Fanny Soppa365 on lisännyt 1 reseptin.
Linkitetty 55 keittokirjaan.
OHJE Fanny Johansson KUVA Titti Uotila

Jouluinen kerroskakku sopii kaikkiin talven juhliin. Mehevä kakkupohja ja pehmeän samettinen marenkivoikreemi takaavat kakun täyteläisyyden. Raikas karpalo ja kanelinen kinuski luovat makuun raikasta ja tuttua nostetta.

Voit valmistaa kakkupohjan etukäteen ja pakastaa sen. Siirrä pohja pakastimesta jääkaappiin täyttämistä edeltävänä iltana.

Jos maltat antaa kakun vetäytyä ennen tarjoamista, sen maku ja rakenne paranevat. Kakku saa viettää jääkaapissa vaikka yön hyvin peitettynä. Viimeistele kakku kinuskilla ja koristele se tällöin vasta ennen tarjoilua. Lämmitä kinuskia hetki, jotta saat valutettua sen helposti kakun päälle.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–15
Valmistusaika
1 t 20 min + 1 t 20 min kypsentäminen + kakun vetäytyminen
Vaikeustaso
Vaikea

Kinuski-karpalotäytekakku

Ainekset

Kakkupohja
110
g
voita (huoneenlämpöisenä)
dl
sokeria
2
kananmunaa (M-koko, huoneenlämpöisenä)
dl
maitoa (huoneenlämpöisenä)
dl
vehnäjauhoja
1
dl
perunajauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1
rkl
piparkakkumaustetta
¼
tl
suolaa
Täytteet
150
g
karpaloita (pakaste)
Marenkivoikreemi
8
valkuaista (M-kokoisen munan)
400
g (noin 4¾ dl)
sokeria
275
g
voita (huoneenlämpöisenä)
Kinuski
2
dl
kuohukermaa
1
dl
sokeria
3
rkl
tummaa siirappia
½
tl
suolaa
1
tl
kanelia
1
rkl
voita
Päälle
kinuskia
karpaloita
kanelitankoja
rosmariinin oksia

Työvaiheet

1. Valmista kakkupohja. Leikkaa kakkuvuoan (halkaisija noin 17 cm, vetoisuus noin 1,75 l) pohjalle sopiva leivinpaperipala. Leikkaa leivinpaperisuikaleet myös vuoan reunoille: niiden olisi hyvä ulottua varmuuden vuoksi hieman vuoan reunojen yläpuolelle. Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen.

2. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi. Lisää huoneenlämpöiset kananmunat seokseen yksitellen. Vatkaa lisäysten välissä.

3. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne huoneenlämpöisen maidon kanssa vuorotellen taikinaan. Vatkaa sähkövatkaimen pienimmällä teholla sen verran, että ainekset sekoittuvat.

4. Kiinnitä leivinpaperisuikaleet kakkuvuoan reunoille pienellä tipalla taikinaa. Kaada ja levitä taikina vuokaan. Kypsennä kakkua uunin alimmalla ritilätasolla noin 1 t 20 min. (Koska lämpötila on matala, kakku saa kypsyä pitkään.) Varmista kypsyys esimerkiksi veitsen tai cocktailtikun avulla.

5. Anna pohjan jäähtyä. Valmista sillä aikaa täytteet ja kuorrutus.

6. Mittaa kaikki kinuskin ainekset voita lukuun ottamatta kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kinuskia miedolla lämmöllä ilman kantta noin 15 minuuttia, kunnes kinuski sakenee. Tee kinuskikoe: pudota tippa kinuskia lasilliseen kylmää vettä. Kun kinuski ei hajoa veteen, se on valmista. Ota kinuski pois liedeltä ja lisää voi. Anna jäähtyä.

7. Valmista marenkivoikreemi. Erottele valkuaiset metalliseen kulhoon ja mittaa päälle sokeri. Laita kattilaan vettä kiehumaan ja nosta kulho sen päälle. Alenna lämpöä, kun vesi kiehuu. Vatkaa valkuaisseosta vähän väliä vispilällä samalla kuumentaen, kunnes seos muistuttaa ohutta, vaaleaa siirappia.

8. Kaada valkuaisseos yleiskoneen kulhoon tai toiseen vatkauskulhoon. Vatkaa yleiskoneella tai sähkövatkaimella ensin hitaalla nopeudella ja sitten nosta sitten tehoa. Jatka vatkaamista, kunnes marenki on paksua ja kiiltävää.

9. Lisää valmiiseen marenkivaahtoon pehmeää voita nokare kerrallaan. Tässä vaiheessa marenki lässähtää, mutta älä huolestu, vaan jatka vatkaamista. Vatkaa täydellä teholla, kunnes seoksesta tulee paksua, jämäkkää ja kiiltävää. Tähän vaiheeseen voi kulua useampi minuutti.

10. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja neljään kerrokseen. Nosta alin kerros vadille ja levitä sen päälle vajaan sentin kerros kreemiä. Lisää päälle kolmasosa kohmeisista karpaloista niin, että ne jäävät noin sentin päähän kakun reunasta. Lisää päälle hieman kinuskia. Nosta kerroksen päälle toinen ja kolmas kakkulevy ja täytä samoin. Nosta päällimmäinen kakkulevy paikalleen. Päällystä se ohuesti kreemillä.

11. Levitä loput kreemistä läpikuultavaksi kerrokseksi kakun sivuille. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa 30 minuuttia. Kun kreemi on kovettunut, voit tasoittaa sen tarvittaessa.

12. Valuta päälle loppu kinuski. Koristele pinta rosmariinilla, kanelitangoilla ja karpaloilla.

Vinkki! Jos kreemi on täyttämisvaiheessa liian lämmintä, voit tasoittaa kakun pinnan, kun kreemi on kovettunut.

Kommentit (3)

TittaO

Voi unohtunut kinuskin ohjeesta.

Vierailija

Millä marenkivoikreemin voisi korvata maun suuremmin kärsimättä?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestäsi, tässä kakussa täytteen tulee olla aika jämäkkää, jotta se leikkautuu hyvin yhdessä napakan pohjan kanssa. Marenkivoikreemissä on se etu, että se on sekä napakkaa että pehmeää, eikä siis aivan yhtä kiinteää kuin voikreemi. Valitettavasti en kokeilematta osaa sanoa, mikä muu täyte toimisi yhtä hyvin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämä kakku hurmaa upeiden makujen täydellisellä liitolla. Kakussa on rapea kaurakeksipohja, mämmin ja suklaan makuinen kerros, raikas mangokerros ja valkosuklaavalumat. Tämä kakku sopii vallan mainiosti vaikkapa pääsiäisen herkutteluihin!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
1 h + hyytyminen 5 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Mämmi-mangomoussekakku

Ainekset

Pohja
200
g
kaurakeksejä
80
g
voita
Suklaa-mämmimousse
150
g
tummaa suklaata
5
kpl
liivatelehtiä
2
dl
vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
300
g
mämmiä (luomu)
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
3
rkl
tomusokeria
2
tl
vaniljasokeria
Mangomuosse
7
kpl
liivatelehteä
3
dl
vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
4
prk
mangopilttiä
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
1
dl
taloussokeria
2
tl
vaniljasokeria
2
rkl
sitruunamehua
Koristelu
120
g
valkosuklaata
0,5
dl
kuohukermaa
pensasmustikoita
tyrnejä
kullan värisiä sokerihelmiä
minttua tai sitruunamelissaa

Työvaiheet

Pohja:
Murskaa kaurakeksit.
Sulata voi ja sekoita keksimurskan joukkoon.
Pingota korkeareunaisen irtopohjavuoan (halkaisijaltaan n. 21 cm) pohjalle leivinpaperi.
Voitele vuon reunat esim. rypsiöljyllä ja asettele reunoille reunakalvo tai leivinpaperia.
Painele keksipohja vuoan pohjalle.
Siirrä odottamaan jääkaappiin.

Suklaa-mämmimousse:
Sulata suklaa vesihauteessa. Jätä jäähtymään.
Laita liivatelehdet turpoamaan runsaaseen määrään kylmää vettä.
Vatkaa vaniljakastike jämäkän kuohkeaksi vaahdoksi.
Yhdistä mämmi ja sulatettu suklaa.
Lisää mämmi-suklaaseokseen tuorejuusto ja sokerit. Sekoita tasaiseksi.

Kuumenna tilkka vettä (2 rkl) höyryävän kuumaksi.
Purista liivatelehdistä ylimääräinen kylmä vesi ja liota ne kuumaan veteen.
Kaada liivate ohuena nauhana samalla koko ajan sekoitelellen mämmiseoksen joukkoon.
Yhdistä suklaa-mämmiseos ja vaniljavaahto varovasti nuolijalla käännellen. Tarkista maku!
Nostele mousse kaurakeksipohjan päälle. Tasoita pinta.
Anna ensimmäisen kerroksen hyytyä jääkaapissa 2 tuntia.

Mangomousse:
Aloita tämän valmistaminen sen jälkeen, kun ensimmäinen kerros on hyytynyt n. 75 minuuttia.
Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen määrään kylmää vettä.
Vatkaa vaniljakastike jämäkän kuohkeaksi vaahdoksi.
Sekoita mangopiltit, tuorejuusto ja sokerit tasaiseksi seokseksi.
Kuumenna sitruunamahu höyryävän kuumaksi.

Purista liivatelehdistä ylimääräinen kylmä vesi ja liota ne kuumaan sitruunamehuun.
Kaada liivate ohuena nauhana samalla koko ajan sekoitellen mangoseoksen joukkoon.
Yhditä mangoseos ja vaniljavaahto varovasti nuolijalla käännellen. Tarkista maku!
Nostele mousse hyydytetyn kerroksen päälle. Tasoita pinta.
Nosta hyytymään jääkaappiin vielä kolmeksi tunniksi.

Koristelu:
Paloittele suklaa paksupohjaiseen kattilaan.
Lisää joukkoon kerma ja sulata tasaiseksi miedolla lämmöllä lusikalla sekoitellen.
Jätä jäähtymään kymmeniseksi minuutiksi.

Irrota kakusta vuoan reunat ja siirrä varovasti tarjoiluastialle.
Nostele teelusikalla kakun päälle valkosuklaata siten, että se lähtee valumaan reunoille.
Valkosuklaavalumia voi tehdä haluamansa verran.
Koristele kakku vielä marjoilla, sokerihelmillä ja yrteillä.

Nauti ja ihastu mangon, mämmin ja suklaan makujen sinfoniaan!

Kommentit (0)

Tämä porkkanavuokaleipä on aivan uskomattoman herkullista. Rakenne on mukavan rouheinen ja tässä reseptissä jugurtti tuo porkkanan ohella mehevyyttä. Vuokaleipä on todella helppo tehdä ja aineksia voi vaihdella sen mukaan mitä kaapista sattuu löytymään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12-15 viipaletta
Valmistusaika
15 min + kohotus 1 h + paistaminen 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Rouheinen porkkanavuokaleipä

Ainekset

3
kpl
porkkanoita
1,5
dl
maustamatonta jugurttia
1
dl
vettä
25
g
hiivaa
2
tl
suolaa
3
rkl
rypsiöljyä
3
rkl
siirappia
1
dl
pellavansiemenrouhetta
1
dl
kurpitsansiemeniä
1
dl
kaurahiutaleita
1
dl
kauraleseitä
2
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
rasvaa vuoan voiteluun
1
rkl
kurpitsansiemeniä vuokaan

Työvaiheet

Raasta porkkanat.
Laita porkkanaraaste, jugurtti ja vesi isoon kulhoon.
Kuumenna porkkanaraasteseos mikrossa kädenlämpöiseksi.
Liota joukkoon hiiva.

Sekoita joukkoon öljy ja siirappi.
Kaada joukkoon pellavansiemenrouhe, siemenet, kaurahiutaleet ja -leseet.
Sekoita joukkoon käsin tai yleiskoneella vehnäjauhot.
Taikinaa ei tarvitse vaivata.

Voitele leipävuoka rasvalla ja ripottele sen pohjalle ja reunoille kurpitsansiemeniä.
Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta kostutetuin sormin.
Anna kohota kaksinkertaiseksi noin tunnin ajan leivinliinalla peitettynä.

Paista 190-asteisessa uunissa 45 - 50 minuuttia.
Kumoa leipä ja anna jäähtyä ennen leikkaamista.
Leivän voi halutessaan myös pakastaa :)

Kommentit (1)

sepetti
Seuraa 
Liittynyt25.2.2018

Miksi näissä resepteissä ilmoitetaan eri kokoisista raaka-aineista kappalemäärät? Minullakin on porkkanoita jotka painavat 25 - 300 grammaa. Eli määrä tähän porkkanaleipään voi olla noin 75 - 900 grammaa. Ja sillä on jo väliä. Parempi vaikka ilmoittaa noin painomäärä.

Helsingin Sanomat on lisännyt 78 reseptiä.
Linkitetty 45 keittokirjaan.
OHJE Katja Bäcksbacka KUVA Elvi Rista

Banoffee on ihana herkku, jonka valmistamiseen tarvitset vain viisi ainesta. Keksipohjan, kinuskin, banaanin ja kermavaahdon liitto on lyömätön!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
15 min + 30 min pohjan kovettumiseen
Vaikeustaso
Helppo

Banoffee

Ainekset

Pohja
250
g
vaaleita keksejä, esimerkiksi digestive- tai kaurakeksejä
80
g
voita
Täyte
dl
vispikermaa (+ sokeria)
1
tlk (397 g)
valmiiksi karamellisoitua kondensoitua maitoa
2
banaania

Työvaiheet

  1. Murskaa keksit koneella tai laita ne paksua muovia olevaan pussiin ja nuiji rikki vaikka kaulimella. Seoksen ei tarvitse olla ihan tasaista. Sulata voi ja sekoita keksimurujen joukkoon.
  2. Laita irtopohjavuoan (halkaisija noin 22 cm) pohjalle leivinpaperiympyrä. Painele keksiseos vuoan pohjalle ja hieman myös reunoille. Nosta vuoka jääkaappiin, jotta pohja kovettuu.
  3. Vaahdota kerma. (Mausta halutessasi sokerilla. Tämä ei ole kuitenkaan välttämätöntä, sillä kakku on muutenkin todella makea.) Avaa karamellisoitu kondensoitu maito ja sekoita kinuskia hieman. Kuori ja viipaloi banaanit.
  4. Nosta vuoka huoneenlämpöön. Irrota pohja vuoasta varovasti veitsen avulla.
  5. Lusikoi kovettuneen pohjan päälle kinuski tasaiseksi kerrokseksi. Lado kinuskin päälle banaaniviipaleet. Levitä pinnalle kermavaahto. Tarjoa heti.

Vinkki: Voit halutessasi koristella tortun banaaniviipaleilla tai sihdata pinnalle hieman kaakao- tai pikakahvijauhetta.

Kommentit (0)

Oton leipomukset on lisännyt 19 reseptiä.
Linkitetty 39 keittokirjaan.

Tämä piirakka on hurmaavan herkullista! Pohjassa on rapeaa mantelia, täytteessä täyteläistä creme fraichea ja raikasta ricottaa, kaiken kruunaa vadelmat ja mustikat. Helppoa ja koukuttavan hyvää! Piiraaseen sopii oikein hyvin myös pakastetut marjat ja niitä voi vaihdella sen mukaan mitä sattuu...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 - 12 palaa
Valmistusaika
20 min + paistaminen 40 min + jäähdytys 1 h
Vaikeustaso
Helppo

Ricotta-marjapiirakka

Ainekset

Pohja
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl
mantelirouhetta
1
dl
intiaani- tai fariinisokeria
1/2
tl
leivinjauhetta
1/2
tl
suolaa
150
g
voita
1
kpl
kananmuna
Täyte
1
prk (250 g)
ricotta-juustoa
1
prk (150 g)
creme fraichea
2
kpl
kananmunaa
1
dl
taloussokeria
2
tl
vaniljasokeria
1
rkl
perunajauhoja (pakastemarjoihin 2 rkl)
250
g
vadelmia
250
g
mustikoita

Työvaiheet

Pohja:
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Nypi kuivien aineiden joukkoon jääkaappikylmä voi.
Sekoita joukkoon kananmuna ja muotoile tasaiseksi tiiviiksi taikinapalloksi.
Kääri taikina kelmuun ja nosta se jääkaappiin odottamaan.

Täyte:
Sekoita kulhossa keskenään ricotta, creme fraiche, kananmunat, sokeri ja vaniljasokeri.
Toiseen kulhoon mittaa perunajauhot ja sekoita marjat niiden joukkoon.

Nosta taikina jääkaapista.
Taputtele taikina jauhotetuin sormin voidellun piirasvuoan (halkaisijaltaan n. 30 cm) pohjalle ja reunoille.
Ripottele pohjan päälle perunajauhoissa pyöritellyt marjat.
Marjojen päälle kaada ricottaseos.
Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 40 minuuttia. Halutessasi voit laittaa paistamisen puolivälissä piirakan päälle folion jottei se saa liikaa väriä.

Piirakka on parhaimmillaan jäähtyneenä.
Lisukkeena voi halutessaan tarjoilla vaniljakastiketta.
Marjapiirakka kestää hyvin myös pakastamisen!

Kommentit (0)