Kodin Kuvalehti on lisännyt 732 reseptiä.
Linkitetty 120 keittokirjaan.
OHJE Mari Karttunen KUVA Mari Karttunen

Kuusenkerkkäsiirappi maistuu lettujen, vohveleiden ja jäätelön kanssa. Voit myös tehdä siitä hienon tervetuliaisdrinkin, kun kaadat lasin pohjalle lorauksen siirappia ja lisäät päälle kuohuviiniä.

Kuusenkerkät ovat parhaimmillaan, kun ne ovat noin kaksi senttiä pitkiä, samettisen pehmeitä ja heleän vihreitä. Niiden poimiminen on nopeaa, mutta muista, ettei kerkkien poimiminen kuulu jokamiehen oikeuksiin, vaan tarvitset siihen maanomistajan luvan. Omasta pihakuusesta kerkkiä saa kerätä.

Kuusenkerkkäsiirapin valmistamisessa menee tovi, sillä kerkkiä liotetaan ensin vedessä yön yli. Sitten ne keitetään ja keitinliemestä valmistetaan sokerin kanssa siirappi. Mutta kaikki on vaivan arvoista! Ja monet väittävät, että siirappi on kaikkein parasta yskänlääkettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 litra
Valmistusaika
3 tuntia + 12 tuntia
Vaikeustaso
Helppo

Kuusenkerkkäsiirappi

Ainekset

1
l
kuusenkerkkiä
2
l
vettä
4
dl
sokeria
3
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Laita kuusenkerkät väljään veteen yön yli likoamaan.
  2. Seuraavana päivä siivilöi kerkät, laita ne kattilaan ja lisää kattilaan 2 l vettä. Keitä miedolla lämmöllä 1-2 tuntia. Siivilöi kerkät ja ota keitinvesi talteen.
  3. Laita keitinvesi kattilaan (sitä pitäisi olla noin 1 l) ja lisää sokerit. Keitä vielä 1-2 tuntia ilman kantta, kunnes seos muuttuu tummaksi ja siirappimaiseksi. Tee vesitesti. Ota teelusikalla pieni määrä siirappia ja tiputa se lasiin, jossa on kylmää vettä. Jos siirappi ei heti liukene veteen, on se valmista.
  4. Jos haluat hyvin juoksevaa siirappia, vähennä keittoaikaa.
  5. Jos haluat sirappiin itämaista ytyä, lisää keitinliemi-sokerit-seokseen 1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2510 reseptiä.
Linkitetty 76 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Tunnetko maltankas­tikkeen? Hollandaisen appelsiinilla maustettu serkku on täydellinen valinta parsalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Parsat ja maltankastike

Ainekset

500
g
valkoista tai vihreää parsaa
Maltankastike
100
g
voita
2
tl
appelsiininkuorta raastettuna
1
rkl
appelsiinimehua
2
kananmunankeltuaista
2
rkl
kuumaa vettä
1
rkl
sitruunanmehua
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Ota voi ajoissa huoneenlämpöön pehmenemään.
  2. Huuhtele parsat ja katkaise niistä puumai­set tyvet. Kuori parsojen varret, ohutvartisia vihreitä parsoja ei tarvitse kuoria. Keitä par­sat suolalla maustetussa vedessä (½ tl suo­laa/1 l vettä). Valkoisten parsojen keittoaika on 7–10 minuuttia, vihreiden 2–5 minuuttia.
  3. Pese ja raasta appelsiinin kuori ja purista 1 rkl mehua.
  4. Erottele keltuaiset teräs- tai lasikulhoon. Laita kulho kiehuvaa vettä sisältävän kattilan päälle niin, että kulhon pohja ei osu veteen. Lisää 2 rkl kuumaa vettä keltuaisten jouk­koon ja vispaa seosta noin 2–3 minuuttia tai kunnes se on kuohkeaa.
  5. Lisää voi pieninä nokareina kastikkee­seen koko ajan vatkaten. Lisää sitruunanmehu ja mausta kastike suolalla, pippurilla, appelsiininkuorella ja -mehulla. Tarjoa heti.

 

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2510 reseptiä.
Linkitetty 26 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Lautasen täydeltä umamia! Juustomoussen kera tarjotut paistetut sienet ovat pieni mutta herkullisen tuhti iltaruoka, joka maistuu viinilasillisen seurassa.

Lisukkeeksi sopivat kuvassa näkyvät juustokeksit: Yhdistä desi juustoraastetta ja ruoka­lusikallinen seeseminsiemeniä. Lusikoi seos ohuiksi kekseiksi leivinpaperille pellille ja paista 180-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia. Jäähdytä keksit esimerkiksi kaulimen päällä kupin muotoisiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
3 dl
Valmistusaika
20 min + jäähtyminen 2–12 t

Juustomousse ja paistetut sienet

Ainekset

100
g
vahvaa cheddarjuustoa
1
salottisipuli
2
dl
kuohukermaa
1
rosmariininoksa
1
laakerinlehti
1
rkl
tryffeliöljyä
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Raasta juusto. Kuori ja halkaise sipuli.
  2. Kaada kerma kattilaan, lisää sipuli, rosmariini ja laakerinlehti. Lämmitä seos ja lisää juustoraaste muutamassa erässä. Sekoita, kunnes juusto sulaa. Keitä hiljaa poreillen 15 minuuttia.
  3. Valuta juustokerma kulhoon isosilmäi­sen siivilän läpi. Laita kulho jääkaappiin 2–12 tunniksi.
  4. Vatkaa kylmä kermaseos sähkövatkai­mella kuohkeaksi. Mausta tryffeliöljyllä ja suolalla. Tarjoa juustomousse paistettu­jen sienien kanssa (ohje alla).

Paistetut sienet

Ainekset

400
g
käyttövalmiita sieniä (1 l paloiteltuna)
2
valkosipulinkynttä
4
rkl
öljyä
2
rkl
tuoretta timjamia
2
rkl
vaaleaa balsamietikkaa
½
rkl
soijakastiketta
¼
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Pilko sienet ja kuori ja viipaloi valkosi­pulit. Paista sieniä ja valkosipulia öljyssä pannussa 5–8 minuuttia.
  2. Hienonna timjami. Lisää etikka ja soi­jakastike pannuun. Anna nesteen kiehah­taa ja haihtua. Mausta sienet timjamilla ja mustapippurilla.

Kommentit (2)

Vierailija

Shalottisipulia ei siis hienonneta vaan laakerinlehden tapaan mausteena, mitä ei käytetä valutuksen jälkeen?
Onko tryffeliöljylle hyvää vaihtoehtoa olemassa?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Salotti saa tosiaan hoitaa mausteen tehtävänsä ja jäädä siivilään valutusvaiheessa.

Tryffeliöljy korostaa umamisuutta ja maustaa moussen. Ihan suoraa vaihtoehtoa sille ei ole olemassa, mutta sen voi halutessaan jättää pois tai korvata pienellä tilkalla jotain muuta hyvää öljyä.

JaelA on lisännyt 4 reseptiä.
Linkitetty 29 keittokirjaan.

Bataatti on monipuolinen juures, josta saa tehtyä ihania herkkuja, mutta kun bataattia paahtaa väärinpäin, tulee siitä erityisen herkullista

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
3-4
Valmistusaika
esivalmistus 10 min+uunissa 35-45 min
Vaikeustaso
Helppo

Superhyvää bataattia

Ainekset

3-4
kpl
Bataatti
6
rkl
öljy
maun mukaan
tl
suola
5
timjaminvarsi (voi jättää pois)

Työvaiheet

Bataatit pestään hyvin, kuivataan ja puolitetaan pituussuuntaan. Öljyä laitetaan lautaselle.
Uunipelti vuorataan leivinpaperilla. Bataattipuolikkaiden leikatut pinnat dipataan öljyyn, ja pintoihin ripotellaan suolaa. Myös kuoriosalle sivellään öljyä. Bataattipuolikkaat asetellaan uunipellille väärinpäin, eli leikattu pinta paperille.

Uuni lämmitetään 210 C asteeseen, ja bataatteja kypsytellään uunissa, 35-45 min, riippuen bataattien koosta, kunnes pinta on rapeahko, ja sisus täysin pehmeä ja karamellisoitunut.

Valmiit bataatit voi syödä sormin, eivätkä ne tarvitse mitään kastiketta ym.

Kommentit (0)

Vegebixin keittokirja on lisännyt 16 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
Kuva: <span class="photographer">K.O.</span>
Kuva: K.O.

Pääsiäisen kahviherkussa suklaakuoreen kätkeytyy likööriyllätys!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1
Valmistusaika
5 min.
Vaikeustaso
Helppo

Pääsiäisen dalgonakahvi

Ainekset

2
rkl
pikakahvirakeita
2
rkl
ruokosokeria
2
rkl
kuumaa vettä
Alpro Barista mantelijuomaa tai vastaavaa maitojuomaa
jääpaloja
Baileys-likööriä
Kinder-suklaamuna
karkkeja koristeluun, esim. Polly, Lakrids

Työvaiheet

Lisää pikakahvimurut, sokeri ja kuuma vesi kulhoon. Vaahdota sähkövatkaimella 2-3 minuuttia, kunnes aineksista muodostuu jämäkkä ja kuohkea vaahto.
Laita lasiin 3-4 jääpalaa ja täytä 3/4 lasista käyttämälläsi kylmällä maitojuomalla.
Lusikoi päälle kahvivaahto.

Koristelua varten kuumenna veitsenterää hetki kuuman veden alla, kuivaa veitsi ja leikkaa varovasti Kinder-munasta sen verran yläosasta pois, että saat poistettua yllätyskapselin. (Kannattaa ainakin ensikertalaisena varata muutama extramuna rikkoutumisen varalle!) Täytä suklaamuna Baileys-liköörillä ja asettele dalgonakahvin koristeeksi. Koristeluja varten voit pujotella esim. Polly-karkkeja taikka Lakrids-kuulia hammastikkuihin ja antaa mielikuvituksen lentää!

Sekoittele kahvihetken alkuun lasissa kahvivaahto ja maitojuoma esim. pillillä.
Baileysin voit nauttia munankuoresta shottina tai antaa sen hulahtaa lisämausteeksi kahvia sekoitellessa.
Herkullista pääsiäistä!

Kommentit (0)