Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 22 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Tuomas Kolehmainen

Hyvin paistetun munkin tunnistaa munkin sivuun jäävästä vaaleammasta makuraidasta. Kokeile täytteessä hillon sijaan vaikka makean kirpeää lemon curdia!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20–25 kpl
Valmistusaika
1 t + munkkien kohottaminen
Vaikeustaso
Helppo

Munkit

Ainekset

Taikina
3
dl
maitoa
25
g
tuorehiivaa
1
kananmuna
1
dl
sokeria
1
tl
suolaa
2
tl
jauhettua kardemummaa
noin 9–10
dl
vehnäjauhoja
75
g
huoneenlämpöistä voita
Uppopaistamiseen
1
l
rypsiöljyä
Täytteeksi ja koristeluun
vadelmahilloa, hienoa sokeria

Työvaiheet

  1. Sekoita maito, tuorehiiva, kananmuna, sokeri, suola ja kardemumma keskenään kulhossa. Mikäli valmistat taikinan yleiskoneessa voit hyvin käyttää kädenlämpöistä reilusti viileämpää maitoa, sillä taikina lämpenee, kun sitä vaivataan koneessa. Jos teet taikinan käsin, lämmitä maito hieman kädenlämpöistä haaleammaksi.
  2. Lisää joukkoon 9 dl vehnäjauhoja ja aloita taikinan vaivaaminen. Lisää mukaan myös pehmeä voi ja vaivaa joukkoon. Vaivaa taikinaa yhteensä noin kymmenen minuuttia, kunnes se on kimmoisaa. Lisää joukkoon tarvittaessa vehnäjauhoja. Taikina saa olla vähän pehmeämpää kuin perinteinen pullataikina, mutta ei kuitenkaan löysää.
  3. Vaivaamisen jälkeen anna taikinan levätä liinan alla kymmenisen minuuttia ennen kuin kumoat sen kevyesti jauhotetulle pöydälle.
  4. Kumoa taikina pöydälle ja jaa se 20–25 yhtä suureen palaan. Pyöritä taikinapalat palloiksi.
  5. Munkit on helpointa kohottaa leivinpaperin päällä pelleillä. Voitele leivinpaperi kevyesti öljyllä tai vuokaspraylla, jotta saat kohonneet munkit helposti irti paperista paistoa varten. Nostele pyöritetyt munkit pellille siten, että niiden väliin jää reilusti tilaa. Suihkauta kevyt kerros vuokasprayta munkkien pintaan ja peitä ne tuorekelmulla tai leivinliinalla. Nosta munkit vedottomaan paikkaan kohoamaan. Uuni, jossa on vain valo päällä, toimii tähän tarkoitukseen erinomaisesti. Valo tuo uuniin juuri sopivasti lämpöä.
  6. Kun taikinapallot ovat kohonneet noin kaksinkertaisiksi, nosta pellit pois uunista.
  7. Varaa uppopaistamista varten paksupohjainen kattila, kattilaan sopiva kansi, reikäkauha ja iso lautanen. Levitä lautaselle talouspaperia.
  8. Kaada rypsiöljy paksupohjaiseen kattilaan ja lämmitä se 180-asteiseksi.
  9. Paista munkkeja noin 3 minuuttia per puoli tai siihen asti, kunnes ne ovat kullanruskeita.
  10. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle ja pyöräytä ympäri. Talouspaperi imee ylimääräiset rasvat pois munkin pinnasta.
  11. Pyöräytä kuumat munkit hienossa sokerissa.
  12. Mikäli haluat, voit pursottaa jäähtyneiden munkkien sisälle vadelmahilloa tai -marmeladia. Myös muut täytteet, kuten suklaa-hasselpähkinä- tai sitruunatahna, sopivat mainiosti munkin täytteeksi. Hillon pursotus käy helpoiten pursotuspussin ja munkkityllan avulla. Myös pelkällä pursotinpussilla pärjää, jos teet veitsellä pienen reiän munkkiin ennen täytteen pursotusta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.

ET-lehti on lisännyt 337 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Munakasmuffinit maistuvat niin kylminä kuin uunituoreinakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Munakasmuffinit

Ainekset

5
kananmunaa
¾
dl
kermaa
1
dl
juustoraastetta (esimerkiksi emmental)
2
rkl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
½
tl
paprikajauhetta
¼
tl
mustapippuria
1
pkt (180 g)
savukinkkua
1
suippopaprika
1
ruukku tuoretta basilikaa
LISÄKSI
8
kpl
Amerikan muffinssivuokia

Työvaiheet

  1. Riko munat kulhoon. Sekoita joukkoon kerma, juustoraaste, jauho ja mausteet. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Laita kertakäyttöiset isot muffinivuoat muffinipellin koloihin.

  3. Paina kinkkusiivut vuokien sisälle kuin kupiksi. Kuutioi paprika, hienonna basilika ja jaa ne muffinivuokiin. Kaada päälle munaseosta. Paista uunissa 20–25 minuuttia.