Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 22 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Tuomas Kolehmainen

Hyvin paistetun munkin tunnistaa munkin sivuun jäävästä vaaleammasta makuraidasta. Kokeile täytteessä hillon sijaan vaikka makean kirpeää lemon curdia!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20–25 kpl
Valmistusaika
1 t + munkkien kohottaminen
Vaikeustaso
Helppo

Munkit

Ainekset

Taikina
3
dl
maitoa
25
g
tuorehiivaa
1
kananmuna
1
dl
sokeria
1
tl
suolaa
2
tl
jauhettua kardemummaa
noin 9–10
dl
vehnäjauhoja
75
g
huoneenlämpöistä voita
Uppopaistamiseen
1
l
rypsiöljyä
Täytteeksi ja koristeluun
vadelmahilloa, hienoa sokeria

Työvaiheet

  1. Sekoita maito, tuorehiiva, kananmuna, sokeri, suola ja kardemumma keskenään kulhossa. Mikäli valmistat taikinan yleiskoneessa voit hyvin käyttää kädenlämpöistä reilusti viileämpää maitoa, sillä taikina lämpenee, kun sitä vaivataan koneessa. Jos teet taikinan käsin, lämmitä maito hieman kädenlämpöistä haaleammaksi.
  2. Lisää joukkoon 9 dl vehnäjauhoja ja aloita taikinan vaivaaminen. Lisää mukaan myös pehmeä voi ja vaivaa joukkoon. Vaivaa taikinaa yhteensä noin kymmenen minuuttia, kunnes se on kimmoisaa. Lisää joukkoon tarvittaessa vehnäjauhoja. Taikina saa olla vähän pehmeämpää kuin perinteinen pullataikina, mutta ei kuitenkaan löysää.
  3. Vaivaamisen jälkeen anna taikinan levätä liinan alla kymmenisen minuuttia ennen kuin kumoat sen kevyesti jauhotetulle pöydälle.
  4. Kumoa taikina pöydälle ja jaa se 20–25 yhtä suureen palaan. Pyöritä taikinapalat palloiksi.
  5. Munkit on helpointa kohottaa leivinpaperin päällä pelleillä. Voitele leivinpaperi kevyesti öljyllä tai vuokaspraylla, jotta saat kohonneet munkit helposti irti paperista paistoa varten. Nostele pyöritetyt munkit pellille siten, että niiden väliin jää reilusti tilaa. Suihkauta kevyt kerros vuokasprayta munkkien pintaan ja peitä ne tuorekelmulla tai leivinliinalla. Nosta munkit vedottomaan paikkaan kohoamaan. Uuni, jossa on vain valo päällä, toimii tähän tarkoitukseen erinomaisesti. Valo tuo uuniin juuri sopivasti lämpöä.
  6. Kun taikinapallot ovat kohonneet noin kaksinkertaisiksi, nosta pellit pois uunista.
  7. Varaa uppopaistamista varten paksupohjainen kattila, kattilaan sopiva kansi, reikäkauha ja iso lautanen. Levitä lautaselle talouspaperia.
  8. Kaada rypsiöljy paksupohjaiseen kattilaan ja lämmitä se 180-asteiseksi.
  9. Paista munkkeja noin 3 minuuttia per puoli tai siihen asti, kunnes ne ovat kullanruskeita.
  10. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle ja pyöräytä ympäri. Talouspaperi imee ylimääräiset rasvat pois munkin pinnasta.
  11. Pyöräytä kuumat munkit hienossa sokerissa.
  12. Mikäli haluat, voit pursottaa jäähtyneiden munkkien sisälle vadelmahilloa tai -marmeladia. Myös muut täytteet, kuten suklaa-hasselpähkinä- tai sitruunatahna, sopivat mainiosti munkin täytteeksi. Hillon pursotus käy helpoiten pursotuspussin ja munkkityllan avulla. Myös pelkällä pursotinpussilla pärjää, jos teet veitsellä pienen reiän munkkiin ennen täytteen pursotusta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Tässä täydellinen resepti mökille: ulkotulilla paistettu pitsireunainen lettu, päälle kourallinen makeita mansikoita.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15–20 kpl
Valmistusaika
30 min + 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Muurinpohjaletut

Ainekset

1
l
täysmaitoa
dl
ohrajauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
2
munaa
1
rkl
sokeria
½
tl
kardemummaa
½
tl
suolaa
voita paistamiseen
Lisäksi
1
l
mansikoita tai 2 dl mansikkahilloa

Työvaiheet

  1. Vatkaa maidon joukkoon jauhot ja munat. Lisää sokeri, kardemumma ja ripaus suolaa.
  2. Anna taikinan turvota viileässä vähintään neljä tuntia tai yön yli.
  3. Kaada kauhallinen lettutaikinaa kuumalle muurikalle tai lettupannulle. Paista, kunnes lettu on hyytynyt. Käännä ja paista vielä toiselta puolelta.
  4. Tarjoa letut tuoreiden mansikoiden tai mansikkahillon kanssa.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Kakun keikkumista ei tarvitse jännittää, kun mansikkakermakakku kootaan suoraan vuokaan. Jos herkun ei tarvitse olla gluteeniton, voit vaihtaa perunajauhot vehnäjauhoihin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton mansikkavuokakakku

Ainekset

POHJA
4
munaa
dl
sokeria
1
dl
mantelijauhoja
¾
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
¼
dl
sokeria
4
dl
vispikermaa
1
prk (200 g)
vaniljarahkaa
KORISTELUUN
½
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
2–3
rkl
hasselpähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Yhdistä jauhoseos vaahtoon kevyesti sekoittaen.

  2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 5–6 minuuttia.

  3. Ripottele leivinpaperille sokeria. Kumoa kypsä torttu paperin päälle. Irrota paistopaperi ja anna jäähtyä.

  4. Poista mansikoista kanta ja viipaloi mansikat. Hienonna minttu. Sekoita kulhossa mansikat, minttu ja sokeri. Anna maustua 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kakkulevy puoliksi. Nosta puolikas vuokaan.

  6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka. Levitä mansikat kakkupohjan päälle ja lisää puolet kermaseoksesta.

  7. Nosta toinen pohjalevy päälle. Levitä pinnalle loppu kermaseos. Koristele lohkotuilla mansikoilla ja mintun lehdillä. Ripottele pinnalle lopuksi pähkinärouhetta.