Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1822 reseptiä.
Linkitetty 76 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Hyvät yhdessä. Rakastettu mutakakku on tuplasti herkullisempaa lakukinuskilla kuorrutettuna. Tee kakku riittävän ajoissa, jotta se ehtii vetäytyä jääkaapissa ennen lohkaisua.

Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
40 min + jäähdytys ja tekeytyminen 5 t
Vaikeustaso
Helppo

Lakritsinen mutakakku

Ainekset

200
g
tummaa suklaata
200
g
voita
4
kananmunaa
2
dl
sokeria
2 1/2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
Kuorrutus
50
g
tummaa suklaata
3
Kick-lakritsitoffeepatukkaa (yht. 27 g) tai 28 g Hopeatoffeeta
2
rkl
kuohukermaa
50
g
huoneenlämpöistä voita
Koristelu
5
dl
marjoja (esim. vadelmia)

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle (Ø n. 24 cm). Varmista, että kananmunat ovat huoneenlämpöisiä.
  2. Rouhi 200 g suklaata. Sulata voi kattilassa, lisää suklaa ja anna sulaa miedolla lämmöllä. Sekoita ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  3. Vaahdota munat ja sokeri sähkövatkaimella. Sekoita voi-suklaaseos joukkoon.
  4. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Sekoita jauhoseos varovasti muiden aineiden joukkoon. Kaada taikina vuokaan. Kypsennä uunin alatasolla noin 20 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä tikulla 15 minuutin paistamisen jälkeen. Kakku saa jäädä sisältä aavistuksen löysäksi, sillä se jähmettyy hieman jäähtyessään. Paistoaika riippuu uunin tehosta ja vuoan koosta.
  5. Anna kakun jäähtyä ensin huoneenlämpöiseksi. Peitä vuoka sitten kelmulla ja siirrä jääkaappiin vähintään 2 tunniksi.
  6. Tee kuorrutus. Rouhi suklaa. Paloittele lakritsitoffeet. Kiehauta kerma kattilassa. Lisää lakritsitoffeet kermaan ja sulata ne miedolla lämmöllä sekoitellen. Ota kattila pois liedeltä. Lisää suklaa ja voi. Sekoita, kunnes ne sulavat.
  7. Irrota kakku vuoasta. Levitä kuorrutus kakulle. Siirrä jääkaappiin 2 tunniksi.
  8. Tarjoa kakku jääkaappikylmänä marjojen kanssa.

Kommentit (2)

Vierailija

Kuorrutteesta tuli ihanaisen lakritsisen mustan sijaan ruskeaa 😔

Vierailija

Riittääkö kermaa tosiaan vain 2 ruokalusikallista?

Ihan maidotonta on lisännyt 21 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
Herkullinen poropiiras näkkäripohjalla.
Herkullinen poropiiras näkkäripohjalla.
Poropiiraan täyte syntyy maidottomista ja soijattomista aineksista.
Poropiiraan täyte syntyy maidottomista ja soijattomista aineksista.

Herkullisen poropiiraan salaisuus piilee sen maukkaassa näkkileipäpohjassa. Reseptissä käytetään gluteenitonta ja laktoositonta seesaminäkkäriä, joka antaa kivan pikantin lisän piirakkaan. Sekä piiraan pohja että täyte ovat todella nopeat ja helpot valmistaa. Piiraan reseptiin on valittu...

Haasteena hyvä gluteeniton ja maidoton piiraspohja

Olen kokeillut monenlaisia gluteenittomia ja maidottomia piiraspohjaohjeita ja olen usein pettynyt niiden epämääräiseen lopputulokseen. Pohja jää mitättömän makuiseksi ja tuntuu etten saa sitä sopivan kypsäksi. Niinkuin...

Gluteeniton poropiiras näkkileipäpohjalla

Ainekset

Pohja
150
g
näkkileipää (Wasa gluteeniton, laktoositon Sesam & havsalt)
100
g
maidotonta leivontamargariinia
(1
rkl
vettä)
Täyte
200
g
Oatly Fraiche
3
dl
kaurakermaa
4
kpl
kananmunaa
1
dl
kasvijuustoraastetta (Violife Grated, mozzarella flavour)
150
g
kylmäsavu pororouhetta tai kylmäsavu porosiivuja
100
g
purjoa
3
rkl
ruokaöljyä
0,5
tl
mustapippurirouhetta
0,5
tl
hienoa suolaa
0,5
tl
kuivattua timjamia
Koristeluun
Tuoretta persiljaa ja miniluumutomaatteja

Työvaiheet

Valmista ensin pohja ja varaa käyttöön halkaisijaltaan noin 23 cm irtopohjavuoka ja leivinpaperia:

1. Pingota leivinpaperia irtopohjavuoan pohjalle ja sulje vuoan rengas kiinni. Voit joko voidella tai suojata leivinpaperisuikaleilla vuoan reunat. (Vinkki: leivinpaperisuikaleet pysyvät hyvin paikoillaan reunoilla kun käytät apuna puisia pyykkipoikia. Puiset pyykkipojat kestävät myös 200 C asteen paistoa.)

2. Hienonna näkkärit monitoimikoneessa mahdollisimman hienoksi. Jos et omista konetta, murskaa näkkileivät käsin: Laita näkkärit puhtaan ja tukevan elintarvikemuovipussin sisään ja murskaa painelemalla voimakkaasti kaulimella tai puisella perunasurvimella.

3. Sulata margariini ja lisää hienonnetun näkkileivän joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja anna seoksen levätä pari minuuttia. Jos seos tuntuu liian kuivalta, voit lisätä joukkoon ruokalusikallisen vettä.

4. Kaada näkkäriseos irtopohjavuoan pohjalle ja tasoita. Painele lusikalla hyvin tiiviiksi ja tasaiseksi piiraspohjaksi koko pohjan alueelle (ei reunoille).

5. Esipaista uunin keskitasolla 200 C asteessa 8-10 minuuttia.

Porotäyte piirakkaan:

1. Yhdistä kulhossa Oatly Fraiche, kaurakerma, kananmunat, kasvijuustoraaste ja pororouhe tai hienonnetut porosiivut. Lisää joukkoon suola, timjami ja mustapippuri ja sekoita.

2. Hienonna purjo (vihreä osa) ja kuullota muutama minuutti ruokaöljyssä. Kaada purjosilppu täyteseoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi massaksi.

Vinkki herkkävatsaisille! FODMAP-ruokavalion avulla voit helpottaa herkästi oireilevaa vatsaa jättämällä ruoastasi pois kaikki sipulit. Ruohosipuli ja purjon vihreä osa sulavat hyvin ja eivät aiheuta toiminnalisia vatsavaivoja kuten sipuli. Käytä siis kokatessa ruohosipulia tai purjon vihreää osaa, siitä vatsa tykkää.

3. Kaada porotäyte esipaistetun pohjan päälle ja tasoita pinta. Paista 200 C asteessa uunin keskitasolla ensin 30 minuuttia (ja poista viimeistään tässä kohdassa pyykkipojat, jos käytit niitä) ja paista vielä sen jälkeen noin 10 minuuttia foliolla peitettynä.

Täyte saattaa näyttää lämpimänä hieman ”tutisevalta”, mutta se kuuluu asiaan. Jäähdytä piiras kunnolla (vähintään huoneenlämpöiseksi) ennen tarjoilua, niin piiraan täyte muuttuu kiinteämmäksi ja se leikkautuu paremmin.

Koristele jäähtynyt piiras miniluumutomaatin renkailla ja tuoreella persiljalla. Tarjoa raikkaan vihersalaatin kera.

Kommentit (1)

Vierailija

Oatley fraiche ei ole gluteenitonta!  Eli gluteeniton poropiirakkanne sisältää gluteenia.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1822 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Sami Repo

Perinteinen vanhanajan joulukinkku kypsyy meheväksi ruistaikinalla peiteltynä. Ruiskuoren voi napsia kypsän joulukinkun päältä maistiaisia odotellessa, sillä kinkku saa pintaansa vielä perinteisen sinappihunnun. 

Annoksia
12
Valmistusaika
30 min + noin 10 t paistaminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Joulukinkku ruiskuoressa

Ainekset

1
(noin 6 kg)
harmaasuolattu joulukinkku
Ruiskuori
l
ruisjauhoja
5–6
dl
kylmää vettä
1
rkl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
Pintaan
3
rkl
sinappia
1
dl
korppujauhoja
kokonaisia neilikoita

Työvaiheet

  1. Jos hankit pakastetun kinkun, sulata sitä jääkaapissa 3–4 vuorokautta. Ota kinkku huoneenlämpöön 3–5 tuntia ennen paistamista.
  2. Laita uuni kuumenemaan 125 asteeseen. Sekoita ruiskuoren ainekset tasaiseksi taikinaksi.
  3. Poista kinkusta muovikääre. Jos kinkussa on verkko, jätä se kinkun ympärille. Pyyhi kinkun pinta talouspaperilla. Nosta kinkku silavapuoli ylöspäin reunallisen uunipellin päällä olevalle uuniritilälle.
  4. Kauli ruistaikinasta ohut levy. Nosta se kaulimen avulla kinkun päälle. Tiivistä repeytymät veteen kastetuilla sormilla. Laita paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan.
  5. Nosta kinkku ritilän päällä uuniin. Nosta alemmalle tasolle uunipelti, johon on lisätty pari desiä vettä.
  6. Kypsennä kinkkua, kunnes paistomittari näyttää 75–80 astetta. Kypsennys kestää 1-1½ tuntia kiloa kohden. Anna kinkun vetäytyä rauhassa ennen viimeistelyä.
  7. Poista taikinakuori ja irrota kinkun verkko, nahka ja pintarasva terävän veitsen avulla. Sivele kinkun pintaan sinappia. Ripottele pinnalle ohut kerros korppujauhoja ja painele neilikoita koristeeksi.
  8. Kuorruta kinkku 225-asteisessa uunissa kauniin ruskeaksi, eli noin 15 minuuttia.
  9. Siivilöi paistoliemi talteen. Jäähdytä liemi, kuori sen pinnalle hyytynyt rasva pois ja kuumenna jäljelle jäänyt liemi kastikkeeksi. Voit myös pakastaa osan liemestä myöhempää käyttöä varten.

Vinkki! Rapea ruiskuori toimii paistettaessa kinkun suojana. Sen voi napsia sellaisenaan ensimmäisten kinkkumaistiaisten kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1822 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVAT Sami Repo

Ihana graavisiika ui sitruunaisessa öljymarinadissa joulupöytään. Tarjoa herkullinen graavisiika kalapöydässä pienten keitettyjen perunoiden tai saaristolaisleivän kanssa.

Annoksia
8
Valmistusaika
20 min + vähintään 1 vrk maustuminen

Graavisiika sitruunaöljyssä

Ainekset

2
(à 300 g)
siikafileetä nahkoineen
1
dl
karkeaa merisuolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
1
tl
sokeria
1
sipuli
1
dl
tilliä hienonnettuna
1
luomusitruunan raastettu kuori
1
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)

Työvaiheet

  1. Pyyhi siikafileet. Nypi selkäruodot pois. Jos fileet on suomustettu, vähennä suolan määrää kolmanneksella.
  2. Levitä puolet merisuolasta matalalle lautaselle. Laita siikafilee nahkapuoli alaspäin suolapedin päälle. Rouhi siian pinnalle pippuria ja ripottele päälle sokeria. Nosta toinen siikafilee kanneksi nahkapuoli ylöspäin. Lisää loppu suola fileen päälle. Anna maustua jääkaapissa 8-12 t.
  3. Poista fileistä nahka ja pyyhi ylimääräinen suola pois. Leikkaa fileet pieniksi annospaloiksi sillipalojen tapaan. Pilko sipuli ja hienonna tilli. Lado lasipurkkiin kerroksittain siikapaloja, tilliä ja sipulia.
  4. Raasta sitruunan keltainen osa raastimen hienolla terällä. Sekoita kuoriraaste rypsiöljyyn. Kaada öljy siikapalojen päälle niin, että öljy peittää kalat kokonaan. Sulje purkki ja anna maustua jääkaapissa vähintään 1 vrk. Marinoitu graavisiika säilyy jääkaapissa noin viikon.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1822 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Sami Repo

Katajanmarjat, gini ja sitruuna maustavat silakat klassisen tyylikkäästi. Tarjoa katajanmarjasilakat joulun kalapöydässä tai yöpalana ruisleivän päällä.

Annoksia
8-10
Valmistusaika
30 min + 2½ vrk maustuminen

Katajanmarjasilakat

Ainekset

400
g
silakkafileitä
Etikkaliemi
½
l
vettä
1
dl
väkiviinaetikkaa
1
rkl
suolaa
Mausteliemi
1
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
2
rkl
giniä
1
rkl
katajanmarjoja
1
luomusitruunan kuori
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Leikkaa silakkafileistä selkäevät pois. Leikkaa fileet sopiviksi annospaloiksi kulhoon.
  2. Sekoita etikkaliemi ja kaada se silakoiden päälle. Anna fileiden maustua peitettynä jääkaapissa 6 tuntia.
  3. Sekoita mausteliemi. Lisää rypsiöljyn joukkoon katajanmarjat ja gini. Leikkaa sitruunan kuori ohuiksi lastuiksi. Lisää kuoripalat, sokeri ja suola liemeen.
  4. Valuta silakat etikkaliemestä. Laita ne lasipurkkiin ja kaada mausteliemi silakoiden päälle. Sulje purkki ja anna maustua jääkaapissa pari päivää.

Kommentit (0)