Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2560 reseptiä.
Linkitetty 241 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Amarettolla kostutettu mantelikakku on itse täyteläisyys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10-12 palaa
Valmistusaika
25 min + kypsennys 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Maailman mehevin mantelikakku

Ainekset

200
g
voita huoneenlämpöisenä
dl
sokeria
dl
fariinisokeria
3
kananmunaa
3
dl
mantelijauhoja
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
luomuappelsiinin kuori raastettuna
Kuorrutus
50
g
voita
2
dl
mantelirouhetta
1
dl
sokeria
½
dl
maitoa
1
tl
perunajauhoja
Kostutus
2
rkl
appelsiinin mehua
1
rkl
mantelilikööriä (Amaretto)
Lisäksi
kakkuvuokaan voita ja hienoa sokeria

Työvaiheet

Kostutus

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja sokeroi pyöreä kakkuvuoka (Ø noin 22 cm).
  2. Vaahdota pehmeä voi ja sokerit sähkövatkaimella. Lisää kananmunat yksitellen koko ajan vatkaten.
  3. Sekoita manteli- ja perunajauhot sekä leivinjauhe keskenään. Pese ja raasta appelsiinin oranssi kuoriosa ohueksi raasteeksi. Kääntele jauhoseos ja kuoriraaste vaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes taikina ei enää tartu siihen painettuun puutikkuun. Anna kakun jäähtyä vuoassaan noin 15 minuuttia ja kumoa sitten vadille.
  4. Sulata kuorrutuksen voi kattilassa. Lisää sekoittaen loput kuorrutuksen aineet. Anna seoksen kiehahtaa ja nosta pois levyltä.
  5. Purista appelsiinin mehu ja sekoita likööri siihen. Kostuta jäähtynyt kakkupohja mehu-likööriliemellä ja lusikoi kuorrutus kakun päälle.

Kommentit (8)

Vierailija

olipas siinä sellinen luomus mantelikakusta. Epäilen sen mehvyyttä ja ohjetta katsellessani ,ei ei en taida kokeilla

Mehevä ? Maailman paras ? no jokaisella n oma makunsa.

Joulua valmistelen

Miksi moittia heti? Tein tämän ja siitä tuli mahtavan hyvä ja todellakin mehevä. Suosittelen, joskin kakun paistaminen osoittautui hieman haasteelliseksi. Ensimmäisen version keskusta pääsi romahtamaan. Maku oli kuitenkin kerrassaan upea! Nyt uutta testaamaan.

KooÄmmä

Romahduksen koki myös minun kakkuni. Kauniisti kohosi ensin, mutta loppuvaiheessa kypsymistä, kakku lässähti keskeltä. Vuoan reunoista kakku jo "pakeni", siis reilusti irti reunoista. Harmi, onko jauhon määrä kakkuun liian vähäinen, mantelijauhekin kun on aika rasvapitoista, joka varmasti lämmön vaikutuksesta muuttaa koostumuksen.

Voirajoitteinen

Hyvältä kuulostaa. Ainoa, joka mietityttää on tuo voi tuossa kuorrutuksessa. En pidä mistään voikreemeistä yms. Sen voisi varmaan korvata esim. mascarponella. Tuo Amaretto tekee varmaan kakkuun mukavan maun.

🤗

Entä jos peruna ja maissi eikä vehnä käy mitä tilalle

Vierailija

Miksi mantelirouhe eikä -lastu? Minusta kakku ei ole kovin kauniin näköinen tuolla rouhekuorrutuksella, minä ainakin syön myös silmilläni! Aion kokeilla kyllä, mutta mantelilastuilla -  rakastanhan toscakakkuakin :)

Kakku-Alma

Hirveän ruma kakku. Näyttää kun olisi kuorutettu riisimuroilla. En tekis enkä kehtais tarjota kenellekään. 

Toscattaa

Tuon kakun ulkomuoto on aika surullinen ilmestys taikka kuva on huono, mutta luutavasti se kuitenkin maittaa kun ainekset on noin hyvät.

Se mitä itse taas harmittelen on ainainen sitrus -appelsiini, lime, sitruuna tms. joka ikisessä ohjeessa.  Voisiko sitä happamuutta saada aikaan jollain muullakin keinoin kuin ainaisella sitruunalla tai etikalla? Emme kuitenkaan ole mitään Kaakkois-Aasialaisia, vaikka ruokaohjeetkin joita meille tuputetaan useinkin muistuttavat ja suoraan ovatkin sieltä. Jo 80-luvulta asti. Eli pientä muutosta ja kehitystä  toivoisin. Aina kun käy Ruotsissa siellä on ruoka niin suunmukaista ja sopivaa, täällä liikamaustetaan ja pyritään saamaan nahat suusta ja se on sitten olevinaan kokkiuden ylin aste. Mutta se nyt siitä.

Toivon vain että enemmän käytettäisiin vanhoja suomalaisia perinteitä ja konsteja niin ruoanlaitossa kuin leipomisessakin ja vältettäisiin liikaa sitrusten kanssa läträämistä. Myönnettäköön että leivonnassa jos missä löytyy sitruunallekin paikka, mutta aromeita ja hapakkuutta tulee kyllä muualtakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2560 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Ikivanha jenkkiklassikko vinegar pie on makea ja ovelan hapokas. Tarjoa se ranskankerman ja hedelmien kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
1½ t + jäähtymiset 2 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Amerikkalainen etikka-hedelmäpiirakka

Ainekset

Pohja
4
dl + 2 rkl
vehnäjauhoja
150
g
huoneenlämpöistä leivontamargariinia tai voita
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
pieni kananmuna
1
rkl
vettä
1
tl
omenasiideri- tai omenaviinietikkaa
Täyte
5
kananmunaa
75
g
voita
dl
sokeria
ripaus
suolaa
2
rkl
omenasiideri- tai omenaviinietikkaa
Lisäksi
4
paraguayo-persikkaa
2
nektariinia
2
rkl
tomusokeria
1
prk (150 g)
ranskankermaa
1
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Sekoita 4 dl jauhoja ja rasva kulhossa murumaiseksi. Sekoita leivinjauhe ja suola joukkoon. Yhdistä toisessa astiassa kananmuna, vesi ja etikka ja vatkaa kevyesti. Lisää seos jauhomuruun ja sekoita taikinaksi.

  2. Ripottele alustalle 2 rkl jauhoja ja vaivaa taikina pehmeäksi palloksi. Taputtele se 2–3 cm:n paksuiseksi pyöreäksi levyksi. Kääri levy kelmuun ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi.

  3. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Leikkaa irtopohjaisen vuoan (Ø 28 cm, korkeus 4 cm) pohjalle sopiva leivinpaperinpala ja voitele vuoan reunat. Kauli taikina hieman vuokaa isommaksi ja siirrä varovasti vuokaan. Laita päälle leivinpaperi ja painoksi esimerkiksi kuivia herneitä. Esipaista pohjaa uunissa 15 minuuttia.

  4. Riko täytteen munat kulhoon ja vatkaa rakenne rikki. Ota piiraspohja uunista, poista herneet ja leivinpaperi. Voitele pohja kevyesti kananmunalla (loput kananmunat menevät täytteeseen) ja pistele kauttaaltaan veitsenkärjellä. Laita uuniin ja paista vielä 10–15 minuuttia. Anna jäähtyä.

  5. Kun pohja on jäähtynyt, kuumenna uuni uudelleen 180 asteeseen. Sulata täytteen voi ja jätä jäähtymään. Lisää sokeri ja suola kananmunien joukkoon ja vatkaa seos sähkövatkaimella vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi, vähintään 5 minuuttia. Valuta voisula erissä koko ajan voimakkaasti vatkaten joukkoon. Lisää etikka vatkaten joukkoon.

  6. Kaada täyte jäähtyneelle piirakkapohjalle. Kypsennä uunissa 35–40 minuuttia. Täyte kohoaa kypsyessään, mutta laskeutuu kun piirakka jäähtyy. Jäähdytä huoneenlämmössä. Irrota piirakka vuoasta vadille.

  7. Poista hedelmistä kivet ja leikkaa hedelmät suupaloiksi. Laita palat kulhoon ja mausta tomusokerilla. Mausta ranskankerma vaniljasokerilla. Lusikoi kerma piirakalle ja lisää hedelmät päälle.

Vinkki Yhdysvaltalaisessa etikkapiirakassa käytetään omenasiiderietikkaa, mutta voit korvata sen omenaviinietikalla, vaikka se on hitusen vahvempaa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2560 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Marja Samuli KUVA Mika Jylhä

Täytä nieriä limetillä, parsalla ja varhaiskaalilla ja grillaa kesän mehevin kala. Muista laittaa labneh valumaan jo valmistusta edeltävänä päivänä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
60 min + labneh 12 t
Vaikeustaso
Helppo

Täytetty grillinieriä, yrttiperunat ja labneh

Ainekset

1
perattu nieriä (n. 1½ kg)
2
limettiä
1
tl + ½ tl
suolaa
1
nippu
parsaa
1
varhaiskaali
2–3
rkl
öljyä paistamiseen
Yrttiperunat
1
kg
varhaisperunoita
1
dl
yrttejä hienonnettuna (basilikaa, tilliä ja lehtipersiljaa)
½
dl
öljyä
½
dl
sitruunanmehua
2
rkl
hunajaa
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Ruohosipulilabneh
5
dl
turkkilaista jogurttia
½
ruukku
ruohosipulia
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
hunajaa

Työvaiheet

  1. Aloita labnehin valmistus päivää ennen kalan valmistusta päivänä. Pane jogurtti suodatinpaperilla vuorattuun kahvinsuodattimeen tai harsolla vuorattuun siivilään. Peitä kelmulla, pane päälle kevyt paino ja nosta reunalliseen vuokaan. Laita jääkaappiin ja anna valua 12 tuntia.

  2. Kumoa tiivistynyt jogurtti kulhoon. Hienonna ruohosipuli ja sekoita se mehun ja hunajan kanssa jogurttiin.

  3. Marinoi perunat. Pese perunat ja keitä ne suolatussa vedessä (1 tl suolaa/1 l vettä) kypsiksi, noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä. Halkaise perunat ja hienonna yrtit. Sekoita kaikki perunoiden aineet kulhossa.

  4. Pyyhi nieriä talouspaperilla ja laita öljyttyyn foliovuokaan tai leivinpaperille uunipellille. Hiero 1 tl suolaa kalan pintaan ja vatsaan. Leikkaa terävällä veitsellä viiltoja kalan pintaan. Pese ja viipaloi limetit, työnnä viipaleita viiltoihin ja kalan vatsaan.

  5. Viipaloi kaali. Poista parsojen puumainen tyvi ja pilko varret 2–3 osaan. Paista kaalia ja parsaa öljyssä pannussa pari minuuttia. Mausta suolalla. Täytä kala seoksella.

  6. Grillaa kalaa kohtalaisella lämmöllä kuvun alla tai paista 175-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia. Tarjoa yrttiperunoiden ja labnehin kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1304 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Mansikkakakku on juhannuksena must! Tällä kertaa pohjaksi valmistetaan pehmeäksi kypsennetty klassinen marenkikakku, joka täytetään kermarahkalla ja ruusuvedellä maustetuilla mansikoilla.

Vinkki! Jos haluat päästä todella helpolla, käytä kaupan valmista marenkilevyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min + marengin paistaminen ja jäähdyttäminen noin 3 h
Vaikeustaso
Helppo

Vaniljapavlova ja ruusumehustetut mansikat

Ainekset

4
kananmunan valkuaista
dl
hienoa sokeria
2
tl
maissitärkkelystä (esim. Maizena)
1
tl
sitruunan mehua
Täyte
2
dl
vispikermaa
1
prk (200 g)
maustettua vaniljarahkaa
100
g
maustamatonta tuorejuustoa
¼
dl
tomusokeria
1
tl
vaniljasokeria
Ruusumehustetut mansikat
250
g
mansikoita
1
rkl
tomusokeria
2
tl
ruusuvettä
4
tl
hienonnettua sitruunamelissaa

Työvaiheet

  1. Vatkaa valkuaisia kulhossa kevyesti sähkövatkaimella. Lisää puolet sokerista ja jatka vatkaamista voimakkaasti. Sekoita maissitärkkelys jäljellä olevaan sokeriin. Lisää seosta vähitellen vaahtoon koko ajan vatkaten niin, että lopputulos on kovaa ja kiiltävää. Sekoita joukkoon sitruunamehutilkka.

  2. Piirrä leivinpaperiarkille kakkualustasi kokoinen ympyrä. Öljyä ympyrä kevyesti, jotta kypsä marenkilevy irtoaa helpommin. Levitä alueelle kerros valkuaisvaahtoa. Nostele reunoille loppu vaahto ja nostele sitä hieman, että syntyy huippuja.

  3. Paista pohjaa 125-asteisessa uunissa 1½–2 tuntia, kunnes pinta on oljenvaalea. Laita lämpö pois ja jätä marenki kuivumaan jäähtyneeseen uuniin noin tunniksi.

  4. Tee ruusumehustetut mansikat. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna mehustua noin 25 minuuttia.

  5. Vatkaa kerma vaahdoksi. Kääntele loput ainekset joukkoon. Kokoa pavlova vasta juuri ennen tarjoilua, jotta se ei vety. Nosta marenkilevyn päälle vaniljavaahtoa ja päälle ruusumehustettuja mansikoita.

Kommentit (1)

Vierailija

Ihana resepti!

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2560 reseptiä.
Linkitetty 72 keittokirjaan.
OHJE Niclas Kavander ja Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Porvoolaisen Salt-ravintolan kaali-caesarsalaatti saa katselemaan varhaiskaalin keriä uudella silmällä. Salaatin valmistus on helppoa, mutta se saa maustua jääkaapissa yön yli ennen tarjoilua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta pikkuruokana
Valmistusaika
30 min + maustuminen 12 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Saltin kaali-caesar

Ainekset

1
(400–600 g)
varhaiskaali
Timjamivinegretti
2
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
1
dl
öljyä
2
rkl
omenaviinietikkaa
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
Kastike
2
säilykesardiinia
2
tl
(luomu)sitruunan kuorta raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
1
valkosipulinkynsi
dl
majoneesia
Lisäksi
½
dl
parmesaaniraastetta
1
kuivahtanut maalaisleivän viipale

Työvaiheet

  1. Leikkaa kaali kuudeksi lohkoksi. Grillaa miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia tai kunnes kaali saa kullanruskean värin ja hiukan mustia pisteitä. Käytä grillaamisessa parilatasoa.

  2. Jäähdytä kaali ja leikkaa suikaleiksi. Hienonna timjami ja sekoita se kulhossa muiden vinegrettiaineiden kanssa yhteen. Lisää kaalisuikaleet ja anna maustua jääkaapissa 12 tuntia.

  3. Hienonna sardiinit, raasta sitruunan keltainen kuori hienoksi raasteeksi, purista mehu ja hienonna valkosipuli. Sekoita kastikkeen aineet yhteen.

  4. Annostele kaali lautasille, lusikoi kastiketta päälle ja viimeistele parmesaaniraasteella. Murenna kuivaa leipää koristeeksi.

Kommentit (3)

MonaCarita

Hei,
Tarkoitatteko sardellejä? Niitä käytetään Caesarsalaatissa, ei sardiinejä!

Ihanko Totta

Just samaa kysyn: onko tämä sardiinien käyttö jokin Saltin erikousuus?

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos kommenteista! Salt-ravintolassa kaali-caesar tehdään näin, eli reseptissä on siis tarkoituksella sardiineja.