Riikka Soppa365 on lisännyt 6 reseptiä.
Linkitetty 59 keittokirjaan.

Veriappelsiini on alkuvuoden odotettu kausiherkku! Se antaa kirpeänmakean arominsa tähän mehevään, mantelilla höystettyyn kakkuun. Sesongin ulkopuolella voit käyttää tavallista appelsiinia. Parhaiten kakkuun sopivat ohutkuoriset hedelmät, jotka löytyvät usein luomuhyllystä.

Annoksia
8
Valmistusaika
30 min + paisto 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Veriappelsiinikakku

Ainekset

2
veriappelsiinia
2
rkl
voita
2
rkl
sokeria
2
rkl
mantelilastuja
Taikina
100
g
voita
3
dl
sokeria
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
dl
mantelijauhoa
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
ruokasoodaa
½
tl
kardemummaa
½
tl
kanelia
150
g
ranskankermaa
1
veriappelsiini

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Kuutioi taikinaan tuleva voi ja jätä kulhoon pehmenemään.
  2. Pese veriappelsiinit huolellisesti kuumalla vedellä. Siivuta kaksi appelsiinia oikein ohuiksi siivuiksi. Voitele kakkuvuuan pohja ruokalusikallisella voita. Ripottele ruokalusikallinen sokeria voin päälle. Lado vuuan pohja täyteen appelsiinisiivuja. Älä käytä kantapaloja. Riippuen appelsiinien koosta vuokaan voi upota kaikki siivut tai isoista appelsiineista voi jäädä muutama siivu leipurille syötäväksi. Sekoita mantelilastut ja toinen ruokalusikallinen voita. Painele appelsiinikiekkojen jättämiin aukkoihin. Ripottele toinen lusikallinen sokeria appelsiinien päälle. Karamellisoi uunissa 10 minuuttia.
  3. Valmista sillä välin taikina. Mittaa pehmenneen voin seuraksi sokeri ja vaahdota ne sähkövatkaimella. Lisää munat yksitellen javatkaa hyvin vaahtoon. Sekoita kaikki kuiva-aineet toisessa kulhossa. Lisää noin puolet kuiva-aineista vaahdon joukkoon ja sekoita puuhaarukalla hyvin. Lisää ranskankerma ja loput kuivat aineet. Raasta appelsiinista kuori. Sekoita se taikinaan.
  4. Laske uunin lämpötila 175-asteeseen. Kumoa taikina karamellisoituneiden appelsiinien päälle. Tasoita taikina nuolijalla mahdollisimman hyvin. Paista 40 minuuttia. (Appelsiinia, jonka kuori käytettiin taikinaan, ei enää tarvita kakun valmistukseen. Nyt olisi hyvä hetki syödä se.)
  5. Kumoa lämmin kakku tarjoiluvadille.

Vinkki: Tunnistat kypsän kakun siitä, että se irtoaa vähän vuuan reunoista eikä taikinaa tartu hammastikkuun, joka tökätään kakkuun.

Kommentit (1)

Vierailija

Pohja oli maukas, mutta appelsiinin kuori pinnalla maistui kitkerältä.. Jatkossa kuorin appelsiinit.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1846 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Kapellimestari Hannun Linnun jumalaisessa luottojälkiruuassa maistuvat tyrni ja italialainen katkero.

Annoksia
12
Valmistusaika
30 min + pakastaminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Rosmariini-tyrnisemifreddo

Ainekset

8
kananmunankeltuaista
dl
sokeria
dl
tyrnimehua (makeuttamaton)
¾
dl
katkeroa (esim. Averna)
tyrnisiirappi
dl
sokeria
dl
vettä
2
rkl
tyrnimehua
Marenki
2
kananmunanvalkuaista
¼
tl
suolaa
1
dl
sokeria
Kermavaahto
3
dl
kuohukermaa
1
dl
sokeria
Lisäksi
1
rkl
rosmariinia hienonnettuna

Työvaiheet

 

  1. Kuumenna keltuaisia, sokeria, tyrnimehua ja katkeroa vesihauteessa koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee vaahtomaiseksi. Anna jäähtyä.
  2. Kuumenna tyrnisiirapin aineksia kattilassa, kunnes seos muuttuu siirappimaiseksi. Anna jäähtyä.
  3. Valmista marenki. Vatkaa valkuaiset ja suola vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Vatkaa, kunnes marenki on kovaa ja kiiltävää.
  4. Vaahdota kerma ja lisää sokeri.Sekoita tyrnikiisseli, siirappi ja kermavaahto keskenään varovasti. Kääntele marenki joukkoon. Hienonna rosmariini ja lisää se seokseen. Kaada seos vuokaan (vet. 1½ l) ja pakasta yön yli. Kumoa ja koristele.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1846 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Rosmariinilla maustettu poronfilee viimeistellään punaviinissä kiehutetuilla kirsikoilla.

Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Paistettu poronfilee, suppilovahveromuusi ja punaviinikirsikat

Ainekset

800
g
poron ulkofileetä
2
rosmariininoksaa
voita ja rypsiöljyä
sormisuolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
Suppilovahveromuusi
1
kg
perunoita (jauhoinen lajike)
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
oliiviöljyä
n. 3
dl
täysmaitoa tai maito-kermaseosta
3
rkl
voita
100
g
parmesaania raastettuna
1
rkl
kuivattuja murskattuja suppilovahveroita
1/4
tl
valkopippuria
(1/2
tl
sormisuolaa)
Punaviinikirsikat
1
salottisipuli
1
valkosipulinkynsi
1
rkl
oliiviöljyä
2
dl
punaviiniä (esim. pinot noir)
1
rkl
balsamiviinietikkaa
1
rkl
sokeria
4
timjaminoksaa
1
pkt (250 g)
pakastekirsikoita tai vastaava määrä hapankirsikoita purkista
1
rkl
kylmää voita
sormisuolaa
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen paistamista. Sulata kirsikat.
  2. Tee muusi. Keitä kuoritut ja lohkotut perunat kypsiksi, 15–20 minuuttia. Valuta kypsät perunat, säästä noin 1 dl keitinvettä. Perunoiden kiehuessa paista kuorittuja ja halkaistuja valkosipuleita öljyssä pannussa miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää valkosipulit valutettujen perunoiden joukkoon. Kuumenna maito lähes kiehuvaksi ja lisää sitä ja keitinvettä pienissä erissä perunoihin samalla kun soseutat muusin. Lisää lopuksi voi, juusto ja kuivatut, murskatut sienet. Mausta valkopippurilla ja halutessasi suolalla.
  3. Pyyhi filee talouspaperilla. Paista fileetä rosmariinin kanssa voi-öljyseoksessa pannulla 3–5 minuuttia. Voit tarkistaa kypsyyden paistolämpömittarilla: medium-kypsän poronfileen sisälämpö on 58 astetta. Voit paistaa lihaa halutessasi hieman pidempään, mutta huomioi että kypsään lihaan tulee helposti maksainen maku. Mausta filee suolalla ja pippurilla. Kääri folioon ja anna vetäytyä noin 10 minuuttia.
  4. Valmista kirsikat. Kuori ja viipaloi sipuli ja valkosipuli. Kuullota ne pannussa pehmeiksi ja läpikuultaviksi. Lisää viini, etikka, sokeri ja timjamit. Kiehauta ja anna porista noin 4 minuuttia tai kunnes seos on keittynyt noin puoleen. Lisää sulatetut, valutetut kirsikat pannuun. Keitä noin minuutti. Ota kattila pois liedeltä. Poista timjamit. Sekoita voi joukkoon ja anna sen sulaa. Mausta suolalla ja pippurilla.
  5. Viipaloi liha. Tarjoa muusin ja punaviinikirsikoiden kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1846 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Keltaiset voimapallot ovat terveellisten välipalojen aatelia. Kurkuma tuo potkua mangolta maistuviin palleroihin.

Annoksia
16
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Mango-granolapallot

Ainekset

150
g
syöntikypsää mangoa
4
dl
hedelmägranolaa (tai -mysliä)
1
dl
mantelivoita
3/4
tl
kurkumaa
Päälle
½
tl
kuivattua kurkumaa
2
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele mango tehosekoittimeen. Lisää loput ainekset ja anna koneen käydä, kunnes seos on tasaista. Siirrä seos jääkaappiin noin tunniksi jähmettymään. Pyörittele seoksesta 16 palloa.
  2. Sekoita lautasella kurkuma ja sokeri. Kierittele pallot kurkuma-sokerissa. Säilytä jääkaapissa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1846 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Nämä puhtipallerot maistuvat porkkanakakulta, mutta tekevät hyvää.

Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Porkkanakakkupallot

Ainekset

1
porkkana
dl
saksanpähkinöitä
1
dl
kaurahiutaleita
1
dl
rusinoita
1
tl
piparkakkumaustetta
2
rkl
omenahilloa
1
rkl
kookosöljyä
1/4
tl
merisuolaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta porkkana hienoksi.
  2. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja anna koneen käydä, kunnes seos on melko tasaista. Siihen saa jäädä purutuntumaa.
  3. Pyörittele seoksesta 16 palloa. Säilytä jääkaapissa.

Kommentit (0)