipulipasta

Ainekset

500
g
sipulia
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
voita
n. 7
dl
vahvaa liha- tai kasvislientä fondista
3
timjaminoksaa
2
laakerinlehteä
1
tl
sokeria
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
dl
valkoviiniä
400
g
kuivapastaa
LISÄKSI
1
viipale kuivahtanutta maalaisleipää
50
g
gruyère-juustoa

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi. Hienonna valkosipulit. Paista sipuleita pari minuuttia voissa kannellisessa paistokasarissa.

  2. Kiehauta liha- tai kasvisliemi kattilassa.

  3. Lisää kasariin mausteet, viini, liemi ja pasta. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes pasta on napakan kypsää. Sekoita muutaman kerran kypsennyksen aikana. Lisää lientä tarvittaessa.

  4. Raasta leipä ja juusto. Yhdistä ne. Ripottele muruseosta kuuman pastan päälle.