Kodin Kuvalehti on lisännyt 732 reseptiä.
Linkitetty 150 keittokirjaan.
OHJE Mari Karttunen KUVA Mari Karttunen

Kuusenkerkkäsiirappi maistuu lettujen, vohveleiden ja jäätelön kanssa. Voit myös tehdä siitä hienon tervetuliaisdrinkin, kun kaadat lasin pohjalle lorauksen siirappia ja lisäät päälle kuohuviiniä.

Kuusenkerkät ovat parhaimmillaan, kun ne ovat noin kaksi senttiä pitkiä, samettisen pehmeitä ja heleän vihreitä. Niiden poimiminen on nopeaa, mutta muista, ettei kerkkien poimiminen kuulu jokamiehen oikeuksiin, vaan tarvitset siihen maanomistajan luvan. Omasta pihakuusesta kerkkiä saa kerätä.

Kuusenkerkkäsiirapin valmistamisessa menee tovi, sillä kerkkiä liotetaan ensin vedessä yön yli. Sitten ne keitetään ja keitinliemestä valmistetaan sokerin kanssa siirappi. Mutta kaikki on vaivan arvoista! Ja monet väittävät, että siirappi on kaikkein parasta yskänlääkettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 litra
Valmistusaika
3 tuntia + 12 tuntia
Vaikeustaso
Helppo

Kuusenkerkkäsiirappi

Ainekset

1
l
kuusenkerkkiä
2
l
vettä
4
dl
sokeria
3
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Laita kuusenkerkät väljään veteen yön yli likoamaan.
  2. Seuraavana päivä siivilöi kerkät, laita ne kattilaan ja lisää kattilaan 2 l vettä. Keitä miedolla lämmöllä 1-2 tuntia. Siivilöi kerkät ja ota keitinvesi talteen.
  3. Laita keitinvesi kattilaan (sitä pitäisi olla noin 1 l) ja lisää sokerit. Keitä vielä 1-2 tuntia ilman kantta, kunnes seos muuttuu tummaksi ja siirappimaiseksi. Tee vesitesti. Ota teelusikalla pieni määrä siirappia ja tiputa se lasiin, jossa on kylmää vettä. Jos siirappi ei heti liukene veteen, on se valmista.
  4. Jos haluat hyvin juoksevaa siirappia, vähennä keittoaikaa.
  5. Jos haluat sirappiin itämaista ytyä, lisää keitinliemi-sokerit-seokseen 1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2924 reseptiä.
Linkitetty 35 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Kukapa voisi vastustaa raparperisiirapilla maustettua boolia? Siirapin teosta jäävän raparperimäskin voit käyttää jogurtin tai puuron päällisenä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Raparperibooli

Ainekset

Raparperisiirappi (n. 7½ dl valmista siirappia)
1
kg
raparperinvarsia
1
vaniljatanko
dl
vettä
dl
sokeria
1
rkl
sitruunamehua
Lisäksi
l
kuivaa kuohuviiniä tai kivennäisvettä
runsaasti jääpaloja
(sitruunamelissaa tai minttua)

Työvaiheet

  1. Huuhdo raparperit ja paloittele ne monitoimikoneen kulhoon. Käynnistä laita ja aja raparperit pieneksi hakkeeksi. Raparperia tulisi olla noin 1 litra.

  2. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet veitsen lappeella.

  3. Kuumenna vesi ja sokeri kiehuvaksi isossa kattilassa. Lisää kolmannes raparpereista sekä vaniljatanko ja siemenet. Keitä matalalla lämmöllä 5–6 minuuttia, kunnes raparperit ovat täysin pehmenneet liemeen.

  4. Ota kattila liedeltä ja lisää loput raparpereista kattilaan. Anna pehmentyä kannen alla 30 minuuttia.

  5. Siivilöi raparperisiirappi kulhoon. Purista sitruunamehu siirapin joukkoon. Jäähdytä jääkaapissa. Siirappi on koostumukseltaan ohutta.

  6. Valmista booli. Sekoita kylmä raparperi- siirappi ja kuohuviini isossa kannussa tai booliastiassa. Lisää jääpalat.

Vinkki Suomalaiset raparperit ovat usein väriltään enemmän vihertäviä kuin pinkkejä. Saat siirappiin lisää väriä, kun laitat kattilaan raparperien joukkoon muutaman vadelman.

Vinkki 2 Tee boolista alkoholiton vaihtamalla kuohuviini kivennäisveteen.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2924 reseptiä.
Linkitetty 93 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Umamiset retiisit maistuvat sellaisenaan pikkusuolaisena alkupalana. Ne toimivat myös paistetun broilerin ja kalan kaverina ja tuovat lautaselle kaunista väriä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
5 min + kypsennys 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Misoretiisit

Ainekset

400
g
retiisejä
50
g
voita huoneenlämpöisenä
2
rkl
misotahnaa
3–4
dl
retiisin versoja (esim. Pinoa Foods tai Mimis)

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Pese ja leikkaa retiisit puoliksi. Levitä ne leivinpaperin päälle uunipellille.

  2. Sekoita voi ja misotahna tasaiseksi. Lisää misovoi pieninä nokareina retiisien joukkoon. Kypsennä uunissa 15 minuuttia. Sekoita retiisejä kerran kypsennyksen puolivälissä.

  3. Kääntele versot kuumien retiisien joukkoon. Tarjoa naposteltavana sellaisenaan, paistetun kalan tai broilerin lisukkeena.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2924 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Väntsi KUVA Sami Repo

Raparpereista syntyy virkistävän kesäinen juoma, jota kelpaa nauttia mökkilaiturilla lukemisen lomassa tai viilentävänä saunajuomana. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 2 l
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Raparperi-sitruunalimu

Ainekset

800
g
raparperia (5 vartta)
dl
sokeria
4
dl
vettä
2
sitruunaa
LISÄKSI
n. 1½
l
kivennäisvettä tai vichyä

Työvaiheet

  1. Huuhtele raparperit, poista kuivat päät ja paloittele varret.

  2. Laita sokeri ja vesi kattilaan. Pese sitruunat, vuole keltainen pintakerros kuorimaveitsellä kattilaan ja purista sitruunoiden mehut joukkoon. Kiehauta ja lisää raparperit, keitä 10 minuuttia välillä sekoitellen.

  3. Siivilöi mehutiiviste kulhoon ja painele raparperista ja sitruunakuorista puulusikalla kaikki mehu talteen. Pullota tiiviste ja säilytä se kylmässä. Mehutiiviste säilyy hyvänä noin viikon.

  4. Tee tiivisteestä limua sekoittamalla lasissa 1 osa mehutiivistettä ja 3 osaa hiilihapollista kivennäisvettä.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 353 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Perunamuusia on helppo varioida sen mukaan, minkä kanssa sitä tarjoaa. Tämä sitruunalla maustettu muusi maistuu etenkin kalaruoan kaverina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-sitruuna-perunamuusi

Ainekset

800
g
jauhoista perunaa
2
valkosipulinkynttä
1
prk (120 g)
ranskankermaa tai smetanaa
1
dl
hienonnettuja yrttejä, esimerkisi tilliä
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
sitruunan kuoriraastetta
loraus keitinvettä, maitoa tai kermaa
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele perunat. Kuori valkosipulit. Laita ne suolalla maustettuun kiehuvaan veteen kattilaan ja keitä perunat kypsiksi, 15–20 minuuttia.
  2. Valuta perunoista vesi pois. Lisää joukkoon ranskankerma, yrtit sekä sitruunan mehu ja kuoriraaste. Soseuta perunat. Ohenna tarvittaessa keitinvedellä tai maidolla. Mausta suolalla.

Kommentit (0)