Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 22 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Tuomas Kolehmainen

Hyvin paistetun munkin tunnistaa munkin sivuun jäävästä vaaleammasta makuraidasta. Kokeile täytteessä hillon sijaan vaikka makean kirpeää lemon curdia!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20–25 kpl
Valmistusaika
1 t + munkkien kohottaminen
Vaikeustaso
Helppo

Munkit

Ainekset

Taikina
3
dl
maitoa
25
g
tuorehiivaa
1
kananmuna
1
dl
sokeria
1
tl
suolaa
2
tl
jauhettua kardemummaa
noin 9–10
dl
vehnäjauhoja
75
g
huoneenlämpöistä voita
Uppopaistamiseen
1
l
rypsiöljyä
Täytteeksi ja koristeluun
vadelmahilloa, hienoa sokeria

Työvaiheet

  1. Sekoita maito, tuorehiiva, kananmuna, sokeri, suola ja kardemumma keskenään kulhossa. Mikäli valmistat taikinan yleiskoneessa voit hyvin käyttää kädenlämpöistä reilusti viileämpää maitoa, sillä taikina lämpenee, kun sitä vaivataan koneessa. Jos teet taikinan käsin, lämmitä maito hieman kädenlämpöistä haaleammaksi.
  2. Lisää joukkoon 9 dl vehnäjauhoja ja aloita taikinan vaivaaminen. Lisää mukaan myös pehmeä voi ja vaivaa joukkoon. Vaivaa taikinaa yhteensä noin kymmenen minuuttia, kunnes se on kimmoisaa. Lisää joukkoon tarvittaessa vehnäjauhoja. Taikina saa olla vähän pehmeämpää kuin perinteinen pullataikina, mutta ei kuitenkaan löysää.
  3. Vaivaamisen jälkeen anna taikinan levätä liinan alla kymmenisen minuuttia ennen kuin kumoat sen kevyesti jauhotetulle pöydälle.
  4. Kumoa taikina pöydälle ja jaa se 20–25 yhtä suureen palaan. Pyöritä taikinapalat palloiksi.
  5. Munkit on helpointa kohottaa leivinpaperin päällä pelleillä. Voitele leivinpaperi kevyesti öljyllä tai vuokaspraylla, jotta saat kohonneet munkit helposti irti paperista paistoa varten. Nostele pyöritetyt munkit pellille siten, että niiden väliin jää reilusti tilaa. Suihkauta kevyt kerros vuokasprayta munkkien pintaan ja peitä ne tuorekelmulla tai leivinliinalla. Nosta munkit vedottomaan paikkaan kohoamaan. Uuni, jossa on vain valo päällä, toimii tähän tarkoitukseen erinomaisesti. Valo tuo uuniin juuri sopivasti lämpöä.
  6. Kun taikinapallot ovat kohonneet noin kaksinkertaisiksi, nosta pellit pois uunista.
  7. Varaa uppopaistamista varten paksupohjainen kattila, kattilaan sopiva kansi, reikäkauha ja iso lautanen. Levitä lautaselle talouspaperia.
  8. Kaada rypsiöljy paksupohjaiseen kattilaan ja lämmitä se 180-asteiseksi.
  9. Paista munkkeja noin 3 minuuttia per puoli tai siihen asti, kunnes ne ovat kullanruskeita.
  10. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle ja pyöräytä ympäri. Talouspaperi imee ylimääräiset rasvat pois munkin pinnasta.
  11. Pyöräytä kuumat munkit hienossa sokerissa.
  12. Mikäli haluat, voit pursottaa jäähtyneiden munkkien sisälle vadelmahilloa tai -marmeladia. Myös muut täytteet, kuten suklaa-hasselpähkinä- tai sitruunatahna, sopivat mainiosti munkin täytteeksi. Hillon pursotus käy helpoiten pursotuspussin ja munkkityllan avulla. Myös pelkällä pursotinpussilla pärjää, jos teet veitsellä pienen reiän munkkiin ennen täytteen pursotusta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Tuplanautinto! Cookien paras kyytipoika on lasillinen kylmää maitoa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 keksiä
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tupla-cookiet

Ainekset

125
g
pehmeää voita
½
dl
sokeria
1
dl
fariinisokeria
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
3
(yht. 150 g)
Tupla Maxi -patukkaa
50
g
kuorellisia manteleita
Lisäksi
50
g
maitosuklaata
1
dl
kuorellisia manteleita

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi, sokeri ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten.
  2. Sekoita jauhoihin leivinjauhe.
  3. Leikkaa suklaapatukat pieniksi kuutioiksi. Rouhi mantelit. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi.
  4. Pyöritä taikinasta puhtain käsin reilun ruokalusikallisen kokoisia palloja. Laita pallot kahdelle pellille. Paina pallot kevyesti keskeltä matalammaksi. Jätä kekseille tilaa levitä.
  5. Paista  175 asteessa noin 12 minuuttia. Pyyhkäise koristeeksi sulatettua maitosuklaata ja paina päälle manteli.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3402 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Syksyn suosikkileivonnaisessa tuntuu inkiväärin puraisu. Helppo piirakka on sekoittamalla valmis uuniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-inkiväärikakku

Ainekset

6–7
(600 g)
kotimaista omenaa
6
hillottua inkivääriä siirapissa
200
g
voita
3
dl
tummaa muscovadosokeria
2
dl
siirappia
5
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
1
tl
jauhettua inkivääriä
ripaus suolaa
2
kananmunaa
PINNALLE
2
rkl
hillottujen inkiväärien siirappia

Työvaiheet

  1. Raasta neljä omenaa ja hillotut inkiväärit. Poista lopuista omenoista omenaporalla kota ja leikkaa omenat renkaiksi.

  2. Kuumenna voita, sokeria ja siirappia kattilassa, kunnes voi on sulanut. Siirrä kattila sivuun odottamaan.

  3. Sekoita jauhot, leivinjauhe, kuivattu inkivääri ja suola kulhossa keskenään. Lisää voi-siirappiseos, omena- ja inkivääriraaste sekä munat. Sekoita tasaiseksi.

  4. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n. 33 cm x 23 cm). Laita omenaviipaleet taikinan pinnalle ja sivele ne inkiväärien siirapilla.

  5. Paista kakkua 200-asteisessa uunissa keskitasoa alempana noin 30 minuuttia tai kunnes taikina ei tartu tikkuun kokeiltaessa. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.

ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Herkkutattivaahto on ravintolatason herkku, mutta hyvin helppo valmistaa. Uunissa pehmeäksi paahdettu kurpitsa on sen kanssa maukasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu kurpitsa ja tattivaahto

Ainekset

1
(n. 1 kg)
myskikurpitsa
1
rosmariininoksa
2
dl
saksanpähkinöitä
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
1
tl
korianterinsiemeniä
¾
tl
mustapippuria myllystä
TATTIVAAHTO
2
(n. 300 g)
keskikokoista herkkutattia
1
rkl
oliiviöljyä
1
dl + 2 rkl
maitoa
200
g
pehmeää vuohenjuustoa (esim. Président Petits Chèvres Doux)
½–1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Puhdista ja pilko sienet. Laita sienet kuivalle pannulle ja paista, kunnes neste haihtuu. Lisää öljy ja paista vielä 2–3 minuuttia.

  2. Mittaa 1 dl maitoa kattilaan. Lisää sienet. Keitä 5 minuuttia ja soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä jääkaappikylmäksi.

  3. Vaahdota tuorejuusto ja 2 rkl maitoa pehmeäksi seokseksi. Lisää tattisose, suola ja pippuri. Sekoita hyvin. Jos seos tuntuu paksulta tai jos säilytät sitä pitkään jääkaapissa, notkista se maitotilkalla.

  4. Halkaise kurpitsa, kaavi siemenet pois lusikalla. Leikkaa kurpitsa pitkittäin lohkoiksi. Hienonna rosmariinin lehdet. Laita lohkot, yrtit ja pähkinät uunivuokaan. Hiero joukkoon öljy ja mausteet.

  5. Paahda kurpitsaa 225-asteisessa uunissa 30 minuuttia, kunnes kurpitsa pehmenee ja reunat saavat hieman väriä. Paahtoaika riippuu palojen koosta.

  6. Pursota tattivaahtoa tarjolle paahdettujen kurpitsojen ja pähkinöiden kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3402 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Leivo pullapohjainen piirakka uusiksi! Vaniljakreemi ja hieman happamat omenat ovat tämän ihanan pullagaleten juju.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-pullagalette

Ainekset

dl
maitoa
2
tl
kuivahiivaa
½
dl
sokeria
1
tl
kardemummaa
¼
tl
suolaa
3½–4
dl
vehnäjauhoja
50
g
pehmeää voita
PINNALLE
4
(500 g)
kotimaista omenaa
½
dl
sokeria
1
tl
kanelia
VANILJAKREEMI
dl
maitoa
1
ps (100 g)
paistonkestävää vaniljakreemijauhetta
VOITELUUN
kananmunaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito 42-asteiseksi. Laita maito kulhoon ja lisää kuivahiiva. Sekoita maitoon sokeri, kardemumma ja suola. Alusta jauhot muutamassa erässä. Lisää pehmeä voi alustuksen loppu vaiheessa. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia, kunnes se on kimmoisaa.

  2. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.

  3. Viipaloi omenat kuorineen ja laita kulhoon. Lisää sokeri ja kaneli. Sekoita käsin nostellen ja siirrä sivuun odottamaan.

  4. Vatkaa kulhossa kierrevatkaimella maito ja kreemijauhe keskenään paksuksi tahnaksi. Anna tekeytyä jääkaapissa peitettynä noin 20 minuuttia.

  5. Kauli kohonnut taikina leivinpaperin päällä isoksi kiekoksi (Ø 35 cm). Levitä vaniljakreemi taikinan päälle, jätä reunoille 5 cm:n kaistale tyhjää.

  6. Nostele omenat vaniljakreemin pinnalle, jätä omenoista kertynyt neste kulhoon. Käännä taikinan reunat täytteen päälle. Sivele reunat munalla.

  7. Paista 200-asteisessa uunissa keskitasoa alempana 20 minuuttia. Voit nostaa piirakan keskitasolle viimeiseksi 5 minuutiksi. Anna galeten jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen tarjoamista.